Güneş enerjisiyle çalışan robot bahçenizi yabani otlardan temizliyor!

Amerikan şirketi Franklin Robots’un geliştirdiği robot adeta bahçede ‘yaşıyor’, boş zamanında yabani otları bulup temizliyor.

Su geçirmeyen, güneş enerjisiyle çalışan ve hiçbir kimyasal madde kullamayan Tertill adlı robot bahçıvanların gelecekte en iyi dostu olacak desek durumu pek de abartmış sayılmayız. İki seneyi aşkın bir süredir geliştirme aşamasında olan Tertill için şu anda Kickstarter platformunda fon toplanıyor. 30 Haziran itibarıyla 200.000 dolar toplamayı başaran girişim projesi başlangıçtaki 120.000 dolarlık hedefini çoktan aşmış durumda.

Robot, Joe Jones adında bir girişimci tarafından tasarlandı. Aynı girişimci daha önce Roomba adlı bir yer temizleme robotu da geliştirmişti. Tertill, tepesinde bulunan güneş panelleri sayesinde çalışıyor. Yeterince güneş enerjisi toplayınca derhal harekete geçiyor, yabani otları bulup temizlemeye başlıyor. Peki yabani otları tespit etmek için ne yapıyor sizce? Cevap basit: Bitkilerin yüksekliğine bakıyor, şayet herhangi bir otun uzunluğu 2,5 santimetrenin üzerindeyse robot bu ota dokunmuyor. Eğer otun uzunluğu bu ölçünün altındaysa Tertill’in ufak bıçağı hemen kesme işlemini hallediyor. Robotun tekerleklerinin de işlevsiz olmadığını belirtmemiz lazım zira bu tekerlekler yabani otları ezerek büyümelerini engelliyor. Ürünün bir güzel yanı da paket içeriğinde ‘bitki yakası’ diye tabir edilen ve ufak bitkileri koruyan bir aparatın yer alması. Diyelim ki robot yabani otları biçerken bıçak, bu bitki yakalarından birine çarptı. İşte o zaman robot hemen geri çekiliyor ve koruma altına alınan bitkiye hiç zarar vermiyor.

Aşağıdaki videoyu izleyerek harika bir inovasyon ürünü olan robotun kullanımı hakkında daha somut bilgi edinebilirsiniz:

Robotun Android ve iOS işletim sistemlerinde çalışan bir uygulaması da mevcut. Bu uygulama sayesinde ürün sahibi Tertill’in kaç saattir aktif olduğunu, ne kadar mesafe kat ettiğini ve kaç tane yabani ot kestiğini görebiliyor. Ürünün Kickstarter’deki satışı 12 Temmuz’da sona eriyor ve şu anda robotun tanesi 249 dolardan satılıyor. Teslimatların ise Mayıs 2018’e kadar başlaması bekleniyor.

Dikkat ederseniz son dönemlerde dışarıdaki işlerimizi kolaylaştıran birçok robot geliştiriliyor. Mesela Tarzan Robot, mahsullerin durumunu takip ederek büyük ölçekli tarım faaliyetlerini kolaylaştırıyor. Ayrıca ‘robot balık’ da deniz tarımına katkıda bulunan bir başka teknolojik inovasyon. Sizce bu tür robotlar başka hangi alanlarda işimize yarayabilir?

 

İlginizi çekebilir

Günümüzdeki Robotik İnovasyonlar
Güneş Enerjisi Sektöründeki İş Fikirleri
Yakın Gelecekte Dünyayı Değiştirecek Tarım Teknolojileri
Berkay BABAOĞLU

Yazar : Berkay BABAOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir