Çarşamba, Eylül 18, 2024
Ana SayfaGenelŞirketiniz Toyota'nın Üretim Sisteminden Ne Öğrenebilir?

Şirketiniz Toyota’nın Üretim Sisteminden Ne Öğrenebilir?

Toyota 2017 yılında Forbes tarafında dünyanın en değerli otomobil şirketi ilan edildi. Bu başarısındaki en büyük pay araç üretiminde kullanmış olduğu sistemde yatıyor. Örneğin Toyota ortalama 17 dakikada bir araç üretirken üretilen her 100 araçta ortalama 6 adet hata bulunuyor. Diğer firmalarda bir araç üretmek ortalama 50 dakikayı bulabilirken her 100 araçta ortalama 2 kat daha fazla hata bulunuyor.

Toyota, kendi deneyim ve bilgilerini dünyayla paylaşıyor. Siz de bunları öğrendiğinizde üretim ustalıklarını kendi şirketinize kolaylıkla uygulayabildiğinize şaşıracaksınız.

Her şirket en iyisinden öğrenmek ister. Bu nedenle işletme okullarının müfredatları vaka çalışmaları üzerine kuruludur ve girişimciler ünlü iş insanları tarafından yazılmış kitaplar üzerinde kafa patlatır. Küresel üretim devi Toyota, üretim sürecinin her bir adımını nasıl düzenledikleri konusundaki engin tecrübelerini dünyayla paylaşmaya karar verdi. Hazırlanan küçük filmler aracılığıyla dünyaya seslenen şirket, sadece Toyota’nın temeli olan birkaç ilke edinerek şirketi kalite spektrumunda nasıl ilerleteceğini gösteriyor. Filmler üç farklı sektörden şirkete yoğunlaşsa da Toyota da çok daha farklı sektörlerden şirketlerle çalışmış bir şirket ve filmleri izlediğinizde sektörün en iyisinden öğrenmeye açık olduğunuzda güzel şeylerin olabileceğine inanıyorsunuz.

Toyota Üretim Sistemnin hem özel hem de kar amacı gütmeyen sektörlerde, küçük ve büyük şirketlerde nasıl kullanıldığını anlatabilmesi için Toyota ödüllü yapımcılarla anlaştı. Filmler, Toyota Üretim Sisteminin sektörde nasıl fark yarattığını gözler önüne sariyor.

Her bir film Toyota Üretim Sistemini başka bir açıdan incelerken aslında bütün filmlerin vermek istediği tek bir mesaj var: günlük işlemlerde yapılacak basit iyileştirmelerin çok büyük önemi vardır.

 

1.Korkudan Rahatlamaya

Bensenville, Illinois merkezli metal üretim şirketi ACE Metal Crafts, yeni bir binaya taşınmıştı ve hızlı bir şekilde büyümüştü. Bu, kulağa harika geliyor ama CEO Jean Pitzo bu süreci tam bir kaos olarak tanımlıyor. Geciken ödemeler ve alacaklar müşteri ilişkilerini zedeliyordu. Pitzo ekibine Toyota’nın yardıma geleceğini söylediğinde herkes ilk başta korkmuştu. Bazıları bir araba üreticisinin onların işinden anlamayacağını düşünmüştü. Diğerleri ise işlerini kaybetmekten korkmuştu.

18 aylık bir süreç içinde Toyota ekibi, kurum içinde etkili ve kalıcı etki yaratan basit değişiklikler yaptı. Kargo bölümünde herkesin girip nelerin ne zaman yapılması gerektiğini anlayabileceği alanlar oluşturdu. Daha sonra ekip her departman üzerinde ayrı ayrı çalışarak geliştirilebilecek ve düzene sokulabilecek noktaları belirledi.

İyileştirmeler, ortalama geri dönüş süresini iki buçuk hafta kısalttı. ACE, daha fazla anlaşma imzalamaya başladı ve çalışanların işini kaybetme korkusu şöyle dursun, şirket kimseyi işten çıkarmadığı gibi tam tersine 20 çalışan daha aldı. Şirket finansal anlamda hiç olmadığı kadar sağlıklı hale geldi ve kaos geçmişte kaldı. ACE’in kaynak ustası Dan Johnson, “Bu bir mucizeydi.” diyor.

 

2.Görme Yetinizi Kurtarabilmek İçin Vizyonunuzu Genişletmek

Harbor- UCLA Tıp Merkezinin Torrance, Kaliforniya’daki göz kliniğinde hasta sayısı kapasiteyi zorluyordu. Ülke çapında tanınan klinikte yetersiz hizmet alan kesimin bekleme listesi uzamış gitmişti. Hatta bazı hastalar muayene edilmeyi beklerken kör olmuştu.

Arabalar ve sağlık hizmetinin tamamen farklı sektörler olduğu düşünülse de yönetim anlamında pek çok ortak noktası vardır. Klinikte çalışan personelin organizasyon eksikliği nedeniyle harcadıkları zamanı gördükten sonra Toyota ekibi, prosedürleri renklerle belirleme ve materyalleri ihtiyaç duyulan bölgelere yerleştirme yöntemini kliniğe benimsetti. Bu tür küçük iyileştirmelerin kliniğe oldukça faydası dokundu: Hasta döngüleri yarıya indirildi, kliniğin bir gün içinde görebildiği hastaların sayısı iki katına çıktı ve hasta memnuniyeti arttı.

Göz Kliniğinin Baş Hekimi Dr. Pradeep Prasad, “Toyota’nın mesajının bir kısmı aslında burasının bizim hastanemiz olduğu. İşleri nasıl yapmamız gerektiğini göstermek için her zaman yanımızda olmayacaklar. Sadece buraya gelip kendimizi iyileştirmenin yollarını öğretecekler.”

İki yıl içinde muayene edilmemiş hasta kalmadı. Artık her gün hastalar 17: 00’a kadar muayene olabiliyor. Bekleme süresi yüzünden kör olma ihtimali, Toyota’nın yönetim iyileştirmeleri tavsiyeleri sayesinde ortadan kaldırıldı.

 

3.Eksiklikleri Tam Olarak Belirlemek

Katrina Kasırgası Louisiana’nın güneydoğusunu yakıp geçtikten sonra Liz McCartney ve Zach Rosenburg bir şeyler yapmak için harekete geçti. İşe evleri yeniden inşa etmekle başladılar, bu daha sonra 2006 yılında kurulan ve şu anda New York, New Jersey, New Orleans ve Missouri’de etkinlik gösteren St. Bernard Project isminde kar amacı gütmeyen bir kuruluşa dönüştü.

Toyota, bu kuruluşa engelleri konusunda şeffaf olmayı öğretti. Gönüllüleri ve bağışları olduğu halde kuruluşun iş yapma kapasitesini artırmak için daha akıllı davranması gerekiyordu. Yönetim envanterinden projeleri organize etmeye kadar Toyota, insanların evine daha çabuk bir şekilde dönebilmesi için evlerin inşatını hızlandırması konusunda kuruluşa yardımcı oldu.

Yapılan değişiklikler küçük ve kontrol edilebilirdi. Önemli bilgiler genellikle bilgisayarlarda saklanıyordu, bu yüzden Toyota, insanların projenin ne durumda olduğunu görebilmesi ve yapılması gerekeni yapmasını sağlaması için yeni bir sistem oluşturdu. Beyaz büyük bir tahtada işin hangi aşamada olduğunu ve gelecek aşamasının neler olduğunu herkes görebiliyordu. Örneğin merdivenler eksik tedarik edilmişti. Merdivene ihtiyaç duyulduğunda ekipler birbirlerini beklemek durumunda kalıyorlardı. Yeni sistem sayesinde, bu eksiklik belirlenip merdivenlerin daha verimli ve planlı kullanılabilmesi için düzenlemeler yapıldı. Böylece merdivenlere ulaşmak ve kullanmak kolaylaştı. Bu tür küçük eylemlerin bir işe yaramayacağını düşünüyorsanız bir kere daha düşünmelisiniz: Bir evin inşa edilme süresi yarıya indirildi.

 

4.Daha İyi Bir Yönetim İçin İpuçları

Toyota, ev inşa etmese de, tıbbi müdahalelerde bulunmasa da ya da üretilmiş metal parçaları doğrudan müşterilere satmasa da bunları yapan birçok şirkete yardımcı oldu. Bu şirketlere yardım ederken araba inşa ederken izledikleri akıllı adımların diğer pek çok şirkette de uygulanabileceğini göstermesi insanları oldukça şaşırttı. Hangi sektörde olursanız olun, bu videolardan bir ya da iki ders çıkarabilirsiniz. Atılan küçük bir adımın ya da yapılan küçük bir değişikliğin bile günlük işlerinize çok büyük yardımı dokunacak ve kendi fikirlerinize de ilham olacaktır. O yüzden siz de sektörün en iyilerine kulak vermelisiniz. Bunu yaptığınızda çok büyük faydasını göreceksiniz.

 

İlginizi çekebilir

Toyota Üretim Sisteminin 14 İlkesi
İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları
Her Girişimcinin Mercedes Benz’in Başarısından Öğreneceği 3 Şey
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar