Twitter Kurucusu Jack Dorsey’den Girişimcilere Tavsiyeler

Jack Dorsey…

2006’da Twitter’ı ve 2010’da ise Square uygulamasını geliştirdi. 44 yaşındaki girişimcinin 2021 verilerine göre 13 milyar dolarlık bir serveti bulunuyor!

Jack Dorsey’in bir zamanlar masörlük yaptığını ve moda tasarımıyla ilgilendiğini biliyor muydunuz?

Ya da koronavirüs nedeniyle şahsi servetinden 1 milyar dolarlık bağış yaptığını… Veya Dorsey’in işe otobüsle gidip geldiğini…

Alışılmışın dışında birinden bahsediyoruz.

Peki Jack Dorsey, girişimcilere ve genel anlamda herkese ne tür tavsiyeler veriyor?

Jack Dorsey’in başarısının sırrı nerelerde saklı?

Gelin Jack Dorsey’in hayatından bazı kesitlere ve sarf ettiği bazı cümlelere daha yakından bakalım

 

1. Büyük Fikirlerin Olgunlaşmasını Bekleyin

“Bazen aklınızda fikri rahat bırakmanız gerekir. O fikir daha sonra sizi tekrar bulacaktır.”

Twitter’ı kurma fikri Dorsey’in aklına 2000’de geldi. Ancak o dönem online mesajlaşma yeteri kadar yaygın değildi. Yani mobil cihazlar henüz yeterince yaygın ve kullanışlı değildi. Dolayısıyla Dorsey, Twitter fikrini bir süreliğine rafa kaldırdı.

2006 yılında ise ABD başta olmak üzere dünya genelinde online mesajlaşma ciddi şekilde artmıştı. Mart 2006’da Twitter kuruldu ve Temmuz 2006’da Twitter büyük olay yarattı.

2007: 30 günde 150.000 tweet

2008: 30 günde 35 milyon tweet

2009: Dünyanın en büyük 3. sosyal medya sitesi

2010: Günde 50 milyon tweet

2011: Günde 140 milyon tweet, 100 milyon aktif kullanıcı

2012: 200 milyon aktif kullanıcı…

2021: Bugün günde 500 milyondan fazla tweet atılıyor. Twitter’ın aktif kullanıcı sayısı ise 350 milyonu aşmış durumda.

Mutlaka okuyun: İlk Çıktığında Başarısız Olan Şahane İş Fikirleri

 

2. Mevcut Kariyerinizi Yazgı Olarak Görmeyin

“Asla girişimci olmak gibi bir niyetim yoktu. Ben Bruce Lee olmak istiyordum.”

Twitter’ı kurmadan önce Jack Dorsey moda tasarımı okuyor ve etek tasarlıyordu. İllüstratör ve grafik tasarımcı olarak da epey yetenekli olan Jack Dorsey’in profesyonel masör sertifikası da bulunuyordu.

Peki Jack Dorsey yazılımcılığa ve girişimciliğe nasıl girdi? Forbes dergisine verdiği bir röportajda şöyle diyor: “Yapmak istediğim şeyi yapmamın yolu yazılımcılıktan geçiyordu.”

Dorsey’in kariyer hedefleri henüz tamamlanmış değil. Bir gün New York Valisi olmak istiyorum ancak bunun için New York’a taşınmam gerek tabii. Bence devlet içinde inovasyon bağlamında en kritik görevi valiler üstleniyor.”

 

3. Sıradan Şeylerden İlham Alın

Jack Dorsey, küçük yaşlardan beri şehir hayatının hengamesinden zevk alan biri. Çocukken evlerinin balkonundan sokakta olup bitenleri izleyen, polis sirenlerini, itfaiye sirenlerini, sokakta yürüyen insanları izlemeyi seven Jack Dorsey, 14 yaşında babasının bilgisayarında hayali bir şehir yarattı.

Daha sonra da şehirde olup bitenleri takip etme gibi bir alışkanlık kazandı. Lise yıllarında abisiyle bisikletli kurye işi yapan Dorsey, sonraki yıllarda yaşadığı şehir olan St. Louis’te bisikletli kuryeye ihtiyaç olmadığını ifade ediyor. Üniversite yıllarında ise New York’ta bir kargo şirketinin bilgi-işlem merkezinde yazılımcı olarak çalışıyor.

“Bilgi-işlem merkezinde çalışmak, ürünlerin ve kamyonların nerede olduğunu dakika dakika takip etmek beni çok heyecanlandırdı. Bu takip meselesini arkadaşlarım için de uygulayabileceğimi düşündüm.”

Tabii bu takip meselesi, 2006 yılında Twitter olarak hayata geçti.

“Fikirler herkesten ve her şeyden gelebilir. Bazen duş alırken, bazen yürürken, bazen kahve içerken…”

Lise yıllarında annesinin kahveci dükkanında barista olarak çalışan Dorsey, şirketlerin kredi kartı kullanmalarının onlar adına ne kadar yararlı olduğunu bizzat gözlemledi. Yine lise yıllarında bir cam atölyesinde çalışırken atölye sahibinin (Square kurucu ortağı Jim McKelvey) kredi kartı kullanmadığı için her ay 2000 dolarlık satıştan mahrum kaldığını gördü.

Bu deneyimler sayesinde Jack Dorsey‘in mobil ödeme uygulaması Square’ı yarattı. Gündelik hayattaki ufak tefek şeyleri gözlemlemek iş hayatında kişiye inanılmaz bir öngörü kazandırıyor. Bu nedenle Jack Dorsey bazen işe belediye otobüsüyle ve metroyla gidiyor. Zira insanların cep telefonlarını nasıl kullandığını incelemek, Twitter’ı geliştirmek için ona bir hayli veri sağlıyor.

 

4. Belli Bir Rutine Sahip Olun

Jack Dorsey, rutine çok önem veriyor.

“Tüm günlerimin belli bir ana odağı vardır. Pazartesi günü yönetim ve toplantı günüdür. Salı günü ürün geliştirme, mühendislik ve tasarım konularında toplantılar yaparız. Çarşamba pazarlama ve reklam konularını ele alırız. Perşembe günü işbirlikleri ve yazılımcılarla görüşme günüdür. Cuma ise şirket kültürüne ayrılmıştır. Salı ve perşembe günleri sabah Twitter’la, öğleden sonra ise Square’de çalışırım. Pazar günleri strateji geliştirme ve iş görüşmelerine ayrılmıştır. Cumartesi günü ise tatil günüdür.”

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Günlük Alışkanlıkları

 

5. Beklenmedik Şeyler Yapın

“Beklenmedik şeyleri bekleyin ve mümkünse beklenmedik şeyler yapın. Daima sürprizlere açık olun, farklı şeyleri kucaklayın.”

 

7. Sadeliğe Önem Verin

“Her detayı kusursuz yapın ve kusursuz yapılacak detay sayısını azaltın.”

140 karakter meselesi… (Gerçi artık Twitter’da karakter limiti 280 oldu.)

Haiku ya da mini şiir yazar gibi Twitter’da gereksiz sözcüklere yer yoktur.

Ted Dorsey, oğlunun öteden beri minimalist bir kişiliğe sahip olduğunu, yeni aldıkları evde hemen en küçük odayı onun seçtiğini ifade ediyor.

“Bir şeyi sadeleştirmek gerçekten çok zor bir meseledir ancak sade ve basit şeyleri kusursuz hale getirmek daha kolaydır. Eğer tek bir kişinin bir deneyimini kusursuz hale getirebilirsek, bunu dünya üzerindeki 7 milyar kişiye de uygulayabiliriz.”

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Sadeliğin Önemi

 

8. Aptal Olmayın

Twitter’ın kurulduğu günlerde Jack Dorsey’in bir blogu vardı. Bu blog şu an kapanmış olsa bile Jack Dorsey bir blog yazısında şöyle bir “10 hayat dersi” sıralamıştı.

  1. Aptal olmayın.
  2. İnsanların kıymetini bilin.
  3. Anı yaşamaktan keyif alın.
  4. Her zaman dürüst olun.
  5. Tevazu sahibi olun.
  6. İnsanlara iyilik yapın.
  7. İnsanların hayallerine ve dileklerine saygı gösterin.
  8. Bazı şeylerin bitmesine müsaade edin.
  9. Başarısızlığı kabul etmeyi öğrenin.
  10. Saç tıraşınıza özen gösterin.

 

İlginizi çekebilir

Dünyayı Değiştirenlerden Girişimcilere Tavsiyeler
Jack Dorsey Kimdir? Çılgın Hayatına İlişkin Şaşırtıcı Gerçekler
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir