Mark Zuckerberg’in Hayatı Hakkında Şaşırtıcı 20 Bilgi

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’i bilmeyen yoktur. Sosyalleşme amacına dayanarak kurduğu, reklam verme platformuna çeviren, Instagram ve Whatsapp’ı satın alarak internetin en etkili isimlerinden biri (belki de birincisi) olan Zuckerberg’in oldukça sıradışı bir hayatı var.

Biz de bu yazımızda Mark Zuckerberg hakkında tuhaf ve ilginç anektodlar aktaracağız sizlere.

 

1. Lise Yıllarında Müzik Uygulaması Geliştirdi

Mark Zuckerberg, lise yıllarında Synapse Music Player adında bir müzik uygulaması geliştirdi. Yapay zeka algoritması aracılığıyla insanların müzik alışkanlıklarını analiz eden bu uygulamaya AOL ve Microsoft talip oldu. Ancak Zuckerberg, bu dönemde Harvard’a girmeye çalışıyordu. Dolayısıyla teklifi reddetti ve üniversiteye başladı. Üniversite yıllarında da bu uygulama üzerinde çalışmaktan vazgeçti. Spotify’ın atası kabul edebileceğimiz bu uygulamayı birlikte geliştirdiği arkadaşı Adam D’angelo ise Quora’yı kurdu.

 

2. FaceMash’i Kurdu

2003 yılında Harvard öğrencisiyken FaceMash adında bir web sitesi kurdu. Harvard yurtlarında kalan öğrencilere yönelik hazırlanan bu web sitesi bir tür Tinder gibiydi. Öğrencilerin fotoğraflarını yükleyerek dış güzelliği oylama mantığıyla çalışan web sitesi okul yönetimi tarafından özel hayatın gizliliğini ihmal etmek suçlamasıyla kapatıldı. Tabii FaceMash’in kodları da Facebook’un yaratımında kullanıldı.

 

3. Facebook Yurt Odasında Kuruldu

FaceMash kapatıldıktan sonra Mark Zuckerberg, Şubat 2004’te yurt odasında thefacebook.com’u geliştirdi. Üniversite öğrencilerinin dijital ortamda haberleşmelerini sağlamak amacıyla kurulan bu site daha sonra herkese açık hale getirildi ve başındaki “the” ifadesi kaldırıldı.

 

4. Dünyanın En Zengin 8. İnsanı

Mark Zuckerberg 2011 yılında 17.5 milyar dolarlık servetiyle ABD’nin en zengin insanları listesine giriş yaptı. Forbes listesine göre Mark Zuckerberg bugün 68 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 7. insanı.

 

5. Sevgilisiyle İlişki Sözleşmesi Yaptı

Mark Zuckerberg şu anki eşi Priscilla Zuckerberg ile birlikte yaşamaya başladığı zaman, Priscilla bir sözleşme hazırlamalarını istedi. İlişki sözleşmesine göre ikili haftada en az bir gün dışarıda akşam yemeği yiyecek, en az 2 saat ev dışında bir yerde birlikte zaman geçirecekti. Mark bu teklifi kabul etti ve sonraki süreçte ilişkileri evlilikle taçlandı.

 

6. Düğününü Bahçede Yaptı

Mark Zuckerberg’in milyarlarca dolarlık bir serveti olmasına rağmen eşi Priscilla Zuckerberg ile evlerinin bahçesinde evlendi. Düğünde ise uygun fiyatlı Meksika yemekleri ve suşi ikram edildi davetlilere. Yani milyarlarca doları olmasına rağmen düğün gibi özel bir etkinliği dahi tevazu ve sadelik içinde kutlayan bir insan Zuckerberg.

Ayrıca eşiyle Harvard’daki bir öğrenci partisinde tanıştı. Priscilla Zuckerberg, Mark’ı ilk gördüğünde onun biraz nerd bir tip olduğunu ifade ediyor.

 

7. Winklevoss Kardeşlerle Uzun Bir Yasal Süreç Yaşadı

Facebook fikrini kendilerinden çaldığı gerekçesiyle Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşler ile Mark Zuckerberg arasında uzun bir hukuki süreç yaşandı. İkiz kardeşlerin projesi HarvardConnection.com üzerinde çalışması için işe alınan Zuckerberg, bu süreçte Facebook’u kurdu. Sonunda Zuckerberg, Winklevoss kardeşlere 60 milyon dolar ödeyerek anlaşma sağladı.

 

8. The Social Network Filmini Beğenmedi

Zuckerberg’in Harvard yıllarını anlatan ve David Fincher tarafından çekilen The Social Network filmi Zuckerberg tarafından beğenilmedi. Filmde Mark’ın Facebook’u kızların ilgisini çekebilmek ve popüler olmak için kurduğu anlatılıyordu. Hatta filmin senaristlerini “bir insanın yeni şeyler üretmekten keyif alması” fikrini tam olarak anlayamamakla suçladı.

 

9. Mark Zuckerberg Renk Körü

Facebook’un mavi renginde ısrarcı olmasının tek bir nedeni var: Mark bir renk körü. Doğuştan gelen bir durum olan renk körlüğü, Mark Zuckerberg’in en iyi mavi rengini görebilmesine izin veriyor.

 

10. Mark Zuckerberg Et Yemiyor

2011 yılında et yemeyi bırakan Mark Zuckerberg, yediği şeylere daha çok bağlılık duymak istediğini, bu nedenle de et yemekten vazgeçtiğini belirtiyor.

 

11. Dünyanın En Kötü Giyinen Milyarderi Olarak Görülüyor

2011 yılında GQ dergisi Silikon Vadisi’nin en kötü giyinen kişi olarak Mark’ı seçti. Sade ve gösterişsiz giyinen Zuckerberg genelde tişört ve kot ikilisinden şaşmıyor. İş ortamında da rahatlığı ve sadeliği tercih eden Zuckerberg’in “Sabah ne giysem?” diye düşünmek yerine zihin gücünü işine ayırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Steve Jobs’ın da sürekli aynı şeyleri giymesinde benzer bir mantık var.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Her Gün Aynı Şeyi Giyerler?

 

12. Yıllık Maaşı 1 Dolar

Mark Zuckerberg’in yıllık maaşı 1 dolar. Tabii bunda Facebook’un sahibi olmanın verdiği rahatlık yadsınamaz. Ancak işin mali bir boyutu da var. Mark, vergiden kaçmıyor. Hisseleri nedeniyle yüklü bir miktar vergi ödüyor zaten. 1 dolarlık  maaş ve performansa dayalı bir işe sahip olmak onu spesifik vergi yükümlülüklerinden koruyor.

 

13. Facebook Hesabını 12 Kişi Yönetiyor

Mark Zuckerberg’in şahsi Facebook hesabını 12 kişilik bir ekip yönetiyor. Bu kişiler gelen yorumları kontrol ediyor, yüklenecek fotoğrafları çekiyor ve onun gönderilerini yazıyor. Zaman zaman da Mark Zuckerberg hesabını kendi yönetiyor.

 

14. Eşi Çocuk Doktoru

Mark Zuckerberg’in eşi de çok başarılı bir isim. Harvard Üniversitesi’nde biyoloji okuyan Priscilla Chan lisans eğitiminden sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde tıp eğitimine devam etti.

Mutlaka okuyun: Ünlü Girişimcilerin Eşleri ve Sevgilileri

 

15. Yardımsever Çift

Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Zuckerberg, toplamda 4.5 milyar dolarlık bağış yaptılar. Priscilla Zuckerberg’in çalıştığı San Franscisco Hastanesi’ne 75 milyon dolar bağış yaptılar örneğin. 2013 yılında çift 970 milyon dolar değerindeki 18 milyon Facebook hissesini Silikon Vadisi Vakfı’na bağışladı. Yine Silikon Vadisi’ndeki devlet okullarında 120 milyon dolarlık bağış yaptılar.

 

16. Köpeği de Fenomen

Zuckerberg çiftinin Beast adında bir Macar çoban köpeği var. Beast’in Facebook’ta tam 2.6 milyon hayranı bulunuyor.

 

17. Özel Tasarım Tişört Giyiyor

Mark Zuckerberg kötü giyinmesiyle biliniyor dedik ancak onun giydiği tişörtler İtalyan moda tasarımıcı Brunello Cucinelli tarafından özel olarak tasarlanıyor. Bu tişörtlerin her biri 300-400 dolar değerinde.

 

18. Morgan Freeman Sesine Sahip Bir Robotu Var

Zuckerberg’in Palo Alto, Kaliforniya’daki evinde bir adet robot hizmetçisi var. Bu robot Morgan Freeman sesine sahip. Jarvis adı verilen yapay zeka robotunun teknolojisini bizzat Zuckerberg kendisi geliştirdi. Jarvis kahvaltı hazırlamaktan ışıkları açıp kapatmaya kadar pek çok iş yapabiliyor.

 

19. Akıcı Düzeyde Mandarin Konuşabiliyor

Zuckerberg’in eşi Priscilla Chan Çin kökenli bir aileden geliyor. Eşinin ailesiyle daha iyi iletişim kurabilmek adına Zuckerberg, Mandarin Çincesi öğreniyor. Tabii bu çabasında iş hedefleri de etkili.

Bir kültürü anlamak için o kültürün dilini öğrenmek gerektiğini ifade eden Mark, Çin kültürüne önem veriyor, zira Facebook Çin’de yasaklı web siteleri arasında. Çince öğrenme çabasında kendini ve dolayısıyla Facebook’u Çinlilere beğendirme, onların sempatisini kazanma planları da yer alıyor diyebiliriz.

 

20. Servetinin Yarısını Bağışlayacak

2010 yılında Warren Buffett ve Bill Gates tarafından başlatılan bağış kampanyasına katılan Zuckerberg, bu kampanyanın kuralları gereği vefat etmeden önce tüm mal varlığının yarısını çeşitli kurum ve kuruluşlara bağışlayacak.

Mutlaka okuyun: Dünyanın En Hayırsever Zenginleri

 

İlginizi çekebilir

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg Gibi Milyarderlerin Kullandığı Arabalar Sizi Şaşırtacak
Mark Zuckerberg’in Hayatı ve Başarı Hikayesi
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir