Cuma, Ekim 4, 2024
Ana SayfaGirişimcilikÇalışan Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

Çalışan Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

Çalışan motivasyonu her patron ya da yöneticinin üstesinden gelmesi gereken zorlu bir durumdur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bir çalışanın mutluluğu ortalama 3 kişiyi olumlu etkilerken mutsuzluğu 10 kişiyi olumsuz etkileyebiliyor. Bu da, işinizin başarısı için çalışan motivasyonunun ne kadar hayati öneme sahip olduğunu gözler önüne seriyor.

Motivasyon insanların şevkle çalışmalarını sağlayan ana faktördür. Bu sayede iş yerinde verimlilik artar, çalışanlar işlerinden memnun olacakları işten ayrılmazlar ve siz de yeni eleman arayışına girmemiş olursunuz.

Yalnız çalışanların tümünü aynı anda motive edecek ve sizinle çalıştıkları süre boyunca motivasyonlarını yüksek tutacak sihirli bir formül malesef yok. Her birey inandığı değerler ve savunduğu fikirlerle diğerlerinden ayrılır. Bu nedenle şirketinizde motivasyonun istikrarlı bir şekilde sürmesini istiyorsanız tüm çalışanları kapsayacak çok sayıda stratejiye ihtiyacınız vardır.

Müşteriler değil çalışanlar önce gelir! Siz çalışanlara iyi bakarsanız onlar da müşterilere iyi bakarlar.

İşte sizlere çalışanların motivasyonunun yükselterek mutlu ve başarı odaklı çalışmalarını sağlayak ipuçları:


Çalışan Motivasyonu Nasıl Artırılır?

1. Her bir çalışanla tek tek ilgilenin.

Şirket başarısında ekip çalışmasının önemi büyüktür. Bu nedenle iyi bir ekip ruhuna sahip olmak çalışanlarınız için iyi bir motivasyon kaynağı olsa da her bir çalışanla tek tek ilgilenilmediği takdirde bireysel anlamda motivasyon eksikliği yaşanır. Çok sayıda çalışana sahip büyük şirketlerde bu durum daha da belirginleşir. Bu durumda çalışanlar kendilerini önemsiz ve yalnız hissedebilir.

Unutumayın ki, her çalışan değerli olduğunu bilmek ister. Kimse çalıştığı şirkette yeri kolaylıkla doldurulabilen görünmeyen biri olmak istemez. Çalışanlarınıza yalnızca birkaç dakikanızı ayırarak teke tek görüşmeler yapmanız onları mutlu etmeye yetecektir. Örneğin bir çalışanınız yüksek performans sergilediğinde ya da harika bir iş çıkardığında onunla yüz yüze görüşmekle onu ödüllendirmiş olursunuz. Bu davranış yalnızca o çalışanı (fark edilip takdir gördüğü için mutlu olur) motive etmekle kalmaz diğer çalışanları da olumlu şekilde motive eder.  Bununla birlikte çalışanlarla yapacağınız bire bir görüşmeler yalnızca övgü amaçlı olmamalıdır. Bir çalışanınızın performansı düştüğünde ya da bir görevi tamamlamakta zorlandığında onunla özel olarak görüşme yaparak  sorunları hakkında konuşmalı, çözüm yolları aramalı ve gerekirse koçluk yapmalısınız.

Çalışanlarınızla ilgilenmek işinize önem verdiğiniz kadar onlara da önem verdiğinizin ve onların rahatı için fazladan çaba harcadığınızın göstergesidir.

Mutlaka okuyun: İnsanlarla Tüm Samimiyetinizle İlgilenmenin Gücünü Keşfedin


2. Çalışanlarınıza işlerinde ilerleme fırsatı sunun.

İşler monotonlaşıp durgunlaştıkça çalışanlar sıkıntı duymaya başlar. Aynı pozisyonda uzun süreler boyunca çalışmak ve geleceğe dair hiçbir umudun olmaması sonunda en azimli çalışanların bile yılmasına sebep olur.

Eğer çalışanlarınıza gelişme ve ilerleme adına çeşitli fırsatlar sunarsanız bu onlara motivasyon kazandırarak daha sıkı çalışmalarını sağlar. Örnek verecek olursak bir iş için dışarıdan bir uzmanın yardımına başvurmak yerine çalışanlardan birini bu göreve atamak çalışanlar için büyük bir moral kaynağı olur. Ancak gelişme her zaman terfi ve zamla sağlanmak zorunda değildir. Çalışanlarınıza eğitim fırsatları sunmak ya da isteyenlere yeni sorumluluklar vermek de motive edicidir.

Çalışanlarınızın kendilerini geliştirmelerine olanak tanırsanız sizinle çalışmaktan zevk duyacaklardır.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Neden ve Nasıl Eğitmelisiniz?


3. Örnek alınacak bir lider olun.

Ekip lideri olarak çalışanlarınız her zaman sizi örnek alır. Şirketiniz için bir çalışma prensibi, iş ahlakı kuralları ve belirli bazı değerler oluşturmak sizin görevinizdir. Tüm bunların ötesinde çalışanlarınız için örnek teşkil etmenin ekibinizin motivasyonuna anlamlı katkıları olacaktır. Örneğin, en zorlu koşullarda dahi sıkı çalışmayı elden bırakmamak ve olumlu bir yaklaşım sergilemek çalışanlarınızı da aynı şekilde davranmaya teşvik eder. Eğer olumlu ve anlayışlı bir lider olursanız çalışanlarınız sizi örnek alacağından şirkette motivasyon yükselir.

Mutlaka okuyun: Lider Nasıl Olunur?


4. Çalışanlarınız için iş ortamını motive edici bir hale getirin.

İş ortamının çalışanlar üzerinde büyük bir etkisi vardır. Her şirketin farklı bir kültürü olduğundan şöyle yapılması doğrudur böyle yapılması yanlıştır diyemeyiz fakat iş ortamınızı oluşturmada gelenekselden uzaklaşarak ofisinize biraz renk ve yaratıcılık katmakta yarar vardır. Örneğin bazı şirketler daha ferah ve pratik olması açısından ofis içindeki bölmeleri kaldırmaktadır. Böyle bir dizayn şirket kültürünüze aykırıysa onun yerine çalışanlarınıza molalarda stres atabilmeleri için ofis içinde ayrı bir köşe hazırlayabilirsiniz.

Hiçbir zaman popülerliğini yitirmeyen motivasyon sağlayıcı posterlerin çalışanlarınız üzerinde aktif bir motive edici etkisi olmasa da, özlü sözler içeren bu resimli sanat çalışmaları ofisinizin duvarlarını süsleyerek iş ortamını daha insani ve nefes alan bir yer haline getirmenin yanı sıra çalışanlara yaratıcılık konusunda ilham kaynağı teşkil eder. İş ortamında rahat olan bireyler daha kolay motive olur ve bu motivasyonlarını uzun süre korurlar.  İş ortamınızın motive ediciliği konusunda şüpheleriniz varsa bu konuda çalışanlarınızın fikrini alın. İş ortamlarından memnun değillerse muhtemelen ofisiniz sıkıcı yahut kullanışsızdır.

Çalışanlar günün büyük bir kısmını ofiste geçirdiklerinden çalışma ortamı konforlu bir şekilde tasarlanmalıdır. Çalışanların mutlu olduğu ve verimli bir şekilde çalıştığı bir ortam yaratılmalıdır. Örneğin masalarında kişisel eşyalarını bulundurmalarına izin verin.

Mutlaka okuyun: Çalışma Masası ve Ortamını Düzenleyerek Üretkenliğinizi Artırın!


5. Ekibiniz için sosyal aktiviteler düzenleyerek birbirleriyle kaynaşmalarını sağlayın.

Çoğu insan iş ve özel hayatını birbirinden ayırmak ister. Genel olarak bu en iyisidir. Ofisteki herkesin birbirleriyle dost olmalarını sağlamaya çalışmak kötü bir fikirdir fakat bu çalışanların ofis dışında görüşmeyecekleri anlamına gelmez. Ekip liderinin çalışanlarıyla arkadaş olması ekip içi bağları güçlendirir. Bu da ekip ruhu oluşturmada önemlidir. Bu sayede çalışanlar tıpkı bir robot gibi gönülsüz çalışmak yerine işlerine sevgi katarlar. Ekip çalışması sayesinde çalışanlar birbirlerine güvenmeyi ve yalnız kendileri için değil diğer insanların iyiliği için de çalışmayı öğrenirler. Ekip içinde gelişen tatlı rekabet ise gerek ofiste gerekse ofis dışında verimlilikle beraber yaratıcılığı da teşvik eder.

Ekibiniz için bazı etkinlikler düzenleyerek çalışanların birbirileriyle kaynaşmalarını sağlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak; açık havada yapılacak sayısız etkinlik vardır veya çeşitli partiler düzenleyebilirsiniz hatta ekip olarak çıkılacak bir öğle yemeği bile insanların özgürce birbirlerini tanımalarına olanak verir.

Mutlaka okuyun: Çalışanlara Yönelik Takım Oluşturma Aktiviteleri


6. Çalışanlarınızla iletişiminizin iyi olması için şeffaf bir lider olun.

Şeffaf bir lider, çalışanlara karşı her zaman açık ve net olur. Onlar da bu sayede akıllarını kurcalayan bir şey olduğunda çekinmeden liderlerine danışabilirler. Bu durum çalışanların motivasyonlarını yükseltir. Şeffaflık demek güven demektir. İnsanlar onlardan bir şey saklamadığınızı ve onlardan yana olduğunuzu bildiklerinde otoritenize olan saygıları artar ve sevilen bir lider olursunuz. Büyük şirketlerde bölümler arası iletişimin iyi olması da buna bağlıdır. Çalışanlar ve yöneticiler arasında açık bir iletişim kurulmalıdır. Çalışanlar yöneticilerine işleriyle ilgili sorunları rahatlıkla açabilmelidir. Bu sayede sorunlar büyümeden halledilebilir.

Bir liderin kapısı çalışanlara her zaman açık olursa insanlar sorunlarına önem verildiğini ve kendilerine değer verildiğini hissederek mutlu olurlar. Bu sayede ekip içi iletişim güçlenir ve ekibinizin performansı yükselir.

Mutlaka okuyun: Etkili İletişim Nasıl Kurulur?


7. Çalışanlarınızın başarılarını görmezden gelmeyerek onları ödüllendirin.

Çalışanlarınızın motivasyonlarını yükseltmek istiyorsanız onları ödüllendirmelisiniz Çalışanları motive etmek için yüksek meblağlara ihtiyaç yoktur. Onları iş arkadaşlarının önünde takdir etmek yeterli olacaktır. Örneğin çalışanlarımız müşterilerden olumlu not aldıklarında onlara hediye kartları verebilir ya da ayın çalışanı seçilen kişiye ödül olarak yiyecek kuponu verebilirsiniz. Başarılarının takdir edilip ödüllendirilmesi onlar için çalışmalarından memnun olduğunuz anlamına gelir. Çalışanlar, ödül kazanacaklarını bildiklerinde işlerine daha sıkı sarılırlar.

Mutlaka okuyun: Çalışanları En İyi Ödüllendirme Yolları


8. Çalışmayı zevkli bir hale getirin.

Sıkıntı motivasyonu öldürerek verimliliği düşürür. Bu nedenle ofisinizde çalışmayı eğlenceli hale getirecek şeyler düşünmelisiniz. Bu konuda çalışanların fikirlerinden yararlanabilirsiniz. Mesela aynı kişiye sürekli aynı tip görevleri vermekten sakınabilirsiniz. Ofiste belli aralıklarla mola vererek çalışanların stres atmalarını sağlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İş Yerinizi Nasıl Eğlenceli ve Yaratıcı Bir Yer Haline Getirebilirsiniz?


9. Çalışanların işlerinden memnun olmalarını sağlayın.

Çalışanların işlerini sevmelerini sağlayabilirseniz onları motive etmek için uğraşmanıza gerek kalmaz. Bunun için; aşırı iş yükünden ve sıkı denetimlerden kaçının. Çalışanlar geleceklerinin belirsiz olduğu endişesine kapılmaması için onlara güven verin. Bir lider olarak çalışanların yaşadıkları sorunların farkında olmalı ve bunlar için çözüm yolları bulmalısınız. Böylelikle çalışanların işlerinden soğumaları engellenmiş olur.

İnsanlar farklı istek ve ideallere sahip olduklarından hepsini aynı kefeye koyarak herkesi memnun edebileceğinizi düşünmek yanlıştır. Her ne kadar harika olduğuna inandığınız bir stratejiye sahip olsanız da hiçbir strateji tek başına çalışanların tamamını memnun etmeye yetmez. Çalışanların motivasyonunu yükseltmede en iyi yöntemleri ararken şunu aklınızdan çıkarmayın; bunlardan bazıları işe yararken bazıları da yaramayacaktır. Bazı stratejileri uygulamaya koymadan önce bunlar üzerinde bazı düzenleme ve değişiklikler yapmanız gerekebilir. Çalışanlarınızı tanıdıkça stratejilerinizi geliştirirsiniz. Böylelikle çalışanlarınızın gelecek kaygısı taşımadan işlerine kendilerini adayarak çalışmalarını sağlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Çalışan Memnuniyeti Nasıl Sağlanır?


İlginizi çekebilir

Çalışanları Motive Etmenin Bilimsel Yolları

Çalışanlarınızı Mutlu Etmenin Yolları

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar