FysioPal Hollandalı tasarımcı Pauline van Dongen’in tasarladığı tişört, dokunsal geribildirim alarak giyenlerin kambur duruşlarını düzeltmeye yardımcı oluyor.
Dokunsal geribildirimleri kullanarak çalışan inovasyonları daha önce sizlerle paylaşmıştık. Görme engelli yüzücülere ne zaman dönmesi gerektiğini bildiren titreşimli bone ve yakıt israfı yaptığında sürücüleri uyaran titreşimli gaz pedalı sözünü ettiğimiz bu inovasyonlardan sadece birkaçıydı. FysioPal ise tişört kumaşına sensörler yerleştirerek giyilebilir teknolojiyi kullanıyor ve tişörtü giyen kişi kamburlaşmaya başladığında titreşim veriyor.
Arnhem’de bulunan moda tasarımcısı Pauline van Dongen tarafından tasarlanan tişörtün içindeki sensörler; kişinin boynundan, sırtından ve omuzlarından bilgi toplamak üzere kullanılıyor. Daha sonra,toplanan bilgiler ve yapılan ölçümler akıllı telefondaki bir uygulama aktarılıp anlık olarak değerlendiriliyor. Tişörtü giyen kişi kamburlaşmaya başladığı zaman giysi titreşiyor ve böylece kişiye duruşuyla ilgili farkındalık kazandırarak dik durmasına yardımcı oluyor. Uygulamanın içinde bir eğitim programı ve saatlik duruş analizi de bulunuyor.
Giysi şık ve minimal bir tarzda tasarlanmış. Van Dongen, elektronik cihazların yerleştirilebileceği katmanlardan oluşan ve çamaşır makinesinde yıkanabilen bir kumaş üretmesi için İsviçreli bir firma olan Schoeller ile ortaklık yapmış. Başarılı tasarımcı ürünü hakkında şunları dile getiriyor: “FysioPal, hem işlevsel hem de estetik niteliklere sahip olan giyilebilir teknoloji ürünlerinin öncüsü olmuştur.”
Dokunsal geribildirim teknolojisi, bedeni rehabilite etmek ve sağlık sorunlarından korunmak adına sizce başka ne şekillerde kullanılabilir?