İşinizden Ayrılmadan İş Kurmanın Yolları

Çoğumuz hayatımızın bir evresinde girişimci olmaya meylederiz. Üzerinde çalıştığımız taslakları hayata geçirmek isteyebiliriz veya bir ekibi yönetmek ya da sadece başımızda bir patron olmadan para kazanmak isteriz. Motivasyonumuz ne olursa olsun yalnızca bir kısmımız, bir sonraki önemli adıma geçerek kendine bir iş kurar.

Peki, neden büyük çoğunluğumuz vazgeçer? İlk olarak şunu belirtelim, büyük çoğunluğun hâlihazırda zaten bir işi vardır ve iş kurmak uğruna işlerini bırakmaz. Bu nedenle hayallerini askıya alarak işlerinde çalışmaya devam ederler. Peki ya işinizden ayrılmadan, iş kurma imkânınız olsaydı? Doğru yaklaşımla bunu başarmak mümkündür.

 

İşinizden istifa etmeme nedenleri

İlk olarak, işinizden istifa etmeyişinizin sebeplerine şöyle bir bakalım. Bunun için geçerli sebepleriniz vardır muhakkak fakat işin gerçeği, çalışmakta olduğunuz işe sandığınız kadar ihtiyacınız yoktur.

* Paraya ihtiyacınız vardır.

Fikriniz ne kadar iyi olursa olsun, bir girişimin ilk evrelerinde, paraya ihtiyaç vardır fakat kredi ya da yatırımcılar yoluyla yeterli sermayeyi bulursanız işinizden ayrılabilirsiniz.

Kariyerinizi kaybetmekten mi korkuyorsunuz? İşinizden istifa ettiğinizde, ileride tekrar eski işinize geri dönenememekten endişe duyuyor olabilirsiniz. Bu çoğunlukla saçma bir endişedir. Bunun için patronunuz ya da güvendiğiniz bir üstünüzle konuşun ve kurduğunuz işin batması durumunda, işinize geri dönüp dönemeyeceğiniz hakkında fikirlerini alın.

* Fikrinizden emin değilsinizdir.

Eğer aklınızda iyi bir iş fikri yoksa şu an için işinizden ayrılmamalısınız. Böyle bir geçerli nedeniniz varsa neden iyi bir fikir geliştirmek için kendinize vakit ayırmıyorsunuz?

* Risklerden çekinirsiniz.

İşinizden ayrılmamayı güvenlik için de isteyebilirsiniz fakat güvenlik her zaman sizi başarıya taşımaz.

Yukarıdaki sebeplerden biri nedeniyle işinizi bırakamayacağınızı düşünüyorsanız işinizden ayrılmadan iş kurabilmek için aşağıdaki stratejileri izlemenizi tavsiye ederim.

 

1. Akılcı olun.

girisimci-olmak

İlk olarak işinizde çalışmayı sürdürürken neleri yapıp yapamayacağınız konusunda gerçekçi bir tavır sergileyin. Çalışmaya devam ederken fikrinizi oluşturabilir, fikrinizi hayata geçirmek için plan yapabilir, hatta ilk zamanlar iki işi bir arada idare edebilirsiniz fakat bu durum sonsuza dek sürmez. Bir gün içerisindeki saatler sınırlıdır ve öyle ya da böyle birinden birini tercih etmek durumunda kalırsınız.

 

2. Fikrinize konsantre olun.

İşinizde çalışmayı sürdürürken mümkün olduğunca fikrinizi geliştirmeye çalışın. Fikriniz için detaylı bir iş planı oluşturmalısınız. Bu arada, planınızdaki açıkları tespit ederek hatasız bir hale getiririn. Nasıl olsa süre kısıtlamanız yoktur ve bu süre zarfında para kaybetmezsiniz. Bu nedenle bu zamanı en iyi iş planını hazırlayarak değerlendirin.

Mutlaka okuyun: Herhangi bir iş fikrini test etmenin 4 adımı

 

3. Bağlantılar edinin.

baglanti-kurmak

Eğer çalışma ortamınızda yalnız değilseniz kuracağınız iş için kendinize bağlantılar edinin (tabi eğer çalıştığınız şirketle rekabet anlaşmanız yoksa ya da anlaşmaya aykırı düşmeyecekse). Mümkün olduğu kadar çok sayıda insan tanıyın. Potansiyel bir ortak, yatırımcı, müşteri ya da çalışanla nerede ya da ne zaman karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Ne kadar çok profesyonel kontağa sahip olursanız işinizi büyütme aşamasında o kadar çok alternatifiniz olur. Bu sayede, işinizi yönetmekle geçireceğiniz kıymetli zamanı, kontak arama çabasıyla geçirmezsiniz.

 

4. Bebek adımlarıyla başlayın.

adim-adim-ilerlemek

Hala eski işinizdeyken yeni işinizle ilgili her şeyi, bir anda yapmaya çalışmayın yani acele etmeyin. Bebek adımlarıyla başlayın. Fikrinizi yavaş yavaş geliştirin. Fırsat kollayın. Denemeler yapın. Eğer bir anda çok derine inerseniz kontrolü kaybedersiniz ve iş kurmak hayal olur.

Mutlaka okuyun: İlk milyonunuzu kazanmanızı sağlayacak 5 adım

 

5. Adımlarınızı dikkatli atın.

adimlardan-enerji-ureten-zemin

Yapmak istediğiniz iş konusunda kapasitenizi yeterli görebilirsiniz belki de öyledir fakat çalıştığınız işle hayalinizdeki işi beraber götürmek bir hayli zorludur. Kurmak istediğiniz işle çok zaman kaybederseniz profesyonel iş yaşamınız sekteye uğrar ve korumak için çırpındığınız kariyer sonlanabilir. Kariyerinizde çok zaman harcarsanız işinizi kurma imkânınız kalmaz. Bunun için ikisi arasında bir denge tutturmalısınız.

Bu stratejileri takip ederseniz işinizi yürütürken kurmak istediğiniz işe konsantre olabilirsiniz. Yalnız şunu hatırlayın, bir işi kurmak için ideal zaman diye bir şey yoktur. Bu nedenle, başlamak için uygun zamanı kollamadan önce kendinizden emin olun. En iyisi, bir an önce başlamak ve elinizden gelenin en iyisini yapmaktır yoksa asla başlayamayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Düşünmeyi Bırakın ve Harekete Geçin!

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir