Mobil oyun dünyası devasa bir pazar… Her geçen gün yeni oyunlar çıkıyor ve milyonlarca kez indiriliyor. Angry Birds, Candy Crush, Flappy Bird, Clash of Clans gibi sayısız başarı hikayesi var. Bu oyunların başarısı, girişimcileri mobil oyun dünyasına yöneltti. Hem mobil oyun geliştirmek hem de mobil oyun geliştirtmek söz konusu burada… (Yani oyunu bizzat siz hazırlamak zorunda değilsiniz!)
Admob verilerine göre akıllı telefonların %62’sinde en az bir adet mobil oyun yüklü. Bu ise hakikaten büyük bir pasta anlamına geliyor. Oyun severler, haftada en az 9 saat telefon üzerinden oyun oynuyor.
Macera, heyecan ve zeka oyunları en çok talep gören oyunlar arasında yer alsa da en yüksek kazancı strateji ve rol yapma oyunları elde ediyor.
Statista’nın 2011-2023 yılları arasındaki süreyi kapsayan araştırmasında sadece geçen yıl 213 milyon mobil oyun oynayan kişi olduğu tespit edilmiş durumda. İnsanlar mobil cihazlarında eğlenmek için büyük bir ihtiyaç içinde. Bu da mobil oyun yapmak isteyenler için cazip bir fırsat demek.
Başarılı ve maddi anlamda karlı bir mobil oyun geliştirmek için stratejik hareket etmek, iyi bir araştırma ve plan yapmak gerekiyor tabii ki.
Sizlere bu yazımızda mobil oyun yapmak hususunda bilmeniz gereken bazı önemli ipuçları vereceğiz.
Adım Adım Mobil Oyun Nasıl Geliştirilir?
1. Hikayeye Önem Verin
Oyun dünyasında hikaye başat bir yere sahiptir. Çoğu zaman oyunun grafiği ve mekaniğinden daha önemlidir bile diyebiliriz. İnsanlar bir oyun oynarken nihai bir amaca sahip olmalıdır. Oyun onları yeni bir dünyaya dahil etmelidir.
Çok basit ya da çok karmaşık olabilir, fark etmez. Oyununuzun bir hikayesi olmak zorunda. Bu ise sanıldığı kadar zor değil. Oyununuzun şu sorulara yanıt verebildiğinden emin olun.
- Kahraman kim? Güçlü ve zayıf yönleri ne?
- Düşman kim? Güçlü ve zayıf yanları ne?
- Neden birbirleriyle mücadele ediyorlar?
- Kahramanın başarılı olması için hangi aşamalardan geçmesi gerekiyor?
2. Sade Bir Arayüz Kullanın
“Az çoktur.” mobil oyun dünyası için de gayet geçerli bir düşüncedir. Mobil oyun geliştirirken kullanıcı arayüzünü mümkün olduğunca sade tutun. Kullanıcılar ekranın yarısı kaplayan menülerden, butonlardan, yazılardan bunalır. Bunların fazla olması oyun deneyimini zayıflatır.
Hedef kitleniz 25-40 yaş arası insanlar olsa bile 9 yaşındaki bir çocuğun anlayabileceği sadelikte olmalı. İnsanlar oyunun mantığını, butonları anlamak için fazla çaba harcarlar ise oyunu tekrar oynama ihtimalleri düşer. Dolayısıyla oyuncular için her şeyi olabildiğince net bir hale getirin.
Yeri gelmişken belirtelim: Oyun geliştirmek sandığınız kadar zor bir şet değil günümüzde. Oyun geliştirmeye yarayan programlar sizin adınıza pek çok yazılım ve kod işini hallediyor. Sizin oyunun hikayesine odaklanmanız yetiyor çoğu zaman.
Unity, UDK, GameSalad gibi yazılımlar mobil oyun geliştiricileri arasında çok sık kullanılıyor. Özellikle GameSalad’ı kullanmak için yazılım bilmeniz gerekmiyor. Sürükle-bırak mantığı hakim programa. Fakat mobil oyun konusunda sektör standartının Unity olduğunu, profesyonel oyun şirketlerinin Unity üzerinden oyun geliştirdiğini de belirtelim.
Tabii siz yapımcı olarak oyunun geliştirilmesini bir kişiye ya da şirkete devredebilirsiniz. Oyun hazırlandıktan sonra Appstore veya Google Play’de oyun sahibi olarak sizin adınız geçer. Yani amiyane tabirle “taşeron firma” kullanarak da oyun sahibi olabilirsiniz.
3. Kullanıcı Deneyimini Ciddiye Alın
Oyunu test aşamasında deneyenlerin %50’sinde oyun çöküyorsa oyunu resmi olarak AppStore veya Google Play’de yayınlamayın.
Eğer oyuna başlamak için 3’ten fazla butona basmak gerekiyorsa kullanıcı deneyimi anlamında iyi bir iş çıkaramamışsınız demektir. Bu durumda da yayınlamayın.
Eğer oyunda agresif bir para kazanma modeli varsa ve söz konusu durum oyun oynamayı zorlaştırıyorsa oyunu yayınlamayın.
Oyuna girip başlamak için olabildiğince kısa bir yol belirleyin. Oyunun grafikleri ve tasarımı oyunu kastırıyorsa sadeleşmeye gidin.
Diğer bir ifadeyle kullanıcı deneyimini, kullanıcı arayüzünü oyuna teşvik etmek amaçlı tasarlayın. Oyuna girmek için kırk takla atmak gerekirse insanlar size ikinci bir şans vermeden oyunu indirdikleri gibi kaldırırlar.
4. Yeni Bir Yorum Getirin
Çok iyi bir açık bulup o alana yönelik oyun yapmak ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak… Bunlar başarı için olmazsa olmaz. Ancak kimsenin düşünemediği şeyler de sunmanız şansınızı epey artırır.
Örneğin eski ve karmaşık bir oyun türünü alıp bu oyuna kendi yorumunuzu katın. Daha önce ataride, bilgisayarda oynanan oyunları dokunmatik ekran mantığına uyarlayın.
Mesela…
- Kule savunması: Clash of Clans
- Kart oyunu: Heathstone
- Ritmli müzik oyunu: Piano Tiles
5. İlk İvme Kritik Öneme Sahip!
İlk kullanıcıların organik olmasını, oyunun organik büyümesini, viral olmasını istersiniz. Fakat sizin de bildiğiniz gibi bir şeyin viral olması için herhangi bir formül yok.
Sizin yapabileceğiniz bir şey var ama: Başlangıç döneminde oyunun paralı bir şekilde indirilmesini sağlamak…
Uygulama piyasasında sayısız mobil oyun var. Sizin geliştirdiğiniz oyunun bir benzeri büyük ihtimalle var olacaktır. Siz oyunu piyasaya ilk sürdüğünüzde oyuna bir miktar ivme kazandırarak avantaj sağlayabilirsiniz. Örneğin oyunun öne çıkması, yeni çıkanlar içinde popüler olanlar listesine girmesi için 5000 indirilme satın alabilirsiniz.
Facebook ve Instagram bu açıdan ideal platformlar. İnsanları oyunu indirmeye teşvik etmek ve oyunla etkileşime girmelerinin sağlamak için insanların tam olarak ne aradıklarını bilmeniz şart. Facebook’un işi kullanıcı verisi toplamak bildiğiniz gibi. Sizin hedeflediğiniz kitleye Facebook ve İnstagram üzerinden reklam vererek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
6. Para Kazanma Modelini Belirleyin
Geliştirdiğiniz oyun Appstore veya Google Play’e kabul edildikten sonra mobil oyun üzerinden para kazanma modelinizi belirlemeniz gerekecek. Hatta gelir modelini oyunu tasarlarken belirlemiş olmanız çok çok iyi olur.
Peki ne tür gelir modelleri kullanabilirsiniz?
Uygulama içi satın alma: Oyun içinde insanların oyuna dair şeyler satın alabilmesine dayalı bir model bu. Yani kullanıcı bir level’ı atlayamadığı zaman oyun içinde satın alma yaparak bu aşamayı atlayabilir. Bu sistem genelde GSM operatörleri üzerinden yürüyor. Yani kullanıcı paralı bir oyunu satın aldığında ya da oyun içinde bir şey satın aldığında bu ödemeyi telefon numarasıyla yapıyor ve oyun sahibi de oyunu Google ya da Apple’dan alıyor.
Uygulama içi reklam: Hepimizin bildiği bir yöntem. Oyun içinde, oyun menüsünde reklam gösterilmesi hadisesi…
Paralı uygulama: Geliştirdiğiniz oyunun Appstore veya Google Play’den paralı indirilmesi de bir opsiyon. Ancak çok büyük bir beklenti yaratamadığınız sürece bu opsiyonu pas geçmenizi öneririz. Yani çok büyük bir oyun firması olursunuz, büyük reklamlar yaparsınız da insanlar para verip oyunu indirir… Ancak şu aşamada bireysel veya küçük bir ekip olduğunuzu varsayarsak ilk iki yöntem sizin için daha mantıklı olur.
Satış ortaklığı: Bu yöntem de iki oyunun birbirinin reklamını yapması olarak özetlenebilir. Siz oyununuzda A oyununu tanıtırsınız. A oyunu da sizi tanıtır. Karşılıklı bir anlaşma kapsamında mümkün olabilecek bir tanıtım olabilir. Oyun içinde satış ortaklığı yöntemini de kullanarak gelir elde edebilirsiniz. Örneğin X firmasıyla anlaşıp oyun içinde bu firmanın reklamını yaparak A firmasına gönderdiğiniz müşterilerin harcamalarından komisyon alabilirsiniz.
7. Sosyal Medyadan Yararlanın
Sosyal medya mobil oyun pazarlamak için en doğru mecradır.
İyi bir sosyal medya pazarlama kampanyası için virallik, oyunun bir şekilde Instagram’a, Tiktok’a düşmesi gerekir. Bunu da fenomenlere ulaşıp oyununuzu oynamalarını sağlayarak yapabilirsiniz. Enes Batur’un oynadığı bir oyun, birkaç saat içinde 100.000 indirilme alabilir yani…
Bir anda sağlam bir indirilme alan bir oyun ise en çok indirilen, en popüler oyunlar listesine girerek milyonlarca kişinin önüne çıkar. Yani belirttiğimiz gibi bir oyunun başlangıçta iyi bir ivme yakalaması o oyunun geleceği üzerinde ciddi bir söz sahibidir.
Mesela “arkadaşını davet etme” özelliği oyunun organik olarak büyümesinde önemli bir pay sahibi olabilir. Arkadaşını davet eden kişilere oyun içinde ekstra bir bonus, puan vererek teşvik de edebilirseniz çok iyi olur.
Buna ilaveten oyunu oynayan kişilere yönelik bir topluluk, Youtube kanalı, web sitesi, Facebook sayfası, Twitter hesabı açmanız da şart.
Yani oyuncular sizle ve diğer oyuncularla etkileşime, iletişime geçebilmeliler. Oyuna dair düzenli olarak sosyal medya içerikleri üreterek mevcut ve potansiyel kullanıcılarınızla etkileşime girmeniz, onların sorularına cevap vermeniz de iyi bir topluluk oluşturmanıza yardımcı olur.
Mobil Oyundan Para Kazanmak İsteyenlere Tavsiyeler
Steam’e girdiğinizde PUBG veya GTA 5 gibi devasa oyunların reklamından daha çok indie oyun reklamı görürsünüz…
Çünkü indie, yani ufak stüdyolar tarafından da şahane oyunlar yapılıyor günümüzde. Hatta tek kişinin geliştirdiği yüzlerce şahane oyun var. İnsanlar da yaratıcı ve bağımsız oyunlara daha çok ilgi duymaya başlamış durumda.
Kingdom, Metroidvania Hollow Knight gibi oyunların söz gelimi bir Rockstar oyunu kadar çok satılmasını hayal etmek güç.
Lakin bu oyun geliştirmek isteyenlerin hevesini kırmamalı.
Zira söz konusu oyunlar yeni bir akımın, yeni bir trendin öncüleri konumunda.
Stardew Valley
Indie oyun geliştirerek güzel paralar kazanmak mümkün. Stardew Valley oyununu geliştiren Eric Barone tam 4 yıl bu proje üstünde çalıştı. Üstelik oyunu geliştirirken ek bir işte daha çalışması gerekiyordu geçinmek için.
Fakat Stardew Valley yayınlandıktan sonra çok beğenildi, çok tutuldu.
2016’da Steam’de yayınlanan oyunun Call of Duty: Infinite Warfare’den daha çok gelir elde ettiğini söylesek bile yeterli aslında. Sadece bir yıl içinde 24 milyon dolarlık gelir elde etti Eric Barone. Tek bir kişi tarafından geliştirilen bir oyun, yayınlandıktan sonra 1 ay içinde 9.2 milyon dolarlık satış yaptı. Akıl alır gibi değil gerçekten. Ekim 2018’de de iOs ve Android versiyonu çıktı oyunun.
Tabii buradaki temel mesele sürdürülebilir, ölçeklenebilir ve her daim oynanabilir bir oyun yaratabilme becerisinde saklı. Oyunun farklı mecralarda yer alması, mobil cihazlarla uyumluluğu, fiyatının zaman içinde düşürülerek yeni oyuncu kitlesi edinmek gibi nedenler Stardew Valley’in sürekli güncel ve popüler olmasını sağlayan faktörler arasında.
Oyun içi satın alma özelliği de bulunan Stardew Valley’de milyonlarca oyuncu birbirine hediye veriyor. Bu da bir oyunun para kazanması için önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Tek Başına Oyun Geliştirilebilir Mi?
Oyun geliştiricisi Cliffski blogunda oyun geliştirmek isteyenlere güzel tavsiyeler veriyor. Reddit’te oyun geliştirme gruplarında aktif olarak düşüncelerini paylaşıyor. Bir yazısında şöyle diyor mesela:
“Ne pahasına olursa olsun ben kendimi bu işe adadım. Democracy 3, Gratuitous Space Battles, Production Line gibi oyunlardan 120.000 dolara yakın para kazandım. Çok zor, çok deneyim gerektiren bir iş bu. Özellikle de tek başınıza çalışıyorsanız… Bu işte deneyim, çocuk sahibi olmamak ve işkolik olmak gerekiyor. Ancak yine de gerçekten isteyen herkesin tek başına oyun geliştirebileceğini düşünüyorum.”
Cliffski’nin bu azmine sahip olabilecek kişi sayısı epey az olsa gerek, ancak o bunun mümkün olabileceğinin canlı bir ispatı.
Tek başına oyun geliştirmek çok zor bir şey. Ancak oyun motorlarının gelişmesiyle artık her oyun için ayrı bir motor tasarlamak gerekmiyor. Bu büyük bir nimet.
Tüm bunlara ek olarak tek başına çalışan oyun geliştiricileri kendiler gibi insanlarla çok kolay iletişime geçebiliyor günümüzde. Reddit mesela bu iş için biçilmiş kaftan.
Hal böyle olunca oyun geliştirmeye tek başınıza başlayıp süreç boyunca sizle benzer kafalara sahip insanlarla ortaklık yapabilir, oyununuzu daha geniş kitlelere tanıtabilirsiniz.
Kingdom
Kingdom 2015’te yayınlandı ve o zamandan bugüne düzenli olarak güncelleme alıyor.
Thomas van den Berg ve Marco Bancale adlı kişi tarafından geliştirilen oyun daha ilk günden büyük bir sükse yaptı ve popüler oldu. Bu da ikilinin kazandıklarıyla oyunu daha da geliştirmesini sağladı.
Şüphesiz oyun geliştirirken aynı dili konuşabildiğiniz kafa dengi biriyle birlikte çalışmak iyi bir avantajdır.
Eric Barone tamamen tek tabanca takılırken tüm süreci tek başına öğrenmek zorunda kaldı. Kingdom’un geliştiricileri ise birbirlerine destek olup süreci beraber yaşadılar.
Sonuç olarak ortaya güzel yorumlar alan, retro tarzında, oyuncuların kendi krallıklarını geliştirebildiği, düşmanlarla savaşabildiği bir oyun ortaya çıktı.
Kingdom ekibinin (2 kişi) oyundaki detaylara verdiği önem oyunun başarısında çok önemli bir noktaya işaret ediyor. Bir oyunun geliştirme sürecine ve sonrasında oyunu iyileştirmeye azami derecede özen göstermek oyunun uzun soluklu olmasına, uzun yıllar boyunca oynanmasına ve büyük stüdyoların oyunlarıyla kafa kafaya yarışabilmeye imkan sağlıyor.
2015’teki ilk oyundan sonra ikili Kingdom: New Lands ve Kingdom: Two Crowns adlı iki oyun daha çıktı. Böylece Thomas van den Berg ve Marco Bancale indie oyun geliştirme camiasında referans alınan isimler haline geldi.
Herkes Kendi Oyununu Oynayabilmelidir!
Uzun ömürlü olmak, oyunu bugün bitiren bir kişinin 5 yıl sonra da yine aynı oynayabilmesini sağlamak zor ama mükafatı çok büyük bir olay.
Oyunun içeriği, senaryoya yapılan ilaveler, güncellemeler, bug düzeltmeleri gibi şeylerden bahsediyoruz.
Eric Barone bu konuda iyi bir örnek. Stardew Valley oyunun saatlerce hiçbir görev tamamlamadan zaman geçirebiliyorsunuz. (GTA San Andreas mesela… Oyun içinde hiçbir görev tamamlamadan sadece araba sürerek, yeni semtleri gezerek saatlerce vakit geçirebilirsiniz. GTA sadece bir örnek tabii. Yoksa GTA’nın binden fazla yazılımcı ve tasarımcı tarafından geliştirildiğini unutmamak lazım!)
Sadece tek bir oynanış tarzı olan oyunların geniş bir oyuncu kitlesine sahip olması zor bir meseledir.
Ancak bir oyunun birçok farklı oynanma biçimi varsa, herkes oyunu kendine göre deneyimleyebiliyorsa, oyunda çeşitlilik varsa kendinizi Eric Barone, Thomas van den Berg ve Marco Bancale gibi isimlerle aynı paragraf içinde görebilirsiniz bir gün…
Oyun Fikrinizi İyi Belirleyin ve Panik Yapmayın
Cardinal Quest serisinin yaratıcısı Ido Yehieli de yine bir başarı öyküsü veriyor bize.
Oyundan 100.000 dolara yakın para kazanan Yehieli, başlangıçta “roguelike” tarzı oyun geliştirme konusunda ciddi bir disiplin gösterdi.
Roguelike oyun ne demek diye soracak olursanız… Roguelike, karakterin geri dönüşü olmayacak şekilde ölmesi veya rastgele zindanların oluşması gibi özgün özelliklerin olduğu RPG türünde oyunlara verilen isim.
Ido Yehieli, tek başına oyun geliştirmek isteyenlere şöyle öneriler veriyor:
“İşe koyulmadan önce ne yapmak istediğinize kesin olarak karar verin. Önce bir prototip geliştirin ve çalıştırın. Bu prototipi insanlara oynatın ve onların duygularını izleyin. Eğer bu işe yaramazsa tekrar ilk aşamaya, çizim sürecine dönün.
Oyunu geliştirmek için yeterli vaktinizin olabilmesi adına oyun geliştirme sürecine para bulmanız da yine önemli bir konu. Crowdfunding (kitlesel fonlama) oyunseverlere fikrinizi anlatarak onlardan bağış almanız için iyi bir yöntem. Ancak büyük paralar beklemeyin.
Ve en önemlisi panik yapmayın. Oyunun ilk sürümünün kusursuz olması gerektiğine dair fazla endişelenmeyin. Kusurları olan iyi bir oyun, kusursuz bir fikirden daima daha tercih edilesidir. Süreç boyunca meslektaşlarınızla ve arkadaşlarınızla beyin fırtınası yapmayı da ihmal etmeyin.”
Oyun Geliştirme İşin Boyutlarından Sadece Biridir
İlk oyununuzu geliştirdiniz ve oyun severlerin önüne koydunuz diyelim…
Daha yapmanız gereken pek çok şey vardır.
Editleme, bug düzeltme, güncelleme, oyun dünyasına tanıtım ve pazarlama gibi şeyler…
Kingdon, Stardew Valley, Minecraft gibi oyunların başarısında bu faktörler yatıyor. Oyun geliştirme dünyasında “oyun geliştirme” işin sadece bir yönü. Bir oyunun başarılı olması için daha birçok şey gerekiyor.
Yazılım biliyor musunuz?
Sizi oyun geliştirme sürecinde idare edecek paranız var mı? Yoksa oyun geliştirmeye sadece akşam işten eve gelince mi zaman ayırmak durumundasınız?
Bunlar ciddi ve önemli konular. Lakin herkesin kendine göre bir yaşam tarzı ve çalışma düzeni vardır. Birlikte zaman geçirebileceğiniz, birbirinizden yeni şeyler öğrenebileceğiniz oyuncu ve oyun geliştiricisi arkadaşlarınızın olması da yine sırtınızdaki yükü alacak, sizi manen rahatlatacaktır.
Fakat tek başınıza da şahane oyunlar geliştirebilir ve Steam’de satışa sunabilirsiniz. Kim bilir, belki Minecraft’in yakaladığı başarıyı siz de solo kariyerinizle yakalayabilirsiniz.
Sonuç
Oyunun kalitesi, hikayesi, grafikleri, mekaniği; belli bir trendi doğru zamanda yakalamak gibi pek çok unsur bir mobil oyunun başarısına direkt etki eder. Doğru zamanda doğru stratejiyle iyi bir oyun geliştirdiğiniz zaman rekabetin epey sağlam olduğu mobil oyun dünyasında şanslı olma ihtimaliniz yüksektir.