Nasıl Milyoner Olunur?

Milyoner olmayı mı hayal ediyorsunuz?

Bu harika!

Ve bir o kadar da zor, öyle değil mi?

Peki, televizyonlarda izlediğiniz şu muhteşem başarı hikayelerine ne demeli? Bu insanların yüklü bir mirasa konduklarını, dudak uçuklatacak maaşlar aldıklarını ya da ya da piyangodan büyük ikramiyeyi tutturduklarını mı düşünüyorsunuz?

Ne şans!

Dürüst olun, sizin de şöyle bir durup “Keşke ben de onlar kadar şanslı olsaydım” diye düşündüğünüz olmadı mı hiç?

“Evet” mi? O zaman müjdeli haberi verelim: Herkes milyoner olabilir, çünkü milyoner olmanın ailenizin parasıyla ya da diplomanızı nereden aldığınızla en ufak bir ilgisi dahi yoktur. Bu, tamamen sizinle alakalı bir durumdur.

Nasıl mı?

Lütfen yazımızı okumaya devam edin.

Miyoner olmak istiyorum diyenlerdenseniz bu yazı sayesinde geleceğinizi değiştirebilirsiniz.



Nasıl Milyoner Olunur?

Milyonerlik, toplumların çoğu için “sınırsız tüketim” odaklı bir kavramı ifade eder. Ancak, günümüzde bu algı az da olsa değişmiş, milyonerlik yalnızca hizmetçilere, özel jetlere sahip olmak ya da lüks içinde yaşamaktan ibaret bir şey olmaktan çıkmıştır. Öyle ki bugünün milyonerlik anlayışı kendinize rahat (veya erken) bir emeklilik garantisi sunma fikri üzerine temellendirilmiştir – ve milyoner olmak aynı zamanda sabit bir maaşa bağlı kalmak yerine tutkularınızın peşinden gitme fırsatına sahip olacağınız, bir başka deyişle kariyerinizi özgürce seçebileceğiniz anlamına da gelir.

Aslına bakarsanız, önemli olan milyonerlik algınızın ne olduğu değil, bu hayali nasıl gerçeğe çevireceğinizdir. Zira milyonerlik her koşulda amaç odaklılık, disiplin, sabır vb. belirli davranış kalıplarının işe koşulmasını gerektirir. Bu kalıpları benimsemenin en iyi yolu ise milyonerlerin hayatını mercek altına alıp ortak davranış eğilimlerini tespit etmektir.

“Bu kadar zamanım yok” diyorsanız bu bölümde yer vereceğimiz ipuçlarını takip edin. Bu sayede, milyoner olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceksiniz.

Hazır mısınız?

O halde başlayalım.



1) “Milyoner” zihniyeti geliştirin.

Zenginlik her şeyden öte zihinsel bir oyundur. İşe güçlü bir para zihniyeti geliştirmekle başlamıyorsanız, milyoner olma yolunda ihtiyaç duyacağınız alışkanlık ve uygulamaları benimsemekte zorlanabilirsiniz.

Milyoner olma zihniyet, geliştirmede size yardımcı olacak unsurlar ise şunlardır:

İleri görüşlülük: Kısa, orta ve uzun vadeli finansal planınızı ve acil durumlarda ne yapacağınızı önceden belirleyin.

Kararlılık: Zorluklarla karşılaşacağınızı bilin ve onları aşmaya hazır olun.

Sabır ve gecikmiş tatmin: Gelecekteki hedeflere ulaşmak için mevcut isteklerinizi erteleme konusunda istekli olun.

Öz güven: Aşılmaz gibi görünen borçları ödeyebileceğinize, birikim hesabınızdaki miktarı bir sonraki hedefe ulaştıracağınıza veya hayalini kurduğunuz işi başlatabileceğinize inanın. Kendinize inanmaktan asla ama asla vazgeçmeyin. Unutmayın, bir işe “yapamam” söylemleri ile başlamak tüm çabayı heba etmek anlamına gelebilir.

Açıklık: Öğrenmeye, hata yapmaya, hatta başarısızlığa dahi açık olun. Bu, daha çok şey öğrenmenizi sağlayacaktır. Bilgi arayışında olun ve etrafınızı her daim olumlu örneklerle kuşatın.

Yanlış anlaşılmasın, tüm milyonerlerin bu özellikleri paylaştığını iddia etmiyoruz, hele hele piyango ikramiyesi tutturanları, ünlüleri veya mirasçıları hiç kastetmiyoruz! Biz burada kendi servetini oluşturmaya karar vermiş ve asla yılmayıp bu hayali gerçekleştirmiş sıradan insanlardan bahsediyoruz. Ve inanın hiçbiri sizden farklı değil.

Mutlaka okuyun: Zenginler Nasıl Düşünürler?


2) Borçtan uzak durun.

İstediğimiz şeyi tam da istediğimiz anda elde etme anlayışının hüküm sürdüğü bir tüketim toplumunda yaşıyoruz. Öyle ki bugün otomobilden kıyafete, evlerden mücevherlere kadar hemen her şey için kredi alabiliriz. Şimdi al ve sonra öde, ne kadar kolay değil mi?

Ne var ki borç, finansal hayallerinizi yutan bir bataklıktır. Her kredi başvurusu bu bataklığa bir adım daha gömüleceğiniz anlamına gelir. Ve kredilere uygulanan faiz daha sonra çok daha yüklü bir ödeme yapmanızı gerektireceğinden battıkça batarsınız. Anlayacağınız, borçlanmak geleceğinizi-dolayısıyla da hayallerinizi-çöpe atmak demektir.

Aylık ödemesi 6000 TL, vadesi ise 5 yıl/60 ay olan bir otomobil kredisini aldığınızı varsayalım. Bunun yerine, beş yıl boyunca aylık 1300 TL’lik bir birikim yapmış olsanız, şu an tam 80.000 TL’ye sahip olabilirdiniz. Dahası, bu 80.000 TL’yi 20 yıl daha faize yatırsanız 584.000 TL’den fazlasına sahip olurdunuz! Peki, ya arabanız? O araba 25 yıl sonra nerede olacak? Muhtemelen bir hurdalıkta paslanacak, değil mi?

Özetlemek gerekirse – her ne pahasına olursa olsun borçtan kaçınmalısınız. Milyoner olma yolunda atacağınız ilk aldım borçlarınızdan kurtulmak olmalıdır.

Mutlaka okuyun: Yatırım Nasıl Yapılır?


3) Erken yaşta başlayan tutarlı yatırımlar yapın.

Yatırım yapmaya ne kadar erken başlarsanız, milyoner olma olasılığınız o denli yüksek olacaktır. Nasıl mı? Tabi ki bileşik faiz sayesinde!

25 yaşından başlayarak ayda 300 TL biriktirmeye başlarsanız-yüzde 10’luk bir faiz oranı ile-60 yaşına kadar milyoner statüsüne ulaşabilir ve 2,3 milyon TL’lik bir birikim eşliğinde emekli olabilirsiniz (67 yaşında). Yanlış duymadınız, ayda yalnızca 300 TL’lik bir yatırımdan bahsediyoruz! Yatırıma başlamak için 35 yaşına kadar beklediyseniz, benzer rakamlara ulaşmak için yatırım miktarınızı 800 TL’ye çıkarmanız gerekebilir.

Bir de şu örneğe bakalım.

40 yıl boyunca yapacağınız (25 yaşından 65 yaşına kadar) aylık 300 TL’lik elde edeceğiniz nihai rakam yüzde 10’luk bir getiri oranı üzerinden neredeyse 1,9 milyon olur. Ancak 10 yıl bekleyip ardından yatırımınıza her ay 300 TL üzerinden devam ederseniz, 65 yaşına geldiğinizde yalnızca 678.145 TL’niz olur ve 1 milyona ulaşmak için fazladan bir dört ila beş yıl daha çalışmanız gerekir. Milyoner olmak için 70. yaş gününüzü beklemek ister misiniz? Hayır mı? O halde borçlarınızdan-en azından ev krediniz dışındakilerden- bir an evvel kurtulmalı ve mümkün olduğunca erken yaşta başlayan en önemlisi de süreklilik arz eden yatırımlara odaklanmalısınız.

Mutlaka okuyun: 22 Yaşında Milyoner Olmamı Sağlayan 7 Teknik


4) Emeklilik yatırımlarını maksimuma çıkarın.

En yaygın iki emeklilik hesabı türü, borsa, döviz vb. yatırım araçlarına endekslenebilen bireysel emeklilik hesapları veya genellikle işverenler yoluyla sunulan 401(k)hesaplarıdır(401 (k) planı, çalışanların emeklilik için ayırdıkları paraya vergi indirimi imkanı sunan, katkı payı temelli bir tasarruf ve yatırım planıdır). Önemli olan bu hesaplara düzenli katkı sağlayıp ödemelerinizi maksimuma çıkarmaktır-ve inanın yalnızca bu yolla dahi milyoner olabilmeyi başarmış pek çok kişi mevcuttur.

Bu cesaret vericidir, çünkü bireysel emeklilik hesaplarında ödemelerin alt ve üst limitleri herkes için aynıdır. Yani bu yolla servet elde etmiş kişiler bulundukları konuma zaten zengin oldukları ve hesaplarına milyarlarca lira yatırabildikleri için değil, yavaş ve istikrarlı bir yatırım sürecinin sonunda ulaşmıştır.

Ortalama yüzde 10’luk bir faiz getirisi ile neler kazanabileceğinize bir bakalım:

Bireysel emeklilik hesabınıza ayda 500 TL katkıda bulunmak suretiyle milyoner olmanız yaklaşık 29 yıl sürer.

Tabi piyasaların sağı solu belli olmaz. Kayda değer bir iyileşme ya da büyümeden önce olumsuz sonuçlarla da karşılaşabilirsiniz. Ancak korkup da yatırım yapmaktan vazgeçerseniz, yıllarınıza mal olacak mükemmel bir büyüme fırsatını elinizin tersiyle itmiş olursunuz.



5) Tasarrufu bir öncelik haline getirin.

Yatırım hesaplarınızı doldurmaya başladıysanız sıradaki adım bu olmalıdır. Hedefiniz milyoner olmak olduğunda yatırıma ayıracağınız para kadar yatırım eyleminin kendisi de önem arz eder.

Bir önceki bölümde gelirinizin büyük bir kısmını emeklilik fonuna yatırmanızı söylemiştik. Gelirinizin yüzde 15’lik kısmını ayırma tavsiyesinde bulunduğumuzu varsayalım. Bu tavsiyeye uymayıp başka işlere öncelik verdiğiniz için ortalama geliriniz olan 69.000 T’nin yalnızca yüzde 5’ini tasarrufa ayırabilmiş olun. Durum ne olurdu dersiniz?

Yaptığınız yüzde beş oranındaki bu yatırım yılda 3.450TL ayda ise 288 TL gibi bir rakama tekabül eder. Bu rakamın üzerine yüzde 10’luk bir faiz getirisi koyarsak, 30 yılın sonunda bu para 651.000TL’ye kadar ulaşabilir. Ne dersiniz? O kadar da kötü sayılmaz, değil mi? Bu kağıt üzerinde oldukça iyi görünen bir rakam.

Tabi ortalama bir çiftin emeklilikte sağlık giderleri için 300.000 TL’ye ihtiyaç duyacağı gerçeğini saymazsak! Üstelik bu rakama uzun süreli bakımlar dahil değildir. Sağlık masraflarını toplam yatırımdan düştüğümüzde ise geriye yalnızca 351.000 TL’niz kalır. Sizce bu rakamla yirmi yıl yaşayabilir misiniz? Yılda sadece 17.550 TL’ye sahip olacağınızı unutmayın.

Peki, daha iyi bir senaryoya ne dersiniz? Yıllık 69.000 TL olan gelirinizin yüzde 15’ini kullanırsanız yılda 10.350 TL veya ayda yaklaşık 863 TL gibi bir rakamı tasarrufa ayırmış olursunuz. Ve 30 yılda yüzde 10’luk bir getiri üzerinden 1,9 milyon TL’ye varan bir birikime ulaşabilirsiniz. Artı bir beş yıl daha beklemeniz durumunda yaklaşık 3,3 milyon TL’lik bir servetin sahibi olursunuz. Ne dersiniz? Bu yılda 17.550 TL gelire sahip olmaktan çok daha iyi olmaz mıydı?

O halde, yapmanız gereken şey tasarrufu bir yaşam önceliği haline getirmektir. Sizce de buna değmez mi?

Mutlaka okuyun: Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Para Biriktirme Yöntemleri


6) Hedefinize daha hızlı ulaşmak için gelirinizi artırın.

Anlattıklarımızın söylemesi kolay yapması zor şeyler olduğunun farkındayız. “Ben de yatırıma harcayacak onca para ne gezer?” şeklindeki hayıflanmalarınızı da duyar gibiyiz. Ve inanın yalnız değilsiniz. Harcamalarınızı olabildiğince azaltmış olsanız bile, kimi zaman kıpırdayacak yeriniz olmaz. İşte o zaman başka çarelere başvurmanın zamanı gelmiş demektir.

Milyoner olmak için uçuk maaşlara ihtiyacınız yok. Ancak, onca hesaba kitaba rağmen tavsiye edilen yüzde 15’i kendinizi kasmadan biriktiremeyeceğinizi fark ettiyseniz, gelirinizi bir şekilde artırmaya odaklanmalısınız.

Nasıl mı?

  • Kariyer gelişimi ve terfi fırsatları konusunda patronunuza danışın-ya da zam talep edin.
  • Yeni bir şirkette benzer bir rol için çok daha yüksek bir maaş teklifi alıp alamayacağınızı anlamak adına iş arayışına girişin.
  • Pazarlanabilirliğinizi artırmak ve yüksek gelir vaat eden başka bir sektöre geçiş yapmak için yeni beceriler öğrenin.
  • Freelance çalışmak vb. ek gelir veya ikinci iş fırsatlarına odaklanın.
  • Bir iş kurun ve onu ölçeklendirmek için çalışın.
  • Becerilerinizi, ilgi alanlarınızı ve güçlü yönlerinizi değerlendirin ve bunlardan nasıl para kazanacağınıza ilişkin beyin fırtınası yapın. Unutmayın, ne kadar çok kazanırsanız, o kadar çok tasarruf edebilir veya yatırım yapabilirsiniz.

Hemşirelik alanından örnek verelim. Aldığınız eğitimi bir üst seviyeye taşıyıp anestezi hemşiresi, uygulayıcı hemşire veya ebe hemşire olabilirsiniz. Bu işlerin her biri farklı düzeyde eğitimler gerektireceğinden maaşları lisans mezunu hemşirelerden farklı olacaktır.

Becerilerinizi ve uzmanlığınızı artırdığınızda, elde edeceğiniz geliri de artırmış olursunuz. Bu, kimi zaman öğrencilik yıllarına geri dönmeniz anlamına gelebilir. Aman gözünüz korkmasın! Eğitiminizi devam ettirecek ödemeyi yapmakta zorlanıyorsanız, burs veya hibe programlarına başvurabilirsiniz(Asla ama asla öğrenci kredisi almayın). Bu aşamada kaz gelecek yerden tavuk esirgememeli ve para peşinde koşmaktan çekinmemelisiniz.

Mutlaka okuyun: Gelir Nasıl Artırılır?


7) Pasif gelir elde edin.

Zenginlerin çoğu paralarını kendileri için çalışır hale getirmeyi başarmıştır. Mevcut paranızı çok daha düşük bir çabayla artırmak olarak tanımlayabileceğimiz bu yönteme “pasif gelir” adı verilir. Yanlış anlamadınız, uyuduğunuzda dahi para kazanmaya devam edeceğiniz bir yöntem bulmaktan bahsediyoruz.

Pasif gelir elde etmenin en kolay yolu hisse senetlerine yatırım yapmak veya birikimlerinizi yüksek faizli banka hesaplarında tutmaktır.

Milyonerlerin çoğu başarılarını aktif veya pasif gelir elde edebildikleri gayrimenkul yatırımlarına borçludur. Pasif gelir elde etmenin e-ticarete atılmak veya işlek bir noktada otomat sahibi olmak vb. benzersiz yolları mevcuttur.

Mutlaka okuyun: Pasif Gelir Kaynakları


8) Harcamalarınızda aşırıya kaçmayın.

Finansal refaha ulaşmanın önündeki en büyük engellerden biri de harcamalarda aşırıya kaçmaktır. Bugün çoğu insan, gelirlerinin çoğunu fahiş miktarda kredilere yatırmakta ve geriye tasarruf için çok az para kaldığından en kötüsü de hiçbir şey kalmadığından yakınmaktadır. Varını yoğunu gayrimenkule veya lüks araçlara yatırmış, ancak harcayacak tek kuruşu olmayan insanlarla siz de karşılaşmış olabilirsiniz.

Bu tarz büyük satın alma kararları nadir olarak ortaya çıksa da finansal planınız büyük harcamalar kadar küçükleri de hesaba katar nitelikte olmalıdır. Çünkü önemsiz görünen bu tür harcamalar da tasarruf hedeflerinizi bir anda yerle bir edebilir. Bu nedenle, cep telefonu faturanız, kablolu yayın veya abonelik hizmetlerine ilişkin masraflarınız, dışarıda yemek yeme veya zorunlu olmayan alışverişler vb. feda edilebilir maliyetlerinizi azaltmak adına fırsat kollamalısınız.

En güzeli de, gelirinizin sadece yarısıyla geçinip diğer yarısını biriktirip biriktiremeyeceğinizi anlamaya çalışmaktır. Bu uygulamayı bir yıl süreyle deneyin ve mümkünse hayatınız boyunca devam ettirin! Bu sizi hayalinizi süsleyen milyonlara çok daha hızlı ulaştıracaktır.



9) Gereksiz harcamalardan kaçının.

Milyoner olma yolunda ilerlerken paranızı bilinçli bir şekilde başka bir deyişle belirli bir amaç uğruna harcadığınızdan emin olmalı, paranızı çöpe atmamalısınız. Bunu sağlamanı yolu ise harcamalarınızı düzenli olarak gözden geçirmektir. Paranın nereye harcandığını veya ne tür giderleri azaltabileceğinizi anlamak adına önceki aylara ait bütçe hesaplarına bir göz atın. Unutmayın, bütçenizde tespit edeceğiniz en ufak bir açık dahi bir sonraki aya ait tasarrufunuzu hiç edebilir.

Gereksiz masraflardan kurtulmak adına yapabilecekleriniz ise şunlardır:

Sigorta Masrafları: Araba ve ev sigortasını tek bir paket haline getirebilir misiniz? Veya sigorta ödemelerinize ilişkin çok daha iyi oranlar alabilmeniz mümkün mü? Sigorta şirketleri ile görüşmeler yapın ve öğrenin. Size tasarruf edebileceğiniz alanları gösterebilecek bağımsız bir temsilci ile de görüşebilirsiniz.

Kablo TV/Uydu Masrafları: Netflix vb. yayın hizmetlerini duydunuz mu? Elbette ki duydunuz. Lütfen bu hizmetlerden herhangi birine şans verin – bu sayede istediğiniz içeriği ekstra bir masraf ödemeksizin izleyebileceksiniz.

Hediyeler: Aileniz veya yakın arkadaşlarınız için abartılı hediyeler almak konusundaki toplumsal baskıya boyun eğmeyin. Bunu yaparsanız, bu iyiliğin karşılığını vermeleri asına onları da zora sokmuş olursunuz ki bu hediyeleşme kavramının özüne aykırıdır.

Yeme İçme Masrafları: Şimdi size uygulamaya değer bir öneri sunuyoruz: Bir ay boyunca her öğünü evde yiyin ve her gün işe giderken aldığınız kahveyi almayın. 30 günde ne kadar tasarruf edebileceğinize siz de şaşıracaksınız!

Abonelik Ücretleri: Spor salonu üyelikleri, müzik akış hizmetleri, dergi abonelikleri… Dürüst olun, bunlardan kaçını gerçekten kullanıyorsunuz? Bu aylık aboneliklerden kullanmadığınız birkaçını sonlandırıp bütçenizi rahatlatmayı deneyin.

Bu sıradan şeyler sizi tatmin etmediyse bir üst seviye önlemlere geçelim. Daha düşük bir kredi/kira ya da fatura ödeyeceğiniz, çok daha küçük bir eve taşınmaya ne dersiniz? Veya şehrin başka bir yerine, hatta yaşam maliyetinin çok daha düşük olacağı başka bir şehre de taşınabilirsiniz.

Unutmayın, bugün yaptığınız büyük veya küçük tüm fedakarlıklar, milyoner olma hayallerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır. İşin en güzel tarafı ise bir kere milyoner oldunuz mu (evet, olacaksınız!), para tasarrufuna ilişkin tüm bu alışkanlıklara sonsuza kadar bağlı kalacak olmanızdır: Milyonerlerin yüzde 93’ünün alışveriş yaparken kupon kullandığını biliyor muydunuz?



10) Topluma ayak uydurmaya ya da başkalarıyla yarışmaya çalışmayın.

Finans veya yatırımlar söz konusu olduğunda insanların düştüğü en büyük hatalardan biri de başkalarına ayak uydurmaya çalışmaktır. Komşularınız, arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz güzel arabalar alıyor, her gün dışarıda yemek yiyor ve evlerini yeniliyorsa kıskançlığın az da olsa içinizi kemirmesi normaldir. Ancak unutmayın, ortalama bir gelire sahip çoğu insan sizinle aynı kaderi paylaşır. Anlayacağınız, başkalarına ayak uydurmaya çalışmak her daim iyi sonuçlar vermez, bahsi geçen kişi aldığı BMW’yi nasıl ödeyeceği konusunda stres yaşıyor ve geceleri gözünü kırpamıyor olabilir.

Garip gelecek olsa da milyoner olmak için, size empoze edilen hayatın tam tersini yaşamanız gerekir. Çünkü bu yolda atacağınız her adım, hayatınızı derinden etkileyecektir. Arkadaşlarınızın ve ailenizin bir yerlere gittiğini, bir şeyler yaptığını veya bir şeyler satın aldığını görür ve kimi zaman kendinizi tüm bunlardan mahrum hissedebilirsiniz. En kötüsü de başkasının yaptıklarına gereğinden fazla odaklanırsanız, kendi paranızı yönetme konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Araştırmalara göre Y kuşağının %49’u, paralarını harcama konusunda sosyal medyadan etkilendiklerini söylemektedir. Bu, kendi paralarını nasıl harcayacaklarına sosyal medya akışlarında yer alan birinin karar vermesine izin verdikleri anlamına gelir. Siz siz olun oyuna gelmeyin. Karşılaştırma yarışının bir parçası olmayın. Dişinizle ve tırnağınızla buna karşı savaşın. Gerçekçi olun: Sizce de gerçek bir sevgi beslemediğimiz bu insanları etkilemek adına göze alamayacağımız şeyleri satın almayı bırakmanın zamanı gelmedi mi?

Milyonerler bulundukları mertebeye sürekli olarak hayatlarını başkaları ile kıyaslayarak gelmediler. Bunun yerine, yalnızca kişisel hedeflerine odaklanıp diğer insanların düşünceleri veya davranışları konusunda endişelenmeyi bırakmayı tercih ettiler. Kulağa gayet mantıklı geliyor, değil mi?

O halde, sahip olmadığınız şeyleri takıntı yapmak yerine, sizin için gerçek anlamda önem arz eden şeylere odaklanın -aileniz ve arkadaşlarınız, kariyer hedefleriniz, çocuklarınıza bırakacağınız miras, vb… Bunlar size yepyeni bir arabadan veya göstermelik bir tatilden çok daha büyük mutluluklar getirecektir.

Bir diğer topluma ayak uydurma sorunu ise “yaşam tarzı enflasyonu” girdabına düşmektir. Bu kavram, bildiğimiz anlamdaki enflasyondan farklıdır. Burada yaşam standartları yükseldikçe daha çok para harcanacağına ilişkin bir anlayış söz konusudur. Öyle ki bir zamanlar lüks olarak kabul ettiğiniz öğeler artık yeni normalinizin bir parçası olmuştur. Bu, her sabah pahalı bir kahve satın almak ya da iş yerinde herkes öğle yemeğinde pahalı restorana gittiği için evden yemek getirmekten vazgeçmek kadar küçük kaçamaklar olabileceği gibi, bir sahil evi ya da bir tekne satın almak kadar büyük harcamaları da beraberinde getirebilir.

Kendinizi kaptırdığınız bu lüks yaşam içinde limitlerinizi iyi belirlemezseniz ay sonunu getiremez hale gelir, borca batarsınız. Bu da yatırım yapma ve milyoner olma hayallerinizin sona ereceği anlamına gelir.

Mutlaka okuyun: İhtiyaç Duymadığımız Şeyleri Neden Satın Alırız?


11) Bir finans uzmanına danışın.

Kalp ameliyatı olmanız gerekseydi ameliyatı kendi başınıza yapmayı dener miydiniz? Tabii ki hayır! Bu aptalca olurdu. Bulabileceğiniz en iyi kalp cerrahını arardınız, öyle değil mi?

Peki, geleceğiniz kadar önemli bir şey için de işin ehline danışmak, ne yaptığını bilen biriyle çalışmak istemez miydiniz? Bir finans uzmanının tavsiyesine başvurmak paranız, dolayısıyla da geleceğiniz için yapabileceğiniz en akıllıca şeylerden biridir. Böylece, bin bir güçlükle kazandıklarınızı heba etmemiş olursunuz.

Mutlaka okuyun: Warren Buffett’tan Yatırım Tavsiyeleri


12) Rotanızdan şaşmayın.

Milyoner olmak istiyorsanız, zamanın ve bileşik faizin sihrini göstermesine müsaade etmelisiniz. Bu güzel bir şeydir. Ve çok daha büyük hedeflere ulaşmak için uzun vadede rotanızı oluşturan küçük ayrıntılara odaklanmanız gerekir.

Neden mi bahsediyoruz? Elbette ki borçtan uzak durmak, yatırımlarınızı sürekli hele getirmek ve “hak ediyorum” tuzağına düşmemek gibi küçük ancak etkili finansal alışkanlıklardan! Yıllar boyu hep bu plana sadık kalmalı, rotanızdan bir an olsun bile şaşmamalısınız.

Planınızı tekrar tekrar gündeme getirin, geliştirin, yineleyin. Sonunda bir bakacaksınız ki milyonlara kavuştuktan sonra dahi aynı plana bağlı kalmaya devam ediyorsunuz. Çünkü finansal zekaya sahip insanlar bunu yapar. Neden siz de onlardan biri olmayasınız?



13) “Milyonerlik” temalı kitapları okuyun.

Bu bölümde yer vereceğimiz kitapların her biri aynı yollardan geçmiş milyonerlerin kişisel deneyimlerine ışık tutan eserler olduğundan, sağlam bir içgörü oluşturmanıza yardımcı olacaklarına inanıyoruz.

Milyoner Komşu-Thomas Stanley: Bu kitap, servet yaratmak için basit bir yaşam sürme ilkesini temel alır. Milyonerlerin yıllar öncesinden kalma Toyota model arabaya sahip bir kapı komşusu dahi olabileceğini gösteren eser, statü sembolleriyle gösteriş yapmanın finansal bağımsızlık ve güvenliğe sahip olmanın yanında bir hiç olacağını vurgulamaktadır.

Zenginliğe Giden Yol- J L Collins: Zenginliğe Giden Yol, finansın kutsal kitabı olarak algılanmaktadır-ve bu sebepsiz değildir. Açık ve net bir üslupla yazılmış bu kitap oldukça kapsamlı ve faydalı bilgiler içerir, dahası finansal yolculuğunuzun hangi aşamasında olursanız olun son derece işlevsel bir kaynak olacağı kesindir.

Otomatik Milyoner- David Bach: Bu kitap, yatırımları en üst düzeye çıkarma ve mevcut gelirin oldukça alında bir yaşam sürme konularına odaklanmış olup “Zenginliğe Giden Yol” ile benzer bir mesaja sahiptir. Nasıl milyoner olunacağına dair bir çıkış yolu arayanlar için iyi bir seçenek olabilir.

Mutlaka okuyun: Milyonerlerin En Çok Okuduğu 7 Kitap


Son Söz

Milyonerlik tek gecede erişebileceğiniz bir mertebe değildir, ancak sıkı çalışma, özveri ve zamanla tamamen sizin elinizde olan bir süreci temsil eder. Sağlam bir yol haritası işlevi görebilecek bu makaleyi okuduysanız, sıradaki işiniz anlamlı bir zenginlik ve 7 haneli bir gelecek yaratmak için ihtiyaç duyduğunuz zihniyet ve alışkanlıkları inşa etmek ve geliştirmek olmalıdır.



Milyoner olmak için tavsiyeler

1- Akıllı olun. İnsanlara kazara zengin olmaz. Önceden faiz oranları, vergi ayrımı ve kar payları gibi bazı değişkenleri planlamanız gerekir. Finans üzerine online dersler alın veya üniversiteye gidin, yatırım kitapları okuyun ve kurallı bilin. Başarılı milyonerlerin hikayelerini okuyun ve servetlerini nasıl yaptıklarını öğrenin.

2- Para biriktirmeye başlayın. Maaşınızı çekmeden önce gelecek yatırımlarınızda kullanmak üzere veya en basitinden faiz toplamak için tasarruf hesabına yatırın. Kazancınızın ne kadarını ayıracağınıza karar verin ve başlayın.

Basit yaşayın. Daha fazla para kazanmak ve net servetinizi büyütmek istiyorsanız dışarıda akşam yemeği yemek veya eğlenmek gibi lüzumsuz giderlerinizi kısın. Harcamanız gerekenle bir süreliğine bekletebileceğiniz masraflarınızı birbirinden ayırın.

Bozuk paraları toplayın. Her akşam cebinizdeki veya cüzdanınızdaki bozuk paraları bir kumbaraya koyun. Birkaç ay sonra bozuk paraları toplayın ve bu paraları kâğıt paraya çevirin. Daha sonra bu parayı hesabınıza yatırın. Bir sene içinde bu yolla iyi para biriktirebilirsiniz. Unutmayın çoklar, azlar olduğu için vardır.

3- Beş senelik bir plan hazırlayın. Beş yıl içerisinde ne kadar para biriktirebileceğinizi tahmin etmeye çalışın. Miktara bağlı olarak paranızı en iyi şekilde nasıl kullanabileceğinize karar verin. Yatırım yapabilir, bir iş kurabilir veya faiz toplamaya devam edebilirsiniz.

Hazırladığınız bu planı acil durumlar için saklayın. Aklınıza gelen fikirleri planınıza ekleyin ve belli aralıklarla planınızı gözden geçirin.


Yatırım

1- Gayrimenkul alın. Daha çok para kazanmanın yollarından biri de gayrimenkule yatırım yapmaktır. Mülklerin değeri genellikle artar ve yatırımınıza karşılık iyi bir geri dönüşler alabilirsiniz. Yatırımınızı kiraya verebilir veya büyütebilirsiniz.

Yapay olarak şişirilmiş piyasalara yatırım yaparken dikkatli olun.

2- İşinize yatırım yapın. Yeni bir iş kurmak veya var olan bir işletmeyi almak uzun vadeli para kazanma yollarından biridir. Ürünlerini aldığınız veya hizmetlerinden yararlandığınız bir firmayı alın veya bu tarz bir işletme açın. Zamanınızı ve paranızı işinizi geliştirmek için harcayın. Girmek istediğiniz sektör hakkında bilgi sahibi olun. İyi ve kötü iş yatırımları arasındaki farkı öğrenin.

3- Hisse senetleri alın ve satın. Hisse senedi piyasası size para kazandırabilecek yerlerden biridir. Hisse senetlerini alıp satmadan önce piyasaları dikkatli takip edin. Hisse senetleri iyi duruma gelene kadar bekleyin. Bu tür bilgileri toplamak geleceğiniz için akıllı alımlar yapmanıza yardımcı olacaktır. Zamanla hangi hisse senetlerinin yükseleceğini anlarsınız ve küçük düşüşlerin üstesinden gelebilirsiniz.


Kısa yoldan milyoner olmak mümkün mü?

1-Milyoner olmanın en kısa you şans oyunları oynamaktır. Sayısal loto ve milli piyango gibi şans oyunları oynarak bir gecede  milyoner olabilirsiniz.

2-İyi bir evlilik yapın. İyi görünmenizi sağlayacak ve size avantaj sağlayacak bir evlilik yapın. Siz ve eşiniz milyoner olmak için bir ekip gibi çalışmalısınız. Evlilik öncesi anlaşmaları dikkate alın. Parası için biriyle evlenmeyecekseniz destekleyici bir eş zengin olmanızda kritik öneme sahiptir. Uzun süredir birlikte olduğunuz biriyle evlenin.


İpuçları

  1. Bir gün milyoner olacağınıza inanın. ( olumlu olun )
  2. Yaratıcı olun. Bir iş kurmak veya bir işe yatırım yapmak istiyorsanız kimsenin aklına gelmeyecek açıları görmeye çalışın.
  3. Hesaplanmış riskleri almayı öğrenin. Paranız bankada durdukça faiz alırsınız ancak biraz riske girerek ve aklınızı kullanarak daha çok para kazanabilirsiniz.


Uyarı

Sizi kısa sürede zengin edeceğini söyleyen sahtekârlardan uzak durun. Borsada nasıl oynamanız gerektiğini söylerler ve paranızı sizin adınıza yatıracaklarını iddia ederler.



İlginizi çekebilir

Nasıl Zengin Olunur?

Zenginler Nasıl Düşünürler?

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir