Online Butik Açmak İsteyenlere

Giysi, aksesuar gibi şeyleri seviyorsanız sizin tarzınızı yansıtan bir marka açarak kendi stilinizi, kendi renklerinizi, kendi ürünlerinizi  “online butik” ya da “online mağaza” üzerinden satma fikri sizi heyecanlandıracaktır. Tabii bu durumda online butik açmak için nasıl bir süreci takip etmek gerektiğini merak ettiğinizi varsayıyoruz. İşte sizlere baştan sona online butik mağaza açma konusunda bilmeniz gerekenler:



Online Butik Nasıl Açılır?

Aklınıza gelen ya da gelmeyen tüm soruları yanıtlamaya başlamadan önce temel unsurlara bakmamız gerekiyor.

Online mağaza açma konusunda referans olabilecek bu yazımızda iş planından pazarlamaya, sosyal medya yönetiminden stok yönetimine değin her şeyi detaylarıyla aktaracağız.

O halde gelin başlayalım.


1. İş Planı Hazırlamalısınız

Eğer butik mağaza açma niyetiniz varsa, her şeyden önce bir iş planına ihtiyacınız var.

“İş planı” ifadesi de gözünüzü korkutmasın. 100 sayfalık teknik bir metinden bahsetmiyoruz. Butiği açma amacınız, gelir kaynaklarınız, potansiyel giderler, pazarlama ve satış teknikleri gibi süreç boyunca sizin önünüzü aydınlatacak ve aynı zamanda kredi-yatırım başvurusu esnasında gösterebileceğiniz bir metin oluşturmanız gerekiyor.

Eğer kredi veya yatırıma ihtiyacınız yoksa, yani kendi birikimlerinizle böyle bir işe girecekseniz iş planında işi nasıl kurup nasıl yöneteceğinize dair temel unsurların yer alması gerekir.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?


2. Platforma Karar Vermelisiniz

Online butik mağaza açacağınız zaman sırf bu iş için kurulmuş platformlardan yararlanabilirsiniz?

Örneğin Trendyol, hepsiburada, n11, Etsy, Shopify gibi platformlar aracılığıyla siz de kendi mağazanızı oluşturabilirsiniz. Tabii bu platformlara bağlı kalmak zorunda da değilsiniz. Dilerseniz kendi web sitenizi kurup oradan da e-ticaret yapabilirsiniz.

Her iki alternatifin de site tasarımı, alışveriş deneyimi gibi konularda artıları ve eksileri mevcut. Ancak temel olarak satacağınız ürünler, mağaza üzerindeki kontrol düzeyiniz ve mağazanın vitrinini nasıl tasarlayacağınız gibi unsurlar iki alternatiften birinin ağır basmasını sağlayacaktır.

Mutlaka okuyun: Sizin Hala Websiteniz Yok mu?


3. Seveceğiniz Bir İsim Bulmalısınız

Açacağınız online mağazaya sevdiğiniz bir isim bulmanız gerekir. Bu isimden kısa süre içinde sıkılıp başka bir isim arayışına girmemeniz de oldukça önemlidir.

Yani topluluk içinde mağazanızın adını söylerken utanıp sıkılmamanız gerekir. Tabii size göre normal olan bir şey başkaları için acayip olabilir ya da tam tersi olabilir. Fakat neticede orta yolu bularak içinize sinen bir isim bulmanız en ideali olacaktır.

İsim bulma süreci de bir miktar uzun olabilir. Paniğe kapılmanıza gerek yoktur.

Tabii mağazanıza koyacağınız ismin, satışa çıkardığınız ürünlere yönelik atıfta bulunması da yine arzulanan bir durumdur.

Mutlaka okuyun: Şirket İsmi Nasıl Bulunur?


4. Tutarlı Bir Estetik  Stil Yaratmalısınız

İşler şimdi daha keyifli hale gelmeye başlıyor.

Sitenizde kullanacağınız fotoğrafları ve görselleri seçerek butiğinize kişisel tarzınızı yansıtabilirsiniz. Burada önemli olan şu sorulara cevap vermektir.

  • İdeal müşteri kitlenizi kimler oluşturacak?
  • Bu kişilerin seveceği şeyler neler?
  • Bu kişiler ne tür şeylerden kesinlikle hoşlanmaz?
  • Ne tür renkler, ne tür kumaşlar onlara hitap eder?
  • Ne tür gıdaları tüketmeyi tercih ederler?

Bu tarz sorular sayesinde sitenizin tarzını büyük oranda belirleyebilirsiniz. Yani bir kişinin pembe rengini sevmesi ile vegan olması arasında ne tür bir ilişki var diye sorabilirsiniz.

Buradaki temel mantık, tutarlı ve uyumlu bir estetik tarz oluşturmaktır. Diğer bir ifadeyle sitenizin tüm unsurları birleşerek bir hikaye anlatabilmelidir.

Örneğin Bourbon ve Boots adlı şu web sitesi buna şahane bir örnek teşkil ediyor.

Deri, metal, ahşap ve burbon temasını yansıtan site sıcak ve tutarlı bir stile sahip.

Aynı bu sitede olduğu gibi sizin ürünlerinizde mağazanızda uyumlu bir görüntü oluşturmalı ve güzel bir hikaye anlatmalı.

Yani temel olarak ürünlerinizin kime hitap ettiğini keşfetmeli ve o kişilere uygun bir stil benimsemelisiniz.


5. Kendi Markanızı Yaratmalısınız

Tutarlı bir estetik tarz yaratmak gibi kendi markanızı yaratmanız da çok önemli bir meseledir.

Markanız, sunduğunuz ürünlerin, seçtiğiniz ismi, hedef müşteri kitlenizin, site tasarımının ve sosyal medya hesaplarınızın bir kombinasyonudur.

Parlak feminen renklerle ve fontlarla eğlenceli ve kadınlara yönelik bir marka mı olacaksanız dekorasyon ve aksesuar butiği olan Declaration & Co. bu konuda ders niteliğinde bir marka yönetimine sahiptir.

Ya da zarif, temiz ve minimal bir marka olma yolundaysanız erkek giyim mağazası Thread Theory’i incelemelisiniz.

Görüldüğü üzere burada iki butiğin de temel farklılıkları söz konusudur.

Siz de kendi markanızı yaratırken uyumlu ürün seçkisinden daha fazlasını düşünmelisiniz. Zira marka, yaptığınız tüm eylemleri içerir. Renklerden fontlara, sosyal medyada paylaştığınız gönderilerden internet sitenizdeki metinlere kadar her şey sizin marka kimliğinizi biçimlendirir.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Marka Oluşturmak


6. Ürünlerinizin Dikkat Çekmesini Sağlamalısınız

Marka yönetimi konusunda destanlar yazın, mağazanızın görüntüsü çok şık olsun; ancak ürünleriniz insanların dikkatini çekemiyorsa maalesef butik mağazanızın ömrü de pek uzun olmaz.

Yukarıdaki fotoğrafların ortak yanı ne sizce?

Evet, ürünler başrolde…

Profesyonel bir şekilde fotoğraflanmış, arka planı sade ürünler bunlar. Ürünler zaten kendi kendilerini tanıtıyorlar.

Online mağazanızı tasarlarken görsel olarak çekici olmasına özen göstermeli ve tüm bunları yaparken de ürünleri güzel bir biçimde sergilemelisiniz. Bu da iyi ışıklandırılmış kaliteli ve profesyonel fotoğraflardan ve ürünlerinizi başarılı bir şekilde taşıyabilecek modellerden geçer.

Bütçenize bağlı olarak ürünlerin fotoğraf çekimini siz yapabilirsiniz ya da profesyonel bir fotoğrafçıya yaptırabilirsiniz.

Kendiniz Çekecekseniz…

Eğer mağazanıza düzenli olarak yeni ürünler eklemek istiyorsanız fotoğraf çekimini kendiniz yaparak “profesyonel fotoğrafçı”ya ödeyeceğiniz ücretten tasarruf edebilirsiniz. Ürün fotoğraflarını kendiniz çekeceğiniz zaman istediğiniz gibi çalışabilme esnekliğine sahip olursunuz. Bir arkadaşınızın yardımıyla gayet güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bunun için Youtube üzerinden “ürün fotoğrafçılığı” (product photography) konulu videolara bakmanızı şiddetle öneriyoruz.

Profesyonel Bir Fotoğrafçı Tutacaksınız…

Eğer fotoğraf çekme konusunda becerinizin ve isteğinizin olmadığını düşünüyorsanız bu işi de işin uzmanına bırakabilirsiniz. Profesyonel bir ürün fotoğrafçısı kısa süre içinde şahane fotoğraflar çekebilir. Tabii bu kişinin emeğinin karşılığı olarak bir miktar ödeme yapmanız gerekse bile sitenizin en önemli unsuru olan ürün fotoğraflarını profesyonel bir biçimde elde edersiniz. Fotoğrafçıyla anlaşmadan önce portfolyosunu incelemeye de muhakkak özen göstermelisiniz.

Mutlaka okuyun: Kaliteli Ürün Fotoğrafı Nasıl Çekilir?


7. Ürünleri Tedarik Edeceğiniz Yerleri Kararlaştırmalısınız

Satacağınız ürünlere, markanızın stiline, kullanacağınız görsellere karar verdikten sonra sıra tedarik konusuna gelir.

Yani mağazanızda satacağınız ürünleri nereden temin edeceksiniz? Bunun için çeşitli yöntemler izleyebilirsiniz.

Etsy

Favori Etsy satıcılarınıza ulaşarak birlikte çalışıp çalışamayacağınızı sorabilirsiniz. Yani onlardan toplu olarak söz gelimi 10 dolara satın aldığınız bir ürünü 13 dolardan satışa çıkarabilirsiniz.

Alibaba, Aliexpress

Alibaba gibi sitelerde direkt satıcılarla irtibata geçip yüklü miktarda ürün alımı yaparak bunları kendi sitenizde satabilirsiniz.

Antikacılar, bit pazarları

Antikacılar ve bit pazarlarından da çeşitli konsept ürünler bulup bunları ya direkt ya da üzerine kendi emeğinizi katarak da ürünleri özelleştirerek de satabilirsiniz.

Yerel sanatçılar ve zanaatçılar

Şehrinizdeki tasarım pazarlarında gördüğünüz ve hoşunuza giden ürünleri üreten sanatçı veya zanaatçıdan direk olarak temin edip kendi mağazanızda da satabilirsiniz

Üretici

Ya da doğrudan üretici firmayla iletişime geçip toplu alım yapabilirsiniz.

Bizzat Siz 

Tabii burada sizi hep satıcı olarak gördük, ama siz de kendi ürettiğiniz objeleri, oyuncakları, giysileri kendi mağanızda satabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Doğru Tedarikçi Nasıl Bulunur?


8. Kargo Yöntemine Karar Vermelisiniz

E-ticaret ve online mağazacılık işine kargo büyük önem arz eder. Kargo ücreti yüksekse ve kargo süresi oldukça uzun sürüyorsa, müşteriler ikinci kez alışveriş yapmaktan vazgeçebilirler.

Bu nedenle kargo şirketlerinden fiyat almalı, kargo süreleri arasında size en çok uyanı tercih etmelisiniz.


9. Sosyal Medyayı Etkin Kullanmalısınız

Online butik  mağaza işi söz konusu olunca sosyal medyadan, özellikle de Instagram’dan ve Pinterest’ten etkin bir şekilde faydalanmanız gerekir.

Instagram üzerinden mağazanıza yeni gelen ürünlerin tanıtımını yapabilir, markanızın tarzını yansıtan paylaşımlar yapabilir, ürünlerinizi kullanan kişilerin fotoğraflarını yayınlayabilir ve yeni müşteriler edinebilirsiniz.

Pinterest ise online butik mağazası sahibi olarak size ilham verebilecek bir platform. Burada ürünlerinizin görselini paylaşabilir, sizin gibi butik mağaza sahibi olan kişileri takip edebilir ve ciddi bir takipçi kitlesi kazanabilirsiniz.

Bunlara ek olarak mağazanızın web sitesine bir de blog bölümü açarak kendinizi sektörünüzde lider konuma yükseltmeye yönelik çeşitli girişimlerde bulunabilirsiniz. Örneğin yeni doğan bebeklere yönelik ürünler satıyorsanız, burada bebek sağlığı, bebek kıyafet seçiminde dikkat edilmesi gerekenler gibi konularda blog yazıları yazabilirsiniz. Bu sayede arama motorlarında sıranız daha yükseğe çıkar, bu konularda araştırma yapan kişiler sizin mağazanızı keşfeder. Bu bakımdan arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda bilgi sahibi olmanız da yine faydanıza olacaktır.


10. Sosyal Medya Fenomenlerinden İstifade Etmelisiniz

Son olarak online butik mağazanızı sosyal medya üzerinden pazarlamak için bloggerlardan, vloggerlardan, Youtuberlardan ve Instagram fenomenlerinden yararlanabilirsiniz.

Örneğin sevdiğiniz ve oldukça popüler bir Instagram sayfasına mesaj atın ve ürünlerinizin reklamını yapıp yapamayacağını sorun.

Bu kişilere ürünlerinizden bazılarını yollayabilir, bu kişiye takipçileriyle paylaşması için indirim kodu verebilir, ya da reklamınızı yapması için ödeme teklif edebilirsiniz.

Eğer mağazanızda sattığınız giysilere benzer şeyler giyen ve Instagram’da 50.000 takipçisi olan bir kişiyle ortak bir çalışma yürüttüğünüzde birkaç gün içinde en az 30.000 kişiye ulaşabilirsiniz. Üstelik bu kişiler sizin hedef müşteri kitleniz dahilinde olan insanlardan oluşacaktır…


Online Butik İçin Pazarlama ve Reklam Stratejileri

Bu bölümde sizlerle paylaşacağımız reklam ve pazarlama stratejileri hem online hem de fiziki butik mağazalar için geçerlidir.

Perakende ve e-ticaret sektörlerinde rekabet kızışık olmasına rağmen kendi butiğinizi açmak istiyor olabilirsiniz. Burada bilmeniz gereken şey, trendlerin çabuk değiştiğidir. Yani söz gelimi “stres çarkı” 6 ay önce peynir ekmek gibi satarken bugün bu trend balon gibi söndü. Bu nedenle satacağınız ürünlerin dönemsel dalgalanmalara maruz kalmamasına özen göstermelisiniz.

Kişiye özel müşteri hizmetleriyle sizden alışveriş yapan kişilere doğrudan yanıt vermeli, onları soru ve önerileriyle bizzat ilgilenmelisiniz. İnsanlar kendilerine önem verildiğini hissettiklerinde markanıza ve mağazanıza daha sadık olurlar.

Sağlam bir pazarlama ve reklam planıyla da butiğinizin satışlarını artırabilirsiniz. Sosyal medyada aktif olmalı, sosyal medyadaki hesaplarınızdan online veya fiziki butiğinize müşteri çekmelisiniz. Bu trafik akışını da kaliteli ve ilginç gönderilerle, çeşitli yarışmalarla, SEO bazlı kaliteli içeriklerle ve indirim günleriyle yapabilirsiniz.

İnternete ve sosyal medyaya önem verin. Sonuç olarak siz online bir iş yapıyorsunuz. İnsanlar sizin ürünlerinizi internetten görüyor. Mağazanıza daha çok kişinin gelmesi de satışların artması için son derece olumlu bir gelişme olur. Müşteri profilinizi tespit ederek bu kişilerin daha çok zaman geçirdiği platformlarda reklam vermek de çok mantıklı olur. Instagram ve Pinterest bunun için çok ideal platformlardır. Instagram’daki takipçi kitlenizi artırmak için de örneğin giyim butiğiniz varsa farklı kombinler paylaşabilir, insanlara taze fikirler verebilirsiniz. Diğer bir deyişle insanların hayatına bir değer katmanız, onların markanızla ve butiğinizle organik bir bağ kurmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Çevre çevre çevre… İş hayatının her alanında çevre, yani network oldukça önemlidir. Butik sektöründe ya da diğer sektörlerde tanıdığınız kişilerin sayısı arttıkça, diğer bir ifadeyle çevreniz genişledikçe iş potansiyeliniz de artar. Örneğin 100.000 takipçili bir butiğe sahip bir insanla bir konferansta ya da toplantıda tanıştınız diyelim. Bu kişinin sizin butiğinizin reklamını Instagram üzerinde yapması daha kolay olur. İnsanlarla samimi ve dostane ilişkiler kurarsanız binlerce liralık reklam bütçesiyle yaratamayacağınız etkiyi birkaç Instagram gönderisiyle ücretsiz olarak yapabilirsiniz.  Buna ek olarak söz gelimi çocuk kıyafetleri sattığınız bir butiğiniz varsa çocuklarla ilgili etkinliklerde yer almaya ve hatta bu etkinliklere sponsor olmaya çalışın.

Özel günler ve güncel gelişmeleri takip ederek bu günlerde yeni ürünler satışa çıkarabilirsiniz. Örneğin makyaj malzemeleri satan bir butiğiniz varsa yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü için özel paketler hazırlayabilirsiniz. Bu tür özel günlere ve özel temalara uygun indirimler, promosyonlar, bir alana bir bedava kampanyaları düzenleyerek de satışlarınızı artırmanız mümkün.


İlginizi çekebilir

Başarılı ve Karlı Bir Butik Açmak

Online Butik Açmak İçin İpuçları

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir