Online Butik Nasıl Açılır?

Çevrim içi/online bir butik açmak, çiçeği burnunda girişimciler kadar iş hayatında yıllarını geçirmiş iş insanları için de karlı bir iş girişimi olabilir.

Öyle ki araştırma verileri çevrim içi perakende sektörü için-özellikle de giyim ve aksesuarda- 2024 yılına kadar 153 milyar doların üzerinde bir gelir öngörüyor.

Bugün dijital alandaki inovasyonlar, teknolojik gelişmeler ve tüketici harcamalarındaki değişimlerle birlikte çevrim içi butikler dahi sektör devi firmalar arasından sıyrılabiliyor. Artık kurumsal perakende işletmeleri sektörün tek hakimi değil.

İşin en iyi tarafı ise online bir butik açmak için gereken hemen her araca zaten sahip oluşumuz. İnternet erişimimiz de var- ki bu güzel bir çevrim içi mağaza oluşturabileceğimiz ve ürünlerimizi düşük maliyetle satabileceğimiz anlamına geliyor.

Bu makalede çevrim içi butik sahiplerinin içgörüleri ve ilk elden deneyimlerinin ışığı altında online butik açmanın inceliklerine ilişkin bilgi vereceğiz.

 

Online Butik Açmadan Önce Yapılması Gerekenler

Eğri oturup doğru konuşalım. Sanılanın aksine bu iş hiç de kolay değil, hatta sizi tozpembe bir tablodan çok stresli ve zorlu bir sürecin beklediğini dahi iddia edebiliriz.

Bu işi kotarmak için her şeyden önce stratejik bir iş planına sahip olmalı ve bu plana harfiyen uymanın butiğinizin geleceğini şekillendireceğini bilmelisiniz-bu, kritik bir adımdır ve butik benzeri küçük işletmelerin kurulma sürecinin temelini oluşturur. İşletmenizi başarılı kılmak için planlı olmak kadar yaratıcı ve tutkulu olmaya da ihtiyacınız olacak.

Butiğinizi açmadan önce şu gerçekleri hesaba kattığınızdan emin olun:

  • Butik açmak çaba gerektirir. Bir gecede satış rekorları kırmanız imkansızdır. Ancak özverili olur ve enerjinizi doğru alana/göreve yönlendirirseniz, hedefe kitlenebilir; nihayetinde ise zirveye ulaşırsınız.
  • Zorluklarla karşılaşmanız kaçınılmazdır-özellikle de bu ilk işinizse. Bu aşamada, mücadeleye hazır olmanız, motivasyonunuzu asla kaybetmemeniz ve kaydedeceğiniz ilerleme ya da atacağınız adımlara ilişkin beklentilerinizi doğru yönetmeniz son derece önemlidir.
  • Yasal düzenlemelere vakıf olunmalıdır.  Butik açmak için ne tür bir işletme lisansına ihtiyaç duyacağınızı araştırmalı, hatta yasal prosedürlerin tamamını mercek altına almalısınız. Online butik açmak için özel bir lisansa gerek olmasa  bile vergi, envanter satın alımı ve marka adı tescili konularının yasal düzenlemelere tabii olabileceğini unutmayın.

Sağlam bir planla her şeyi tereyağından kıl çeker misali kolayca halledebileceğinizi unutmayın.

Sıra geldi butiğinizi açmaya…

 

Adım Adım Online Butik Açmak

Sektörün en başarılı butikleri dahi öylece ortaya çıkmamış, her biri uzun soluklu ve özverili bir araştırma ile planlama sürecinin sonunda hayat bulmuştur.

Nasıl mı?

Butik açma sürecine vakıf olmak isteyenler ve kendisini neyin/nelerin beklediğini merak edenleriniz için hazırladığımız bu bölümü dikkatlice okumaya ne dersiniz?

O halde başlayalım.

 

1) Tutkuyla bağlı olduğunuz bir niş belirleyin. 

Çoğu insan-harika bir iş fikri bulamayacaklarını düşündüklerinden olsa gerek- butik açma fikrine sıcak bakmaz. Halbuki asıl engel bu değildir.

Günlük hayatımızın ayrılmaz birer parçası olan sayısız aktivite mevcuttur: Bahçecilik, el sanatları, bisiklet sürme, cilt bakımı… Peki, tutkuyla bağlı olduğunuz bu aktivitelerle alakalı bir iş kurmayı düşündünüz mü hiç? Eğer tutkunuzu sağlam bir iş fikrine dönüştürmeyi başarırsanız, butiğinizi açma konusunda da zorlanmazsınız.

Durumu dermatolojik ürünler satan online butiklerden biri olan Province Apothecary’den bir örnekle açıklayalım. Zira kurucusu Julie Clark bu görüşün hayat bulmuş halini temsil ediyor. Egzamandan mustarip olup çareyi doğal ilaçlarda arayan Clark bu amaçla aromaterapi kursuna yazılıyor ve öğrendikleri sayesinde kendisi de dahil pek çok danışanı tedavi ediyor. Cilt bakımına bambaşka bir gözle bakmaya başladığını fark edip bu işe bayıldığını hatta ve hatta hayatına dahil etmek istediğini anladığı an ise tutkusunu sağlam bir kariyere dönüştürme yolunda ilk adımını atıyor. O butiğini konumlandıracağı nişi tam da bu şekilde bulmuş.

Peki, ya siz?

Online butiğinize en uygun niş pazarı bulmak için kendinize şu soruları sorun:

  • Boş zamanlarınızda neler yaparsınız?
  • Yaşadığınız en büyük sorun ne, neyin eksiliği sizi sıklıkla hayal kırıklığına uğratır?
  • Hobilerinizle alakalı olup satışa müsait herhangi bir ürün ya da hizmet mevcut mudur?

Tutkularınızı mercek altına alın ve onlarla alakalı iş fikirlerini keşfetmeye odaklanın. Bu sayede, kendi işinizi kurma sürecini başlatmış olursunuz. Dahası bir yandan pazar araştırmanızı yaparken, diğer taraftan da butiğinizi nasıl başarıyla konumlandıracağınıza karar verirsiniz. Bir işe tutkuyla bağlı olduğunuzu (veya olmadığınızı) bilmenin uzun vadeli başarının belirleyicilerinden biri olacağını aklınızdan çıkarmayın.

O halde daha fazla vakit kaybetmeden küçük ama gelişmekte olan niş bir pazar seçin ve pazarınıza ilişkin her ayrıntıyı öğrenin. Uzmanlık seviyesine geldiğinizden emin olun ve öğrendiğiniz her şeyi başkalarıyla da paylaşın. Bu sayede hedef kitlenizle bağ kurmanızı sağlayacak sağlam içerikler yaratır, çevrim içi butiğinizi büyütme konusunda kayda değer gelişmelere imza atabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Niş Pazar Nasıl Belirlenir?

 

2) Pazardaki boşlukları doldurun.

Butiğiniz yalnızca tutkunuzdan beslenerek başarıya ulaşamaz. Niş pazarınızla alakalı henüz yeterince iyi çözümlenememiş sorunlar üzerine düşünmelisiniz. Keşfedilmemiş ihtiyaçlara odaklanın.

Egzamayı kısa zamanda tedavi edecek doğal bir cilt bakım kremi mi satıyorsunuz? Yoksa yerel zanaatkarların imzasını taşıyan el yapımı bir sofra takımını mı? Ne yaparsanız yapın, büyük veya küçük hiçbir rakibin daha önce sunmadığı bir ürün bulduğunuzdan emin olun.

Örneğin, ev veya bahçe düzenlemede kullanılacak malzemeleri satan çevrim içi mağaza RT1home’un kurucusu Rhiannon Taylor bu konuda son derece dikkatli. Kendisi, piyasa araştırmaları sırasında iç mekana özel saksı muşambalarının ciddi bir ihtiyaç olduğunu fark ediyor. Buna bir de saksı değiştirme sürecindeki karmaşayı önleyecek yüksek kalite ürünlerin satılmayışı, piyasanın seri üretim ya da ucuz malzemelerle dolu oluşu ve ülkenin(ABD’nin) hiçbir yerinde hiçbir online/perakende mağazada kaliteli bahçe malzemeleri bulunmayışı da eklenince Taylor için pazardaki bu boşluğu doldurmak yani yeni bir iş başlatmak elzem oluyor.

Online bir butik açan Taylor hemen akabinde branda, örtü vb. pek çok malzemeyi üretmeye başlıyor. Çok geçmeden “şehir sakinlerinin küçük, pratik, işlevsel ve birinci sınıf iç mekan bahçe aletlerine ihtiyaç duyduğu” gerçeğini fark eden Taylor, çoğu şehir sakininin büyük ve hantal bahçe aletlerini saklamak için alanı dahi olmadığını da anlayınca birinci sınıf Japon bahçe aletlerinin küratörlüğünü yapmaya ve çevrimiçi butiği aracılığıyla bu niş ürünleri satışa sunmaya başlıyor.

Anlayacağınız, pazardaki boşlukları belirlemek tek seferlik bir iş değil. Taylor’un Japonya’daki çalışanları piyasa araştırmalarına aynı hızla devam ediyor ve ABD’de yaşayan müşterilerin ihtiyaçlarına hitap edecek yeni ürünler bulmaya çalışıyorlar.

Böylesi bir yaklaşımın butiğinizi başarılı ve güncel kılmadaki etkisini hayal edebiliyor musunuz?

 

3) Bir iş planı yazın.

Sağlam bir iş planı bu yolculuktaki en güvenilir rehberiniz olacaktır. Dahası bu sayede aklınızdan geçenleri doğrulama imkanı bulur, fikriniz ve getirileri üzerinde çok daha verimli bir şekilde düşünebilirsiniz.

Kendinize şu soruyu sorun: Bu butiği açma amacım ne? Perakende satış noktalarında yer alacak ünlü bir marka olmak istiyor muyum? Yoksa yalnızca kendi e-ticaret mağazamda faaliyet gösterecek üst düzey bir marka olmakla mı yetineceğim?

Butiğinizi açmadan önce stratejinizi sağlamlaştırmalı, potansiyel engelleri tespit etmeli, hangi kaynaklara ihtiyacınız olduğunu anlamalı ve iş fikrinizi netleştirmek için gereken zamanı ayırmalısınız. Bunu yapmanın en iyi yolu ise bir iş planı hazırlamaktır.

Unutmayın, iş planınız, işletmenizin daha da büyüyeceği gelecek günlere has finansal düzenlemeleri yapmanıza da olanak tanıyacaktır.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır?

 

4) Ürün geliştirme ve tedarik süreçlerini planlayın.

Butik açmak söz konusu olduğunda satmak istediğiniz ürünlerin tespiti kadar temini de önemlidir. Ancak bunun ötesinde, alacağınız en büyük karar hangi iş modelini izleyeceğiniz konusunda olmalıdır. Çünkü iş modeliniz, hem müşteriye ne tür ürünler sunacağınızı hem de bu seçimin beraberinde getireceği operasyonel giderleri aynı anda belirlemenizi sağlar.

Tam da bu yüzden, bu bölümde ürün geliştirme ve temini aşamasında yararlanabileceğiniz  farklı iş modellerinden bahsedeceğiz:

  • Dropshipping/Stoksuz Satış: Üçüncü bir tarafın tedarik ve sevkiyat sürecini üstlendiği bir iş modeli olup envanter kaydı gerektirmez.
  • Üretim: Ürününüzü geliştiren, var eden ve evinize/ deponuza gönderen denizaşırı şirketlerce yapılan üretimi ifade eden iş modelidir. Yerel veya uluslar arası boyutlarda olabilir.
  • Yeniden satış: Başka markalara ait ürünleri toptancı aracılığıyla satın alıp kendi mağazanızda satışa sunma odaklı iş modelidir.
  • El işçiliği: Sipariş üzerine üretim yapılan iş modelidir. Sipariş kabulü ile üretim işlerini aynı anda üstlenmiş olursunuz.
  • Talep üzerine baskı: Dropshipping’e benzeyen talep üzerine baskı modelinde, ürün (t-shirt veya yastık vb.) tasarımı size aittir, ancak üretim ve sevkiyattan üçüncü taraf bir şirket sorumludur.

Bahsi geçen ürün geliştirme ve tedarik yöntemlerinin çoğu çevrim içi bir mağazaya sahip olmanızı gerektirecektir. O halde, ihtiyaçlarınıza en net şekilde cevap verecek modeli bulmalı gerekirse farklı modelleri bir arada kullanmayı denemelisiniz. Bahçe aletleri satan RT1home’u hatırlayın. Butik, bir yandan bazı ürünleri kendi bünyesinde üretmeye devam ederken diğer yandan da kendi tasarımlarını hayata geçirmeye uğraşmaktaydı-hem Japon yapımı bahçe ürünlerini yeniden satıyor hem de özgün ve ihtiyaç odaklı bir bakış açısıyla geliştirdikleri-yani sıfırdan yarattıkları-yeni ürünleri web siteleri üzerinden pazarlıyorlardı. RT1home için üretimi yerel boyutta tutmak her şeyden önemliydi- öyle ki geçtiğimiz yıl rekor satışlara imza atan butik işletme, benimsediği bu yerel üretim modeline sadık kalmakta ısrar etmiştir.

Butiğinizde satacağınız ürünler için sağlam bir tedarikçiye mi ihtiyacınız var? size en uygun seçeneği bulmak adına şu adımları takip edin:

  • Yerel üreticilere ulaşmak için Google, Yelp vb. tedarik dizinlerini araştırın.
  • Aynı anda birkaç adayla iletişim kurun. Randevu oluşturmak için e-posta gönderin veya onlara telefon üzerinden ulaşmayı deneyin.
  • Profesyonelce hazırlanmış maketler ve ürün prototiplerine sahip potansiyel üreticilerle tanışmaya odaklanın. İşletme vizyonunuzu net şekilde belirtin. Kimsenin karşısına kaba saba bir taslak veya rastgele fikirlerle ortaya çıkmayın-dahası görüşeceğiniz kişilerin de aynı derecede özenli olduklarına emin olun.

Bu aşamada ilk adımınız kendinizi kanıtlamak olmalıdır. Zira tedarikçi firmalar tek seferlik projeler yapmaktan kaçınırlar. Uzun vadeli bir müşteri olacağınızı düşünmezlerse zamanlarını boşa harcamaz ve sizinle çalışmazlar. Onlara harika bir vizyona ve satış potansiyeli yüksek sağlam ürün fikirlerine sahip olduğunuzu gösterin.

Ürün geliştirme ve tedarik süreci için kaynak bulma aşaması kendine has zorlukları olan bir süreçtir, ve yeni bir iş kurmanın maliyet kalemlerinden birini oluşturur. Küçük işletme sahibi biri olarak söz konusu süreçte duvara tosladığınızı hissetmeniz veya bir arpa boyu yol kat edemediğiniz için hayıflanmanız doğaldır. Ancak bir miktar sabır ve azimle en mükemmel ortakları kuracağınızdan şüphemiz yok.

 

5) Marka adınızı ve logonuzu belirleyin.

Marka adı belirlemek ve buna uygun logo çalışmaları yapmak en az iş planı yazmak kadar kritik bir adımdır.

Bir işletme adı belirlemeli, bu ada uygun bir logo ve slogan seçmelisiniz. Müşteriler büyüleyici hikayeleri sever, bu yüzden hikayenizi yansıtan isim, logo veya sloganı herkese açık profilinize eklemeyi unutmayın.

Neden mi?

Başarı hikayeleri yaratıcı fikirleri üzerinden belirli bir noktaya gelmeye çalışan çoğu insan için ilham verici olabilir. Hikayenizi okuyanlar markanızla güçlü bir bağ kuracak, hatta belki de herkes gibi dokuz beş çalışarak idame ettirdiği rutin hayatını değiştirme cesaretini tam da bu hikayelerden alacaktır.

İşletme adınız ise markanızla yaratmaya çalıştığınız havayı somutlaştıran yegane unsurdur. Bu nedenle, basit ve akılda kalıcı olmalıdır. Potansiyel müşteriler, markanızı çevrim içi ortamda rahatlıkla bulabilmelidir. Dahası seçeceğiniz bu isim onları kendi hikayelerini anlatmaları konusunda yüreklendirmelidir.

Yeni, işinizle direkt alakalı ve trend bir marka ismi bulmak için bir reklam ajansı ile anlaşabileceğiniz gibi Shopify vb. e-ticaret platformlarına ait ücretsiz uygulamalardan da yararlanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Kendi Markanı Kurmak

 

6) Ürünlerinizi fiyatlandırın.

Ürünleriniz için en uygun fiyatı belirlemek online butik açma sürecinde verilecek kritik kararlardan bir diğerini oluşturur. Bu karar, işinizi pek çok açıdan-hedef kitle nakit akışına ve kar marjlarına karar vermek, satış vergileri vb. giderlerden hangilerini ödeyebileceğinizi anlamak da dahil olmak üzere- etkileyecektir.

Fiyatlandırma sürecinin ilk adımı niş pazarınızla uyumlu bir fiyatlandırma stratejisi belirlemek olmalıdır.  Üretim maliyetlerinizi karşılayacak bir fiyat belirlemeli, en önemlisi de yüksekten uçup başarılı bir işletme olma sürecinde ihtiyaç duyacağınız müşterileri tümden kaçırmamaya odaklanmalısınız.

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

 

7) Çevrim içi mağazanızı açın.

Bu aşamada butiğinizin online satışları gerçekleştirebileceği bir platforma ihtiyacı olacak. Bugüne kadar çevrim içi mağazalarına ev sahipliği yaptığı bir milyondan fazla işletmeyle Shopify, bu işi için biçilmiş kaftan olabilir. Elbette kayda değer pek çok başka e-ticaret platformu mevcuttur, ancak Shopify’ın her şey dahil bir hizmet sunarak fark yarattığını bilmelisiniz .

Online butik açmak, işletmenizin çevrim içi pazaryerlerinde listelenmesine kıyasla ürkütücü bir iş gibi görünebilir, ancak doğru yapıldığı vakit çok daha karlı ve ödüllendirici bir girişime dönüşecektir. Burada satış yapmak için yüksek ücretler ödemek zorunda kalmaz, en güzeli de kimseye bağlı olmaz, kendi kurallarınıza göre oynarsınız.

Tam da bu yüzden ilk adımınız çevrim içi mağazanızı açmak olmalıdır. Hemen ardından Etsy vb. çevrim içi pazar yerlerinde listelenmeye odaklanın. Bu sayede, işletmenizi sorunsuz bir şekilde büyütme olanağı da bulmuş olacaksınız.

Ayrıca farkındalık oluşturmak adına sosyal medyayı da pazarlama stratejinize dahil etmeniz gerek. Butiğinizi Instagram üzerinden başlatabilir, Shopify vb. e ticaret platformlarının sosyal medya entegrasyonlarından yararlanarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

Butik sahiplerine bir diğer önerimizse tüm yumurtaları tek sepete koymamalarıdır. İşe Instagram ‘la başladıysanız, sosyal medya varlığınızı bir an önce genişletmeye odaklanıp aynı anda Pinterest, Facebook ve TikTok vb. birden fazla platformda da aktif olmaya çalışmalısınız. Blog sayfası açmak ya da web sitenizde sattığınız ürünlere ilişkin eğitici/öğretici videolara yer vermek de faydalı bir girişim olabilir.

Unutmayın, hiç kimse yıllar öncesinden kalma bir Instagram gönderisine tıklayıp bir şey satın almaya çalışmaz. Ancak her daim güncel kalabilen blog yazıları ve video tarzı içeriklerle satış potansiyelinizi yıllar boyu koruyabilir ve gerçek satışlara imza atabilirsiniz.

 

8) Teslimat sürecini planlayın.

Şimdiye kadar beş yıldızlı bir müşteri deneyimi yaratmak adına bir hayli çaba sarf ettiniz. Müşterileri mutlu etmek için araştırma yaptınız, ürün tedarik edip geliştirdiniz ve butiğinize özel bir çevrim içi mağaza açtınız.

Ancak tüm bu ilerlemeyi tek hamlede mahvedebilecek bir şey var: olumsuz bir teslimat deneyimi.

Ürün teslimatı ve nakliye işlemleri online butik işletmelerinin önemli bir ayağını oluşturmaktadır-hem yaratacağı masraf hem de ürünün müşteriye ulaşma süresinin yaratacağı etki bakımından. Bu nedenle, butiğinizi tanıtımını ve pazarlamasını yapmaya başlamadan önce sağlam bir teslimat/nakliye stratejisi belirlemelisiniz. Bu, öncelik bakımından üst sıralarda olması gereken-hatta işletmenizi kurduğunuz ilk andan itibaren gündemden düşürülmeyecek- bir konu başlığıdır.

Nakliye konusunu asla ama asla hafife almamalı, dahası bu konuda mütevazı yaklaşımlar benimsemekten kaçınmalısınız-ücretsiz gönderimler gibi. İnsanlar ücretsiz gönderim fırsatlarını kovalar, ancak bu iş en nihayetinde işletmenizi sıkıntıya sokacak denli pahalı bir jeste dönüşebilir. Pek çok yeni işletme sahibi bu yüzden fahiş miktarlar kaybetmiştir. Anlayacağınız, bu yolu seçecek olsanız dahi nakliye masraflarını ürün fiyatına dahil ettiğinizden emin olun.

Online butik sahiplerinin nakliye maliyetlerini azaltmasının bir diğer yolu ise oplog.io gibi sizin için ürünlerinizi depolayıp kargolayan aracı şirketleri kullanmaktır. Bu hizmet sayesinde şu avantajlara sahip olursunuz:

  • İndirimli fiyatlardan yararlanır ve nakliye ücretlerinde  yüzde 88 oranında bir tasarruf edebilirsiniz.
  • Kargo işlemleriyle zaman kaybetmez, siparişleri çok daha hızlı karşılayabilirsiniz.
  • Ürün, envanter, sipariş ve müşterileri işlemlerini aynı platform üzerinden yani tek bir yerden yönetebilirsiniz.

 

9) İşletmenizi pazarlayın.

Her marka “en çok satan” ve “en bilinen” olmayı arzular. Butik işletmenize yönelik pazarlama faaliyetlerinin nihai amacı da bunu yani marka bilinirliğini sağlamak, en önemlisi de güvenilir bir marka kimliği yaratmaktır.

Zaten marka kimliğinizi yaratan da itibarınız, kişiliğiniz, becerileriniz ve deneyiminizin başka hiç kimsenin rekabet edemeyeceği benzersiz kesişimidir.

Markalar bulunmaz, yaratılır.

Tam da bu yüzden çevrimiçi mağazanızı oluşturduktan ve işletme adınızı aldıktan hemen sonra pazarlama faaliyetlerine başlamalısınız.

Sosyal medya pazarlamasından tutun da SEO’ya kadar, kayda değer pek çok pazarlama seçeneği olduğunu hatırlatalım ve bölümümüzü işinize yarayacak birkaç pazarlama kanalından bahsederek sonlandıralım:

  • Instagram pazarlaması. Görsellik odaklı bu platform, ürünleri sergilemede ve yeni müşterilere ulaşmada sunduğu kolaylık bakımından online butiklerin gözdesi haline gelmiş durumda. Üstelik Instagram ücretsiz ürünler karşılığında markanızı tanıtmaktan mutluluk duyacak influencerlarla dolu.
  • Arama motoru pazarlaması/SEO. SEO, belirli ürün arayışındaki insanların sayfanızı bulmalarına yardımcı olacak bir pazarlama kanalıdır. Aramayı gerçekleştiren bu kitle kesin alıcılar olacağından web sitenize satışla sonlanması muhtemel bir ziyaretçi trafiğini de çekmiş olursunuz. Bu işi organik yollarla halledebileceğiniz gibi Google Ads vb. uygulamalardan da yaralanabilirsiniz.
  • Facebook reklamları. Ürünlerinizi belirli bir hedef kitleye yönlendirmek istiyorsanız, Facebook reklamları müşteri profilinize birebir uyumlu kişilere yönelik pazarlama faaliyetlerinde bulunmanıza yardımcı olabilir.
  • Influencer pazarlama. Ürünlerinizi doğru hedef kitleye ulaştırmak için YouTuber’lar, Instagram kullanıcıları, blog sahipleri, TikToker’lar ve diğer ünlülerle ortaklık anlaşmaları yapabilirsiniz.
  • Halkla ilişkiler. Halkla ilişkilere yapacağınız yatırım, yerel/ulusal medya kuruluşları, müşteriler ve perakendeciler ile markanız hakkında görüşmenize ön ayak olur. Bu sayede isminizi bir dergide veya gazetede gören diğerleri de size rahatlıkla ulaşabilir ve markanızı/butiğinizi hızla büyütebilirsiniz.
  • Eposta pazarlaması. E-posta, içerik ve dağıtım kontrolünün tamamıyla sizin elinizde olduğu en etkili pazarlama kanallarından biridir. Bir e-posta listesi oluşturabilir ve mevcut müşterilerin yanı sıra yeni müşterilere de satışa yönlendirme, bilgi verme veya sadakat oluşturma amaçlı mesajlar gönderebilirsiniz.

 

Başarılı Online Butik Örnekleri

Artık online butik açmanın inceliklerine vakıfsınız.

Şimdi çevrimiçi işinizi başarıyla yürütme konusunda size ilham verecek farklı nişlere ait butik sayfalarına şöyle bir göz atmaya ne dersiniz?

 

1) RT1home

RT1home, birinci sınıf ev/bahçe aletleri satışı yapan ABD, Los Angeles merkezli bir butiktir. Müşterilerine Japon yapımı bahçe aletleri ile ABD tasarımı ve üretimi ürünlerden oluşan karma bir koleksiyon sunar.

Butiğe ait web sitesi, alıcıların bakış açısını yansıtan ve kendilerini rahatça özdeşleştirebilecekleri minimal Japon estetiğinden izler taşır. Sahibi Rhiannon Taylor’ın Ralph Lauren ve Nike vb. ünlü markalara ürün yaratma konusundaki tecrübelerinin somut bir dışavurumu niteliğindeki bu butik, hedef kitlesi olan şehirlilere ve şehir hayatına has alet ve aksesuar ihtiyacını karşılamaktadır. Ürün sayfalarında, net ve canlı fotoğraflara, her bir ürünün nasıl kullanılacağına ilişkin kısa videolara ve pratik ürün açıklamalarına yer verilmiştir.

 

2) Silk and Willow

Düğün vb. özel gün ya da kutlamalara ilişkin aksesuar satışı yapan Silk and Willow ‘un online butik mağazası, butikçe benimsenmiş “lüks, seçkin ve çevre dostu ürün” anlayışını birebir yansıtmaktadır. Marka, düğün organizasyonuna ilişkin birbirinden şık tasarımlar ve büyüleyici ayrıntılar arasında kaybolacağınız; bitkisel boya ile hazırlanmış ipek kurdeleler, masa örtüleri ve el yapımı ürünlerden oluşan sağlam bir koleksiyon sunar. Ve  “lüks arayışında olup özel günlerini zamansız ve unutulmaz kılacak” bir platform arayışındaki potansiyel müşteriler ile bağ kurmak adına estetik görüntüler ve ayrıntılı ürün açıklamalarından yararlanır.

 

3) Barking babies

Barking babies, Kanada, Vancouver merkezli bir şirket olup evcil hayvan bakımına ilişkin mama, köpek kulübesi vb. ürünlerin satışının yanı sıra spa veya yavru eğitim hizmetleri de sunan online bir işletmedir. Köpeklerin bedensel ve ruhsal sağlığına ehemmiyet veren Barking babies, köpeklere ilişkin akla gelebilecek her türlü hizmeti sunar.

Markaya ait e-ticaret sitesi dahi köpeklerin birbirleriyle sosyalleşmesinin ruh ve beden sağlıkları üzerindeki etkisini vurgulayan içeriklerle doludur. Markaya ait ürün fotoğrafları ise çoğunlukla müşterilerin birbirleriyle oynayan köpekleri ile markaca sunulan kaliteli ürünlerin kombinasyonundan oluşmaktadır.

 

4) VICI

VICI, sunduğu uygun fiyatlı ve son trend ürünlerle modayı tüm kadınlar için erişilebilir kılma misyonunu üstlenmiş bir Shopify mağazasıdır.  VICI, online mağazasını giyim, elbise ve aksesuar satışının yanı sıra kına veya baby shower benzeri özel günlerde tercih edilecek trend stilleri sergilemek için de kullanmaktadır. Müşteriler, VICI stil ekibinin küratörlüğünü yaptığı bu ışıltılı ve hoş kombinleri web sitesi üzerinden inceleyebilir; hem özel günleri hem de günlük giyimleri konusunda ilham alabilirler.

 

5) Province Apothecary

Bitkisel ilaçlar ve dermatolojik ürün satışları yapan Province Apothecary, sahibi Julie Clark ‘ın tıbbi cilt bakım ürünleriyle yaşadığı hayal kırıklıklarını çözmek için yaratılmış bir online butiktir. Kendisi yıllarca egzama ile savaşmış, binlerce ilaç denese de sorununa bir türlü çözüm bulamamıştır. Nihayetinde bu işe bir el atmaya karar verip vegan ve etik cilt bakım ürünleri geliştirmiştir. Bu girişimi fiziksel bir mağaza ve bir de cilt bakım kliniği izlemiştir.

 

Online Butik Açmaya İlişkin SSS

  • Online butik işi karlı mıdır?

Giyim, aksesuar ya da akla gelebilecek herhangi bir alanda niş ürünler satmak, çevrim içi para kazanmanın karlı bir yoludur-çevrim içi perakende sektörünün 2024 yılına kadar yaklaşık 153 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

  • Online butik nasıl açılır?
  1. Nişinizi bulun.
  2. Pazardaki boşlukları tespit edin.
  3. Bir iş planı yazın.
  4. Ürün geliştirme ve tedarik sürecini planlayın.
  5. Marka adınızı ve logonuzu belirleyin.
  6. Ürünlerinizi fiyatlandırın.
  7. Çevrimiçi bir mağaza açın.
  8. Ürün teslimat sürecini planlayın.
  9. İşletmenizi pazarlayın.
  • Online butik açmak için işletme lisansına ihtiyacım var mı?

Online butik açmak için özel bir lisansa gerek olmasa dahi vergi, envanter satın alımı ve marka adı tescili konularının yasal düzenlemelere tabii olabileceğini unutmayın. Gereksinimleriniz ya da masraf kalemleriniz satacağınız ürünün niteliğine göre değişecektir.

 

Son Söz

Online butiğinizde rekabetin yoğun olduğu bir ürünün satışını mı yapacaksınız? Peki, başlangıç ​​​​maliyetleri sizi endişelendiriyor mu?

Sakin olun. Başlangıç aşamasında, butiğinize en uygun nişi bulmaya ve ürünlerinizi doğru kişilerle buluşturmaya odaklanın. Bu girişimi ek bir gelir kaynağı olarak başlatmak ve zaman içinde tam zamanlı bir işe dönüştürmek mantıklı bir yaklaşım olacaktır.

Zamanla hangi ürünlerin daha çok satılacağı, operasyonlarınızdaki sapmalar ve en iyi müşterilerin kimler olduğu konusunda çok daha derin bir bilgi birikimine sahip olacağınızı unutmayın. Şimdilik yalnızca yeni işinizi bir an evvel başlatmak ve butik açma hayalinizi gerçeğe dönüştürmekle ilgilenmelisiniz.

 

İlginizi çekebilir

Başarılı ve Karlı Bir Butik Açmak

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir