Seri girişimcilik son dönemlerde moda bir iş modeli oldu. Yeni bir iş kurup büyüttükten sonra yeni bir iş kurmaktan bahsediyoruz.
Seri bir girişimci olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? İşte öyle olup olmadığını anlamanıza yardım edecek yedi işaret:
1. İş kurduktan iki üç yıl sonra huzursuzlanıyorsanız…
Başarılı olmalarına rağmen ilk işlerinden birkaç yıl sonra sıkılan girişimciler vardır. Yanlış sektörde iş yaptıklarını düşünür bu kişiler.
Bazıları bu sıkıntıdan dolayı pişmanlık bile duyar. Hallerine şükretmeleri gerektiğini düşünürler. Onları gördüğümde “Belki de başka bir iş kurmanın zamanı gelmiştir” derim. Diğer bir deyişle “seri bir girişimci gibi düşünün.” derim.
Siz de hiç böyle hissettiniz mi? Sıkkın olmak kötü bir şey değil. Olduğunuzdan farklı biri olmaya çalışmayın. Bu sıkıntıyı bir değişim işareti olarak okuyun ve başka bir alana da geçiş yapmanın planlarını kurun.
2. Meraklı ve müşteri odaklıysanız…
Bazı girişimciler başarılı bir iş kurduktan sonra şirketin her alanında çalışırlar. Her şeye hakim olmak isterler. Jeff Bezos veya Mark Zuckerberg böyle insanlardır.
Bazı girişimciler de rutin yönetim işlerinde yer almak istemezler. Kafalarında başka iş fikirleri vardır ve bunları gerçekleştirmeden rahat edemezler.
Mesele, şahane bir fikir bulmak ya da süper bir şey icat etmek değildir. Asıl mesele, sorunlara müşteri perspektifinden bakabilmektir. Dropbox kurucusu Drew Houston’un yaptığı gibi fark ettiğiniz bir sorunu videoya çekip insanlarla paylaşabilir, onların da aynı problemi yaşayıp yaşamadığını öğrenebilirsiniz. Ciddi bir ilgi görürseniz bu fikri ürün veya hizmete dönüştürebilirsiniz.
Bu, size yabancı gelmeyen bir düşünme biçimiyse o zaman siz de bir seri girişimci olabilirsiniz.
3. Pişmanlık duymayı başarısız olmaktan daha kötü buluyorsanız…
Başarısız olmaktan hiç korkmadım. Ancak pişmanlık duymaktan korkarım. Geri dönüp baktığımda herhangi bir fırsatı kullanamamış olmaktan korkarım. Hayatı dolu dolu yaşamak için risk almaktan hoşlanırım. Bu da birçok iş kurmak anlamına geliyor.
Şunu çok duyarız: “Başarısızlık bir seçenek değildir.” Seri girişimciler bunu çok iyi anlar, zira bu doğru değildir. İlk işiniz olmasa bile ikinci, üçüncü işiniz büyük ihtimal batacaktır. Defalarca mağlup olacaksınız. Ancak seri girişimciler için başarısızlık, daha iyisini yapabilmek için yeni bir şey öğrenmek anlamı taşır.
4. Çocuk yaşta iş kurduysanız…
Girişimcileri esas motive eden şey para değil para kazanma mücadelesidir. Ve bunu küçük yaşlardan itibaren kafalarına koymuşlardır.
Lise ikinci sınıftayken ben de girişimci olacağımı anladım. Mezun olmadan ilk 100.000 liramı kazanmıştım. Ancak sonra fark ettim ki benim derdim para değil, bu uğurda göstediğim mücadeleydi.
5. Halihazırdaki işinizin umut vadetmediğini fark ettiyseniz…
İyi bir seri girişimci halihazırdai işine objektif gözle bakmasını bilir. Size ve ailenize para kazandırıyor mu? Yoksa iflası ertelemek için zaman mı harcıyorsunuz?
Şirketinizin asla kar edemeyeceğini fark ettiniz diyelim. Bazı girişimciler bu durumu fark edince rahatlarlar. Çünkü yeni bir işe başlamaları gerektiğini anladıkları için heyecan duyarlar. Mevcut şirketi kapatmak onlara yeni bir iş kurma fırsatı verir.
6. Aynı anda başka bir şirketi daha yönetebileceğini biliyorsanız…
Sizi hiçbir şey ikna edemez. Bir fırsat doğduğunda yeni bir iş daha kurarsınız. Çünkü aynı anda birden çok iş yönetmeyi biliyorsunuzdur. Bu kadar basit.
7. Halihazırda birden çok iş sahibiyseniz…
Eğer kartvizitinizde kurucu ortak yazıyorsa ve bu kartvizitte birden çok şirketin adı varsa siz bir seri girişimcisinizdir.
Her zaman iş kurup satmak zorunda değilsiniz. İşten işe atlamananız gerekmez seri girişimci addedilmek için. Elinizdeki işlere mentorluk etmek, yönlendirmelerde bulunmak fikrini seviyor olabilirsiniz. O zaman kendinize şu soruyu sormanız gerekir: “Ailenizden ve sosyal hayatınızdan ödün vermeden böyle bir şeyi yapabilir miyim?”
Eğer siz de bu özelliklerden bazılarını taşıyorsanız seri bir girişimcisinizdir. Umarım bir gün karşılaşır, birlikte iş yaparız.