Yatırım Yapabileceğiniz Yaratıcı İş Fikirleri

İnternette her dakika, yüzlerce yeni iş fikri ortaya çıkıyor. Kickstarter ya da Indiegogo gibi sitelerde gezindiğinizde garip, işe yaramaz hatta aptalca sayılabilecek fikirlerle karşılaşmanız işten bile değil. Bu karmaşanın içinde, gerçekten kıymetli bazı fikirler de bulunuyor. Bu yazımızda sizlere yatırım yapabileceğiniz heyecan uyandıran fikirleri listeledik. Ancak, iyi bir fikrin bile başarısız olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu nedenle hayalinizdeki fikir ve ürün için para yatırmadan önce araştırmanızı dikkatli bir şekilde yapmanızı öneririz.

 

Yaratıcı İş Fikri 1: Bakterilere Karşı Dezenfekte Sağlayan Işık

Gecenin bir yarısı tuvalete gitmek zorunda kalmak sinir bozucudur. Fakat mecburen gidersiniz ve ya ışığı açıp geçici bir körlük yaşarsınız ya da tamamen karanlıkta işiniz halletmeye çalışırsınız.

İkisi de size uygun seçenekler değilse, merak etmeyin. Kickstarter’da Illumibowl adında farklı ve güzel bir alternatif görücüye çıktı.
Akvaryumlarda görmüş olabileceğiniz şekilde kullanılan ışık, duvarda ya da tavanda değil, gece en çok ihtiyacınız olan yerde yani klozetin içerisinde konumlandırılıyor. Hareket sensörüne sahip LED ışıklandırma cihazı klozetin üst kısmına takılıyor ve içini aydınlatıyor. Bu sayede erkekler hedefi tutturabilirken, kadınlar da klozetin kapağı açıkken oturma riskinden kurtulmuş oluyor.

Bu ürün aslında yaklaşık bir yıldır piyasada fakat, üretici firma yeni versiyonunu UV ışınlarını kullanarak klozetteki bakterilerin DNA’larını bozacak ve üremelerine engel olacak şekilde geliştirdi.

 

Yaratıcı İş Fikri 2: Ateş Yakabilmeniz İçin Küçük Bir Alet

Doğal yaşama ve doğal yaşamda kullanılacak küçük ve hafif aletlere ilgi duyuyorsanız, bu proje tam size göre. NanoSpark nerede olursanız olun, ateş yakabilmenizi sağlayan küçük ama güçlü bir alet. Alet iki parçadan oluşuyor; kavın saklandığı su geçirmez bir kapsül ve çakmak taşı. Tek yapmanız gereken kavı çıkarmak ve çakmak taşını çakarak kavı yakmak.

Açık konuşmak gerekirse normal bir çakmak yerine bunu yanınızda taşımak ne kadar mantıklı bilemiyoruz ama en iyi neden olarak boyutları sunuluyor. Oldukça küçük boyutlara sahip bu ürünü anahtarlığınıza ya da herhangi bir fermuarınıza iliştirip, ihtiyacınız olana dek varlığını unutabilirsiniz. Kesinlikle çakmak taşımak ve kullanmak kadar kolay değil fakat alet çantanızda bulundurmak belki birgün işe yarayabilir.

 

Yaratıcı İş Fikri 3: Cama Monte Edilebilen Masa

Sağlık nedenleri ile ayakta kullanılan masalar son yıllarda oldukça popüler. Zira yapılan birçok araştırma gösteriyor ki tüm gün oturmak sağlığınız için kötü sonuçlar doğurabiliyor. Tüm gün oturmanın neden olduğu sayısız sağlık sorununun karşılığında, son yıllarda sizi ayağa kaldırmayı amaçlayan birçok yeni ve yaratıcı dizayn piyasada boy göstermeye başladı.

Bu ürünlere son eklenen ise Deskview adlı, ayakta çalışmaya yeni bir soluk getiren farklı bir tasarım. Dört ayak yerine iki vantuza sahip olan bu masa, kullanıcı tarafından kolayca bir cama iliştirilebiliyor. İki vantuzla bir cama yapıştırılan bu masa tabii ki gerçek bir masa gibi hizmet veremiyor. Masa sadece diz üstü bilgisayarınızı, kahvenizi ve birkaç kitabınızı koyabileceğiniz genişlikte bir alan sunabiliyor. Öte yandan masa bu eksiğini, size mükemmel bir manzara sunarak telafi ediyor.

Manzaranız ne olursa olsun, oturup bir duvara bakmaktansa dışarıyı izleyerek çalışmak çok daha iyi bir seçenek olacaktır.

 

Yaratıcı İş Fikri 4: Oldukça Hafif Dijital Kol Saati

Hantal olmayan ve su geçirmez bir saat arıyorsanız Papr Watch’a bakmak isteyebilirsiniz. Kağıttan yapılmışa benzeyen bu saat, görüntüsünün aksine oldukça dayanıklı. Tyvek adındaki yaratıcı ürün kağıttan çok daha dayanıklı olan güçlü olefin tabakalarından üretildi.
Yıllar önce DuPont taradından geliştirilen bu maddeyi muhakkak görmüşsünüzdür. Bir festival ya da başka bir etkinlikte bileğinize taktığınız bu malzeme, fazlasıyla hafif ve su geçirmez.

Tyvek birçok eşsiz özelliğe sahip. Dokunmadan üretilen bu malzemenin üzerinde milyonlarca delik bulunuyor. Bu delikler o kadar küçük ki, sıvı haldeki su molekülleri içlerinden geçemezken, su buharı yavaş da olsa geçebiliyor. Bu sayede nefes alabilen bir yapıya kavuşan saat, içerisindeki elektronik parçaları korumaya yetecek kadar da su geçirmez özelliğe sahip olabiliyor.

Saat malzemenin altına yerleştirilirken, kayışı da mıknatıslar yardımı ile sıkıca kapatılıyor. Sürekli şarj etmek ya da pilini değiştirmek zorunda da değilainiz. Zira Papr Watch’ın pili yaklaşık iki yıl boyunca saatin çalışmasını sağlıyor.

 

Yaratıcı İş Fikri 5: Kuşlar İçin Shazam

Sabah parkta dolaşırken duyduğunuz kuş sesinin hangi türe ait olduğunu merak ettiniz mi hiç? Bunun için kullanabileceğiniz akıllı telefon uygulaması yolda. Indiegogo sitesinde başlatılan Warblr uygulaması, kuşların cıvıltılarından türlerini belirleyebilecek.

Merak ettiğiniz şarkıları bulmak için kullandığınız Shazam ya da Soundhound uygulamalarına benzer şekilde çalışan Warblr, telefonunuz aracılığı ile kaydettiğiniz kuş sesini analiz edip sesi çıkaran kuşun türünü belirleyebiliyor.

Çok basit görünse de kuşları ötüşlerinden ayırt etmek, çalan bir şarkıyı bulmaktan çok daha zor bir iş. Radyoda dinlediğiniz şarkıların aksine, bu melodiler birden fazla kuş tarafından söyleniyor. Bu cıvıltılar aynı türden kuşlar arasında bile hem hız hem de tempo bakımından farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle belirli bir ötüş tarzını belirlemek zorlu bir görev olabilir.

Warblr’in algoritmasının bu farklılıkları ya da aynı türün farklı ötüş biçimlerini repertuarına almış olması oldukça etkileyici bir özellik.

 

Yaratıcı İş Fikri 6: İzleme Aracı

Lucida kamerası denen bir şey duymuş muydunuz? Lucida, gerçek dünyada bir nesneyi takip etmeye benzer şekilde kullanılan ve sanatçıların gördüklerini çizmelerine yardımcı olan, 19. Yüzyıldan kalma optik bir alet. Birkaç yüzyıl yaşında olan bu alet, iki üniversite profesörü tarafından elden geçirilip güncellendi ve yeniden karşımıza çıkarıldı.

Şikago Sanat Enstitüsü’nden Profesör Pablo Garcia ve Carnegie Melon Profesörü Golan Levin, kendi tabirleri ile kullanıcılarının “hayatın içerisinden çizim” yapabilmelerine olanak sağlayan, ucuz ve taşınabilir bir lucida kamerası versiyonuna imza attı.

NeoLucida XL ayarlanabilen stand üzerinde konumlandırılmış bir prizma. Sanatçı prizmadan baktığında,dünya karşısına seriliyor ve bunu kağıda dökebiliyor. Kısacası lucida kamera, gördüğünüzü takip edebilmenizi sağlıyor.

1800’lü yıllarda oldukça popüler olan bu alet, özellikle portre çizimlerinde kullanılıyordu. Garcia ve Levin’in modern versiyonu olan NeoLucida XL ise oldukça büyük bir prizmanın esnek bir platforma klips yardımı ile tutturulması ile meydana geldi ve taşıması oldukça pratik olacak şekilde üretildi. Çalışması için elektriğe veya bilgisayar ihtiyaç duymayan NeoLucida XL’ı istediğiniz yere götürebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

Yaratıcı İş Fikri 7: Giyilebilir Susturucu

Müsait olmayan bir ortamda özel bir telefon konuşması yapmanız gerektiği oldu mu hiç? Eğer böyle bir deneyim yaşadıysanız, ne kadar sinir bozucu olduğunu bilirsiniz. Etrafınızdaki, konuşmanıza kulak kabartan insanlar nedeniyle rahat edemez ve sıkıntılı bir konuşma yaparsınız. Peki ya bu sorunun bir çözümü olsaydı? Ya mucizevi bir şekilde konuşmalarınızın sadece telefonun karşı tarafından duyulabilmesiniz sağlayan bir cihaz olsaydı? Zor görünüyor fakat yeni çıkan HushMe adlı bu cihaz tam olarak bu amaca hizmet ediyor.

Akıllı telefonlar için dünyanın ilk ses önleyicisini ürettiklerini belirten üretici firmanın CEO’su Roman Sakun, HushMe’nin kablosuz şekilde, Bluetooth ile çalışan bir ses önleyici olduğunu ihtiyaç duyduğunuz anda özel konuşmalar yapmak üzere kullanabileceğinizi söylüyor.
Batman’in azılı düşmanlarından “Bane” gibi görünmenizi sağlayan HushMe’nin sesi karıştırabilme özelliği bulunuyor. Sesinizi pasif modda yüzde 60 oranında azaltan HushMe, 1 metre yakınınızdaki insanların bile söylediklerinizi anlamasına engel olabiliyor. Kalabalık ve gürültülü bir ortamdayken de, aktif modu çalıştırarak neredeyse yüzde 100’lük mahremiyete sahip olabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Yaratıcı İş Fikirleri
İnovasyon Ürünleri
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir