Pazar, Ekim 13, 2024
Ana SayfaGenelYoutube Videosu Çekmek İçin Gerekli Ekipmanlar

Youtube Videosu Çekmek İçin Gerekli Ekipmanlar

Youtube video paylaşmak için en ideal ve en popüler platform sizlerin de bildiği üzere. Youtube’a yönelik dilediğiniz tarzda video üretebilir, yaratıcılığınızı istediğiniz gibi kullanabilir ve bu süreçten para kazanabilirsiniz. Kendi adınızı ya da markanızı ön plana çıkarabilir, daha çok müşteri kazanabilirsiniz. Ve hatta ürettiğiniz videoların geniş kitleler tarafından beğenilmesi ve izlenilmesi sonucunda fenomen bile olabilirsiniz!

İşte bu noktada yapmanız gereken tek bir şey var: “Aslında ben de Youtube kanalı açmayı düşünüyorum.” demeyi bırakıp video üretmeye başlamak… Bu kadar basit.

Youtube için video üretmeye cidden istekliyseniz videolarınızın kaliteli olması ise çok doğru olur. Kalite videolar üretebilmek çok zor bir şey zannedilir, ancak dikkat edilmesi gereken birkaç hususu ciddiye alırsanız gayet başarılı videolar üretebilirsiniz.

Biz de bu yazımızda Youtube’a yönelik video çekmek için kullanılması gereken ekipmanlardan bahsedeceğiz.

 

Youtube Videosu İçin Hangi Ekipmanlara İhtiyaç Vardır?

Eğer söyleyecek güzel sözleriniz ve insanları ekran başında tutacak kadar sağlam bir yaratıcılığınız varsa telefonla çekeceğiniz videolar bile büyük ilgi görecektir. Ancak şunu da unutmamak lazım: Youtube rekabetin çok kızışık olduğu bir yer. Yani Youtube’da onbinlerce başarılı video üreticisi var. Youtube’a yeni başlayacak bir kişinin ise bu rekabet ortamında öne çıkabilmesinin en iyi yolu, kaliteli içerik üretmektir.

Bu nedenle aşağıdaki ekipmanları mutlak surette kullanmanız, kaliteli video üretebilmek için şarttır.

  • Kamera
  • Mikrofon
  • Tripod ve görüntü sabitleyici
  • Işık
  • Video düzenleme programı

Şimdi gelin, bu ekipmanları biraz daha yakından tanıyalım.

 

1. Kamera

Doğal olarak video çekmek için en temel ihtiyacınız kameradır. Kamera almaya gitmeden önce bir gerçeği bilmeniz lazım: En pahalı kamera, en iyi kamera değildir. En iyi kamera, en iyi kullanabildiğiniz kameradır. Bugün 1080p kalitesinde video çekebilen bir kamera işinizi gayet rahatlıkla görür.

Tabii kameraların da türleri vardır. Bugün cep telefonları bile şahane videolar çekebiliyor. Buna ek olarak DSLR veya aynasız olarak tabir edilen kameralar da hem fotoğraf hem de video çekebildiği için idealdir.

Şimdi kamera türlerine bakalım:

 

Camcorder

Camcorder adı verilen bu kamera türü sadece video çekmeye yöneliktir. Dolayısıyla video çekmeye dair pek çok faydalı fonksiyonu vardır ve oldukça sade tasarıma sahiptir. Uygun fiyatlı, taşıması kolay ve hafif olan camcorder’ı isterseniz kapalı alanda isterseniz de açık alanda gayet rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Örneğin  Sony HDRCX405 camcorder’ı piyasada yaklaşık 1500 liraya satın alabilirsiniz. Full HD çözünürlüklü video çekebilen bu kamerada imaj sabitleyici de var. Yani kamerayı elinizde tutarken sarsıntılar kamera tarafından emiliyor ve videolarınız daha az sarsıntılı oluyor. Saniye 60 kare çekebilen bu camcorder’da Carl Zeiss lens bulunuyor. Ki Carl Zeiss, kamera lensi dünyasında BMW’ye denk bir lens markasıdır. 27x’e kadar zoom yapabilen bu kamera sayesinde uzaktaki nesneleri de görüntü kalitesinden ödün vermeden çekebilirsiniz.

 

Webcam

Evet, webcam de iyi bir kamera türüdür. Özellikle vlog tarzı gezme videosu çekmiyorsanız sadece bilgisayar başında konuşma formatında videolar çekecekseniz webcam’lerden de yararlanabilirsiniz.

Özellikle Youtube’da video oyunları yayınlayan kişilerin webcam’e ağırlık verdiğini söyleyebiliriz. Hani ekranda oyun videosu varken ekranın bir köşesinde de oyuncuyu görürsünüz. İşte oyuncunun kendini de gösterebilmesi için webcam iyi bir kamera türüdür.

Bugün piyasada envai çeşit webcam mevcut. Logitech C920 HD Pro modeli bu anlamda işinizi rahatlıkla görecektir.

 

Aksiyon Kamerası

Aksiyon kameraları dendiğinde pek çok marka ve model var. Ancak GoPro bu işin üstadıdır. Aksiyon kamerası terimini yaratan marka da GoPro’dur.

En kompakt ve en kullanışlı kamera türlerinden biri olan aksiyon kameralarıyla çok orijinal kadrajlar oluşturabilirsiniz. Bunun nedeni kameranın son derece küçük boyutlu olmasıdır. Fotoğrafçılar ve özellikle de videocular tarafından oldukça rağbet gören aksiyon kameraları, çok özgün kadrajlar yarabilmenize katkı sağlar. Bu da video kalitenizi ve videonuzun izlenme oranını artırır. GoPro’nun bir diğer özelliği de ultra geniş açılı videolar çekebilmenizdir. Yani GoPro’yu elinizde tuttuğunuz zaman neredeyse 150-170 derece genişliğinde bir görüntü elde edebilirsiniz.

Mesela GoPro Hero 6 modeli minicik olmasına karşın 4K – 60 kare görüntü sunabiliyor. 10 metreye kadar su geçirmezlik özelliği olan bu kamerada imaj sabitleyici de bulunuyor üstelik.

 

Aynasız ve DSLR Kamera

Aynasız (mirrorless) ve DSLR olarak bilinen kamera türleri aslında elektronik aksamları nedeniyle birbirinden ayrışır, fakat sonuç olarak ikisi de hem fotoğraf hem de video çekmeye yarar. Yani iki kamera türü arasındaki teknik farklara çok da takılmamak gerekiyor.

Ha şu var: Aynasız kameralar genelde DSLR kameralara göre biraz daha küçük boyutlu oluyor. Dolayısıyla kamerayı sürekli elinizde tutup vlog tarzı içerik çekecekseniz aynasız kameraları tercih etmeniz yararlı olabilir.

Bugünkü teknoloji sayesinde DSLR ve aynasız kameraların çok büyük bir bölümü 4K kalitesinde video çekebiliyor. Bu da görüntülerinizin daha kaliteli olmasını sağlarken videolarınızı kırpma imkanı sunuyor size. Yani 4K bir videoyu 1080p boyutlarına getirdiğinizde bir nesneye daha da yaklaşabiliyorsunuz. Bu da videoyu çektikten sonra kurgularken yeni kadrajlar yaratma kolaylığı sunuyor size.

Eğer Youtube işine yeni başlayacaksanız Sony A6300 aynasız kamera veya Canon 1200D işinizi gayet iyi görecektir.

 

Akıllı Telefon

Size bir şey diyelim mi?

Eğer Youtube’a ilk defa içerik üretmeye kalkışıyorsanız önce akıllı telefonunuzu kullanın. Zira yukarıdaki ekipmanları sıfırdan almanın belli bir maliyeti vardır. Lakin bugün hepimizin cebinde gayet güzel videolar çekebilen akıllı telefonlar var. Telefonunuz aracılığı ile çekeceğiniz videolar ise çoğu zaman kaliteli ve izlenebilir olacaktır. Üstelik boyutu, kullanım kolaylığı ve halihazırda sahibi olmanız nedeniyle oldukça da pratiktir.

Fakat video özelliği bakımından üstün performanslı olarak adlandırabileceğimiz bazı akıllı telefonlar var. Örneğin iPhone’lar daima video konusunda iyi performans sergiler. Bugün markaların amiral gemisi olarak adlandırılan tüm akıllı telefonların kaliteli video çektiğini söyleyebiliriz. Yani bir Samsung Note 9 veya Oppo Reno 2Z gibi telefonlar sizi video kalitesi bakımından üzmez.

 

2. Mikrofon

Bir video görüntüsü kalitesi düşükse izlenebilir. Ancak bir videonun ses kalitesi berbatsa insanlar o videoyu izlemez. Zira ses kalitesinin düşük olması izleme (ve dolayısıyla dinleme) deneyimini yerle bir eder.

Video üretimi söz konusu olunca nedense bu gerçek görmezden gelinir. İnsanlar en pahalı kameraları almak ister, fakat mikrofona gelince genelde “dandik” bir ürün alınır ya da hiç alınmaz. Bu durum ise video kalitesine zarar verir. Cam gibi 4K kalitesinde bir videoda konuşan kişinin sesini tam olarak duyamadığınızda o videoyu izlemezsiniz.

Video üretimi konusunda farklı mikrofon opsiyonları vardır. Bu opsiyonlara göz atalım şimdi de.

 

USB Mikrofon

USB mikrofonlar Youtube içerik üreticileri arasında yaygın olarak kullanılıyor. Direkt bilgisayara bağlanan USB mikrofonlar oldukça kullanışlı ve ekonomik.

Logitech ClearChat H390 modeli mesela Youtube için ideal. Net ve temiz bir ses veren bu mikrofonu bilgisayarınıza bağlayarak daha kaliteli ses alabilirsiniz.

 

Condenser Mikrofon

Condenser mikrofonlar da yine canlı video yayını yapan kişiler arasında oldukça popüler. Podcast yayını yapanların rağbet gösterdiği bu mikrofonları kapalı bir alanda, bilgisayar başında seslendirme yapmak için kullanabilirsiniz.

 

Shotgun Mikrofon

Video üreticileri arasında en yaygın kullanılan mikrofon türü olan shotgun mikrofonlar genelde kameranın üstüne takılıyor ve bir kabloyla kameraya bağlanıyor. Böylece mikrofondan gelen ses direkt olarak videoya ekleniyor. Bu da kurgu ve montaj aşamasında ses eşleştirme gibi bir durumdan kurtarıyor sizi.

Shotgun mikrofonlar, yöneltildikleri alandaki sesi alırlar. Yani mikrofon hangi yöne bakıyorsa o yöndeki sesleri alır. Bazı modeller AA pille çalışırken bazıları da kameradan güç alır.

Başlangıç için Rode VideoMicro modelini önerebiliriz.

 

Yaka Mikrofonu

Lapel olarak da bilinen yaka mikrofonları yakaya takılan minik bir mikrofonun direkt kameraya ya da ses kayıt cihazına kaydedilmesiyle ses alır. Özellikle röportajlarda sıkça kullanılan yaka mikrofonları, yakaya yakın olduğu için ağızdan çıkan sesleri kaliteli bir şekilde alır.

Ayrıca kamera ile konuşan kişi arasında mesafe fazlaysa  shotgun mikrofonun ses kayıt kalitesi de düşer. Bu nedenle yaka mikrofonu daha çok kolaylık sağlar.

Yaka mikrofonu direkt kameraya bağlanabileceği gibi wireless alıcı ve vericiler sayesinde kablosuz bir şekilde de videoya kaliteli ses kaydetmeye yarar.

Wireless alıcı ve vericiye sahip mikrofonların fiyatı görece yüksek olduğu için başlangıç olarak size kablolu bir yaka mikrofonu almanızı öneririz. Daha sonra deneyim kazandıkça wireless yaka mikrofonu seti de alabilirsiniz.

 

3. Tripod ve Gimbal

Sarsıntılı ve titrek video, hiç profesyonel bir çağrışım yapmaz ve izleyenlerin dikkatini dağıtır.

Bu nedenle video çekerken kameranızın olabildiğince sabit olması çoğunlukla iyidir.

Bunu sağlamanın yollarından en önemlisi ise tripod ve gimbal’dır.

Eğer dışarıda çok çekim yapacaksanız ya da kamera karşısında konuşarak bir şeyler üretecekseniz iyi bir tripod almalısınız. Tripof fiyatları 100 liradan başlar, 10.000 liraya kadar gider. Yani seçenek çoktur. Fakat 400-500 lira bandındaki bir tripod işinizi gayet iyi görür.

Buna ek olarak minik tripodlardan da almalısınız. Joby adı verilen bu mini tripodları örneğin bir ağaca dolayarak da sabit bir görüntü alabilirsiniz. Son derece kullanışlı ve yaratıcılığı teşvik eden minik bir ekipmandır bu.

Bir de gimbal adı verilen 3 akslı elektronik görüntü sabitleyiciler vardır. Kamera ya da telefon gimbala bağlandığı zaman çekilen videolardaki sarsıntılar azalır çünkü gimbal, dengeleyici teknolojisi sayesinde sarsıntıları emer.

Hem telefonlar hem de aynasız-DSLR kameralar için piyasada pek çok gimbal bulunuyor.

Özellikle bol yürümeli, gezmeli, vlog tarzında içerik üretecekseniz gimbal kullanmanız çok iyi olacaktır.

 

4. Işık

Işık, ışık, ışık.

Sinematik ya da kaliteli bir görüntüyü yapan şey ışıktır. Işık kötü olduğunda ne kadar kaliteli kameralarla çekim yaparsanız yapın, görüntü istediğiniz gibi olmaz.

Özellikle iç mekanlarda ya da düşük ışık koşullarında video çekecekseniz mutlaka dışsal bir ışık kaynağına ihtiyacınız olacaktır.

 

Softbox

Merkezinde ampul yer alan softbox, ışığı yumuşatır ve perde arkasından gelen güneş ışığı etkisi yapar. Panelin önünde zaten ışığın şiddetini azaltan beyaz bir bez vardır. Bu bez ışığın sert bir şekilde yüze gelmesini önler; göz altı ve burun altı gibi yerlerde istenmeyen gölgelerin oluşmasını engeller.

 

Şemsiye

Umbrella light olarak da bilinen bu ekipman gerçekten de şemsiyeye benzer. Işığın daha kontrollü çıkmasını sağlayan şemsiye ışığın içini gümüş ya da altın rengine benzeyen bir bezle kaplayarak ışığın rengini ayarlamak da mümkündür.

Hem iş hem de dış ortam çekimlerinde şemsiye ışıktan yararlanarak ışığı kontrol edebilir, daha profesyonel bir video çekebilirsiniz.

 

Halka

Ring light olarak da bilinen halka şeklindeki bu ekipman özellikle iç ortamlarda harikalar yaratır. Makyaj videosu çeken kişilerin sıkça kullandığı ring light yüze düşen tüm gölgeleri engeller ve erkesi yakışıklı-güzel gösterir! Piyasa pek çok ekonomik ve pratik ring light bulunuyor. Siz de bütçenize uyan bir tanesini deneyebilirsiniz.

 

Kamera Üstü Işık

Kamera üstüne takılan mini ışık panelleri de her türlü çekim ortamı için güzel bir ışık kaynağıdır. Özellikle vlog tarzı çekimler için mutlaka bir kamera üstü ışık kaynağınızın olmasına gayret edin.

Çoğu zaman standart pille ya da powerbank ile çalışan bu ışığı gerektiğinde kameranın üstünden çıkarıp videosunu çekmek istediğini nesne ya da kişiye de yaklaştırabilirsiniz. Gayet kullanışlıdır yani.

 

5. Kurgu Programı

Videonuzu çektiniz ve yayınlamak üzere bilgisayarda düzenlemek istiyorsunuz.

Bunun için profesyonel bir video düzenleme programına ihtiyacınız var.

İnternette pek çok ücretsiz video düzenleme programı var ancak bunların pek çoğu videonun üzerinde watermark adı verilen marka logosunu yerleştiriyor. Bu logonun videoda görünmemesi içinse programı satın almanız gerekiyor. Yani bir sürü iş.

Bunun yerine video işiyle uğraşan çok sayıda kişinin kullandığı Adobe Premiere programını öneriyoruz. Dilerseniz bu programı satın alabilir, dilerseniz de deneme sürümünü internetten temin edebilirsiniz.

Çektiğiniz videoları birleştirme, şarkı ekleme, grafik ve animasyon ekleme, renklendirme yapma gibi pek çok işlem için Adobe Premiere’den yararlanabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Youtube’dan Para Kazanmak
Youtube’da Videonun Daha Çok İzlenmesi İçin İpuçları
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar