Arılara Yardım Eden Robot Arılar

Polonyalı bilim insanları yakın zamanda çiçek ve ekinleri tozlaştırmak için önceden belirlenen güzergâhlarda uçabilen B-Droid isimli bir robot geliştirdi.

Bal arılarının çiçekler üzerinde yaptığı tozlaşma ya da diğer adıyla döllenme yeryüzündeki tozlaşmanın yaklaşık olarak yüzde 80’ini oluşturuyor. Ayrıca, dünya besin kaynağının neredeyse yüzde 90’ını oluşturan ilk 100 besin ürünün 70’i arılar tarafından gerçekleştirilen tozlaşma sürecini yaşıyor. Fakat birçoğumuzun bildiği gibi son zamanlarda arıların nesli tehlike altında. Arı popülasyonundaki en büyük düşüş iseAmerika’da yaşandı. Öyle ki 1947 yılında 6 milyon olan arı kovanı sayısı 2008 yılına gelindiğinde 2.4 milyona düştü, bu da yüzde 60’lık bir azalmaya işaret ediyor. Şimdiye kadar arı nüfusundaki bu düşüşe odaklanan birçok inovasyonu tanıma fırsatı bulduk. Bunlardan biri de akıllı teknoloji sayesinde içerisindeki arılarla ilgili kitle kaynak verilerinden yararlanan, internetten indirilebilir ve yazdırılabilir arı kovanı uygulamasıydı. Bundan 4 yıl sonra, Warsaw Teknoloji Üniversitesindeki bilim insanları tarafından B-Droid isimli yeni bir inovasyon geliştirildi.

B-Droid temelde döllenmelerini sağlamak üzere çiçekler arasında uçabilen robotik bir arı. Robot zamanla yere bağlı bir robot ünitesinden önceden belirlenmiş alanların üzerinde uçabilen küçük, pervaneli bir robot helikoptere evrildi. B-Droid’ler ekinleri tozlaştırırken uçuş güzergahını koordine edebilmek için kamera ve harici bir bilgisayar kullanıyor. Arıların üzerindeki yükü azaltmayı amaçlayan bu teknolojinin geliştirilmesi sürecinde ise programlama, aerodinamik, mekanik, malzeme, robotik teknoloji, otomasyon ve elektronik gibi faklı disiplinlerden gelen birçok bilim adamı görev aldı.

Daha önce Black Mirror isimli bilim kurgu dizisinde de konu edilmiş elektronik arı dronelarına benzer şekilde sizce başka hangi bilimkurgu fikri gerçeğe dönüştürülebilir?

 

İlginizi çekebilir

Arıcılık Sektöründe Çığır Açacak Buluş!
İlginç İnovasyon Fikirleri
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir