Başarılı Bir İşletme Nasıl Yönetilir?

Herkes birkaç form doldurarak ve gerekli izinleri alarak yeni bir işletme açabilir. Ancak işletmeyi başarılı bir şekilde yönetmek bambaşka bir olaydır.

Örneğin, her yıl hem yeni açılan hem de yıllardır sektörde olan işletmelerin %9’u kapanıyor. Başka taraftan da yeni açılan işletmelerin neredeyse yarısı başarısız oluyor. %50’si açıldıktan beş yıl sonra havlu atıyor.

Çok iyi bir istatistik değil ama bu yeni açılan işletmelerin %50’sinin ilk beş yıl sonunda ayakta kaldığını da gösteriyor. Yani bu durum sizin bardağın ne tarafını gördüğünüzle ilgili.

İstatistiklere göre yeni açılan işletmelerin neredeyse %80’i ilk 12 ayı başarıyla atlatıyor. Bu sizi şaşırtabilir ama kesinlikle çok daha iyi bir istatistik.

Bu sayı sektöre göre değişiklik gösterebiliyor. Sağlık hizmetleri ve sosyal yardım gibi sektörlerde ayakta kalma oranı daha yüksek olurken inşaat ve ulaşımdaysa daha düşük.


İşletmeler Neden Başarısız Oluyor

Bir işletmenin başarısız olmasının birden fazla sebebi vardır. Yapılan bir araştırmaya göre daha sık karşılaşılan sebepler şöyle sıralanmış:

  • İhtiyacın kalmaması: Eğer piyasada ihtiyaç yoksa iyi bir hizmet ya da ürün sunmanız hiçbir işe yaramaz. Ayrıntılı inceleme ve piyasa araştırması en başta yapacağınız şeylerdir.
  • Paranızın olmaması: Bir işletme kurup açmak maliyetli bir iştir. Zor zamanları atlatmak için sermayeye, yatırıma, kredilere ve/ veya gelire ihtiyacınız olacak.
  • Yanlış insanlar: En başarılı işletme sahipleri ve girişimciler kendilerinden daha zeki insanlarla takılmaları gerektiğini bilir. Güçlü bir ekibe ihtiyacınız olacak.
  • Çok fazla rekabet: Piyasa doymuşsa ve halihazırda yeterince tedarikçi varsa dezavantajlı bir ortamda mücadele etmiş olursunuz.
  • Fiyatlar: Fiyatlarınız çok yüksekse müşteri tabanınızı sınırlarsınız. Fiyatlarınız çok düşükse de ayakta kalabilmek için yeterince gelir elde edemeyebilirsiniz. Bu ikisi arasındaki çizgi çok incedir.

Bunların yanında; kötü konum, zayıf iş planı, etkisiz pazarlama ve çok hızlı büyüme gibi şirketlerin batmasına sebep olan birçok etken vardır.

Mutlaka okuyun: Şirketler Neden Batar?

İşe en iyisini umarak girerseniz büyük ihtimalle başarısız olursunuz. Acı ama doğru bir gerçek. İşletmenizin başarılı olması için sürekli araştırma yapmalı, çalışmalı ve öğrenmeye açık olmalısınız.

Sizden önceki insanların başarılı olmasını sağlayan ipuçlarına da göz atarak işe başlamaya ne dersiniz? İşte sizlere bir işletmeyi başarılı bir şekilde yönetmenin yolları:


İşletme Nasıl Yönetilir?

  1. Ne istediğinize karar verin.
  2. Yazıya dökün.
  3. Daha iyi bir lider olur.
  4. Ekibinizi kurun.
  5. Yol haritanızı belirleyin.
  6. Mesajınızı yayın.

En baştan başlamalısınız. Atalarımızın dediği gibi iki düşünüp bir söyleyin ve bunu sadece işinizde (örn., piyasa araştırması, mesleki hedefleri, alıcı tipleri değil kendi hayatınızda da uygulayın.


1. Ne istediğinize karar verin.

Ayrıntılı ve özenli bir piyasa araştırması yapmanın önemini küçümsemeyin.

İdeal müşterileriniz, mevcut rekabet, beklenen büyüme ve talep, piyasa trendleri ve daha fazlası hakkında elle tutulur bir bilgiye ihtiyacınız olacak. Bu tür bilgiler, işletmenizle ilgili daha iyi kararlar vermenizde çok değerlidir.

Ayrıca ürün, fiyat, reklam ve yer konusunda da net olmalısınız. Bu dört faktör piyasa araştırmanızda, pazarlama planınızda ve müşteri türlerinizde size yol gösterebilir ve nereden başlayacağınıza emin olamadığınızda inanılmaz bir sıçrama noktası olarak görev yapar.

Bu dört faktöre sürekli yenileri ekleniyor, siz de günümüz dünyasının pazarlama stratejilerine ayak uydurmak için bunları sekize çıkarabilirsiniz. Bunların arasında ürün, fiyat, yer, reklam, insanlar, süreç, fiziksel kanıt ve performans yer alıyor.

İşletmenizle ilgili hedefler koyar ve araştırmalar yaparken kendinizin ne istediğini de göz ardı etmeyin. Bu yüzden uçağa bindiğimizde görevlilerin diğerlerine yardım etmeden önce ilk olarak kendi oksijen maskemizi takmamız gerektiğini söylüyor. Kendimizle ilgilenmezsek başkalarına yardım edemeyiz.

Mutlaka okuyun: Gerçekte Ne İş Yapmak İstediğinizi Anlamanıza Yardımcı Olacak 7 Öneri


2. Yazıya dökün.

İster iş planınız olsun ister mesleki hedefiniz, iş akışınız ya da başka bir şey, bir yere not etmeli ve insanlarla paylaşmalısınız.

Dijital çağda bunu yapmak her şeyden kolaydır. Yazılı bir belgeyi saklamak ve bunu herkesle paylaşmak sadece tutarlılık ve işbirliğini beraberinde getirmekle kalmaz aynı zamanda süreç içerisinde gelişmenizi de sağlar. Değişiklikler yapılabilir, kaydedilebilir ve paylaşılabilir.

Yardıma mı ihtiyacınız var? İnternette araştırma yapın. Hiç istemeyeceğiniz kadar kılavuzlar, hazır şablonlar ve çerçeveler bulabilirsiniz.

Ancak burada önemli olan her şeyi yazıya dökmektir. Sadece hedef koymak yeterli değildir. Yapılan araştırmalara göre aklımızdaki fikirleri yazıya dökmemiz onları daha çok hatırlamamızı ve kolaylıkla gerçekleştirmemizi sağlıyor. Sadece okumaktansa bir şeyler oluşturduğumuzda daha çok şey öğreniyoruz.

Bir plan yapın. Hedefler koyun. İş akışları oluşturun ve onları yazıya dökün.

Mutlaka okuyun: Hayal Kurmanın Önemi ve Faydaları


3. Daha iyi bir lider olun.

Her şeyden önce işletmenizin uzun vadeli vizyonunuzu oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız liderlik becerileri geliştirmelisiniz. İyi liderler fikirleri hayata geçirmek için gereken empatiye, alçak gönüllülüğe, vizyona, etkiye ve organizasyonel yönetime sahiptir.

Çalışanı olmayan çiçeği burnunda bir patron olsanız bile işletmenizi başarıya ulaştırmaktan sorumlusunuz. İşinizi büyüttükçe diğerleri de size katılacaktır.

Bir liderin sahip olması gereken özellikleri taşımıyor olsanız bile bu özellikleri geliştirebilirsiniz!

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Lider Olmak İsteyenlere


4. Ekibinizi kurun.

Yeni açılan pek çok işletme çalışanlarıyla fazla ilgilenmez ve şirket kültürünün işletmenin açıldığı zamandan itibaren yaratıldığı gerçeğini göz ardı eder.

Bu yüzden sıradan bir ekip değil, harika bir ekip kurun.

Bütçeniz izin verdiği müddetçe uzman olmadığınız konuların erbaplarından yardım, tavsiye ve geri bildirim isteyin. İnşa ettiğiniz şeye daha çok yatırım yapmalarını sağlamak ve birlikte daha iyi kararlar verebilmek için onları hem doğrudan hem de dolaylı yoldan etkileyecek kararlarda onların da fikrine başvurun. Siz kazandığınızda onlar da kazanır.

Ama bu her şey değildir.  “Çalışanlar ve ölçülebilen sonuçlar elde etmek için net bir strateji  belirleyip sistem oluşturmak hayati öneme sahiptir. Sistemler oluşturmak işletmenizi genişletmenizi ve kaçınılmaz çalışan kaybıyla başa çıkmak için daha az zaman harcamanızı sağlar.”

Girişimcilerin yaptığı en büyük hata çok fazla şey yapmaya çalışmaktır. Her şeyi kendi başınıza yapmaya çalışmayın. Hangi aşamada olursanız olun, işlerinizi halletmenin düşük maliyetli ve erişilebilir pek çok yolu vardır.

Şirket dışından freelance uzmanlarla çalışabilir ve iş başına ödeme yapabilirsiniz. Bu sayede yeni bir çalışan almanın büyük maliyetinden kurtulnuş olursunuz. Ayrıca bu yöntem tam zamanlı çalışanların yükünü azaltırken sizin ve ekibinizin daha önemli işlere odaklanmanızı sağlar.

Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek


5. Yol haritanızı belirleyin.

Kullanabileceğiniz uygulama, ürün ve SaaS çözümlerinin sayısı her geçen gün artıyor. İşinizi kolaylaştıracak bu araçları belirleyin ve aktif olarak kullanın.

Teknolojinin maliyeti her gün düşüyor, bu sebeple de küçük işletmeler bile ihtiyaç duydukları araçlara anında ulaşabiliyor. Ancak doğru araçları seçebilmek zorlu bir görevdir. Doğru aracın hangisi olduğuna karar verirken izlemeniz gereken birkaç adım var:

  • Kullanacağınız her aracı hangi görevde kullanacağınıza odaklanın.
  • Bu araçların her birinin süreci kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını gözlemleyin.
  • Her şeyin bir arada olduğu bir araç kullanmak işinize gelse de belirli bir görev için kullanabileceğiniz en iyi aracı seçin.
  • O aracın ne kadar işe yaradığını ve ne kadar zamanınızı aldığını ölçün.
  • İşletmenize ayak uyduran ve değişen taleplerinizi sorunsuz bir şekilde karşılayan araçları seçin.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Teknolojiye Ayak Uydurmak Neden Bu Kadar Önemli?


6. Mesajınızı yayın.

Amacınız doğru mesajı doğru zamanda doğru kişilere ulaştırmak olmalı.

2024 yılında bu, hem iletişiminizde hem de pazarlama stratejinizde dijital devrimi benimsemeniz anlamına geliyor. Müşterileriniz nerede? İnternette. İşletmelerle ve diğerleriyle iletişim kurmak için hangi yöntemi tercih ediyorlar? Dijital platformları.

Muhtemel müşterilerinizle iletişim kurmak için kullanabileceğiniz en yaygın yöntemler şunlardır:

  • Mail göndermek
  • Sosyal medya
  • Şirketinizin internet sitesi
  • Tıklama başına ödeme yapılan reklamlar
  • İçerik pazarlama

Muhtemel müşterilerinizin ilgisini çekmek ve mevcut müşterilerinizi memnun etmek istiyorsanız pazarlama stratejinizde her türlü iletişim kanalını kullanmalısınız.

Müşterilerin kullandığı çeşitli iletişim kanallarını onlara kusursuz bir deneyim yaşatmak için kullanmalısınız.

Kendi amaçlarına göre ve kendi yöntemleriyle arama yapmak, iletişime geçmek, satın almak, iletişim kurmak ve sizi desteklemek isteyeceklerdir. Siz de bu fırsatı onlara sunmazsanız sunacak başka birisini bulurlar.

Mutlaka okuyun: Reklam ve Pazarlama Nasıl Yapılır?


Başarılı İşletme Yönetim Tavsiyeleri:

İşletmenizi bir üst seviyeye çıkarmaya hazır mısınız? Uzmanların verdiği bu tavsiyelere kulak verin.


1. Müşteri deneyimine odaklanın.

Müşteri deneyimi, şu anda değilse bile gelecek yıllarda fiyattan ve hatta ürünün kendisinden bile çok daha önemli olacak.

Müşteri deneyimi müşterinizin üzerinde bıraktığınız etki olarak tanımlanıyor. Bu etki, müşterinizin markanızla olan hikayesinin her sayfasını etkileyecektir.

Müşteriler, mağazanıza ilk geldikleri andan ayrıldıkları ana kadar sizinle güzel zaman geçirmek ister. Tüketicilerin %86’sı bunun için ekstra para ödemeye istekliyken %73’ü bunu satın alma sırasında önemli bir etken olarak görüyor ve %65’i de kusursuz bir pazarlama stratejisinden daha etkili olduğunu söyülüyor.

Bu deneyimi sunmaya hazır mısınız? Müşteri deneyimi konusunda beklenenden fazlasını sunuyor musunuz?

Mutlaka okuyun: Müşteri Deneyimi Nedir? İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?


2. Dinlemeyi unutmayın.

İnsanlar siz onlara sorsanız da sormasanız da markanız hakkında konuşacaklardır. Ne söylediklerini dinliyor ve onlara kulak veriyor musunuz?

Piyasayı ve müşterilerinize kulak verin. Ayak uydurun ve esnek olun ama temel değerleriniz, inançlarınız ve hedeflerinizden de taviz vermeyin.

Dinleme ve geri bildirim alma konusunda çok fazla seçeneğiniz vardır. Sosyal dinleme, anket düzenleme, net tavsiye skoru aracılığıya veri toplama seçeneklerden sadece birkaçı. Dilerseniz müşterilerinize telefon ederek, mail atarak veya basitçe sorular sorarak geri bildirim alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Müşteri Geri Bildirimleri İşiniz İçin Neden Bu Kadar Önemli?


3. Güven duygusu yaratın.

İşletmenizin temeli müşterilerinizle aranızda kurduğunuz güven bağı üzerinde şekillenir. Tüketicilerin %91’i güvendikleri bir markadan alışveriş yapmayı tercih ettiklerini söylüyor. Bunu başarabilmek için işletmenizin büyük küçük bütün beklentileri karşılaması, sadık bir müşteri kitlesi oluşturması ve ürününüzün taahhüt ettiği şeyleri yerine getirmesi gerekir.

Mutlaka okuyun: Müşteri Güveni Nasıl Kazanılır?


4. Platformunuzu oluşturun.

Başarılı işletmeler hedef kitleleriyle mesajlarını paylaşmak için bir platform oluşturur.

Facebook, mail ile pazarlama, dijital reklamlar ve arama motorlarıyla müşteri kazanabilirsiniz ama güçlü işletmeler stratejilerini sahip oldukları birincil platform üzerinde inşa ederler.

Yeni bir şirketin markası, tasarımı ve kültürü pazarlama stratejisinin her aşamasıyla uyuşmalı ve yeni oluşturulan internet sitesini işaret etmeli. İnternet sitenizin olması ayrıca içeriğinizin reklamını kendi kanalınızda yapmanızı da sağlar. Yüksek kaliteli, değerli içerik mağazanızın ve sitenizin daha çok ziyaret edilmesini sağlar.

Yeter ki içeriğiniz mevcut bir problemi ya da sıkıntıyı çözsün. “İnsanların problemlerine çözüm aradığını görebilmenin bir yolu da anahtar sözcüklerle arama yapmaktır. Google Anahtar Kelime Planlayıcısı gibi araçları kullanarak muhtemel müşterilerinizin kullandığı anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Daha sonra bulduğunuz anahtar sözcüklerin etrafında içerik yaratmalısınız.”

Ama işiniz burada bitmiyor. “İçerik aynı zamanda değerli bir satış aracıdır. Satışı kapamak için güçlü bir satış ekibine ihtiyaç duysanız da müşterileriniz satış konusuna gelmeden dijital içerik sayesinde markanızla ilgili bilmesi gereken her şeyi öğrenir.” Yapılan bir araştırmaya göre müşterilerin %68’i ‘siz bizi aramayın, biz sizi ararız’ yöntemini tercih ediyor. İçerik stratejiniz içeriğinizi nasıl oluşturacağınız ve bunu nasıl aktaracağınız konusunda size yardımcı olurken muhtemel müşterilerin satış ekibinizin radarına girmesini sağlar.”

Etkili bir pazarlama stratejisi, oldukça kalabalık olan online piyasada bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Ancak düzenli olarak kaliteli içerikler üretmek kolay değildir. Başarılı işletmelerin içeriklerini başka şirketlere oluşturtmasının sebebi bundandır.

Mutlaka okuyun: İçerik Pazarlaması Nedir? Örnekleri Nelerdir?


5. Süreci net olarak belirleyin.

Satış sürecinizi en iyi hale getirin ve daha az imkanla daha çok şey halledebilmek için doğru ekip ve yazılımla çalışın.

Farklı platformlar, hesap çizelgeleri ve mail araçları kullanmak yerine satış sürecinizi tek bir müşteri ilişkileri yönetimi uygulaması ve satış platformu üzerinden yürütün. Doğru satış araçlarını kullanarak her hafta birkaç saat artırabilir ve satış kapama oranınızı %28′ e kadar çıkarabilirsiniz.

Doğru araçlar müşteri beklentilerini daha iyi karşılamanızı, hatta beklentilerin üzerine çıkmanızı sağlar. Örneğin, müşterilerin satışla ilgili bir soruları olması durumunda, %82’si “hemen” yanıt verilmesini çok önemli görürken %90’ı müşteri hizmetleriyle ilgili bir soruda hemen cevap verilmesini bekliyor.

Bu beklentileri karşılamak için CallPage gibi uygulamaları hayata geçirerek dijital ziyaretçilerinize sizinle hemen iletişime geçme imkanı tanıyın. Bu aracı internet sitenize yerleştirdiğinizde muhtemel müşterilerinizle 28 saniye içinde iletişime geçebilir ve bu da hem müşteri kazanma hem de satış yapma oranınızı da olumlu yönde etkiler. Canlı sohbet yazılımları hemen cevap verme ihtiyacını karşılayabilir.

Mutlaka okuyun: Hızlı Bir Müşteri Deneyimi Sunmanın Yolları


6. İnsan Kaynakları ekibinizi iyi seçin.

İşletmeler genellikle, şirket kültürünün ve çalışan bağlılığının işe alım mülakatından işten çıkışa kadar her konuda ön safhada yer aldığını çoğu kez gözden kaçırıyor.

“Harika araçları olan iyi bir İnsan Kaynakları ekibi şirketinizi çok iyi yerlere taşıyabilir. Mutlu ve işini seven çalışanlar harika işler çıkarır ve bu da şirketin büyümesini sağlar.”

  • Şirketler eğitim ve işe alım süreçlerine yatırım yaptığında çalışanlarının da harika işler çıkarmaya ve karşılaşabilecekleri engelleri aşmaya hazır olduğunu keşfediyor.
  • Çalışan bağlılığını ve çalışan net tavsiye skorunu ölçmek ve iyileştirmek verimliliği artırabilir, çalışan hassasiyetini geliştirebilir ve çalışanlarınızın şirketinizi arkadaşlarınıza önermesini sağlayabilir.
  • Aylık ya da dört ayda bir yapacağınız performans değerlendirmeleri ekip içinde arkadaşlık kurulmasını sağlar ve çalışanlarınızın ruh sağlığını olumlu etkiler. Bu değerlendirmeler aynı zamanda güven duygusunun yerleşmesini ve dolayısıyla da inovasyonu beraberinde getirir.

Küçük işletmeler, olumlu bir şirket kültürü ve iyi eğitim almış, ön yargılarından arınmış işe alım uzmanlarıyla birlikte adayların ilgisini çekebilir. Destekleyici bir şirket kültürü alanında en iyi olan adayların ilgisini çekmenin temel yöntemidir. Alanında en iyi olan kişiler sadece kendi ekipleri içinde değil bütün kurumda saygı görmek ve yaptıkları işe değer veren şirketlerde çalışmak isterler. En iyileri işe alabilmek için yöneticilerin olumlu ve destekleyici bir şirket kültürünü ön plana çıkarması ve bu kişilerin konumlarının şirketin büyümesine katkıda bulunacak en önemli etken olduğunun altını çizmesi gerekir.

Harika araçları olan iyi bir İnsan Kaynakları ekibi şirketinizi çok iyi yerlere taşıyabilir. Mutlu ve işini seven çalışanlar harika işler çıkarır ve bu da şirketin büyümesini sağlar.


7. Görev dağılımını iyi yapın

Kaliteden taviz vermeden hangi görev ve aktiviteleri başka bir kuruma yaptırabilir ya da şirket içinden başkalarına verebilirsiniz?

Bu şekilde sonuçlarınızın %80’ini elde etmenizi sağlayan %20’lik kısma odaklanabilirsiniz. İşinize değil, iş akışına odaklanın. İşletmeniz tekrar eden aktiviteler üzerine kurulursa büyümeye daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler İşin Sadece %5’ini Üstlenirler!

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Görev Dağılımı Nasıl Yapılır?


8. Ofisin dışına çıkın.

Artık yaptığımız neredeyse her şey internet üzerinden de yapılabiliyor, bu nedenle bilgisayar ekranınızın arkasına saklanmak kolaydır. Ancak gerektiğinde ofisin dışına da çıkmalısınız. İnsanlarla yüz yüze iletişim kurmak, etkinliklere katılmak ve network oluşturmak başarılı bir işletmenin olmazsa olmazıdır.

Mutlaka okuyun: İstediğiniz Kişiyle Bağlantı Kurmanın 7 İlkesi

Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir