En başarılı liderler sadece teknik becerilerde değil, sosyal beceriler konusunda da uzmanlar.
Yaygın şekilde insan ilişkileri becerileri olarak bilinen, pazarlık yapma, etrafındakileri motive etme ve ilişkileri sürdürebilme gibi alt başlıkları olan sosyal beceriler bir liderin başarıya ulaşması noktasında büyük bir rol oynuyor.
Yöneticilere işlerinde daha etkin olmaları konusunda yardımlarda bulunan ResourcefulManager isimli internet sitesine göre, “Teknik yetenek ve iş zekâsı, liderlerde bunları hayata geçirecek sosyal beceriler yoksa pek de önemli değil.”
İşte sizlere ResourcefulManager’ın hazırladığı, başarılı olmak isteyen her liderde bulunması gereken 19 sosyal beceri ve bu beceriler hakkında bazı ipuçları:
1. Dinlemek
İletişim becerisi kuvvetli insanlar sadece kendi düşüncelerini iyi ifade etme konusunda değil, karşılarındaki kişileri dinleme konusunda da başarılılardır. Çoğu zaman odadaki en gürültülü sesin gücü ve kontrolü temsil ettiğine inanırız. Fakat başarılı liderler diğer insanların fikirlerini ve düşüncelerini dinlemenin önemini bilirler.
İpucu: Konuşan kişiye dikkatinizi verin, notlar alın, yargılarda bulunmaktan kaçının ve farklı fikirlere açık olun.
Mutlaka okuyun: İyi Bir Dinleyici Nasıl Olunur?
2. İletişim kurmak
İletişim kurabilme becerisi, ilişki oluşturma ve bu ilişkileri sürdürme konusunda büyük bir rol oynuyor. Fikir alışverişi yapmasını bilen liderler çalışanlarını daha iyi yönlendirebilir ve daha üretken bir iş ortamı yaratabilir.
İpucu: İlişkilerinizde nazik ve özgüvenli olun, yargılarınızı gerçeklerle destekleyin ve “olabilir”, “belki”, “muhtemelen”, “en kısa sürede” gibi belirsiz ifadeler kullanmaktan kaçının.
Mutlaka okuyun: Etkili İletişim Nasıl Kurulur?
3. Sözsüz iletişim
Bir kişinin vücut dili, çoğu zaman söylediği şeylerden çok daha önemli olabilir. Bazen karşı çıkılsa da bir araştırmaya göre, seçtiğimiz kelimelerin dinleyici üzerinde etkisi %7 iken vücut dilimizin etkisi %55’dir.
İpucu: Karşınızdaki kişiye saygı ve samimiyetinizi göstermek için göz teması kurun, özgüveninizi yansıtmak için iyi bir duruş takının, kollarınızı birleştirmek ya da kıyafetinizle oynamak gibi dikkat dağıtıcı hareketlerden kaçının ve yüz ifadenizin iletmekte olduğunuz mesajla örtüştüğünden emin olun.
Mutlaka okuyun: Vücut Diliniz Kim Olduğunuzu Belirliyor!
4. Kötü haber vermek
Kimse kötü haber tellalı olmak istemez, fakat her lider bunun, işin kaçınılmaz bir parçası olduğunu bilir. Talihsiz haberleri incelikle verebilme yeteneği, iyi liderleri diğerlerinden ayıran önemli bir özellik.
İpucu: Kötü haberleri e-posta veya not yoluyla değil, yüz yüze verin. Sorumluluk alın, dürüst olun ve çalışanlarınıza kötü haber konusunda kendilerini nasıl hissettiklerini anlatma imkânı tanıyın.
5. Hayır demek
Herhangi bir liderlik pozisyonunda, çalışanlara ve fikirlere hayır diyebilmek işin büyük bir kısmını teşkil ediyor. İnsanları nazik biçimde reddedebilmek son derece önemli.
İpucu: İnsanlara hayır derken kendinizi onların yerine koyun. Onlara durumu anladığınızı belirtin, neden hayır dediğinizi açıklayın ve konuşmayı onlara farklı şekilde yardım edebileceğinizi söyleyerek sonlandırın.
Mutlaka okuyun: İşinizi ve İlişkilerinizi Etkilemeden Hayır Demenin Yolları
6. Pazarlık yapmak
Birçok lider gün boyu müşterileriyle, çalışanlarıyla, arkadaşlarıyla ve ailesiyle pazarlık yapıyor. En başarılı pazarlıkçılar, kendi istediklerini elde etmeye çalışırken karşı tarafın arzularına adil ve duyarlı yaklaşmayı bilenlerdir.
İpucu: Duruma diğer kişinin gözünden bakın, farklı seçenekler sunmaya hazırlıklı olun, karşı tarafı dinlediğinizi ve anladığınızı gösterin ve takım oyuncusu olduğunuzu ispatlayabilmek için değişik çözüm yolları arayın.
Mutlaka okuyun: İnsanlara “Evet” Dedirtmenin 6 Yolu
7. Çalışanlarla ve meslektaşlarla bağ kurmak
Yöneticiler ve çalışanları arasında kurulan gönül bağı, uyumlu ve üretken bir iş ortamının oluşması için son derece önemli.
İpucu: İnsanlarla konuşurken onlara daima isimleriyle hitap edin, çalışanlarınızın hayatlarıyla ilgilenin, yapılan katkıları takdir edin ve meslektaşlarınıza kendilerini değerli hissettirin.
Mutlaka okuyun: Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları
8. Eleştiri yapmak
Çalışanlarının yeteri kadar performans sergilemediğini gözlemleyen liderlerin gerekli eleştiriyi yapması ve iş standartlarını koruyabilmesi oldukça büyük bir önem taşıyor.
İpucu: Eleştirilerinizi özel olarak yapın, kimseyi toplum içinde azarlamayın, sorunu gereğinden fazla abartmayın, nelerin değişmesini istediğiniz konusunda açık olun ve karşı tarafın da kendini çözüm sürecinin bir parçası gibi hissetmesi için ona ne düşündüğünü sorun.
Mutlaka okuyun: Etkili Geri Bildirimler Vermek
9. Zorlu çalışanlarla başa çıkmak
Her işyerinde, iş ortamının uyumunu tehlikeye atan tutumlar sergileyen çalışanlar vardır. Liderler bu çalışanlarla nasıl başa çıkmaları gerektiğini bilmeliler. Zira diğer çalışanlar, liderlerinin bu sorunla nasıl başa çıktığına bakarak onu yargılayacaklardır.
İpucu: Sorunla yüzleşmekten kaçınmak yerine anında müdahalede bulunun, kabul edilemez davranışlara değinirken sağlam kanıtlarla gelin, tutumun düzeltilmesi için bir plan yapın ve olumlu değişimin kalıcı olduğunu teyit etmek için günlük takip yapmayı unutmayın.
Mutlaka okuyun: Çalışanlar Arasında Yaşanan Çatışmaları Çözme
10. Profesyonelliği korumak
Çalışanlarıyla arkadaş gibi olan liderlerin profesyonelliklerini koruması biraz zor olabilir. Fakat iş hayatı ve özel hayat arasındaki çizginin farkında olmak ve dengeyi korumak son derece önemli.
İpucu: Eğer arkadaşlarınızla çalışıyorsanız aranıza belirli sınırlar çizin, bütün çalışanlarınıza eşit muamele yapın ve kimseyi kayırmamaya özen gösterin.
11. Değişime ayak uydurmak
İnsanlar değişime birçok farklı şekilde tepki gösteriyorlar. Profesyonel ortamlarda, çalışanlar genellikle güvence, rehberlik ve istikrar konularında liderlerine bel bağlarlar.
İpucu: Çalışanlarınıza düşüncelerini paylaşma fırsatı verin, olumlu şeylere odaklanın ve sorulara cevap vermeye gayret gösterin.
Mutlaka okuyun: Adaptasyon Becerisi Nedir? Nasıl Geliştirilir?
12. Dirençle başa çıkmak
Liderler daima direnişlerle yüzleşirler ve bu direnişlerle nasıl başa çıktıkları da insanların onlara karşı görüşlerini büyük oranda etkiler.
İpucu: Direnişe nazikçe yaklaşarak kavgacı bir üslup takınmadan konu üzerine tartışın, eğer bir hatanız varsa sorumluluğu üstlenin ve bir çözüme ulaşmak için direniş gösteren kişinin yardımını isteyin.
13. Şikâyetlerle yüzleşmek
Liderler devamlı olarak çalışanlardan şikâyetler alırlar. Güçlü liderlik vasıflarınız varsa, bu şikâyetlerle zeki ve adil biçimde başa çıkabilmelisiniz.
İpucu: Şikâyetlerde bulunmamaya özen göstererek çalışanlarınıza örnek olun, çalışanlarınızı çözüm sürecinin bir parçası haline getirmek için onlara sorular sorun ve eğer bir çözüm bulamıyorsanız kimsenin şikâyetçi olmayacağı yeni bir kural koymayı göz önünde bulundurun.
Mutlaka okuyun: Kronik Şikayetçilerle Nasıl Baş Edersiniz?
14. Görgü kurallarına uymak
Kibar insanlar daima öne çıkar ve sevilirler. Görgü kurallarına uymak sadece çalışanlarınızla iyi ilişkiler kurmanıza değil, ayrıca işyerindeki kişilerin birbirlerine olan tutumlarına etki etmenize de yardımcı olacaktır.
İpucu: İnsanların vaktine değer verin ve toplantılara geç kalmayın, gerekmediği sürece konuşmaları bölmeyin, lütfen ve teşekkürler demeyi ihmal etmeyin.
15. Tartışmalarda doğru tavrı takınmak
Bir liderin tartışmalarda kendini ifade ediş biçimi, sosyal becerileri hakkında çok fazla şey söyler. En iyi liderler daima sinirlerine hakim olurlar, karşı tarafın fikirlerini göz ardı etmezler ve adil olmaya çalışırlar.
İpucu: Orta yolu bulun, nazik olun, sakin ve sağlam bir ses tonuyla konuşun, tartışma esnasında karşı tarafın üstüne gitmeyin ve ilerlemeye odaklanın.
16. Görev dağıtımı
Görev dağıtımı kolay bir eylem gibi görünse de, çalışanları işi etkin biçimde yapmaları konusunda motive etmek son derece incelik ve sosyal beceri isteyen bir mesele.
İpucu: Hedefi net olarak belirtin ve görmeyi umduğunuz sonuçlar konusunda açık olun, çalışanlarınızın karşılaşabileceği engelleri onlara önceden açıklayın ve mevcut kaynakları sunun.
Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Görev Dağılımı Nasıl Yapılır?
17. Etraftakileri motive etmek
Liderlerin en önemli sorumluluklarından bir tanesi de iş ortamındaki kişileri motive etmek ve bu motivasyonu sürdürebilmek. Her şirkette, çalışanlar bazen cesaretlerini yitirip strese girebiliyor. Böyle zamanlarda duygusal gereksinimlerine öncelik verecek bir lidere ihtiyaç duyuyorlar.
İpucu: Şirketteki bilgileri, değişiklikleri ve haberleri çalışanlarınızla düzenli olarak paylaşın. Böylece kendilerini ortamdan dışlanmış hissetmeyecekler. Çalışanlarınıza gelişme fırsatları sağlayın ve şirket için ne ifade ettiklerini onlara açıklayın.
Mutlaka okuyun: Çalışanları Motive Eden Faktörler
18. İyi bir çalışmayı takdir etmek
En iyi liderler, ekibinden biri iyi bir iş ortaya koyduğunda çalışanının sırtını sıvazlamaktan çok daha fazlasını yaparlar.
İpucu: Ekibinizdeki herkesi elde ettikleri başarılarda kutlayın, toplantılarda ekipteki diğer kişilerin başarılı çalışanları tebrik etmesini sağlayın ve çalışanlarınızı özel olarak övün.
Mutlaka okuyun: Çalışanlarınıza Teşekkür Etme Yöntemleri
19. Kötü davranışlara engel olmak
İyi bir lider, müşterileri, şirket içi üretkenliği ve morali kötü etkileyen davranışları tespit edip engelleyebilmelidir.
İpucu: İşe geç kalma, başkalarının sözünü kesme, insanların kişisel alanlarını işgal etme, uygunsuz espri ve yorumlar yapma, sürekli şikâyet etme gibi kötü davranışlara karşı dikkatli olun.