İlginç Bir Meslek: Doğum Fotoğrafçılığı

İnsanlara doğum fotoğrafçılığından bahsettiğinizde bazı insanlar sizin deli olduğunuzu bile düşünebilir. Doğum fotoğrafçılığı herkese hitap etmez. Ancak doğumlarını fotoğraflarla belgelemek isteyen ve doğum güzelliğine ve hikayesine değer veren insanlar tarafından bu görseller el üstünde tutulur.

Aileler için doğum sürecinin başından sonuna kadar fotoğraflanması muhteşem bir olaydır. Bu güzel fotoğraflar sayesinde hayatlarımızın en özel anlarını belgelemiş oluruz.

Peki, neden insanlar aile üyelerinden birine bu fotoğrafları çektirmek yerine doğum fotoğrafçısı kiralar? Basit. Doğum fotoğrafçısı diğerlerinin gözden kaçırabileceği küçük ayrıntıların hepsini yakalar. Kasılmalardan sonra annenin yüzündeki rahatlama… Koridorda sabırla bekleyen büyükanne… Annenin omzunda destek için duran bir el… Doğum haberini vermek için ilk telefon konuşmasını yapan babanın yüz ifadesi… Bütün bu küçük anlar hızlıca akıp gider ve gözden kaçırılmamalıdır. Bu fotoğraflar bir araya gelerek doğum gününün hikayesini bizlere anlatır.

Doğum fotoğrafçısı etraftaki insanları anneye destek olmaları için rahat bırakmalıdır. Bebek doğduktan sonra baba bütün dikkatini anneye ve bebeğe vermelidir. Ve bu muhteşem anların fotoğraflandığını bilerek keyfini çıkarmalıdır.

Eğer siz de doğum fotoğrafçısı olmak istiyorsanız işte sizlere birkaç ipucu:

Doğum fotoğrafçısı nasıl olunur?

1- İçerideki ve dışarıdaki süreci bilin

Doğum yapmadıysanız doğum yapanlarla konuşun. Doğum hikayelerini okuyun ve dinleyin. Doğum esnasında bir sürprizle karşılaşmamak için sürece aşina olun.

2- Ateş etmeye başlayın

Tanıdığınız herkesle konuşun ve onlara doğum fotoğrafları çekmek istediğinizden bahsedin. Hamile olan bir arkadaşınızı bulun ve doğumunu çekip çekemeyeceğinizi sorun. Çevrenizdeki doğum hemşireleri veya doğum koçları ile konuşarak doğumlarının fotoğraflanmasını isteyen insanlar olup olmadığını öğrenin. Bloğunuza çağrı modeli koyun. İnsanlarla konuşun. Gittiğiniz her yerde doğumları fotoğrafladığınızdan bahsedin. Birileri bu maceraya katılmak isteyecektir.

3- Ailelerle konuşun

Aileleri tanımıyorsanız doğumdan önce tanışın. Sizi az da olsa tanımaları için onlara fırsat verin. Kimse doğum esnasında tamamen yabancı oldukları birisiyle çalışmak istemez. Aileleri tanıyor olsanız bile beklentilerinin ne olduğunu bilmeyebilirsiniz. Doğum esnasında casus gibi her anı fotoğraflayacağınızdan bahsedin. Hayatlarındaki en muhteşem anları nasıl fotoğraflayacağınızı anlatın.

Ne tür fotoğraflar istediklerini sorun. Bebeğin başının çıkış anının çekilmesini istiyorlarsa bunu doğumdan önce konuşmalısınız. Ikınmalar esnasında anneden izin almak istemezsiniz. Güvenin bize.

Fotoğrafladığınız diğer doğumların fotoğraflarını ailelere gösterin veya daha iyisi müzikli bir slayt gösterisi hazırlayın. Fotoğrafların ne kadar güzel olduğunu onlara gösterin. Grafik değil. İzinsiz değil. Olağanüstü.

4 – Sözleşme yapın

Doğum fotoğrafçılığı diğer fotoğraf işlerine benzemez. Doğum anını bir daha geri getiremezsiniz. Bebek erken gelebilir. Komplikasyonlar olabilir ve anne sezaryene alınabilir. Hızlı bir doğum olabilir. Kendi çocuklarınızı bırakacak birini bulamayabilirsiniz. Hastane odasına girmenize izin verilmeyebilir. Doğumu kaçırma ihtimalinize karşı yasal olarak korunmalısınız. Sağlam bir sözleşme hazırlayın ve müşterinizin doğumdan önce bu sözleşmeyi imzalamasını sağlayın. Kasılmalar arasında değil. Öncesinde.

5 – Hazırlıklı olun

Öncelikle fotoğraf makinenizi tanıyın. Işık olması gerekenden az olmamalıdır. Teknik konularla nasıl başa çıkabileceğinizi bilmelisiniz. Bebek geldikten sonra her şey çok hızlı olmaya başlayacaktır ve sizde bu esnada beceriksizce ortalıkta dolaşmak istemezsiniz.

İkinci olarak, doğumlar için arandığınızda hazır olmak için hayatınızı yeniden planlamalısınız. Çocuklarınızın bakımlarının ayarlanması, fotoğraf çekimlerinin ertelenmesi veya randevu zamanlarının değiştirilmesi gibi. 7/24 aranabilirsiniz. Her şeye hazırlıklı olun.

Doğum fotoğrafçılığı karlı mı?

Son derece ilginç bir iş olan doğum fotoğrafçılığı ile gelecek vaadeden mesleklerden biri. Türkiye’de henüz yeni oluşan bir sektör olması sebebiyle de çok karlı. Çevremizde bu işi yapanların aylık ortalama gelirleri 5 bin- 10 bin TL arasında değişmekte.

En ilginç iş fikirlerini ve en çok kazandıran meslekleri sizler için araştırmaya devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir