Kosgeb kredisi ile kendi işini kuran kadın girişimcinin örnek başarı hikayesi

KOSGEB ile kendi işini kurmak isteyen, hali hazırdaki işini büyütmek isteyen firma ya da şahısların son zamanlarda KOSGEB desteğinden faydalandıkları bilinen en aşikâr olaylardan biridir. Bu yazımızda sizlere KOSGEB kredisi alarak kendi işini kuran bir kadın girişimciden bahsetmek istiyoruz. Tüm kadın girişimcilere ilham verecek başarı hikâyesine başlamadan önce şunu belirtmek isteriz ki; başarı hiçbir zaman para ile gelmiyor. Araştırmacı ve azimli insanlar er geç başarıya ulaşıyorlar.

Gülfer Kızılçay, toplam da 43 bin TL KOSGEB kredisi ile kendi işinin patronu oldu. 43 bin TL kredinin 27 bin TL olan kısmı hibe, 16 bin TL kısmı ise geri ödemelidir. Tarladan topladığı saman sağlarını işleyerek, yurtdışına ihraç etmiş ve dövize çevirmeyi başarmıştır. Saman saplarını kullanma amacı ise; Avrupa’da yaygın olarak kullanılan Noel çelenkleri ve kuru çiçek imalatı yapmak ve Noel çelenkleri ve kuru çiçekleri Avrupa ülkelerine satmak. Gülfer hanım şu anda 44 yaşında ve atölyesinde 4 işçisi ile imalat yapmaya devam etmektedir.

 

Gülfer Kızılçay kimdir?

Eşmenin kırsal bir köyü olan Dereli köyünde dünyaya gelen Gülfer Hanım, 12 yaşında babasız kalmış ve yoksulluktan dolayı, tarlada öküzler ile çift sürmeyi öğrenmiştir. Evlenme çağına gelen Gülfer Hanım; evlendikten sonra Manisa’nın Alaşehir ilçesine yerleşmiş, kendi işini kurmayı hedefledikten sonra Noel ve cenaze çelenklerinin imalatını yapmaya başlamıştır. Başarılı kadın girişimci Noel vakitlerinde işlerinin oldukça artığını ve siparişlerini yetiştirmek için gece ve gündüz çalıştıklarını belirtmektedir.

KOSGEB’in Türkiye’de kendi işini kurmak isteyenler için büyük bir kaynak olduğunu söyleyen Gülfer Hanım, kendi işini kurmadan önce nice yokluklar yaşadığını ve fazlasıyla yoksulluk çektiğini de sözlerine ekliyor. Kendi işini kurmak isteyenlere tavsiye olarak en büyük desteğin aileden geleceğini ve ailesinden destek alanların nice büyük işler başarabileceğini de belirtiyor.

 

Bu işe nasıl başlamaya karar verdi?

Bir çiçekçi firmasında 15 yıl boyunca çalışan Gülfer Hanım, çiçekçi firmasında kuru çiçek ihracatı yaptıklarından bahsetmiştir. 15 yıl zaman zarfı içerisinde Almanya’da çalışmak sureti ile orada ikamet eden arkadaşlarından Türkiye’ye geldiklerinde ‘Alman firmaları tarafından Noel ve cenaze çelenklerinin çok fazla talep ettiklerini’ öğrenmiş. Zaman içerisinde kuru çiçek ihracatında yaşanan talep azlığından dolayı çalıştığı çiçekçi firmasının işlerinde azalmalar meydana gelince Almanya’dan gelen arkadaşlarının söylediklerinin bir türlü kulaklarından hiç eksilmemiş. Artık Noel ve cenaze çelenkleri yapma konusunu iyice düşünen Gülfer Hanım, bu işi yapmak için gerekli çalışmalara başlamış. Dış ticaret konusunda, eğitim gören oğlu Onur ile bu işi konuştuktan sonra, Almanya’dan gerekli firmalar ile iletişimi sağlamış. Ancak gerekli olan para miktarına sahip olmadığı için işini kurabilmesi için yeterli parayı bulabilmesi için araştırmalara başlamış. Araştırma yaparken; KOSGEB’in kendi işini kurmak isteyen girişimci kadınlara destek sağladığını öğrenmiş. 2010 yılında projesini alarak KOSGEB’e başvuran Gülfer Hanım, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB ortaklaşa verdiği kurslara başlamış ve sunduğu proje ile KOSGEB kursundan başarı ile mezun olmuş. Mezun olduktan sonra kredi almaya hak kazanan Gülfer Hanım, aldığı krediyle, hayalini kurduğu işe başlamak için 2 adet makineyi Almanya’dan ithal ederek imalata başlamış.

KOSGEB ten kredi alanların en az 2 adet işçi çalıştırma zorunda olduğunu belirten Gülfer Hanım, KOSGEB’in sağladığı krediden öncelikle 27 BİN TL olan kısmını , 70 BİN TL olan kısmının da sadece 16 Binlik kısmını kullandıklarını belirtmiştir. İlk başta eşi ile başlayan Gülfer Hanım, öğretmen kızının ve dış ticaret öğrenimi gören oğlunun okuldan geriye kalan kısımlarında ki destekleri ile başlamış,

Şu anda 5 yıldır faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Gülfer Hanım, günde 800 ila 1200 adet çelenk ürettiklerini, ürettikleri bu çelenkleri Almanya’daki firmalar aracılığı ile gönderdiklerini belirtiyor.  Ürettikleri çelenkleri 30 ila 75 cm büyüklüklerinde olduklarını, büyüklüklerine göre 30 ila 70 kuruş aralığında da ihraç ettiklerini söylüyor. Başarılı girişimci şu anda işlerini daha da büyütmek istediğini ve 4 makine daha alarak süsleme yapılmadan gönderdikleri çelenkleri, süslemek suretiyle daha çok kar edebileceklerini belirtiyor.

Gördüğünüz gibi; yoksulluk içinde büyüyen ve ailesinin desteklerini alarak ihracat yapan Gülfer Hanım gibi siz de kendi işinizi kurabilir, kendi başarı hikayenizi yaratabilirsiniz.

Aşağıdaki videoda Gülfer Hanımın da aralarında yer aldığı kosgeb girişimcilerinin başarı hikayelerini izleyebilirsiniz:

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir