Cuma, Ekim 4, 2024
Ana SayfaGenelNasıl Marka Olunur?

Nasıl Marka Olunur?

İnsanlar sizi belli bir sektör ya da uzmanlık alanıyla ilgili olarak bilmeye başlayınca faaliyet gösterdiğiniz iş kolunda epey yol almışsınız demektir. Örneğin portre fotoğrafçılığı dendiği zaman akla hemen Mehmet Turgut’un gelmesi tam olarak böyle bir şeydir.

Peki kendi markanızı nasıl oluşturabilirsiniz? Nasıl takipçi kitlesi kazanıp alanınızda bilinen bir isim olabilirsiniz?

Eğer kendi bireysel markanızı oluşturmak istiyorsanız şimdi size bazı tavsiyeler sunacağız.

 

1. Kendiniz olun.

Bazı uzmanlar bunu bir imaj çalışması olarak belirtse de sahte bir imaj çizmek hem yorucu hem de çok zordur. Böyle bir durumda sürekli diken üstünde hissedersiniz kendinizi. Bu nedenle inandığınız değerleri, becerilerinizi ve zaaflarınızı kabul etmeli ve bunları markanıza yansıtmalısınız.

Şunu unutmayın ki, kimse rol yaptığına inandığı bir kişiye güvenmez. Ancak marka olabilmek için de insanların güvenini kazanmanız şart. İnsanların güvenini kazanmak için işe kendinizi tanıyarak başlayabilirsiniz. Siz kimsiniz, amacınız ne, insanlara ne gibi faydalar sağlıyorsunuz? Bu soruları cevapladıktan sonra insanlara yönelebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?

 

2. Konuşma becerilerinizi geliştirin.

Diksiyon ve iletişim becerileriniz diğer insanlardan üstün olmazsa öne çıkmanız oldukça zor olur. Ne hakkında konuştuğunuzu bilin. Size sorulan sorulara doğrudan yanıt verin. Ürkek ve tereddütlü bir şekilde konuşmak yerine özgüvenli olun.

Bazıları sizi eleştirebilir, sizden farklı düşünebilir. Bu çok normal. Önemi olan insanların görüşlerine açık olmak ve onları dinlemektir.

Topluluk önünde konuşma meselesinde gerekiyorsa özel ders alın. Kalabalık bir insan grubu önünde konuşmak insanların sizi fark etmesi ve yaptığınız işlere odaklanmalarını sağlar. Önce dikkat çekersiniz ve ardından da insanlar sizi tanımak ister. Marka oluşum süreci böyledir.

Mutlaka okuyun: İletişiminizi Geliştirmenin 6 Yolu

 

3. Alanınızla ilgili içerik üretin.

Örneğin grafik tasarımcı olduğunuzu farz edelim. Kendi alanınızla ilgili bir şeyler üretebilir ve bunları insanlara ücretsiz sunabilirsiniz. Mesela bir Youtube kanalı açarak ve grafik tasarım tutorial’ları paylaşarak ciddi bir takipçi kitlesi oluşturabilirsiniz. Yaptığınız işleri, bilgi ve becerilerinizi insanlarla paylaşmak sizden bir şey eksiltmez. Tam tersine insanlar bu konu hakkında sizin uzman olduğunuzu düşünürler.

Bu yüzden tanınırlığınızı artırmak için insanlara fayda sağlayacak şeyler üretmelisiniz. Blog yazabilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.

 

4. İnternette varlık gösterin.

Bir önceki maddeden devam edersek sosyal medyada aktif olmalısınız. Kendinize ait profesyonel görünümlü bir websiteniz olmalı ve burada portfolyonuzu sergilemelisiniz. Size mesaj yazan, mail atan insanlara cevap vermelisiniz. Alanınızda Google’da ilk sayfada çıkmak size büyük bir prestij ve bol müşteri kazandıracağını unutmayın . Sosyal medya hesaplarınıza günlük ya da haftalık olarak içerik yüklemeli, takipçilerinizle iletişimi koparmamalısınız.

 

5. Öğrenmeyi bırakmayın.

Alanınızda ne kadar iyi olursanız olun, teknolojinin ve trendlerin çok hızlı geliştiğini unutmayın. Bu nedenle günceli takip etmek durumundasınız.

Kendi markanızı oluşturmak zaman alacaktır. Geride kalmamak için alanınızla ilgili olarak sürekli okumalı ve kendinizi geliştirmelisiniz.

Yeni şeyler öğrenmek, yeni beceri kazanmak zamanla olacak şeylerdir, ancak bir girişimci olarak kendinize bu tür yatırımlar yapmazsanız gelecekte yarışta çok arkalarda kalabilirsiniz.

Diğer yandan sürekli kendinizi geliştiriyor olmanız insanların dikkatini çekebilir. Böylece insanlar konuya hakim olduğunuzu düşündükleri zaman direkt size müracaat ederler. Bu da şahane iş fırsatları anlamına gelir. Tüm bu nedenlerle “Ben oldum.” demeyin, meraklı bir çocuk gibi yeni şeyler öğrenmeye her zaman aç ve açık olun.

Mutlaka okuyun: Öğrenmeyi Asla Bırakmamanız İçin 4 Sebep

 

6. Hedef kitlenizi iyi belirleyin.

Yaptığınız işle, ürettiğiniz ürün veya sunduğunuz hizmetle kimlere hitap ettiğinizi iyi belirlemelisiniz. Bu nedenle spesifik olmanızda yarar var. Hedef kitlenizin yaşam tarzını ve alışkanlıklarını tespit edin.

Örneğin,

  • Evde çalışan yalnız anneler
  • Teknoloji meraklısı ergenler
  • Yurtdışında okuyan üniversite öğrencileri
  • Orta kademe yöneticiler

Bunun gibi müşteri kitlenizin genel hatlarını belirleyin ve onların ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışın.

Mutlaka okuyun: Niş Pazarınızı Belirlemede Atılacak 7 Adım

 

7. Rakiplerinizi analiz edin.

Faaliyet gösterdiğiniz alandaki kişilerin ve markaların neler yaptığını takip etmelisiniz. Zira bir adım öne çıkmak istiyorsanız insanlara bu markalardan değil de sizden alışveriş yapmaları için geçerli sebepler sunmanız şarttır.

Rakiplerinizi inceleyin. Güçlü ve zayıf oldukları yönleri tespit edin.

  • Marka olarak mesajlarını etkili bir biçimde yayabiliyorlar mı?
  • Ürün ve hizmet kaliteleri ne durumda?
  • İnsanlar sosyal medyada ve gündelik hayatta bu marka hakkında ne tür yorumlarda bulunuyorlar?

Mutlaka okuyun: Rekabet Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

8. İyi bir logoya sahip olun.

Markalaşmanın en temel adımlarından biri sizi ve işinizi yansıtan bir logoya sahip olmaktır.

Logonuz yaptığınız her işte belireceği ve sizi temsil edeceği için profesyonel olmalıdır. Bionluk, Upwork gibi freelance çalışan kişilerin bulunduğu siteler aracılığıyla az maliyetle şahane bir logoya sahip olabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Ünlü Şirketlerin Logoları ve Gizli Anlamları

 

9. Bir adım öne çıkın.

Rakiplerinizin sunmadığı bazı ürün ve hizmetler sunun. Örneğin düğün fotoğrafçısınız diyelim. Gelin ve damadın düğününü fotoğraflayacaksınız. Bunu bütün düğün fotoğrafçıları yapar. Ancak siz onlardan bir adım önde olmalı ve farklı bir şeyler yapıyor olmalısınız. Örneğin kendinizi “animasyon” konusunda geliştirirseniz gelin ve damadın fotoğraflarını çeker ve onlarla ilgili 20 saniyelik eğlenceli bir animasyon film hazırlarsanız pek çok rakibinizden daha üstün bir hizmet vermiş olursunuz. 20 saniyelik bir minik film, sizi belki de 20 rakibinizin önüne geçirebilir.

Mutlaka okuyun: Rekabet Avantajı Nedir? Nasıl Sağlanır?

 

Sonuç olarak…

İyi bir markalaşma süreci sonucunda büyük şirketlerle rekabet eder hale gelebilirsiniz. Bu nedenle insanların ihtiyaçlarını tespit etmeli ve onların güvenini kazanıp ihtiyaçlarını karşılamalısınız. Tutarlı ve etkili bir mesaj ve görsel kimlikle hedefinizi ve amacınızı desteklemelisiniz. Ayrıca mağazanızda, internet sitenizde, telefon görüşmelerinde ve tüm hizmetlerinizde hiçbir şekilde kaliteden ödün vermemelisiniz…

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar