Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorum11 Adımda Karlı Bir Pastane Açmak

11 Adımda Karlı Bir Pastane Açmak

Yaptığınız şekerlemeler ödül almış olabilir veya yaptığınız browniler şehrin bütün pastanelerinde satılıyor olabilir. Eğer aileniz ve arkadaşlarınızdan defalarca yaptıklarınızla ilgili övgü aldıysanız belki de pastane sahibi olmanın zamanı gelmiştir. Pastane açmak ciddi bir adımdır ve ciddi bir yatırım yapmanız gerekir. Bir hevesle hazırladığınız pastalardan fazlasıdır. İş programı hazırlamanız, siparişler almanız ve müşterilerin nazını çekmeniz gerekecektir. Pastacılık konusunda eğitiminiz olmasa bile bir pastane açabilirsiniz. Mücadeleye hazırsanız sevdiğiniz işi yaparak kazanç elde edebilirsiniz.


Pastane açmak karlı mı?

Özel bir araştırma firmasına göre 2024’te küçük işletmelerde unlu mamuller ve pastacılık en hızlı büyüyen ilk on iş kolundan biri.  Bu nedenle, eğer pastacılıkta marifetliyseniz ve girişimcilik ruhunuz da varsa pastane açmak karlı bir iş olabilir. Yeterli geliri sağlayarak bu işte kalıcı olabilmek ve geçinebilmek istiyorsanız başlangıcı nasıl planlayacağınızı ve şirketi etkili bir şekilde nasıl yöneteceğinizi anlamanız gerekiyor. Bir pastaneyi nasıl açacağınızı öğrenmek için aşağıdaki adımları dikkatle okumanızı öneririz. İş kurma sürecinde size elimizden geldiğince rehberlik etmeye çalışacağız.


Pastane Nasıl Açılır?

1- Ne tür bir pastane açacağınıza karar verin. Bazı pastaneler sadece unlu mamuller satar. Kahve ve sandviçlerinizi alıp gidersiniz. Bazılarının da müşterilerinin kahvaltı yapabileceği veya öğle yemeği yiyebileceği oturma alanları vardır. Ne satmak istiyorsanız onu seçin. Geleneksel unlu mamuller, organik unlu mamuller, vegan veya glutensiz ürünler.

2- Satmak istediğiniz unlu mamulün türüne ilişkin talebi öğrenmek için bölgedeki rakipleri araştırın. Örneğin, eğer civardaki bir süpermarket geleneksel, organik veya vegan unlu mamulleri uygun bir fiyata satıyorsa rekabet edemeyebilirsiniz. Fakat eğer sizde keyifli bir oturma alanı olan ve özel unlu mamuller ve taze sandviçler sunacağınız bir pastane açacaksanız yeni bir markette açabilirsiniz.

3İş planı hazırlayın. Lokasyon, araç-gereçler, malzemeler, personel, vergiler ve pazarlama masraflarını dikkatlice hesapladığınızdan emin olun. İlk birkaç yılda tahmini gelirinize karşı ne kadar kara geçebileceğinizi belirlemek üzere denge kurun.

4- Sizin gözden kaçırabileceğiniz olası ek masrafları fark edebilecek bir muhasebeci ile iş planınızı gözden geçirin. Ayrıca muhasebeci başlangıç masraflarının vergi beyannamelerini nasıl etkilediğini de söyleyecektir.

5- Pastaneyi açarken gerekli olan sermayeyi arttırın. Parayı arttırmak için bankanızdan iş kredisi isteyin veya özel yatırımcılarla görüşün.

6Unlu mamuller satabilmek için ilgili makamlara kayıt yaptırın ve satış izni için başvuruda bulunun.

7- Pastaneniz için yer seçin. Kolay ulaşılabilir, trafiğin yoğun olduğu ve bütün güvenlik gereksinimlerini karşılayan bir yer olduğundan emin olun.

8- Araç-gereçlerinizi alın. Hepsinin güvenli ve kurallara uygun olarak profesyonelce kurulduğundan emin olun. Tartılara, kâselere, raflara, fırınlara, mikserlere, kesme masalarına, vitrinlere ve buzdolaplarına ihtiyacınız olacak.

9Pastanenizde hangi unlu mamulleri satacağınızı ve hangi malzemelerin gerekli olduğunu belirleyin.

10- Elemanlarla görüşün ve işe alın. İçten, becerikli ve güvenilir olduklarından emin olun.

11- Tüketici sağlığı merkezlerini arayın ve pastanenizin sağlık güvenliği denetlensin.

12- Unlu mamulleriniz için un, maya, yumurta, şeker, kuru üzüm ve tereyağı gibi gerekli bütün malzemeleri alın.

13- Unlu mamullerinizi hazırlayın. Görüntülerinin ve tatlarının müşterileri etkileyeceğinden emin olun.

14- Gazete, el ilanları ve online olarak pastanenizin reklam yapın.

16- Pastanenizi açın.


1. Ne Tür Bir Pastane Açacağınıza Karar Verin

Pastane işine girmek istiyorsanız öncelikle ne tür bir pastane açacağınıza karar vermeniz gerekir. Bunun için yeteneklerinizi, bütçenizi ve hedeflerinizi iyi bilmelisiniz. Tabii bunları dikkate alırken mevcut trendleri de takip etmeli, piyasa araştırması yapmalı, bulunduğunuz şehirdeki sosyo-ekonomik durumu kaale almalısınız.

Tüm bunların ışığında karşınıza 4 farklı alternatif çıkacaktır.

Online pastane: Pastane işine girmek için illa fiziki bir dükkana ihtiyacınız yoktur. İyi bir web sitesi, aktif sosyal medya kullanımı, sipariş ve ödeme kanalları aracılığıyla evinizde oturduğunuz yerden de pastane açıp işletebilir, online sipariş alabilirsiniz.

Tezgah: Örneğin AVM’lerde gördüğünüz cupcakeçiler bu yöntemi kullanırlar. Müşteriler cupcake’leri tezgahtan ayaküstü alıp alışverişe devam ederler. Burada sadece tezgah için kira öder; klasik bir pastanede olduğu gibi masa, sandalye vs. gibi şeylere ihtiyaç duymazsınız.

Spesifik ürünler: Eğer hemen her şey satan bir pastane yerine sadece birkaç çeşit hamur işine odaklanmak istiyorsanız, bu işi evinizden ya da ufak bir dükkandan yürütebilirsiniz. Örneğin sadece mantı satmak istiyorsanız ya da sadece poğaça yapıp satmak istiyorsanız bu yöntemi ciddiye almalısınız.

Klasik pastane: Bu da aslında pastane deyince hepimizin aklına gelen pastane türüdür ve esasında kafe formatına oldukça benzerdir. İnsanlar pastaneden aldıkları ürünleri, yine pastanenin içinde  ya da bahçesindeki masalara oturarak tüketirler. Ayrıca poğaça, börek, gözleme olmasa bile oturup birkaç bardak çay içmek isteyen kişilerden de para kazanmanız mümkün olur.


2. İş Planı Hazırlayın

Ne tür bir pastane açacağınıza karar verdikten sonra sıra geldi iş planı hazırlamaya. İş planı; amaçlarınızı, gelir elde etme yöntemlerinizi, gelir-gider kalemlerinizi, pazarlama stratejilerinizi, müşteri kitlenizi ve rakiplerinizi daha iyi idrak edebilmek açısından çok önemli bir yol rehberidir.

İş planındaki en önemli maddelerin başında da kuruluş masrafları yer alır. Pastane açmak ve işletmek için ihtiyaç duyacağınız tüm mutfak gereçlerini tespit etmeli ve bu gereçler için bir kereye mahsus yatırım yapmalısınız, ancak pastaneden para kazandıkça bu mutfak gereçleri için harcadığınız parayı amorti edebilirsiniz.

Ayrıca pastanenin kuruluş aşamasında sizi idare edebilecek kadar bir paranızın da olması gerekir. Pastanecilikte bir gecede zengin olmazsınız. Bu nedenle oturup sağlam bir iş planı hazırlamalı, işleri yoluna koyuna kadar ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu tespit etmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır?


3. Dükkan İçin Lokasyon Belirleyin

Eğer pastane işini online olarak yürütecekseniz dükkan kiralamanız gerekmez. Bu sebeple bazı girişimciler de ürünleri hazırlamak ve pişirmek için sadece mutfak alanı kiralar. Eğer daha büyük bir mutfağa ihtiyaç duyuyorsanız ve dükkanınızda masa-sandalye olmasını istemiyorsanız sadece mutfak alanı da kiralayabilirsiniz.

Diğer yandan fiziki olarak satış yapacaksanız mutlaka seçici olmaya çalışın. Dükkan kiralamak istediğiniz semtin sosyo-ekonomik durumuna bakın, çevredeki pastanelerin fiyatlarına ve sundukları ürünlere gözatın. Tabii insan ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde dükkan açmak pastane işi için ideal olabilir. Zira ülkemizde sabah kahvaltısında poğaça-börek-açma yeme alışkanlığı yüksek olduğu için sabah iş yerine giden insanların yolu üstünde bir dükkan açmak çok iyi olacaktır. Keza benzin istasyonlarında yer alan pastanelerin de yine iş yaptığını söyleyebiliriz.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler


4. Ürünlerinizin Fiyatını Belirleyin

Pek çok pastaneci fiyatlandırma yaparken ürünün maliyeti ve ürünü hazırlamak için harcanan süreyi ölçüt alır. Ancak bu pek de doğru değildir:

“Ürünlerinizin fiyatını belirlerken temizlik, paketlendirme, pastanenizi sosyal medyada tanıtım maliyetlerini de hesaba katmalısınız. Pastanecilikte gözardı edilen en büyük masraf zamandır. Kek için hamur hazırlarken bir yandan müzik dinlemek, zamanın nasıl geçtiğini unutmanıza neden olur. Ancak bir kalıp kek için bir saat uğraşmanıza rağmen sadece birkaç lira kazanç elde etmek de hiç istemeyeceğiniz bir durumdur.”

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?


5. İş ve Arkadaşlığın Ayrımını Yapın

Bir arkadaşınız ya da akrabanız kendi işini kurduysa bedava ürün ve indirim için talepte bulunmayın. Aksine onları desteklemek için sürekli elinizi cebinize atın!

Pastanenizi kurduktan sonra yakınlarınız sizden şakayla karışık indirim talep edeceklerdir. Bu işi hobi olarak yaptığınızda çevrenize indirimli olarak satış yapmanız normaldir. Ancak pastane kurup bu işi profesyonel olarak yapmaya başladığınızda işler değişir.

“Sizden daha önce malzemelerin maliyetine kek ve pasta alan kişiler, bu işi profesyonel olarak yapmaya başladığınızda daha hassas olmak durumundalar. Zira bu işi profesyonel olarak yapmak demek, kira ödemek, fatura ödemek, personele maaş ödemek, vergi ödemek anlamına gelir. Yani çevrenizdeki kişilerin sizin de geçindirmek zorunda olduğunuz bir aileye sahip olduğunuzun farkına varmalı, siz de onlara bu konuyu nazik bir şekilde anlatmalısınız. Elbette yakınlarınıza belli bir oranda indirim yapabilirsiniz, ancak bunun tutarlı ve makul olmasına özen göstermeye çalışın.”

Mutlaka okuyun: Bir Akraba veya Yakınımı İşe Almalı Mıyım?


6. Çevrenizden Yardım Alın

Aile ve arkadaşlardan söz açılmışken, pastane işinde yardımlaşmanın büyük önem taşıdığını belirtelim.

“Kendi işinizi kurmak zaten yeterince zaman alıcıdır. Pastanecilikte ise zamanın yarısı mutfakta; geri kalan kısmıysa pazarlamayla, sipariş teslimiyle, müşterilerle ilgilenmekle geçer. Eğer siz mutfaktayken gündelik işlerinizle ilgilenecek biri yoksa, işiniz zordur. Eşiniz, babanız, arkadaşınız fark etmeksizin size pastane açma sürecinde destek veren birileri olmalıdır. Örneğin mutfaktaki tüm işleri kendi başıma halledebilirsiniz. Eşinizse teslimat, sipariş ve alışveriş işleriyle ilgilenebilir.”

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden


7. Özgün ve Özel Olun

Her sektörde başarılı olabilmenin temel şartı özgün olmaktır. Rakiplerinizi taklit ederek onları geride bırakamazsınız. Yapacağınız işlerde ilk ve en iyi olmaya çalışın.

Öncelikle bulunduğunuz semt ve şehirdeki rakiplerinizi analiz edin ve onlardan daha özel ve özgün mamuller sunmaya çalışın. Örneğin çevrenizdeki pastanelerde veganlara yönelik çörekler yoksa, bunu ilk siz gerçekleştirebilirsiniz.

Ülkemizde oldukça ünlü bir pastaneci olan Ali Bey şunları söylüyor:

“Glutensiz ve vegan unlu mamullerimizle gıda alerjisi olan çocukların doyasıya pasta yemesini görmek son derece mutluluk verici. Bu ürünlerin tarifi için sayısız denemeler yaptım ancak sonunda en ideal tarifi buldum. Bizim ürünlerimizde hayvansal ürünler ve gluten bulunmuyor. Ayrıca sağlığa zararlı olabilecek koruyucu maddeler de bulunmuyor. Bu sayede bulunduğumuz muhitteki pastaneler arasında bir adım daha öne çıkmış durumdayız. Buna ek olarak ürünlerimizi yine çevredeki kasabalardan tedarik ettiğimiz için şehrin ekonomisine de can vermiş oluyoruz.”

Bunun yanında seyyar pastaneyle yine şehrinizde bir ilke imza atabilirsiniz. Sandviç, köfte, kokoreç satılan minibüs tarzı araçlarla pasta, kek ve kurabiye satabilirsiniz. Üstelik müşterilerin, Twitter üzerinden mesaj atıp minibüsün nerede olduğunu anlık olarak öğrenebilmelerine de imkan tanıyabilirsiniz.


8. Pazarlama ve Reklama Önem Verin

Gece gündüz şehrin en güzel pastasını yapmak için uğraşabilirsiniz, ancak bu pastanın tanıtımını yapamazsanız emekleriniz bir anlamda boşa gider. Bu nedenle reklam ve pazarlama için hem zaman hem de bütçe ayırmalısınız.

Michelle Green bu konuda şu sözleri kullanıyor:

Şahane bir pastaneci olmak başarıyı garanti etmez. Aynı zamanda iyi bir pazarlamacı da olmanız gerekir. Pek çok pastaneci ne yazık ki bu konuyu fark edememiş durumda. Dünyanın en güzel böreğini yapsanız bile satamadığınız sürece bir anlam ifade etmez.

Bu noktada ürünlerinizin tanıtımı yapmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz.

Blog yazın: Pastaneninizin web sitesinde ya da kendi sitenizde unlu mamul tarifleri verebilir, mutfak işleri için pratik ipuçları verebilirsiniz. Kaliteli içerik ürettiğiniz zaman Google’da ilk sayfada çıkma ihtimaliniz artar. Google’da ilk sırada çıkmak ise size müşteri ve kazanç olarak geri döner. Gerekirse web sitenizin ve sosyal medya hesaplarınızın reklamını yaptırın.

Sosyal medyayı aktif kullanın: İşinizi ve pastanenizi tanıtmak için sosyal medya ideal bir mecradır. Eğer sosyal medyaya ayıracak vaktim yok diyorsanız siz yine de tek bir platform belirleyin ve orada aktif olun. Örneğin Instagram ya da Facebook bu iş için çok uygundur.

Dernek ve vakıflara üye olun: Her meslekte olduğu gibi pastanecilikte de çevre yapmak, dernek ve vakıflara üye olmak, farklı insanlarla iletişim ve etkileşim halinde olmak işinizi tanıtmak bakımından çok önemlidir. Mümkün olduğunca çok kişiyle tanışmak, bazı etkinliklere sponsor olup kek ve pasta temin etmek işinizi tanıtmanız ve büyümeniz için yerinde hamleler olacaktır.

Mutlaka okuyun: Pastaneler İçin Etkili Pazarlama Yöntemleri


9. Müşterilerinizle Yakından İlgilenin

Başarıya ulaşmak için müşteri memnuniyetine önem vermeniz zorunludur. Ürünlerinizden ve ilginizden memnun kalan müşteriler sizden tekrar alışveriş yapmak isterler. Bu nedenle müşterilerin görüş, öneri ve şikayetlerine önem verin. Diğer bir ifadeyle onların alışveriş deneyimini iyileştirmete çalışın. Müşterileri müdavim kılmanın ve dolayısıyla kazancınızı artırmanın en iyi yolu budur.

Mutlaka okuyun: Müşteri Memnuniyeti Nedir? Neden Önemlidir?


10. Farklı Hizmetler Sunun

Pastaneler özellikle bahar ve yaz aylarında iyi iş yapar. İnsanlar hava iyi olduğu için geç saatlere kadar dışarıda gezerler. Bu da pastaneye uğrama ihtimallerini artırır. Ayrıca yaz mevsimi mezuniyet ve düğün mevsimi olduğu için bu tür özel günler de işlerinizi artıracaktır. Buna ek olarak yılbaşında da pastanelerin işi yoğun olur.

Gelir kaynaklarınızı artırmak için farklı hizmetler sunmayı düşünmelisiniz. Örneğin catering işine girerek iş yerlerine yemek servisi de yapabilirsiniz. Catering işi size yıl boyunca sabit bir gelir sağlar. Buna ek olarak bayram dönemlerinde geleneksel Türk tatlılarına ağırlık vermek, Ramazan ayında güllaca ağırlık vermek de yine dönemsel stratejik hamlelerdir.


11. Gerekirse İşe Personel Alın

Siparişler artıp işler büyüdükçe mutfakta ve tezgahta yardıma ihtiyacınız da artar. Bu noktada yeteneğine ve iş ahlakına güvendiğiniz birini işe almak büyük önem taşır. Yani mutfakta işe başlayan kişinin de sizin belirlediğiniz standartı yakalaması şarttır. Bu nedenle personel işe alımlarında acele etmeyin. Güvenebileceğiniz ve öğrenmeye açık kişileri işe almaya çalışın. Tabii pastaneniz kafe tarzında olacaksa garson ve komi de işe almanız gerekecektir. Her halükarda standartlarınızı yüksek tutmaya çalışmanız sizin için en doğrusu olacaktır.

Mutlaka okuyun: Harika Elemanları İşe Alma ve Elde Tutma Yolları


Pastane Açmadan Önce “Keşke Bunları Bilseydim” Diyeceğiniz 10 Şey

1. İş Planı

Sağlam bir iş planı hazırlamak o kadar önemli ki! Ne kadar altını çizsem az kalır. İlk başta iş planını pek umursamamıştım doğrusu. İşimi nasıl yürüteceğimi biliyordum, bir de oturup yazmakla uğraşamazdım.

Ancak bunun çok yanlış bir tutum olduğunu fark ettim.

Özellikle ilk yıl boyunca iş planı zannettiğinizden daha yardım olacaktır size. Müşterileriniz, çalışanlarınız, arkadaşlarınız ve hatta aileniz size sayısız fikir sunacaktır. Bu fikirlerin bazıları çok parlak gibi görünse de siz başkasının düşüncelerini kendi düşüncelerinizin önüne koymamalısınız. Diğer bir ifadeyle vizyonunuzu kapatmalarına izin vermemelisiniz! Ben bu hataya düştüm. İnsanların sunduğu fikirlerin hepsini ciddiye aldım ve sonuçta yolumu kaybettim. Dahası, bu fikirleri denerken epey de para kaybettim. Lütfen beni yanlış anlamayın, iş planı zamanla değişebilir ve evrilebilir, ancak temel bir plana sadık kalmak esastır.

İş planı özellikle kredi çekeceğiniz zaman olmazsa olmazdır. Bankalar ve yatırımcılar size para vermeden önce bu işten kazançlı çıkacaklarını hissetmeliler. Bu nedenle kredi çekmeyi düşünüyorsanız bankayı ikna etmek için mutlaka sıkı bir iş planı hazırlamalısınız.


2. Deneyim

Keşke kendi pastanemi açmadan önce birkaç pastanede çalışsaydım. Aşçılık okulundan mezun oldum ben, sonra birkaç pasta atölyesinde çalıştım ve son da kendi pastanemi kurdum.

Bu konuda annemin tecrübesine güvendim açıkçası. Annemin restoran deneyimi vardı, ancak pastanecilik restoran işinden oldukça farklı. Pastanede müşterilere özel pastalar hazırlıyoruz, pastanedeki vitrinin her daim dolu ve taze olmasına özen gösteriyoruz. Halbuki restoranlarda sadece sipariş edilen yemekler hazırlanır.

Ayrıca envanter yönetimi, personel yönetimi, plan ve program, mal tedariği ve siparişi, teslimat gibi şeyler ancak deneyim sahibi olunarak öğrenilen şeylermiş. Bu deneyimlerin hiçbirini okuldayken ya da stajdayken edinemedim ben. Neyse ki bu konuda bilgili ve deneyimli çalışanlarım sayesinde hepsini öğrenme fırsatım oldu.

Pastane açmadan önce pastanede çalışmak aynı zamanda size en iyi malzemeleri en makul fiyatlarla nereden alacağınız konusunda da bilgi sağlar.

Yani özetle, bir yıl öncesine geri dönsem, pastanemi açmadan önce mutlaka bir yerlerde deneyim elde etmeye çalışırdım.


3. Ortaklık ya da Tek Başına Çalışmak

Bir ortakla pastane açmak ya da tek başınıza pastane açmak… Tüm mesele bu. Bu konu benim için oldukça hassas bir konu. Pastanemi açtığımda bir ortağım vardı, daha sonra bu partnerim değişti, şimdiyse pastanenin tek sahibiyim. Ortaklık söz konusu olunca kendinize şu soruyu sormalısınız: Hayalini kurduğum bu girişimi başka biriyle paylaşmaya razı mıyım? Benim adıma başka birinin de söz hakkına sahip olmasını istiyor muyum?

Sonunda kendi iç sesime kulak verdim ve ortaklıktan ayrılarak pastanenin %100 sahibi oldum.

Eğer ortaklık konusu aklınıza yatıyorsa size tek bir tavsiyem olacaktır: Her şeyi kağıda ve resmiyete dökün. Ortaklıktan beklentileriniz, paylaşılacak sorumluluklar, kimin hangi konulara müdahil olabileceği, olası bir iflasta malların ve kazancın nasıl paylaşılacağı, maaşlar, vergiler, prosedürler, faturalar ve daha aklınıza gelebilecek her türlü büyük küçük konuyu yazılı olarak resmiyete dökün.  Yani “O öyle demişti, ben böyle demiştim.” gibi durumlara daha ilk baştan mahal vermemeye çalışın.

İşler kötü gittiğinde bozuşmak ve hatta kavga etmek maalesef çok daha kolay hale gelir. Bu ailenizden biri olsa bile böyledir…


4. Yardım

Yine keşke daha önce bilseydim dediğim şeylerin başında bir yönetici ve muhasebeci tutmak geliyor. Pastaneyi kurduğunuz günden itibaren bir muhasebeciniz olmalı. Neyse ki ben işimi kurduğumda yanımda bu kişiler hazırdı. Kendi işinizi kuracağınız zaman pek çok işi kendiniz yapmanız gerekir. Ancak bu çoğu zaman doğru ve verimli bir hareket olmaz.

Ben pasta yapmayı sevdiğim için bu işi kurdum, muhasebe defteri tutmak için değil. Ayrıca hesap kitap işlerinde pek de iyi değilimdir. Eğer sevmediğiniz bir işi yaparsanız bu işten kısa süre içinde sıkılabilir ve bunalıma girebilirsiniz. Yani pasta tarifi geliştirmek, kek hamuru hazırlamak yerine faturalarla, vergilerle, fişlerle uğraşmaş; günde 100 e-maile cevap vermek sizin işiniz olmamalı.

Haftada bir saat muhasebecinizle oturup haftalık durumu değerlendirmek ve o ayki gelir-gider konularını tartışmak yeterli olacaktır. Benim muhasebecim ve yöneticim bu konuda bana çok yardım ediyorlar ve bana doğru kararları vermemde destek oluyorlar. Bütçe yönetimi konusunda güvendiğiniz bilgili bir insandan destek almak kafanızın rahat olmasını ve doğru kararlar vermenizi sağlar.

Pastanenin kurulduğu ilk yıl toplamda 2.700.000 liralık satış yapmışız. 704.000 lira malzemelere harcamışız ve 1.220.000 lira da maaş ödemişiz. Bu durum maaş konusunda çok harcama yaptığımızı gösteriyor. Eğer muhasebecim bana tüm bu detayları tek tek aktarmasaydı gereken hamleleri yapamayacaktım.

Özetle kendinize bir muhasebeci tutun ve kafanız rahat olsun. Böylelikle işinizi daha iyi yapabilirsin


5. Maliyet

Pastane açmadan önce kullanacağınız ürünlerin maliyetini ve ürünlerinizi satacağınız fiyatları bilmek hayati önem taşıyor.  Ürünlerinizin düşük bir şekilde fiyatlandırmak sandığınızdan daha kolaydır. Bir kere ürünleri olması gerekenden daha ucuza satarsanız müşterilerin kafası karışır ve bir daha sizden alışveriş yapmazlar.

Bu işi amiyane tabirle babanızın hayrına yapmıyorsunuz. Dolayısıyla ürünlerinizi doğru bir şekilde fiyatlandırmanız gerekir. Bazı ürünlerde %25’lik kar payı varken bazı ürünlerimizde de %200 kar payı var bizim pastanede. %25’in zararını %200’lük ürünlerden zaten çıkarıyoruz. Bu durum sizi rakiplerinizden ayırmak için de oldukça iyi bir yöntemdir.

Geçenlerde bizim sokağın sonunda yeni bir pastane açıldı ve ürünlerin fiyatı bizimkinden daha düşük. Ancak ben onunla rekabet etmek için fiyatlarımı düşüremezdim. Kar edebilmek için benim pastalarımın belirlediğim fiyattan satılması gerekiyor. Yani sırf rekabete gireceğim diye fiyat kırarsanız bu sizin işinize zarar verir.

Peki pastaneyi kurmadan önce un, yağ, şeker, kakao gibi şeylerin fiyatını nasıl alabilirsiniz?

Toptancıları gezerek tabii ki… Toptancıları arayarak ya da mümkünse ziyaret ederek onlara pastane açacağızı söyleyin ve onlardan fiyat alın. Ayrıca büyük marketlerden de fiyat alarak ikisi arasında kıyas yaparak işinize geleni tercih edebilirsiniz.

Yani demem o ki kullanacağınız malların fiyatını öğrenmek ve uygun bir fiyat almak; üreteceğiniz pasta, börek, kek gibi şeyleri doğru şekilde fiyatlandırmak kadar önemlidir. Fiyatlandırma konusunu ben okulda öğrenmiştim ancak bu görevi asistanıma devrettim. Malzemelere zam geldiğinde ya da yeni bir pasta ürettiğimizde birkaç dakika içinde o ürünü optimal düzeyde fiyatlandırıyor. Hatta bunun için Excel listesi bile var. Böylece bir ürünü kaça mal edip kaça satarsak ne kadar kazanç elde edebileceğimizi anında görebiliyoruz.

Mutlaka okuyun: Üretim Maliyeti Nedir? Nasıl Düşürülür?


6. Tarif

Babaannenizden öğrendiğiniz tarifleri ve hatta kendi tarifleriniz mutlaka güvenli bir yer saklamalısınız. Sizle 6 ay çalıştıktan sonra başka bir pastaneye geçen bir çalışanın, sizin tarifinizi rakip pastaneye iletmesinin önüne geçmek için tariflerinizi mümkün olduğu kadar gizli tutmaya çalışın. Mevsimlik olarak hazırladığınız pasta, börek gibi şeylerin tarifinde gereken malzemeleri, gramajları, maliyetleri içeren defteri güvenli bir yerde saklarsanız başka birinin sizin emeklerinizi çalmasını önlemiş olursunuz.


7. Personel

Personel alacağınız zaman adayları iyice araştırmalısınız. Bu durum son derece önemlidir. İç sesinizi dinleyin, ancak yine de işe alacağınız kişilerin nasıl insanlar olduğunu mutlaka araştırın ve adaylardan referans isteyin. Ben bu ayrıntıyı atladığım için 1 yıl içinde 18 kişi işe girip çıktı. Ama sonuç olarak dersimi aldım.

Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?


8. Çalışma

Pastane açacaksanız pek çok fedakarlık yapmaya hazır olun. Kendi işinizin patronu olmanıza rağmen eskisinden daha çok çalışacağınıza emin olun. Ben ilk dönemler günde 18 saat çalışıyordum. Ne buluşmalar, ne doğum günleri kaçırdım. En tatlı uykuları pastaneye gidip kek hamuru hazırlamaya tercih ettim.

Ancak geleceğinizi kendi ellerinizle inşa ediyor olmanın verdiği hazzı sonuna dek yaşayacaksınız.


9. Sabır

Pastaneyi ya da kendi işinizi yeni doğurduğunuz bir bebek gibi düşünün. Onu beslemeniz, büyütmeniz ve eğitmeniz gerekir.

Bazı günler bu bebek sizi dünyanın en mutlu insanı yaparken bazı günlerde sizi feci şekilde yoracaktır. Bazı günler neden bu girdiğimi sorguluyorum. Ancak kısa zaman sonra kendi geleceğime yön verdiğimi, insanlara iş verdiğimi, insanların kahvaltılarını lezzetlendirdiğimi düşünüp rahatlıyorum.

Bu süreçte sabırlı ve düşünceli olmalısınız ve şükretmelisiniz. Her gece o gün içinde yaptıklarınızdan dolayı kendinizi tebrik edebiliyorsanız geleceğinizin parlak olacağını söylemek de mümkün olur.

Ben bu işe küçük bşr sermaye ile girdim. Her şeyi ikinci el aldım. Ailemin ve arkadaşlarımın yardımlarıyla kurdum pastanemi. Siz de aynı şekilde dostlarınıza ve ailenize dönün. Onların size yardım etmek için ne kadar hevesli olduğunu görünce şaşıracaksınız.


10. Otorite

Bu benim için zor bir konuydu. Şu an bile öyle aslında.

Ben herkesle iyi geçinen, herkesle arasının iyi olmasına çalışan bir insanım. İş ortamında eğlenmeye, şakalaşmaya bayılan bir insanım.

Ancak kendi işinizi kurunca  PATRON sıfatını alırsınız. Patron ve çalışan arasındaki ilişki ne kadar samimi olsa bile yine de belli bir seviye muhafaza etmek çok önemlidir. Eğer orta yolu bulamaz, dengeyi sağlamazsanız kendi şirketinizi dilediğiniz gibi yönetemez, otoriteyi elinizden kaptırırsınız.

Yani çalışanlarla arkadaş olmak ile onların patronu olmak arasında ince bir sınır vardır. Bu sınırı herkesin iyi bilmesini sağlamak ise sizin görevinizdir.


Pastane Açmak İsteyenlere 9 Pratik Tavsiye

Çevrenizde pek çok pastane görüyorsunuzdur. “Bu kadar pastane içinde ben nasıl başarılı olup para kazanabilirim?” diye düşünmeniz de gayet normal. Hele ki bu pastanelerin sadık bir müşteri kitlesi varsa sizin öne çıkmanız zor gözükebilir.

Aşağıda sıraladığımız pratik tavsiyeler ise sizin de başarılı olmanız ve rekabette bir adım öne çıkmanız için işinize yarayacaktır.

Deneyim: Pek çok pastanede, hamur işi konusunda usta kişiler çalışır. Ancak bu iş tutkuyla yapılmadığı zaman yorulmak ve bıkmak son derece kolaydır. Bu nedenle bu işi sevdiğinizden emin olun ve mümkün olduğunca tecrübe kazanmaya çalışın. Gıda ve hizmet sektöründe işlerin nasıl ilerlediğini öğrenmek için çeşitli kurslara katılabilir, pastacılık ve pastanecilikle ilgili etkinlikleri takip edebilirsiniz. Bu hem sizin deneyiminizi artırır hem de yeni insanlarla tanışıp güzel fırsatlar yakalamanıza yardımcı olur.

Para: Kendi birikiminizin pastane açmaya yetmeyeceğini düşünüyorsanız banka kredisine ya da KOSGEB’e başvurmalısınız. KOSGEB, pastane açmak isteyenlere kredi veriyor. Ancak KOSGEB başvurusunda sağlam bir iş planı sunmanız, krediyi almanız için son derece önemlidir. Bu nedenle bu işi neden istediğinizi, nasıl ürünler satacağınızı, nasıl pazarlama yapacağınızı ve daha pek çok detayı içeren iyi bir iş planı hazırlamanız şart.

Ürün: Satacağınız pasta, börek, kek, ekmek, poğaça, gözleme gibi şeylerin rakip pastanelerde nasıl üretildiğine ve satıldığına bakın. Yani rakip pastaneleri önceden bir gezin. Onların sattığı ama sizin satmadığınız neler var? İnsanların ilgi duyabileceği ne tür tatlılar satabilirsiniz? Bu gibi konulara odaklanın ve fark yaratacak ürünleri vitrinlerinizde satmaya özen gösterin.

Sağlık: İnsanlar sağlıklı beslenmenin önemini gün geçtikçe daha iyi kavrıyor. Bu noktada unlu mamul satışı yapan bir pastane olarak siz de daha-sağlık-ürünler satabilirsiniz. Düşük kalorili, yüksek proteinli, tam tahıl ürünleri satarak sağlıklı beslenmek isteyen ancak hamur işinin lezzetinden mahrum kalmak istemeyen kişileri hedef alabilirsiniz. Bu konuda müşterilerin isteklerini dikkate almalı, onların ne tür şeyler yemek istediklerini öğrenmelisiniz.

Malzeme: Günümüzde alerji çeşitliliği giderek artıyor. Bu nedenle bazı insanlar glutensiz ürünleri tercih ediyor, bazı insanlar hayvansal gıda kullanılan ürünleri tercih etmiyor. Bu nedenle satacağınız ürünlerde alerji sahibi kişileri ve veganları da düşünmeniz gerekir. Ayrıca ürünlerinizin paketinde malzemeleri net ve doğru bir şekilde belirtmeniz de yine tatsız durumların oluşmasına engel olacaktır.

Porsiyon: Araştırmalar, ülkedeki pastanelerde tek ısırımlık tatlıların yoğun ilgi gördüğünü gösteriyor. Bu bakımdan porsiyon konusunda düzenleme yaparak kazancınızı artırmanız da mümkün. Atıştırmalık trendi gittikçe artıyor ve insanlar her porsiyondan daha az alıp daha farklı lezzetleri tatmak istiyor. Porsiyonlarınızı biraz daha küçültüp insanların daha lezzetlerden kombin yapmasını sağlamak son derece lehinize bir tutum olabilir.

Mekan: Hemen her işte olduğu gibi pastane işinde de doğru bir lokasyon seçmelisiniz. İnsan trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde daha çok müşteriniz olacaktır. Yani ara sokaktaki bir spor salonunun yanına pastane açarsanız pek iş yapamazsınız. Bu nedenle mümkünse işlek bir cadde üzerinde pastane açmayı düşünmelisiniz.

Personel: İyi eğitimli ve deneyimli personel pastane işinde çok önemlidir. Siz pastanede yokken gözünüzün arkada kalmaması pastanecilikte hayati öneme sahiptir. Malzemeleri doğru kullanan, tariflere uyan, temizliğe birincil derecede önem veren, saygılı kişilerle çalışmaya özen gösterin.

Temizlik: Pastane, kırtasiye ya da tuhafiye gibi bir yer değildir. Pastanenin daima tertemiz olması, güzel kokması, iyi aydınlatılması gerekir. İnsanlar pastaneye girdiklerinde temizlikten ve ürünlerinizin yaydığı şahane kokudan etkilenmeli. İnsanlarda böyle bir olumlu izlenim uyandırırsanız 2 poğaça alacakken “2 poğaça + 2 simit” satın alırlar. Diğer bir ifadeyle ambiyansınızla müşterileri etkileyebilmelisiniz. Tabii sağlık bakanlığı ve belediyelerden gelen sağlık memurlarının mutfak denetimlerinde de mahcup olmanıza neden olacak durumlardan kaçınmak için mutfakta da temizliği ve düzeni ilk sıraya koymalısınız.


Pastanecilikte Paket ve Ambalajın Önemi Nedir?

Pastane açtığınız zaman önem vermeniz konuların başında paketleme gelmelidir. Paketlenen ürünlerin hem raf ömrü artar, hem de bu ürünler çevresel koşullardan olumsuz etkilenmezler. Bunlara ek olarak insanlar “el değmemiş” ürünleri tercih etmeye daha çok eğilim gösterirler. Tabii paket üzerinde ürünün besleyici değerleri, olası alerjenlere karşı uyarılar, malzemeler, üretim ve son tüketim tarihi gibi bilgilerin yazması da pastanenin imajına olumlu etki yapar. Pastanenin logosunun ve isminin paket üzerinde yazılı olması da yine pazarlama alanında iyi bir strateji olur.

Unlu mamuller söz konusu olunca bazı kurallar vardır. Yani bozulması ve çürümesi mümkün olan şeyler sattığınız için su buharı geçirgenliği, oksijen transferi, aromanın kaybolmaması, sızmazlık gibi durumlara dikkat etmeniz gerekir.

Vakum yöntemiyle poşetin içindeki oksijen oranı %1’e indirilir, bu da unlu mamulün içinde farklı organizmaların üremesini engeller. Asal gaz püskürtme yöntemi de paketleri yastık gibi şişirerek hem raf ömrünü artırır hem de ürünün zedelenmesini engeller. Buna benzer pek çok paketleme yöntemi bulunmaktadır. Siz de kendi ürettiğiniz ürünleri en iyi şekilde muhafaza edecek paket tasarımını seçerek hem ürünlerin tazeliğini ve sağlığını koruyabilir hem de pastanenizin reklamını yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Ürün Ambalajı Satın Almayı Nasıl Etkiler?


Pastane Açmak İçin Gerekli Belgeler

  1. Ustalık belgesi
  2. Sıhhi işletme başvuru formu
  3. TC kimlik fotokopisi
  4. İmza sirküleri örneği
  5. 2 adet son 1 yılda çekilmiş fotograf
  6. Pastaneyi açtığınız yer sizin ise tapu fotokopisi, kiraysa kira sözleşmesi
  7. Yapı kullanmak için izin belgesi
  8. Vergi levhası
  9. Kayıtlı olduğunuz odanın üye fotokopisi
  10. İsteğe bağlı kurstan pasta ustalık belgesi
  11. İtfaiye raporu
  12. Sicil tasdiknamesi ve tüm bu evrakları bir arada sunmanız için dosya


Pastane Açmak İçin Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Pastane açmak için gerekli olan ustalık belgesini sertifika veren eğitim kurumlarından alabilirsiniz. Eğimler online ya da yüz yüze olabileceği gibi ortamala ücretler, 5 bin 20 bin TL arasında değişmektedir.


Pastane Açmanın Maliyeti 2024’te Ne Kadardır?

Ortalama maliyet 350.000 – 1.500.000 TL arasında değişmektedir. Kesin maliyetin hesaplanabilmesi için detaylı bir iş planının hazırlanması gerekmektedir. Detaylı maliyet hesabı için yazımıza yorum bırakabilirsiniz.


Pastane Açmak İçin Gerekli Ekipmanlar

  1. İş planı
  2. Sermaye
  3. Marka tescili ve satış izni
  4. Lokasyon
  5. Araç-gereçler
  6. Tartılar
  7. Kâseler
  8. Raflar
  9. Fırınlar
  10. Mikserler
  11. Kesme masaları
  12. Vitrinler
  13. Buzdolapları
  14. Unlu mamulleriniz için malzemeler


Pasta Kalıpları:

Lezzetli bir pasta yapabilmek için aranan en önemli ürünlerden biri pasta kalıplarıdır. Yüksek kaliteli pasta kalıpları düşük kaliteli, ucuz pasta kalıplarına göre daha kaliteli pastalar yapmanıza yardımcı olur. Bu parçalar ucuz olan kalıplara göre genellikle ısıyı kalıba ve pastaya boydan boya dağıtan ağır metalden yapılır.

Kurabiye Tepsileri:

Yüksek kalitelide kurabiye tepsileri yüksek kalitedeki pasta kalıplarıyla aynı biçimde iş görür. Bu tepsiler fırın ısısının saklanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Daha hızlı ve lezzetli kurabiyeleriniz olur. Kurabiye tepsilerinin bir tarafı düz köşelidir. Bu sayede kurabiyeler köşesiz olan kısımlara zarar görmeden rahatça kaydırılabilir.

Aletler:

Yüksek kalitelide ki pastacılık aletleri pişirme esnasında çok önemlidir. İşletme sahibine pastacılık aletleri gibi gelen araçlarla köşeleri kesmek cazip gelebilir fakat bunu yapmak tavsiye edilmez. Paslanmaz çelik ölçü kapları ve ölçü kaşıkları gibi yüksek kaliteli aletler dayanıklıdır. Silikon veya lastik spatulalar esnek olmayanlara göre karıştırma kabının kenarlarının temizliğinde sulu hamurun ziyan olma miktarını azaltır

Karıştırma Kapları:

Pastacılık için yüksek kaliteli karıştırma kapları vazgeçilmezdir. Paslanmaz çelik en çok arzu edilen pişirme ve fırınlama malzemelerinden biri olarak görülür. Ancak cam karıştırma kapları mikrodalga fırın güvenliğini sağlamasından dolayı en çok iş gören malzeme olarak kabul edilir. Daha az yer kapladığından değişik boylardaki iç içe geçen kaplardan satın alın.


İlginizi çekebilir

Diyabetik Pastane Açmak

Pastaneler İçin Etkili Pazarlama Yöntemleri

Pastane Açarken Nelere Dikkat Etmeli?

En karlı iş fikirlerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

7 YORUMLAR

  1. Yeni kurulması planlanan 312 haneli bir sitede(kuaförü,marketi,kasabı,kreşi ve özel okulu dahil)bir sitede şık bir butik pastane ya da kahvaltı salonu açmayı planlıyorum.41 yaşındayım.eğitimim sağlık üzerine ancak ev hanımıyım.siteniz bana en aklı başında önerileri verdi.başarma şansım var mı sizce?

  2. öyle 15-50 bin arası falan pastanenin p sine yetmeyebilir. Eğerki tam teşekküllü bir pastane açmak istiyorum diyorsanız hesaplarınızı çok iyi yapmalısınız. Biz hesaplamadan girdik 250 bin gitti daha da gidiyor.İşi bilmeyene kesinlikle tavsiye etmem.Bu arada pastanem Aksaray’da.Yaptığım masraflarla birlikte pastaneyi devretmeyi düşünebilirim.Pastane konusunda bilgi almak isteyenler olursa numaram: 542 829 19 29

  3. Bir de yatırımcıların, sunum kısmında soğutma ve aydınlatmaya özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Islak mekanlar ile kuru kalması gereken mekanların birbirinden ayrımı ve nötr paslanmaz mutfak malzemelerin dağılımı dikkatle yapılmalı.

    Yatırım maliyeti kimseyi korkutmasın doğru marka ve uzmanlar sizin maliyetlerinizi doğru yönetebilecektir. Yeterki çok çok iyi araştırma yapın ve kullanıcıların fikirlerini sorun.

  4. merhaba,
    Telekomünikasyon sektöründe çalışan biri olarak,yaklaşık 4 yıl ukrayna ve 1 yıl da kazakistan tecrübem oldu.Ustalık anlaminda hiç anlamama rağmen Ukrayna’da pastane acmak istiyorum,bizim Türkiye’deki anlamda pastacılık.İş yapmak istediğim şehirde pastane yok. Baklava,kadayıf,dondurma ve börek yanında pohaca,simit ve yaş pastalar şeklinde kafamda şekillendiriyorum,sütlü tatlıları da düsünmüyor değilim. Kısaca benim düşündüğüm gibi bir yer açmak için teçhizat maliyeti ve bu malzemeleri Ukrayna’ya getirip kurmak dahil,ne olabilir? yardımcı olursanız sevinirim.

    Tesekkürler,
    Tayfun

  5. Merhaba.
    Ablamın işletmesi için onun adına bir pastane açma düşüncem var. Fakat geçmiş zamanda birinden gıda üzerine bir yer açacaksan Ziraat Fakültesinden bir bölümün ya da Gıda Mühendisliği gibi bir bölümün diploması gerek diye bir şey duymuştum. Bu doğru mudur? Bu konuda bilgisi olanlar beni aydınlatırsa sevinirim.

  6. Bu tip siteler çok yararlı çünkü pastahane ekipmanları,işe girme ve açma sürecinde çok masraflı ama iyi meblağlar kazanılıyor. Benim her zaman düşüncem bu sitedede belirtildiği gibi planlı büyümeydi. Yapmış olduğum bir yanlış vardı o da ürünleri sıfır almaktı yaklaşık 35 bin tl harcayıp özene bezene yaptırdığım tezgah ve dolaplara şu anda 13000 tl verebilirim diyorlar. Daha büyük bir GSM işine girdiğimden dolayı bu işi bırakmam gerekiyor çünkü her ikisine yetişemiyorum ama yazık günah ilk yaptırdığım adama soruyorum dolar yükseldi. 50 bine mal olur diyor.Eğer düşünürseniz muhakkak arayabilirsiniz.. Bu adamların bu kadar büyük paralar kazanmasını istemiyorum.0539 371 20 94

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar