Daha önce sizlerle onlarca sosyal girişimcilik projesinden bahsetmiştik. Şimdi bahsedeceğimiz proje ise öncekilerinden oldukça farklı. Şirketin Power Sleep uygulaması, telefon kullanımda olmadığı zamanlarda kanser araştırma verilerini hesaplamak için telefonun güçlü donanımını kullanıyor.
Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinden beri hayatımızı ne kadar kolaylaştırıyor, değil mi? Halbuki daha kullanılmayan koskoca bir potansiyelleri var. Power Sleep uygulaması ile telefon kullanımda olmadığı zamanlarda kanser araştırma verileri, akıllı telefonların artık bilgisayar mertebesine ulaşan işlemci ve RAM’leri yardımıyla hesaplanacak.
Viyana Üniversitesi’ndeki kanser araştırmacıları büyük miktardaki protein verilerini süzüp işlemek işini bilgisayarlara bırakıyor. Fakat bir sorun var: bilgisayarların bu işlemi tamamlama süresi oldukça uzun. Bunun yerine, bu işi daha çabuk halletmek için Samsung Avusturya tarafından insanların akıllı telefonlarındaki işlemcilerin sayısal gücünü kullanarak sonuca daha hızlı bir şekilde ulaşmayı amaçlayan Power Sleep uygulaması geliştirildi. Her bir akıllı telefonu bir data analiz bilgisayarı gibi düşünürsek, bu analizleri yapacak koca bir telefon ordusuna sahip olabiliriz. Birçok akıllı telefon kullanıcısı zaten telefonlarının gece boyunca çalışır durumda olmasını gerektiren çalar saat gibi uygulamaları kullanıyor. Power Sleep uygulaması da aynı bu alarmlı saatler gibi çalışıyor: sizin uyanmayı planladığınız saate kadar veri analizi yapıp sonrasında telefonunuzu rahat bırakıyor. Tek yapmanız gereken telefonu yatarken şarja takıp kablosuz internete bağlı hâlde bırakmak. Batarya tam dolu olduğunda uygulama veri analizine başlıyor. Uygulamanın en güzel taraflarından biri de, sizin hiçbir kişisel verinize dokunmuyor oluşu. Sadece telefonun donanımından yararlanarak bilimsel verileri analiz ediyor, karşılaştırıyor ve sonuçları laboratuvara geri gönderiyor. Sosyal girişimcilik projesi hakkında detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki videoya bakmanızda yarar var.
Power Sleep, uygulama temelli Stanford’ın Folding@home ve UC Berkley’nin BOINC projelerine benzer özellikler taşıyor. Hiçbir çaba sarf etmeden kanser araştırmalarına yardım etmek ve çorbada bir tuz sahibi olmak güzel bir his olsa gerek, değil mi? Sizin bildiğiniz akıllı telefonlarla ilgili başka sosyal girişimcilik projeleri var mı?