Startup Nasıl Kurulur?

İşte size bir startup kurabilmeniz için gerekli rehber! Startup kurmak için nereden başlaması gerektiğini bilmeyenler adım adım gerekli olan tüm bilgileri bu makalede bulabilecek:

 

1- Gelecekte Yaşayın

gelecekte-yasayin

Birçoğumuz ya geçmişte ya da şu anda yaşamaktadır. Daha önce tutan iş fikirlerini analiz etmek ve başarıyı tekrarlamaya çalışmak zaten kolaydır. Bu şekilde düşünmenin bir zararı yoktur ancak başarılı bir startup istiyorsanız bunun size hiçbir yardımı dokunmayacaktır. Büyük şirketler her zaman iki farklı fikir üzerine kurulurlar. Bunlardan ilki Elon Musk’ın SpaceX projesi gibi “zor ve belirli” fikirler ve ikincisi ise Uber gibi “zor ve belirli olmayan ” olan fikirlerdir.

SpaceX belirli bir fikirdir çünkü insanları Mars gezegenine götürebilecek tek işletmedir. SpaceX kurulduğu zamanlarda NASA’nın böyle bir şeyi gerçekleştirme gibi bir fikri bulunmuyordu. Ancak eğer gelecekte yaşarsanız insanoğlunun yakın zamanda ya Marsa ya da benzeri başka bir gezegene gideceğinden emin olabilirsiniz. UberPool’u ele alacak olursak belirli bir zamanda en az iki insanın aynı yerden aynı yere gitme olasılığı belirsizdir. Bunu kesinleştirmek zordur çünkü insanların şehir içerisinde gerçekten nereye gidebileceği ile ilgili uçsuz bucaksız veri toplamanız ve saklamanız gerekir. Böyle bir veri analizi türü daha yeni yeni mümkün oluyor. Ancak Uber bunu 2009 yılında şirketlerini kurduklarında düşünmüşlerdi. Daha 2009 yılındayken gelecekte yaşamayı başarabilmişlerdi.

 

2- Dünyadaki Eksik Olan Şeyi Görün

dunyadaki-eksik-olan-seyi-gorun

Büyük ihtimalle Uber’den önce taksi kullanmanın o kadar da eğlenceli olmadığının farkına varmışsınızdır. Aynı şekilde SpaceX’ten önce insanların uzaya olan ilgisi oldukça azdı. Ancak tüm bunlar çoktan geçmişte kaldı. Şimdilerde eksik olan ne? Daha da önemlisi, hayatınızda eksik olan şeyler neler?

Mutlaka okuyun: Fark Yaratmak İçin Elon Musk Olmanıza Gerek Yok

 

3- Not Alın

not-alin

Ne kadar zeki olursanız olun tüm öngörülerinizi hatırlamayazsınız. Diğerleri ile olan konuşmalarınız, rastgele gözlemleriniz ve duştaki düşüncelerinizi not alıp takip etmeniz önemlidir. Hayal kurmanın da bir değeri vardır. Einstein buna düşünce deneyi adını vermişti.

Mutlaka okuyun: Not Tutma Alışkanlığı Neden Önemlidir? Nasıl Kazanılır?

 

4- Bir Prototip Yapın

bir-prototip-yapin

Düşüncelerinizin çoğu ve hatta en iyileri bile ne yazık ki, gün yüzüne çıkamayacaktır. Not alsanız bile çoğu karanlıklar içerisinde yitip gidecektir. Tek istisna, prototipini çıkardığınız düşüncelerinizdir. Eğer mümkünse onların hayata geçmesini sağlayın. Programlayın, tasarlayın, onları düşünceden öte yapabilecek neyiniz varsa yapın. Birçok insan bu noktada duraksayacaktır. Siz devam edebilirseniz hayali şeylerden bir adım önde olabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Yeni Bir Ürün Nasıl Geliştirilir?

 

5- Prototipinizi 100 Kişiye Gösterin

prototipinizi-100-kisiye-gosterin

Artık konfor alanınızın dışına çıkma ve prototipiniz hakkında eleştiri yapabilecek insanları bulma vakti. İdeal olarak bu insanlar hem tanıdıklarınız hem de tanımadığınız insanlardan olmalıdır. Peki niçin 100? Çünkü mümkün olduğunca çok fikir almalı ve eleştiriler doğrultusunda sonunda tasarımınızı tamamlamalısınız.

Mutlaka okuyun: Yalın Startup Nedir? Prensipleri Nelerdir?

 

6- Üstünden Geçin

ustunden-gecin

Her ne kadar ilk denemede fikrinizi sadece birkaç insan anlayacak olsa da genellikle geri kalanı ne olduğunu anlamayacaktır. Bu yüzden her şeyi en baştan yapmaya hazırlıklı olun.

 

7- Bir Kurucu Ortak Bulun

bir-kurucu-ortak-bulun

Prototipiniz bir anlam ifade etmeye başladığında dünyayı değiştireceğinden ve o esnada büyük ihtimalle hayatlarında yapabilecekleri daha anlamlı bir şey olmadığı sebebiyle hayatından en az on yılını bu projeye verebilecek bir ortak bulun.

Mutlaka okuyun: Ortak İş Yapmak İsteyenlerin Cevaplaması Gereken 7 Soru

 

8- İşinizi Tescilleyin

isinizi-tescilleyin

Kaynakları adil olarak paylaşın. Son olarak şirketinizi tescillemenize yardımcı olacak bir avukat bulun. Ortak kurucunuza çok çalışmasını teşvik edebilecek kadar hisse verin, tabii bu sırada her şeyinizi verebileceğiniz kadar pay almayı da unutmayın.

 

9- Kaynak Arayın ve İlk Sürümü Üretin

kaynak-arayin-ve-ilk-surumu-uretin

İlk sürümü tek başına çıkartabileceğiniz kadar bir birikiminiz yoksa bir yatırımcı bulun. İlk sürümü üretmeye başlamadan bile ürününüzü sürekli geliştirmeye devam etmelisiniz çünkü ne zaman bir yatırımcı bulabileceğiniz hiçbir zaman kesin olmayacaktır. Diğer işletmeler yatırımcı bulabiliyor diye kendinizin de kolayca bulabileceğini varsaymayın. Her zaman en kötüsünü düşünün ve ürününüz üzerinde çalışmaya devam edin.

 

10- Satışa Başlayın

satisa-baslayin

Ürününüz hakkında ufak bir fayda sağlayacak bir yön gördüğünüz anda, satışlara başlayın. Ekstra özellikler, daha iyi bir arayüz, daha hızlı yükleme süresi ve diğer optimizasyonlar, ürünün kendisi tutmazsa hiçbir işe yaramayacaktır.

 

11- Kullanıcıları Takip Edin

kullanicilari-takip-edin

Size geri geliyorlar mı? Eğer gelmiyorlarsa nedenini öğrenin.

 

12- Tekrar Satışa Başlayın

tekrar-satisa-baslayin

Gerektiği kadar tekrar ve tekrar satışa başlayın. Bir noktada eğer çok az insan dahi ürününüzü tekrar satın almaya başlarsa büyük ihtimalle sonunda değerli bir şey yapmış olursunuz.

 

13- 1.000 Kullanıcıya Ulaşın

1-000-kullaniciya-ulasin

İlk 1000 kullanıcı ürettiğiniz şeyin zayıf yönlerinin farkına varmanıza yardımcı olacaktır. Büyük ihtimalle bu verilere kolayca ulaşamayacaksınızdır. Bu durumlarda kullanıcılarınızı web sitenize yönlendirin ve geri bildirim almak için ne gerekiyorsa yapın.

 

14- Büyüyün

buyuyun

Paul Graham yeni kurulan işletmelerin haftalık en az %5 büyümesi gerektiğini söylüyor. Eğer bu şekilde büyümeye devam ederseniz dört yıl içerisinde 25 milyon kullanıcıya ulaşmış olursunuz. Bir başka deyişle, en büyük firmalardan biri haline gelirsiniz.

Mutlaka okuyun: Bir Startup Nasıl Büyütülür?

 

15- Başarı İçin Ne Gerekiyorsa Yapın

Başarı için ne gerekiyorsa yapın

Halka açılabilir, firmanızı birine satabilir ya da yatırımcıları daha çok kazanacaklarına ikna ederek özel bir işletme olarak kalabilirsiniz. Bu aşamada bile dünyayı daha iyi bir yer yapmış olabilir ya da olmayabilirsiniz. WebVan halka açılmıştı ancak çok kısa bir süre içerisinde tamamen silinip, gitti. İşletmenizle birlikte dünyayı nasıl bir yer yapmak istediğiniz hakkında düşünün.

 

Yeni Kurulan Startuplar Nasıl Başarılı Olur?

Startup şirketlerinin başarıya ulaşabilmesi için gerekli olan pek çok faktörün birbirleriyle ilişki içerisinde olması sebebi ile başarılı bir startup kurma süreci belki de açıklaması en zor şeylerden biridir.

Peki, startup başarısı için en önemli olan ön koşul gerçekten iş fikri midir? Ya da iş modeli mi? Mesela, para kazanmayacaksanız başarılı olma şansınız var mıdır? Öte yandan fonlama adımı, süreçte başarılması gereken en önemli adımlardan biridir çünkü bu adımı geçmeden kuşkusuz ileride bir gün kendi şirketinizin CEO’su olma şansınız da olmayacaktır. Bunların yanı sıra, sahip olduğunuz ekip ve zaman da sürecin son derece önemli iki unsurudur.

Peki size göre bir girişim şirketinin başarı yakalayabilmesi için en önemli faktörler hangileri?

Tam da bu noktada, Idealab CEO’su Bill Gross’un TED konuşmasına dayalı olarak yazılan bu yazıda size zamanlamanın girişim şirketlerinin başarı sağlamasında neden en önemli rolü oynadığını açıklamaya çalışacağız.

 

Idealab şirketinin Ceo’su Bill Gross

Bill Gross Idealab şirketinin bir önceki CEO’su. Şirket ise yeni buluşların, fikirlerin ve iş modellerinin kuluçkalandırılması hizmetini vermektedir. 45 yıldır 150’nin üzerinde şirketin kurulmasına ön ayak olmuştur. Bu nedenle, Bill Gross kuşkusuz startup kurma süreci ile ilgili yer yüzündeki en deneyimli ve bilgili kişilerden biri.

2015 Haziran ayında Bill Gross startuplara başarı getiren en büyük faktörün ne olduğuna dair bir TED konuşması yaptı.

100’ü ile beraber çalıştığı 200 şirketi analiz ederek kantitatif bir yaklaşım kullandı.

Örneğin, Airbnb, Instagram, Z.com, Friendster, Linkedin ya da Pets.com gibi ünlü şirketleri ele aldı. Startup şirketlerinin başarı sağlayabilmesinde etkili en önemli faktöre işaret edebilmek için birkaç farklı faktörü beraber değerlendirdi. Elde ettiği sonuçlar ise oldukça şaşırtıcı oldu.

 

Startup’ların Başarı Sırları

1- Fonlama – %14

Startup kurma sürecinde en önemli adımlardan biri de elbette fonlama adımı. Fakat, Bill Gross’un ölçeğine göre fonlama, başarıya giden yolda en önemli faktörler arasında en sonda yer almaktadır. Hatta, iyi şekilde fonlanmış şirketler başarı oranının sadece yüzde 14’ünü oluşturmaktadır.

 

2- İş Modeli – %24

Nasıl para kazanacağınızı bilmiyorsanız başarmanız da mümkün olmayacaktır. Diğer bir deyişle, kar sağlayamayan şirketler hiçbir zaman başarı sağlayamayacaktır. Yine de, iş modeli başarı faktörlerinin en başında gelmiyor. Bu noktada Bill ilgi çekici bir örnek veriyor: YouTube.

Aslında YouTube yola ilk çıktığında herhangi bir iş modeli bulunmuyordu. Hatta uygulamanın çalışıp çalışmayacağını bile bilmiyorlardı. Nasıl para kazanacakları sorusuna zamanla cevap bulabildiler.

Mutlaka okuyun: İş Modeli Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

3- İş fikri – % 28

Pek çok kişi için, başarı hikayesine imza atabilmek için en önemli şey iş fikridir. Örneğin, aklınızda sizi bir milyar dolarlık bir CEO haline getireceğini düşündüğünüz radikal bir iş fikri varsa hemen hayaller kurmaya başlarsınız.

Bill Gross tarafından yapılan analize göre ise, harika, ayırt edici ya da eşsiz iş fikirlerine sahip olduğu söylenebilecek şirketler başarısızlık ve başarı arasındaki farkın sadece yüzde 28’ini üstlenmektedir ve başarı için gerekli olan faktörler arasında üçüncü sırada yer almaktadır.

Mutlaka okuyun: İyi İş Fikirleri Nasıl Üretilir?

 

4- Takım – %32

“Yüzüne yumruğu yiyene kadar herkesin bir planı vardır.” – Mike Tyson

Amerikan’ın geçmiş profesyonel boksörlerinden biri olan Mike Tyson’ın bu sözü iş dünyası için de geçerlidir. Bu noktada, çalışma ekibinin yönetimi önem kazanmaktadır, çünkü sektörde sert bir kayaya çarpma ihtimalinde şirketinizi hızlıca toparlayacak en önemli unsurlardan biri harika bir takıma sahip olmanızdır.

Bill Gross’un analizine göre de yüzde 32’lik etki alanına sahip olan ekip faktörü startup başarısı için göz ardı edilemeyecek şekilde önemlidir.

Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek

 

5- Zamanlama – %42

Şimdi okuyacağınız örnek, zamanlama faktörünün başarılı olabilmek için ne kadar önemli olduğunu hepimize göstermektedir.

Mutlaka okuyun: İlk Çıktığında Başarısız Olan Şahane İş Fikirleri

 

Z.com ve YouTube

Z.com çevrim içi bir eğlence şirketiydi. Idealab, Z.com için yeterli fonlamayı sağladı, şirket harika bir iş modeline sahipti ve harika bir Hollywood yeteneği ile de iş birliği kurdu.

Fakat, geniş bant yaygınlığı 1999-2000 yıllarında oldukça düşüktü, çevrim içi olarak video içeriği izlemek çok zordu. Sonuç olarak ise şirket 2003 yılında dağılmak durumunda kaldı.

2 yıl sonra, bu problem Adobe Flash tarafından çözüldü ve bant genişliği Amerika’a yüzde 50 olacak şekilde yaygınlaştı. Tam da bu zamana YouTube ortaya çıktı, ne kadar doğru bir zamanlama! Fikir harikaydı ama zamanla çok daha mükemmeldi.

Peki ya siz?

Şirketiniz hakkında çoktan düşünmeye başladınız mı?

Sizin için de şu an doğru zaman mı?

 

İlginizi çekebilir

Milyar Dolarlık Büyük Bir Şirket Kurmak
Dünyanın En Zengin İnternet Girişimcileri

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir