Yaz döneminde fazladan gelir elde etmek istediğiniz halde ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman gelin, makalemizin ilerleyen bölümlerinde yaz dönemi için küçük iş fikirlerine hep beraber göz atalım!
Her yaz daha fazla insan ekstra para kazanmak için yeni işler yapmaya niyetleniyor. Ancak sıfırdan bir işe koyularak elinden geleni yapmak aslında sadece risk almayı ve çok çalışmayı seven insanların yapabileceği bir şeydir. Eğer siz de “Ben hem risk almayı hem de çok çalışmayı severim.” diyorsanız aşağıdaki iş seçeneklerini değerlendirmenizi tavsiye ederiz:
Yaz sezonunda çalışmak neden iyi bir fikirdir?
Her türlü sezonluk iş imkanının ortaya çıktığı yaz mevsimi, çalışmak için gerçekten de en iyi dönemlerden biridir. En basitinden insanlar sıcaklayacağı için soğuk içeceklere akın ederler, birilerinin de haliyle bu tarz hizmetleri vermesi gerekir.
Evet, bazıları için yaz güneşlenmek, denizde yüzmek, çılgınlar gibi parti yapmak ve gezmekten ibarettir. Akıllı girişimciler ise yaza bu gözle bakmazlar; onlar için yaz ayları yepyeni iş kapıları açan fırsat dolu bir dönemdir. Yazın yarı zamanlı olarak mı çalışmak istiyorsunuz? Yoksa tek amacınız az da olsa fazladan para kazanmak mı? Hiç fark etmez!
Her şekilde yaz aylarında yapabileceğiniz birçok kârlı iş var. Üstelik çoğu iş için büyük sermayeler gerekmediğini de belirtelim. Dilerseniz şimdi lafı fazla uzatmadan makalemizin başında da bahsettiğimiz yaz fırsatlarını inceleyelim:
1. Havuz bakımı
Bildiğiniz üzere çoğu insan yaz aylarını havuz sefası yaparak geçirmeyi sever. Haliyle malikane, site veya tatil köyleri gibi yerlerdeki havuzları temiz tutup gerekli bakımları yapacak birilerine ihtiyaç duyulur. Havuz bakım sektörüne girmek epey ucuz olduğu gibi bu alanda faaliyet göstermek için ihtiyacınız olan tek şey belirli ekipmanlar ve teknik bilgidir. Üstelik bu işi evden de yönetebilirsiniz; tek yapmanız gereken oteller, siteler ya da rezidansların yönetimleriyle görüşüp işi bağlamak, sonra da size belirtilen tarih ve saatlerde buralara gidip havuzlarla ilgilenmek.
Tabii sektörde faaliyet gösterdiğinizi duyurmak ve insanların size ulaşabilmelerini sağlamak için reklam yapmanız gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın. Bu amaçla hizmet verdiğiniz bölgelerde sağa sola posterler yapıştırın ve düzenli olarak broşürler dağıtın.
2. Çocuk bakımı
Yazın okullar tatil olduğu için çocukların neredeyse hepsi evde kalır. Çocukların ebeveynlerinin büyük kısmı da çalışmak zorunda olduğu için bu çocuklara bakacak, ders anlatacak ve çeşitli aktiviteler yaptıracak birilere ihtiyaç vardır. Eğer çocuklarla aranız iyiyse yaz aylarında sizi gerçekten güzel fırsatlar bekliyor olabilir. Hatta bu işi sadece bakıcılık olarak da düşünmeyin; örneğin yaz okuluna giden çocukları arabanızla götürebilirsiniz, böylelikle hem işiyle meşgul anne babalara yardımcı olur hem de para kazanırsınız. Elbette ebeveynler çocuklarını size emanet edecekleri için sizden sabıka kaydı isteyebilirler, o yüzden bu tarz beklentilere de hazır olun. Kısacası siciliniz temiz değilse bu işe hiç bulaşmayın.
3. Soğuk yiyecek ve içecek satışı
Bazı insanlar için yaz ayları buz gibi içeceklerle eş anlamlıdır desek abartmış olmayız. Ama bu sadece gazlı içecek ya da ayran satmalısınız demek değil. Kendinizi belirli şeylerle sınırlandırmak yerine ürün yelpazenize dondurma, milkshake, soğuk su ve frozen içecek gibi seçenekler de ekleyebilirsiniz.
Plaj, yerel gün veya kutlama gibi etkinliklere gidip ürünlerinizi satabilir, böylelikle yoğun insan trafiğinden yararlanarak sağlam miktarlarda para kazanabilirsiniz. Yiyecek-içecek işine girişirken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Mesela sattığınız her şey hijyenik olmalı, ayrıca rakiplerinize nazaran avantajlı olmanız için standınız göze çarpmalı ve ilginç bir isme sahip olmalı.
Mutlaka okuyun: Yaza özel iş fikri: 3 boyutlu baskıyla üretilen kişiye özel dondurma
4. Su sporları eğitmenliği
Yazın birçok insan çevrelerindeki plajlara akın eder, iç kesimlerde yaşayanlar da sırf denize girebilmek için kilometrelerce yol katedip sahil kentlerine giderler. Bu insanların bazıları sadece plajda yayılıp yatmakla yetinmezler ve surf ya da su kayağı gibi adrenalin sporları yapmak için can atarlar. Şayet siz de böyle sporlardan anlıyor ve sahile yakın yerlerde yaşıyorsanız bölgedeki turistlere özel ders vererek para kazanabilirsiniz.
Tabii insanların yeteneklerinize güvenmesi, hatta ebeveynlerin çocuklarını size emanet edebilmeleri için kendinizden son derece emin olmanız gerektiğini de hiç unutmayın.
5. Araba yıkama
Aslına bakarsanız nereye giderseniz gidin etrafınızda bir sürü araba yıkamacısı görebilirsiniz ancak insanlar her zaman arabalarını daha ucuza yıkatmanın yollarını ararlar. Eğer fazla yatırım yapmadan para kazanmayı hedefleyen bir girişimciyseniz bu iş tam size göre. Araba yıkama işine girdiğinizi komşularınız başta olmak üzere yaşadığınız çevredeki insanlara duyurmanız başlangıç için yeterli olacaktır. Ayrıca farklı yıkama paketleri sunmanız da müşteri kazanmanızı sağlayabilir. Örneğin temel yıkama hizmetlerinden oluşan bir paketin yanı sıra kapsamlı iç-dış yıkamadan meydana gelen başka bir alternatif de sunabilirsiniz, böylelikle farklı segmentlerden müşteriler kapınızı çalabilir.
Mutlaka okuyun: 11 Adımda Karlı Bir Oto Yıkama Açmak
6. Smoothie Standı
Yoğurt, sebze, meyve ve ek besinlerin karışımından oluşan lezzetli içecekler smoothie olarak adlandırılır. Smoothieler genellikle spor merkezlerinde veya başlı başına bu ürünler üzerine yoğunlaşan dükkanlarda satılır. Smoothie işine girmeye niyetli bir girişimciyseniz ilk yapmanız gereken gıda sektöründen anlayan iyi bir muhasebeciye gidip belli başlı bazı planlar hazırlamaktır.
Smoothie standı için bir konum seçmeden önce bu alandaki rakiplerinizin yaz aylarında nasıl çalıştığını ve ne kadar iş yaptığını da öğrenmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca menülerine göz atın ve fiyatları da dikkatli biçimde inceleyin.
7. Rafting
Neredeyse macera ve aksiyonu seven herkes bilhassa yaz aylarında fazla para harcamadan bu eğlenceli sporla uğraşabilir. Siz de bu alanda hizmet vermek isterseniz başta aileler olmak üzere pek çok farklı müşteri grubuna reklamınızı yapabilirsiniz. Elbette sizi rakiplerinizden farklı kılan bazı avantajlı paketler de sunmanız gerekecektir. Ayrıca rafting hizmetleri verirseniz sadece yazın değil diğer mevsimlerde de okullara, kurumsal şirketlere ve halkın macera sporları seven kesimlerine ulaşarak bu işi sürdürebilir, para kazanmaya devam edebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Rafting Tur Şirketi Kurmak
8. Şnorkel dersleri
İnsanlara şnorkelle dalış yapmayı öğreterek yaz aylarında gayet rahat bir şekilde kendinize ekstra gelir sağlayabilirsiniz. Özellikle sahile yakın yerlerde yaşıyorsanız bölgenin yerlilerine veya turistlere yaz mevsiminde şnorkel dersleri verebilirsiniz. Bu alanda faaliyet göstermek için önce işinizi sağlam bir şekilde öğrenmeniz ve kendinize güvenmeniz gerekir.
Şnorkel işine yeni giren bir girişimci olarak çok da fazla ekipmana ya da sermayeye ihtiyacınız olmayacaktır. Aslına bakarsanız birkaç dalış kompresörü, bir ya da iki ufak tekne ve birtakım dalgıç ekipmanları işinizi görecektir.
9. Tur rehberliği
İnsanlarla zaman geçirmekten ve bu esnada onlara bilgi aktarmaktan zevk alıyorsanız tur rehberliği için biçilmiş kaftansınız. Tur rehberi olmak için insanları gezdireceğiniz yerler hakkında hemen hemen her şeyi bilmeniz gerekir. Ayrıca müşterileri eğlendirmek için bazı ince detayları da öğrenmeniz avantajınıza olacaktır. Ancak her yerde turist rehberliği yapamayacağınızı da unutmayın. Yani bu işten para kazanmak istiyorsanız turistlerin sık sık ziyaret ettiği yerlerde faaliyet göstermeniz işinize gelecektir. Bir ufak detay daha verelim, arabanız varsa bir grup turisti alıp dolaştırabilir, böylece ekstra ücret de talep edebilirsiniz.
10. El yapımı ürün satışı
Pazarlamadan gerçekten iyi anlıyorsanız bu işten size ekmek çıkar. Bir insan yaratıcı olabilir ya da çok güzel ürünler ortaya koyabilir ama herkes kendi emeğini pazarlayamaz. İşte bu noktada siz devreye girip el yapımı ürünleri pazarlayabilir, her satıştan da belli bir kâr alabilirsiniz.
Bu işin güzel yanı başlangıçta sermayeye hiç ihtiyacınız olmaması. Yapmanız gereken tek şey turistleri ve bölgenin yerlilerini ikna edip elinizdeki ürünleri satmak.
Mutlaka okuyun: Evde Ne Yapıp Satabilirim?
11. Macera Parkı Açmak
Yazın gelmesiyle birlikte insanlar doğaya ve piknik alanlarına hücum ederler. Hem doğa ile iç içe olmak isteyen hem de biraz olsun adrenalin peşinde koşan insanlar için macera parkı açabilirsiniz. Özellikle büyük şehirlerin çevresinde bulunan doğal piknik alanları bu işi yapmak için biçilmiş kaftandır.
Mutlaka okuyun: Macere Parkı Nasıl Açılır?
12. Yiyecek arabası
IBISWorld tarafından yayınlanan bir araştırma raporuna göre motorlu yiyecek arabaları ile işporta tezgahlarında satılan sokak gıdaları toplamda 1 milyar dolarlık bir sektör; üstelik 2020-2023 yılları arasında bu sektör %8,4 büyüme kaydetmiş durumda. Dolayısıyla sokakta yiyecek satmak girişimciler için son derece cazip bir fırsat gibi görünüyor. Zaten son dönemlerde insanlar neden restoran açmak yerine yiyecek arabası işine giriyorlar dersiniz? Cevap basit: Yiyecek arabası işletmek restoranlara kıyasla çok daha düşük maliyete sahip.
Yiyecek arabası işine girmeden önce ne tarz gıdalar satacağınızı, bu işi nerede yapacağınızı ve ne gibi yasal izinler almanız gerektiğini unutmayın.
Mutlaka okuyun: Yaratıcı Seyyar İş Fikirleri
13. Yüzme dersleri
Dört mevsim yüzme dersi vermek hem zor hem de maliyetli olabilir ancak sadece yazları bu işi yaparak para kazanmak isterseniz fazla yatırım yapmanız gerekmediği gibi hatırı sayılır miktarlarda gelir de elde edebilirsiniz. Bu işle uğraşacaksanız yaz ayları boyunca birçok çocuğa ve hatta bebeğe yüzme öğretmeniz gerekebilir. Eğer harcamalarınıza dikkat eder ve başarılı bir şekilde reklam yaparsanız yaz döneminde iyi paralar kazanabilirsiniz.
14. Yaz kampı
Yaz kampı organizatörlüğü insanların gözünde en kaliteli işlerden biridir çünkü buralarda çocuklara türlü beceriler kazandırılır ve önemli değerler aşılanır. İyi yönetilen yaz kampları genellikle misyonlarını gerçekleştirirler. İster spor gibi bedensel alanlarda ister matematik ve fen gibi teknik konularda olsun, yaz kampı idare etmek için bu makalemizde ele aldığımız tüm iş kollarında belirttiğimiz belli başlı niteliklere sahip olmanız gerekir.
Eğer bu işe girmeye niyetliyseniz kampçıları eğitebilecek ve eğlendirebilecek niteliklere sahip kişiler çalıştırmalı, aynı zamanda ilgi çekici faaliyetler düzenlemelisiniz. Bunların yanı sıra kampınıza çok sayıda çocuk da geleceği için sigorta yaptırmanız gerektiğini de unutmayın.
15. Klasik Düğün Arabası Kiralama
Yaz sezonu beraberinde düğün sezonunu da getirir. Haliyle dünya evine girmek isteyen çiftlere verebileceğiniz birçok hizmet bulunmaktadır. Örneğin son yıllarda oldukça popülerleşen klasik düğün arabası kiralama hizmeti bunlardan sadece biri. Bu işe girmek için büyük bir sermayeniz olmasına da gerek yok. Düşük fiyata klasik eski bir araba alarak onu yenileyebilir ve modeline bağlı olarak günlüğü 5000 – 10000 TL arasında değişen fiyatlarla kiralayabilirsiniz. Şoförlü kiralama hizmet sunarak bu fiyatı daha üste çekebilirsiniz. Diğer yandan fotoğraf çekimlerinde kullanılmak üzere fotoğrafçılarla anlaşarak da kazanç elde edebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Yeni İş Alanı: Düğün Arabası Kiralama
16. Hediyelik eşya satışı
Yaz ayları boyunca insanlar tatil yaptıkları yerlerden hatıra amaçlı birçok farklı aksesuar satın alırlar. Yaşadığınız şehri anımsatan hediyelik eşyaları toplu biçimde alabilir, sonra da hatıra unsurları toplamayı seven turistlere satabilirsiniz.
Satabileceğiniz ürün yelpazesinin de son derece geniş olduğunu unutmayın; el yapımı ürünler, cilalı deniz kabukları, ufak taşlar ve çeşitli bileklikler gibi birçok seçeneğiniz var. Pazarlama konusunda kendinize güveniyorsanız ve ürünleriniz sizi rakiplerinizden farklı kılacak nitelikteyse bu iş için biçilmiş kaftan olabilirsiniz.
17. Trambolin veya şişme oyun parkları
Yaz, özellikle çocuklar için eğlence anlamına geldiğinden trambolin veya şişme oyun parkları yaz aylarında oldukça büyük ilgi görmektedir. Ortalama 150 bin TL maliyetle girebileceğiniz bu iş sayesinde açacağınız bölgeye bağlı olarak aylık 100-200 bin TL arasında değişen kazançlar elde edebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Trambolin İşi Kurmak Kazandırıyor!
18. Plaj aksesuarları satışı
Mayo, çanta, valiz ya da el yapımı aksesuarlar yaz aylarının vazgeçilmezleridir. Dolayısıyla bu tarz ürünleri gerek internette gerekse sahil kenarlarında satarak ek gelir elde edebilirsiniz. Dilerseniz müşterilerin yanına giderek ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. Bu yöntemden hoşlanmıyorsanız ufak bir stant açmak da mantıklı olabilir. Ayrıca bir internet mağazası açabileceğiniz gibi sanal ortamda ürünlerinizin reklamını da yapabilirsiniz.