Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorum11 Adımda Karlı Bir Oto Yıkama Açmak İsteyenlere

11 Adımda Karlı Bir Oto Yıkama Açmak İsteyenlere

40 yıllık deneyime sahip bir oto yıkama firması olarak sektörde her şeyi gördük geçirdik. Bu yüzden nelerle karşılaşabileceğinizi çok iyi biliyoruz. Yeni bir oto yıkama açma sürecinde hangi adımların kafa karıştırıcı olabileceğinin ve nelere dikkat etmenin önemli olduğunun da farkındayız. İlk adım ne olmalı? İşletme yerinin seçimi mi? Rekabet mi? Sermaye bulmak mı? Yoksa pazar araştırması mı?

Oto yıkama işi hakkında bilmeniz geken tüm detayları tek bir yazıda kesinlikle anlatamayız ancak oto yıkama açmak için atılması gereken en önemli 11 adımı sizinle paylaşabiliriz:


11 Adımda Oto Yıkama Nasıl Açılır?

Oto yıkama dükkanı açmak için sermaye bulmak, dükkanı inşa etmek, işe personel almak gibi süreçlerden geçmek gerekir. Bu faktörlere özen gösterilirse oto yıkama işinden uzun vadede iyi paralar kazanılabilir.


1- Bu İşi Yapabileceğinizden Emin Olun

İş kurmak zor bir süreçtir. Ancak hatrı sayılır bir sermaye gerektiren işlerde süreç daha da zorlu olabilir. Yani altından kalkabileceğiniz, sabahları severek gideceğiniz bir iş kurmanız hem psikolojik hem de finansal anlamda büyük önem arz eder.

Bu bağlamda oto yıkama işi kurmak için zihnen hazır olmanız gerekir. İnsanlarla muhatap olmak, diğer oto yıkamacılarla rekabet etmek gibi şeyler gözünüzü korkutmuyorsa, arabaları ve temizliği seviyorsanız oto yıkama açmanız için bir engel yok demektir.

Mutlaka okuyun: Kendi İşinizi Kurma Vaktinin Geldiğini Gösteren 15 İşaret


2- Oto yıkama sektörünü araştırın

Daha önceden oto yıkama işinde çalışmış olsanız bile sektöre hakim olabilmek için trendler ve teknolojilerle ilgili en son gelişmelerden haberdar olmanız gerekiyor.  Diğer oto yıkama dükkanlarını ziyaret edin ve ne tür bir oto yıkama dükkanı açmak istediğinize karar verin. ( self-servis, otomatik, susuz, mobil vb.)

Örneğin insanlar ekonomi iyi olduğunda ve araç satışları artışa geçtiğinde oto yıkama dükkanlarını daha fazla kullanıyorlar. Harcayacak parası daha çok olanlar, oto yıkama için para harcamaktan çekinmiyorlar. Bölgenizdeki araba satış istatistiklerini bilmeniz işletmenizin başarısına ilişkin tahminler yürütmenize yardımcı olur.

Oto yıkama dükkanı sahipleriyle, oto yıkama tedarikçileriyle ve oto yıkama ekipman üreticileriyle konuşun. Oto yıkama işini her yönüyle öğrenmeye çalışın.

İnternetten trend raporlarını ve sektör yayınlarını okuyun. Bölgenizdeki tüketicilerin demografik özelliklerini öğrenin. Benzer demografik özelliklere hizmet eden oto yıkama dükkanlarının neler yaptığını araştırın.

En yeni ekipmanların ve malzemelerin neler olduğunu öğrenmek için sektör yayınlarını okuyun. Oto yıkama endüstrisi enerji tasarruflu ve çevre dostu malzemeler konusunda her geçen gün ilerliyor. Bu nedenle yeni gelişmelere ayak uydurmanız çok önemlidir.

Mutlaka okuyun: Pazar Analizi Nasıl Yapılır?


3- İş Planı Hazırlayın

İş planı hazırlamak, yeni kurulacak bir işin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi açısından çok mühimdir. Kuracağınız şirketin misyonu, sermayesi, pazarlama yöntemleri, büyüme planı, tedarik opsiyonları, yönetim stratejisi ve hatta şirketi kapatmak için B ve C planları da iş planında mutlaka yer almalıdır.

İş planı hem önünüzü net görebilmeniz hem de yatırımcılardan ve bankalardan para alabilmeniz için olmazsa olmazdır. Yani bir bankadan kredi çekeceğiniz zaman banka sizden iş planı talep eder. Sadece sözel olarak “Oto yıkamacı açacağım, bana şu kadar para lazım.” diye kredi çekemezsiniz.

Adım adım iş planını hazırlama: İş planı finansman bulmanıza ve işinizle ilgili detayları etraflıca düşünmenize yardımcı olacaktır. Planınız mümkün olduğunca detaylı olsun. İş planı giriş , şirket tanımı , organizasyon ve yönetim, pazarlama ve satış stratejileri, ürün/hizmet, öz sermaye yatırımı ve finansman ve finansal bilgiler bölümlerini kapsamalıdır.

Giriş; idari özetinizi, içindekiler listesini ve kapak sayfasını kapsamalıdır.

Pazar analiziniz, oto yıkama sektörüne ilişkin bilgileri ve yapmış olduğunuz pazar araştırması ve analiz sonuçlarını göstermelidir. Müşterileriniz kimler ve satın alma alışkanlıkları neler? Riskler, güçlü yönler ve zayıf yönler neler? Güncel pazara ve gelecekteki pazar trendlerine göre öngörülen gelir ne?

Şirket tanımı, oto yıkama işinizle ilgili bilgileri kapsamalıdır.

Organizasyon ve yönetim bölümü; şirket yapınızı, yönetim kurulunu ve yönetim ekibinin niteliklerini kapsamalıdır.

Pazarlama ve satış bölümü, pazarlama stratejinizi net bir biçimde özetlemelidir. Müşterileri nasıl bulacaksınız? Müşterilere ulaşmak için hangi yolları kullanacaksınız? Satış stratejiniz ne?

Ürün veya hizmet bölümü, ne satacağınızı anlatmalıdır. Oto yıkamacınız pazardaki boşluğu nasıl dolduracak? Neden insanlar diğer oto yıkama dükkanları yerine sizin tercih edecekler?

Öz sermaye ve finans bölümü, işinizi kurmak için ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğunu ve hangi finansal kaynakları kullanacağınızı detaylandırmalıdır.

Finansal bilgiler iş planının en önemli bölümüdür ve bir muhasebeci veya finansal planlamacı tarafından kontrol edilmelidir. Kişisel finansal bilgilerinizi, borçlarınızın listesini, beş senelik öngörülen geliri ve bilgilerin bir muhasebeci veya finansal planlamacı tarafından gözden geçirildiğine dair belgeyi kapsamalıdır.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?


4- Bölgenizdeki rekabeti araştırın

Rekabet avantajı kazanmak için bölgenizdeki diğer oto yıkama dükkanlarını araştırmanız gerekiyor. Mümkün olduğunca çok oto yıkama dükkanını ziyaret ederek nasıl çalıştıklarına bakın, özellikle de bu işte yeni olanlara. Rakipleriniz ne tür hizmetler sunuyorlar? Rakiplerinizin fiyatları ne? Kaç müşterileri var ve işletmelerini nasıl pazarlıyorlar? Müşteriler bu hizmetleri ne sıklıkta kullanıyorlar? Müşterilerin ilgisini nasıl çekiyorlar?

Siz kendi oto yıkama işletmenizi açtığınızda onlar ne yapacak?  Nasıl hareket edecekler? Sizinkiyle aynı seviyeye gelmek için yenilemeye gidebilecekler mi? Müşterileri sadık mı ve sizle rekabete girmek için kısa vadede fiyat düşürmeye gidebilirler mi?

Bu oto yıkama dükkanlarını dolaşırken notlar alın. İş planı hazırlarken aldığınız notları tekrar gözden geçirin.

Mutlaka okuyun: Rakiplerinizi Nakavt Edecek Rekabet Stratejileri

Mutlaka okuyun: Oto Yıkama Sektöründe Nasıl Rekabet Edilir?


5- Uzman Birinden Detaylı Bilgi Alın

Eğer oto yıkama işinde ciddiyseniz daha önce bu işi yapmış birinden detaylı bilgi almanız yararınıza olur. Bu nedenle tecrübeli birinden işin mutfağıyla ilgili şeyler öğrenmek, daha az sorunla karşılaşmanızı sağlar.

  • Oto yıkama işinde fiyat politikası nasıl olmalıdır?
  • Kullanılacak su nasıl olmalıdır? Çeşme suyu mu kullanılmalı? Yoksa kuyu suyu da olur mu?
  • Mevsimsel olarak işlerde nasıl bir dalgalanma olur?
  • Hangi marka ekipman tercih edilmelidir?
  • Acil durumlara yönelik nasıl bir prosedür izlenmelidir?
  • Bir araç başı yıkama maliyeti nedir?

Bu ve benzeri soruları uzman biriyle görüşmeniz, hata yapmanızı önler. Zira bu konularda yapılacak hatalar size telafisi zor para ve zaman kaybına sebep olabilir.


6- Ekipman Seçimine Önem Verin

Oto yıkama işinde suyla, deterjanla, hortumla, elektrikli süpürgeyle iş yaparsınız. Bu nedenle ucuza kaçarak kısa vadede maliyetleri kıssanız bile özellikle elektronik ekipmanların arıza çıkarma olasığını gözden kaçıramazsınız.

Bu nedenle bu işi yapmak istiyorsanız kaliteli ekipmanlar kullanmalısınız. Ayrıca kullanacağınız diğer malzemeleri, bir toptancı ile anlaşarak daha uygun fiyattan satın alabilirsiniz.


7- Mekan Seçimi Oto Yıkama İşinde Çok Önemlidir

Mekan, mekan, mekan…Doğru yer seçimi işletmenin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.

Oto yıkamacı açmak için en ideal lokasyon, trafiğin olduğu, giriş ve çıkış konusunda sıkıntı bulunmayan, yoldan geçerken fark edilebilecek bir yerdir. Tabelanız sürücüler tarafından en az 40 saniye boyunca görünür olmalıdır. Sürücülerin tabelanızı görmek ve araba yıkatma kararını vermek için zamana ihtiyaçları vardır.. En yakın oto yıkamacının ise birkaç kilometre ötede olması büyük bir avantajdır.

Arabalar için bölmeler, pompa odaları, vakum ve kurulama alanları ve ofis yerleşimi için yeterli büyüklükte bir mekan seçin.

İmar mevzuatlarına göre seçtiğiniz bölgede oto yıkama dükkanı açmaya izin veriliyor mu öğrenin. Eğer özel izinler almanız gerekiyorsa yerinizi kiralamadan veya satın almadan önce bu belgeleri alın.

Bir emlakçı, şehir planlamacısı, avukat ve/veya muhasebeci ile çalışmanız faydalı olacaktır.

Tüm bu nedenlerden dolayı, oto yıkama açmadan önce, aklınızdaki bölgeyi iyice gezmeli, insanların ve sürücülerin fark edebileceği bir noktayı tercih etmelisiniz.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Nasıl Yapılır?


8- Oto Yıkama Dükkanı Açmanın Maliyetini Hesaplayın.

Oto yıkama açmanın maliyeti,  300,000 TL’den başlayıp 2,000,000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Şehre, dükkanın büyüklüğüne, sunacağınız hizmetin kalitesine bağlı olarak masraflar değişebilir. Ancak yine de belli harcamalar yapmak durumundasınız.

Örneğin, halihazırdaki bir oto yıkamacıyı sahibinden devralabilirsiniz. Ya da kendi dükkanınızı kurmak isteyebilirsiniz. Sadece lüks spor otomobillere yönelik premium hizmet vermek isteyebilir ya da belki sadece tırlara, iş makinelerine yıkama hizmeti sağlayabilirsiniz.

Yani sizin kafanızdaki modele bağlı olarak maliyetler de değişecektir. Ancak şimdi size harcama yapmak durumunda olduğunuz bazı hususları gösterelim, piyasa araştırmasını siz bulunduğunuz şehirde kendiniz de yapabilirsiniz.

Mekan:

Eğer sahibinden devren bir oto yıkamacı alacaksanız başlangıçta fazla masraf yapmayacaksınız demektir. Ancak sıfırdan bir oto yıkamacı açacaksanız, kurmak istediğiniz oto yıkamacı modeline uygun büyüklükte bir yer açmanız gerekir.

Yine de ortalama büyüklükte bir oto yıkamacıdan bahsedeceksek en az 500 metrekarelik bir alana sahip olmak iyi olacaktır. Ayrıca iç yıkama da yapacaksanız bu işlemi dükkanın iç mekanında yapmanız daha uygun olur.

Bununla birlikte mekanda dinlenme salonu, kafetarya gibi yerlerin olması da müşteri memnuniyetini artıracak şeylerdir.

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi işlek bir cadde üzerinde oto yıkamacı açmak, görünürlük anlamında faydalı olacaktır. Ayrıca bu cadde üzerinde başka bir oto yıkamacının olmaması da yine sizin lehinizedir.


Oto Yıkama Açmak İçin Gerekli Ekipmanlar:

Ekipman ve malzemelere ödeyeceğiniz miktar yine açacağınız dükkanın türüne göre değişir. Ancak yine de şu malzemelere ihtiyacınız olacaktır.

Vakti olmayan kişiler için taşıyıcı bant (bıcı bıcı)

  • Deterjanlar ve özel kimyasal solüsyonlar
  • Hortum
  • Kurutucular
  • Basınçlı hava üfleme makinesi
  • Elektrikli süpürge
  • Fırça
  • Kova
  • Su deposu ve sulama sistemi
  • Ödeme sistemi (bos cihazı)
  • Mini market için malzemeler (Çay, kahve, tost makinesi vs.)
  • Dinlenme salonu için televizyon, wi-fi, çoklu şarj makinesi


Personel:

Dükkanın büyüklüğüne göre çalıştıracağınız personel sayısı da değişecektir. Ancak orta büyüklükte bir oto yıkamacı için en az 2-3 çalışan olması iyidir.

Çalışanların maaşları ve sigortaları da yine oto yıkamacı açma maliyetine dahildir. Çalışanların daha önce oto yıkamacı tecrübesi olması işlerin daha rahat işlemesi bakımından da önemlidir.

Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?


9- Oto Yıkama Dükkanı Açmak İçin Gerekli Sermayeyi Bulun.

Bunu yapmanın en iyi yolu bir bankaya veya özel bir yatırımcıya iş planınızı sunmak ve işletme fikrinizin uygulanabilir olduğunu göstermektir. Devletten geri ödemesiz kosgeb kredisi de almayı düşünebilirsiniz.


10 – Oto yıkama dükkanınızı açın

Gerekli ruhsat ve izinleri alın: Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin.

Oto yıkama dükkanınız için gerekli olan ekipmanları satın alın: İhtiyacınız olan ekipmanlar arabaları hangi makinelerle yıkayacağınıza ve hangi hizmetleri sunacağınıza bağlı olarak değişir. Tam hizmet oto yıkama, self servis oto yıkama ve otomatikleştirilmiş oto yıkamanın farklı gereksinimleri vardır. Ancak genel olarak yıkama sistemine ( örneğin basınçlı yıkayıcı, götürücü, self servis ekipmanı, mobil yıkama sistemleri), kimyasallara ( örneğin temizleme solüsyonları, cila, kurutucular, ön yıkama ), kurutuculara, üfleyicilere, vakumlara, fırçalara, havlulara, kompresörlere, pompalara ve su sistemine ( örneğin kazanlar, su ısıtıcıları, su filtreleme, aspiratör ) ve faturalandırma sistemine ihtiyacınız olacak.

Kimyasalları büyük üreticilerden satın alın.

Ekipman distribütörünün ihtiyaç anında hizmet vereceğinden emin olun.

Ekipmanların dayanıklılık süresi genelde 10 yıldır.

Oto yıkama dükkanınızı pazarlayın: Yol tabelalarıyla, el ilanlarıyla, posterlerle ve yerel basılı yayınlarla oto yıkama dükkanınızın reklamını yapın. Oto yıkama dükkanınızın tabelası renkli olsun. İnsanların tabelayı net bir şekilde gördüklerinden emin olun. Yeni müşteriler bulmanın en iyi yolu kuponlar dağıtmak ve indirimler yapmaktır.

Bugünlerde sosyal medya, pazarlamanın en önemli parçalarından biri. Bir internet sitesi açın ve Twitter ve Facebook’ta yer alın. Basılı malzemelerinizde internet sitenizin ve sosyal medya hesaplarınızın linklerinin yer aldığından emin olun.

Bilgiler paylaşmak ve ipuçları vermek için internet sitenizi kullanın.

Çalışanlar alın: Oto yıkama işi müşteri odaklıdır. Çalışanlarınız dakik, etkili, yetenekli ve kibar olmalıdırlar. Görüşmeler yaparken vücut dilinize ve iletişim becerilerinize özen gösterin.

Oto yıkama dükkanınızı açın: Büyük açılıştan önce ön açılış yapın. Büyük açılışı yapmadan önce en az 30 gün bekleyin. Sorunları çözün. Büyük açılışı tanıtım amaçlı bir parti ve sosyal etkinlik olarak görün.

Arkadaşlarınızı, yakınlardaki işletme sahiplerini, tedarikçilerinizi ve medyayı davet edin.

Ücretsiz hizmetler ve promosyon ürünleri verin.


11- Kazancınızı artırın

Hizmetler ekleyin: Oto yıkamacıların çoğu gelirlerini artırmak için ek hizmetler veriyorlar. Ek hizmetler vermeniz yeni müşteriler bulmanıza ve rekabet avantajı kazanmanıza yardımcı olur.  Bir bekleme alanı ( örneğin televizyon, ücretsiz kahve, rahat koltuklar) ve hatta küçük bir berber dükkanı olası ilavelerdendir. Ek hizmetlere yatırım yapmadan önce kendinize şu soruları sorun:

Yeterli alana sahip miyim veya ek bir alana ihtiyacım var mı?

Maliyeti ne kadar olacak?

Yatırım karlılığım ne olacak?

İnsanlar bu hizmeti alacaklar mı?

Ekspres detay hizmetleri sunun: Ekspres detay hizmetler ( cila, dolgu, halı şampuanı) 30 dakikada veya daha kısa sürede yapılırlar.  Alanınız ve ekipmanınız olduğundan, bu hizmetleri daha ucuza verebilirsiniz.

Bu hizmetleri hızlı bir şekilde tamamlamanız önemlidir. Hizmetin hızlı ve maiyetinin düşük olması müşterilerin hoşuna gider.

Ekspres detay hizmetlerinizin reklamını yaptığınızdan emin olun.

Fiyatları belirlemek için diğer işletmelerin fiyatlarını kontrol edin.

Müşterilerle temas kurmak için cep telefonu mesajları kullanın: Metin mesajları işinizi tanıtmanın düşük maliyetli ve etkili yollarından biridir.

Aylık veya limitsiz kartlar verin: Aylık veya limitsiz kartlar müşteriler araba yıkatmak için gelmediklerinde sabit gelir sunar. Ayrıca bu sabit müşteri tabanı oluşturmak için de kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Bu kartları dikkatli bir biçimde fiyatlandırın. Fiyat kara geçecek kadar yüksek, müşteriyi ikna edecek kadar düşük olmalıdır.

Müşteriler kartlara ilgi göstermezse, fiyatları yeniden düzenleyin.

Mutlaka okuyun: Kazançlarınızla Şirketinize Yeniden Yatırım Yapmak


Oto Yıkama Sektöründe Reklam ve Tanıtım Nasıl Yapılır?

Her işte olduğu gibi oto yıkama işinde de bilinirlik esastır. Yani insanlar sizin işinizden haberdar olmalılar ki gelip size araçlarını yıkatsınlar.

Bunun için çeşitli reklam ve tanıtım yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  • Örneğin, bulunduğunuz semtteki evlere broşür dağıtabilirsiniz.
  • Belli noktalara afiş astırabilirsiniz.
  • Yerel radyolara reklam verebilirsiniz.
  • Sosyal medya üzerinden aktif olabilirsiniz. Daha doğrusu olmak zorundasınız! Instagram ve Facebook sayfanız mutlaka olmalı.
  • Ayrıca mevcut müşterilerinizin iletişim bilgilerini alıp belli aralıklarla onlara SMS ya da e-mail göndererek kendinizi hatırlatabilirsiniz.



İşleri Artırmaya Yarayan 7 Pazarlama Taktiği

Oto yıkamacı kurduktan sonra artık tek amacınız müşterilerin ilgisini çekmektir. Bu bakımdan insanların hoşuna gidecek bazı pazarlama taktiklerini uygulamanız yerinde olacaktır.

Mevcut müşterileri kendinize bağlamak ve yeni müşteriler edinmek için aşağıda sıralayacağımız taktikleri kullanmanız işinizi büyütmek ve doğal olarak daha iyi kazanç elde etmek için oldukça işinize yarayacak.


1. Bekleme odası tasarlayın.

Lobi benzeri bir bekleme ve dinlenme salonu tasarlayın.. Burada televizyon, ücretsiz wi-fi, masaj koltuğu olmasına özen gösterin. Ayrıca ücretsiz çay, kahve ikram etmeniz de yine insanların hoşuna gidecektir. Bu bekleme odasını özenli bir biçimde tasarlarsanız insanların gözünde “lüks” bir hizmet aldıkları izlenimini bırakırsınız. Ve unutmayın, ilk izlenim çoğu zaman her şey demektir.

2. Belli bir konseptiniz olsun.

Oto yıkamacınız da belli bir konsepti olabilir. Örneğin oto yıkamacı da çeşitli filmlerin posterlerinin olması ya da belli sanatçıların resimlerinin olması oraya farklı ve özgün bir hava katar.

Örneğin Madrid’de bulunan Burbucar adlı oto yıkamacı, hem tasarımı hem de kullandığı suyun geri dönüştürülebilmesi bakımından oldukça farklı bir konsepte sahip.


3. Büyük vasıtalara da yer verin.

Kamyon ve tırların da oto yıkamacınıza rağbet etmesi için onlara uygun yıkama opsiyonları sunun. Büyük araçlara da hizmet verdiğinizi reklamlarınızda özellikle belirtin.


4. Ücretsiz yıkama yapın.

Özel kişi ve kurumlara yönelik ücretsiz yıkama kampanyanız olsun. Örneğin şehit ailelerinin araçlarını ücretsiz yıkayın. Ya da özel günlerde %50 indirime gidin.


5. Mini market ve kafetaryaya sahip olun.

İnsanlar araçlarının yıkanmasını beklerken marketten alışveriş yapabilmeli. Bunun için oto yıkamacıda ufak da olsa bir marketin olması iyi olacaktır. Ücretsiz çay kahve de yine insanları memnun edecektir. Ayrıca içecek ve atıştırmalık otomatları da iyi bir fikirdir.


6. Sadakat programı uygulayın.

Yani aracını 5 kez size yıkayan müşterilere 1 yıkama bedava olsun. Böylece insanların size gelmesi için bir sebepleri daha olur.

Mutlaka okuyun: En İyi Müşteri Sadakat Programları


7. Sosyal medyada faal olun.

Oto yıkamacınızın web sitesi olmalı ve bu web sitesinin Google’da üst sıralarda çıkması için siteye kaliteli içerik yüklenmelidir. Örneğin bu web sitesinde araç yıkamanın inceliklerine dair bir yazı paylaşırsanız siteniz daha üstlerde çıkar. Bir işletmenin web sitesi Google’da ilk sayfada çıkıyorsa, o işletme internet üzerinden de sipariş ve rezervasyon alıyor demektir.

Keza Facebook ve Instagram üzerinde faal olmanız da insanlarla etkileşiminizi artırır. Bununla birlikte araç yıkamaya yönelik faydalı bilgiler verdiğiniz videoları Youtube’a yüklerseniz oradan da belli bir kitle edinebilirsiniz. Unutmayın, otomobillerle ilgili videolar oldukça fazla izlenmektedir.


Oto Yıkamacı Türleri Nelerdir?

Eğer oto yıkamacı açmak istiyorsanız önce iş modelini belirlemeniz lazım. Seçeceğiniz modele göre kazancınız, iş kurmak için sermayeniz, personel sayınız da değişiklik gösterecektir.

Genelde insanlar tam oto yıkamayı tercih ederler. Benzinliklerde ise daha ziyade dış yıkama tercih edilir.

Tam Oto Yıkama (İç Dış):

Aracın içini ve dışını A’dan Z’ye yıkamak ve temizlemek olarak adlandırabileceğimiz tam oto yıkamada hem yıkama, hem  süpürme hem de kuru temizleme benzeri hizmetler verilir.

Dış Yıkama:

Sadece aracın dışının yıkandığı bu oto yıkama türünde basınçlı su veya deterjan ile aracın dışı yıkanır. Ayrıca benzinliklerde bulunan ve otomata para atarak çalıştırılan bıcı bıcı da kullanılabilir.

Kendin Yıka:

Burada da araç sahibine gerekli malzemeler verilir ya da kiralanır. Araç sahibi kendi aracını kendi yıkar. Yukarıda göreceğiniz mavi-kırmızı renkli bıcı bıcı ise otomat makinesine 20-50 liralık jeton atarak aktive edilir. 2-3 dakikalık bir sürede aracın dışı yıkanır ve bu iş için personel çalıştırmanız gerekmez.


Mobil Oto Yıkama:

Mobil oto yıkama adından da anlaşılacağı üzere gezici bir oto https://www.yeniisfikirleri.net/restoran-acmak/yıkama hizmetidir. Müşterinin ayağına gidilerek yıkama işlemi gerçekleştirilir.

Mutlaka okuyun: Mobil Oto Yıkama İşi Yapmak




İpuçları

Yoğun olmayan saatlerde müşterilerin gelmesini sağlamak için düzenli promosyonlar yapın.

Müşterilerinizin birçoğu yerel olacağından, pazarlama faaliyetlerinizi bulunduğunuz bölgede yürütün.

Müşterilere karşı nazik olun.

Oto yıkama dükkanınızdaki bütün ekipmanların bakımını düzenli olarak yaptırın.


Oto Yıkama Açma Şartları

a) Otopark olarak düzenlenen işyeri asgari 400 m2 kapalı alana sahip olacaktır.

b) Oto yıkama yapılacak yer imar planlarında Sanayi, Ticaret veya Ticaret+Konut lejantında olacaktır.

c)Oto yıkama yerlerinde araç otoparkı, büro ve bekleme salonu olacaktır.

ç) Suyun akım eğimi ızgaraya verilecek, çevreye sular akıtılmayacaktır.

d) Oto yıkama yerinin ses ve gürültü yalıtımı standartlara uygun olarak yapılacaktır.

e) Oto yıkama yerlerinde kesinlikle yağ değişimi, araç bakım ve tamiri, yedek parça satışı yapılmayacaktır.

f) Oto yıkama yapılacak olan işyerinin Yapı Ruhsatı, Yapı Kullanma İzin Belgesi ve Projesinde otopark olarak düzenlenmiş olması gerekir.


Oto Yıkama Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

a) Başvuru dilekçesi,

b)İlgili yere ait tapu veya kira sözleşmesi,

c) Kat mülkiyetine tabi yerlerde Kat Mülkiyeti Kanununa uygun olarak alınmış kat malikleri kurulu kararı,

ç)Kamuya ait mülkler söz konusu olduğunda izin/tahsis veya kira sözleşmesi,

d)İlgili yere ait ölçekli vaziyet planı,

e) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ekindeki başvuru sahibince doldurulmuş Gayrisıhhi Müessese Açma Ruhsatı Başvuru/Beyan Formu,

f) Fen İşleri Müdürlüğünden kanalizasyon hattına bağlantı için izin ve uygunluk belgesi.

g) İtfaiye raporu

h) Nüfus cüzdan sureti

i) 2 adet fotograf

Not: Bu belgeler ve şartlar belediyeden belediyeye farklılık göstereceğinden kesin bilgiler için ilgili belediyeye başvurmanızı öneririz.


Oto Yıkama Açmak Mantıklı mı? Kazançları Nasıldır?

2024 yılı itibariyle ülkemizde 27 milyon 482 bin 847 tane kayıtlı araç bulunuyor. Bu da düzenli olarak yıkanacak ve bakımı yapılacak 27 milyon araç demek. Ülkemizde araba sahiplerinin araçlarına verdiği değeri de düşünecek olursak oto yıkama açmak oldukça kazançlı olabilmektedir.

Ancak oto yıkamanın hangi şehirde açıldığına ve ne tür hizmetler verdiğine bağlı olarak da kazancı çok değişkenlik gösterebilir. Kaldı ki küçük bir ilçede açılıp sadece iç dış yıkama hizmeti veren bir oto yıkamacı ile İstanbul’da merkezi bir bölgede açılan ve 10 farklı pakette ve kişiye özel temizleme hizmeti veren bir oto yıkamanın kazancı arasında devasa bir fark bulunur. Aynı anda kaç araca hizmet vereceğiniz de kazancı en çok etkileyen faktörlerin başında gelir.

Bu sebeplerden dolayı oto yıkama dükkanlarının aylık olarak 50 bin ila 400 bin TL arasında bir kazanç elde edeceklerini söyleyebiliriz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar