Amerika’da Yaşamak ve Çalışmak

Amerika’da nasıl yaşayacağınızı ve çalışacağınızı açıklamanın en kolay yolu Amerika birleşik devletleri göçmen yasasını özetlemektir. Bu büyük resimdir. Bütün olasılıkları gördükten sonra hangi seçeneğin sizin için uygun olduğuna karar vermek daha kolay olacaktır. Amerika Birleşik Devletlerine göçün iki ana kategorisi vardır: göçmen vizesi veya yeşil kart olarak da bilinen daimi ikamet vizesi ve göçmen olmayan vizesi olarak bilinen geçici ikamet vizesi. İnsanların çoğu normalde yeşil kart almak isterler çünkü bu sayede Amerika’da hayat boyu oturma ve hiçbir kısıtlama olmadan çalışma hakkına sahip olurlar. Yeşil kart almanın dört ana yolu vardır:

1 – Aile dayanaklı yeşil kartlar

2 – İşveren dayanaklı yeşil kartlar

3 – Yeşil kart çekilişi

4 – Sığınma hakkı

 

1 – Aile dayanıklı yeşil kartlar

Aile dayanaklı yeşil kart alabilmek için Amerikan vatandaşı olan birinci derece akrabanızın veya daimi ikamet iznine sahip birinin olması gerekir. Daimi ikamet iznine sahip kişiler sadece eşleri ve çocukları için başvurabilir. Amerikan vatandaşlarının birinci derece akrabaları (21 yaşından küçük bekar çocuklar, eş, anne, baba ve belirli bazı durumlarda dullar) için kota veya limit yoktur ve bu nedenle bekleme listesi de bulunmamaktadır. Tercihli kategorilerden birine giren akrabalar, her yıl verilebilecek vize sayısı limitlerine tabidir ve beş yıldan on beş yıla kadar bekleyebilirler.

 

2 – İşveren dayanaklı yeşil kartlar

İşveren dayanaklı vizeler genelde en iyi ihtimal olarak görülür ve tercih edilir. Beş türü vardır:

EB-1: Olağandışı vasıflara sahip, önemli profesörler ve araştırmacılar veya çok uluslu yöneticiler ve müdürler

EB-2: olağanüstü vasıflara sahip yabancılar veya ileri düzey meslek sahibi olan yabancılar ( işveren/sponsor gereklidir )

EB-3: profesyonel çalışanlar ( üniversite diploması olan ), nitelikli işçiler ve vasıfsız işçiler ( işveren/sponsor gereklidir )

EB-4: dini meslek sahipleri

EB-5: 1 milyon dolar yatırım yapacak ve 10 yeni tam zamanlı iş yaratacak yabancılar ( sınırlı durumlarda 500,000 dolarlık yatırım ve 5 yeni iş yaratılması kabul edilir )

İşveren dayanaklı vizelerin işlem süresi çeşitlilik gösterir. EB-1 veya EB-5 başvurusu 1 seneden az bir sürede onaylanabilir. Bununla birlikte EB-3 başvurusunun onayı 5 seneyi geçebilir.

 

3 – Yeşil kart çekilişi

 

Yeşil kart çekilişi ( çeşitlilik vizesi ) göçmen sayısını arttırmak için uygulanan bir hükümet programıdır. Yeşil kart göçmen sayıları az olan ülkelerin vatandaşlarına dağıtılır. Örneğin kanada, Meksika, İngiltere, Hindistan, Çin ve Filipin vatandaşları katılamaz.

Hükümet her sene 50,000-55,000 arası vize dağıtır. Hükümet bazı kazananların nitelikli olmadığını düşünür. Yeşil kart çekilişinin giriş zamanı her sene değişir ancak genellikle ekim ve aralık ayları arasında olur.

 

4 – Sığınma hakkı

Bazı firmalar sığınma veya mülteci hakkı başvurularını kabul etmez. Bununla birlikte bu kişilere de yeşil kart verilir. Irk, din, milliyet, belirli bir sosyal gruba üyelik veya ait sayılma ya da siyasi görüşleri nedeniyle baskı görmekten korkan ve bunu kanıtlayan kişiler sığınmacı veya mülteci statüsü için başvurabilir.

 

Geçici vizeler

İnsanların çoğu yeşil kartı başvurusu öncesi veya sırasında Amerika’da olmak ister. Bu nedenle Amerika’ya öncelikle geçici vizeyle giderler. Farklı 30 geçici vize türü vardır. En yaygın olan geçici vizeler:

B-1/B-2: Ziyaretçi vizeleri

Ziyaretçilerin altı ay boyunca Amerika’da kalmasına izin verir. ( çalışma izni verilmemektedir )

E-2: Yatırımcı vizeleri

Antlaşma uyarınca yatırımcı vizeleri belli ülkelerdeki yatırımcıların Amerika’da yatırım yapmalarına karşılık verilir. Beş seneye yakın vize çıkabilir ve yenilenebilir. Yatırımcı kendi işinde çalışabilir. Eşleri sınırsız geçici çalışma kartı alabilir. 21 yaş üstündeki çocukları kendilerine eşlik edebilir ve okula gidebilir ancak çalışamaz.

F-1: Öğrenci vizeleri

Amerika’daki eğitim kurumlarında eğitim görecek yabancı öğrencilere verilir. Bazı durumlarda sınırlı düzeyde çalışmalarına izin verilebilir.

H1B: Özel meslek sahibi vizeleri

İşverenin sponsor olması durumunda profesyonel seviyedeki çalışanlara çalışma izni verilir.

J-1: Değişim programları vizeleri

Değişim programları kapsamındaki ziyaretçilere verilen vizeler. Bu kapsama öğrenciler, akademisyenler, stajyerler, profesörler, araştırma görevlileri, uzmanlar, doktorlar, resmi ziyaretçiler vs. girmektedir.

K-1: Amerikan vatandaşlarının nişanlılarına verilen vizedir.

K-3: Amerikan vatandaşlarının eşlerine verilen vizedir.

L-1: Amerika bağlantılı uluslararası firmalara tayin edilen çokuluslu yöneticiler, müdürler ve uzman çalışanlar içindir.

O-1: Geçici iş arayan olağanüstü yetenekli kişilere ( sanat, bilim, atletizm, öğretim veya iş alanında ) verilen vizedir. Bu vize üç seneyi kapsar ve yenilenebilir.

P-1: tanınmış uluslar arası eğlence grupları ve atletler için verilen vizedir.

R-1: dini görevlilere verilen vizedir.

TN vizesi Kanada ve Meksika vatandaşı olan profesyonel çalışanlara verilir.

Hangi geçici vizeye başvuracağınıza karar vermek için kendinize şu soruyu sorun: biri için mi çalışmak istiyorsunuz yoksa kendi işinizi mi yapmak istiyorsunuz?

Amerika’da yaşamak ve çalışmak isteyenlere öze rehber niteliğinde yazılar paylaşmaya devam edeceğiz. Aklınıza takılan konularda bilgi almak için yazımıza yorum bırakabilirsiniz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir