En Çok Milyoner Yetiştiren 10 Üniversite

Araştırma ve danışmanlık şirketi olan Spectrum Group tarafından 2016 yılı Mart ayında hazırlanan bir rapora göre milyoner insanların sayısı hızla artıyor. 9.63 milyondan fazla kişi 1 milyon dolardan daha büyük bir net değeri elinde tutuyor. Aynı zamanda 1.24 milyon insan 5 milyon dolarlık net değerden daha fazlasına sahipken, 132 bini ise yaklaşık 25 milyon dolardan daha büyük bir net değeri elinde bulunduruyor.

Bu milyonerlerden bazıları varlıklı ailelerde dünyaya gelmiş olsa da birçoğunu sıfırdan başlayıp kendi servetlerini yaratan kişiler oluşturuyor. Spears Magazine ve Wealth Insight tarafından 2016 yılında hazırlanan rapora göre ise, milyoner olanların %99’u bir üniversite ya da kolejden mezun, ki bu araştırma sonucu aynı zamanda bazı okulların diğerlerine göre daha fazla milyoner yetiştirdiğini gösteriyor.

Milyoner yetiştiren okulların birçoğu, çok büyük bir farkla Amerika’da faaliyet gösteren okullar. Diğer bir ifadeyle, milyonerlerin mezun olduğu 500 okuldan 216’sı Amerika’nın önde gelen okullarından oluşuyor. Bu konuda, Amerika’yı açık ara farkla takip eden ve 42 okulunun listede yer aldığı ülke ise İngiltere. İngiltere’den sonra listede 27 okulla Kanada ve Fransa geliyor.

Eğer, 500 okul arasında zaman kaybetmek istemiyorsanız, dünyanın en büyük milyonerlerini yetiştiren ilk 10 okul hakkında sizler için hazırladığımız çalışmaya bir göz atabilirsiniz. Bu okulların 8’i Amerika’da, geriye kalan iki okul ise İngiltere’de bulunuyor.

 

#10: Cornell Üniversitesi

cornell-universitesi

1865 yılında New York’un Ithaca bölgesinde kurulan Cornell Üniversitesi şimdiye kadar çığır açan birçok başarıya imza attı. İlk bölümü gazetecilik lisans programı olan Cornell Üniversitesi aynı zamanda Amerika’da ilk veterinerlik lisans programını başlatan okul da. Bunun yanında, elektrik mühendisliği ve endüstri mühendisliği alanlarında doktora programlarını başlatan ilk üniversite olma özelliğine de sahip.  Abraham Lincoln’un Gettysburg Konuşmasının elle yazılmış 5 kopyasından biri Cornell Üniversitesi’nde bulunuyor. Üniversite, News&World Raporunda açıklanan en iyi üniversiteler listesinde 16. sırada gösteriliyor.

Öne çıkan mezunların arasında Staples’in kurucusu Myra Hart, Qualcomm’un kurucusu Irwin M. Jacobs, Burger King’in kurucusu James McLamore ve Pricelink.com’un kurucusu olan Jay Walker bulunuyor. Yönetim bilimi gurusu Ken Blanchard, psikolog Joyce Brothers ve Coors Brewing Şirketi’nin kurucuları Adolph Coors Jr ve Joseph Coors da buradan mezun olan diğer önemli isimler.

 

#9: Pennsylvania Üniversitesi

pensilvanya-universitesi

1740 yılında Benjamin Franklin tarafından Pennsylvania’nın Philadelphia bölgesinde kurulan Pennsylvania Üniversitesi, UPenn ya da Penn olarak da biliniyor. Bağımsızlık Bildirgesi’ne imza atan 8 kişi ve Amerikan anayasasının imzacılarından 9 kişi bu tarihi üniversitede yetişmiş. Aynı zamanda, ülkenin ilk tıp okuluna, işletme bölümüne ve ilk öğrenci birliğine sahip olan UPenn, News&World Raporundaki en iyi üniversiteler listesinde 7. sırada bulunuyor.

Öne çıkan mezunlarının arasında Donald Trump, John Heisman ile aynı adı taşıyan Heisman Trophy, milyarder yayıncı Walter Annenberg, bir başka milyarder John Huntsman, R Block’un kurucusu Richard Bloch, Cisco’nun kurucu ortaklarından Len Bosack, Law&Order’ın yaratıcısı Dİck Wolf ve Candace Bergen yer alıyor.

 

#8: Cambridge Üniversitesi

cambridge-universitesi

1209 yılında İngiltere’nin Cambridge şehrinde kurulan Cambridge Üniversitesi ülkenin ikinci en eski üniversitesi. Cambridge, British Magazine tarafından 2013 ve 2014’ün en iyi üniversiteleri listesinde 7. sırada gösterilmişti.

Önemli mezunlarının arasında Sir Isaac Newton, Francis Bacon, Charles Darwin, Stephen Hawking, Kral 6. George, Oliver Cromwell ve Harvard Üniversitesi’nin ilk yöneticisi John Harvard bulunuyor.

Öne çıkan diğer mezunlar ise nükleer fiziğin atası Ernest Rutherford, atom bombasını bulan J. Robert Oppenheimer, termodinamik yasalarını geliştiren Henry Cavendish, Sir Ian McKellan, William Wordsworth, Bertram Russell ve Alfred Lord Tennyson.

 

#7: New York Üniversitesi

new-york-universitesi

Manhattan’ın Greenwich Village bölgesinde yer alan New York Üniversitesi’nin kuruluş yılı 1831. Ülkenin en büyük özel üniversitesi olmasının yanında, News&World Raporuna göre en iyi üniversiteler listesinde 32. sırada gösterilmişti.

Ünlü mezunlarının arasında IBM’in kurucusu Charles Ranlett Flint, İzlanda’nın ilk milyarderi Thor Bjorgolfsson, Ben&Jerry’nin kurucusu Ben Cohen, Southwest Havayolları’nın kurucusu Herb Kelleher ve Home Depot’un kurucusu Kenneth Langone bulunuyor. Martin Scorsese, M. Night Shyamalan, Alec Baldwin ve Billy Crystal ise öne çıkan diğer mezunlar.

 

#6: Massachusetts Teknoloji Enstitüsü

mit-universitesi

Cambridge’in Massachusetts bölgesinde bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 1861 yılında kuruldu. Enstitü şimdiye kadar Nobel ödülü kazanan 81 kişi ve Rhodes Bursu’nu alan 45 kişiyi yetiştirdi. Aynı zamanda, NewsWorld Raporuna göre en iyi üniversiteler listesinde 7. sırada yer alıyor. Kauffman Vakfı tarafından yürütülen bir çalışmaya göre ise “MIT mezunları tarafından kurulan ve şu anda faaliyet gösteren şirketler birlikte bağımsız bir ülke kursaydı, yarattıkları değer bu ülkeyi dünyanın 17. büyük ekonomisi haline getirecek güçte olurdu.”

Öne çıkan mezunlarının arasında McDonnell Douglas Aircraft’ın kurucuları Donald Douglass ve James McDonnell, Texas Instruments’ın kurucusu Cecil H. Green ve Eastmen Kodak’ın kurucusu George Eastman yer alıyor. Diğer önemli mezunları ise astronot Buzz Aldrin ve Ronald Mcnair, Harvard Üniversite’nin eski başkanı Lawrence Summers, Benjamin Netanyahu ve Kofi Annan.

 

#5: Oxford Üniversitesi

oxford-universitesi

İngiltere’nin Oxford şehrinde bulunan Oxford Üniversitesi’nin 1096 yılında kurulduğuna ve var olan en eski üniversitelerden biri olduğuna inanılıyor. Üniversite, British Magazine tarafından en iyi üniversiteleri listesinde 2. sırada gösterilmişti.

Oxford, bugüne dek Margaret Thatcher, Tony Blair ve David Cameron’ın da içinde bulunduğu 26 başbakan yetiştirdi. Aynı zamanda, Oxford’da Rhodes bursunu almaya hak kazananlar arasında önceki başbakan Bill Clinton da bulunuyor. Büyük filozoflar Thomas Hobbes ve John Locke gibi, T.S. Elliott, Oscar Wilde, Samuel Johnson, J.R.R. Tolkine ve Percy Bysshe Shelley’nin arasında bulunduğu önemli edebiyatçılar da Oxford mezunlarının arasında yer alıyor.

 

#4: Columbia Üniversitesi

kolombiya-universitesi

New York’un en eski, ülkenin ise en eski beşinci üniversitesi olan Columbia Üniversitesi 1754 yılında kuruldu. Ülkedeki ilk tıp bölümünün kurulduğu yer olan üniversite, News&World Raporuna göre en iyi üniversiteler listesinde 4. sırada yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde mali sistemin kurucusu oaln Alexander Hamilton, Amerikan başbakanları Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt ve Barack Obama üniversitenin yetiştirdiği önemli kişiler arasında yer alıyor.

Ünlü mezunları arasında bulunan diğer isimler ise Warren Buffett, Simon&Schuster’in kurucu ortaklarından biri olan Richard Simon, Sydney Lumet, Joseph Gordon Levitt, Jake ve Maggie Gyllenhaal, Ed Harris, Alicia Keys, Oscar Hammerstein II.,Lou Gehrig, Sandy Koufax, David Stern, Casey Affleck ve Art Garfunkle.

 

#3: Kaliforniya Üniversitesi

california-universitesi

Kaliforniya Üniversitesi 1868 yılında kuruldu. Üniversite, bir kısmının Los Angeles, Berkeley ve San Francisco’da bulunduğu toplam 10 kampüse sahip. Diğerleri ise Davis, Irvine, Merced, Riverside, San Diego, Santa Barbara ve Santa Cruz’da yer alıyor.

News&World Raporuna göre en iyi üniversiteler listesinde 3. sırada bulunuyor.

Ünlü mezunlarının arasında gösterilen isimler ise her ikisi de birer milyarder olan Peter Sperling ve Robert W. Dugan, Zappos’un kurucusu Nick Swinmurn, William Randolph Hearst, Kareem Abdul-Jabbar, Troy Aikman, Francis Ford Coppola ve Carol Burnett.

 

#2: Stanford Üniversitesi

standford-universitesi

San Francisco ve San Jose bölgeleri arasında bulunan Stanford Üniversitesi 1885 yılında kurulmasına rağmen, 1891’de hizmete açılmış. Amerika’daki en düzenli kampüs yapısına sahip olan Stanford, aynı zamanda News&World Raporuna göre en iyi üniversiteler listesinde 5. sırada yer alıyor.

Başbakan Herbert Hoover’ın yanında, üniversitenin ünlü mezunlar listesinde Elon Musk, Phil Knight, Hewlett-Packard’ın kurucuları William Hewlett ve David Packard, Tiger Woods, Yahoo’nun kurucu ortağı ve önceki CEO’su Jerry Yang gibi birçok milyarder ve milyoner isim bulunuyor.

 

#1: Harvard Üniversitesi

harvard-universitesi

1636 yılında, Cambridge’in Massachusetts bölgesinde kurulan Harvard Üniversitesi şimdiye dek 8 Amerikan başbakanı, 47 Nobel kazananı ve Pulitzer Ödülüne layık görülen 46 kişiyi yetiştirdi. Aynı zamanda, dünyanın en büyük akademik kütüphanesine sahip olan üniversite, News&World Raporuna göre en iyi üniversiteler listesinde 1. sırada yer alıyor.

Harvard’dan mezun olan başbakanlar arasında Barack Obama, George W. Bush, John F. Kennedy ve Theodore Roosevelt bulunuyor. Diğer öne çıkan mezunlar ise Bill Gates, Mark Zuckerberg, Mitt Romney, Michael Bloomberg, Tommy Lee Jones, Alan Dershowicz, Al Gore ve Matt Damon.

 

İlginizi çekebilir

Okulu Bırakıp Dünyanın En Zenginlerinden Olan 8 Kişi
Okuldayken Zengin Olan 5 Girişimci
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir