Salı, Eylül 10, 2024
Ana SayfaGenelFreelance Nasıl Çalışılır?

Freelance Nasıl Çalışılır?

Günümüzde geleneksel kariyerlerini bir kenara bırakıp daha esnek çalışmalarını sağlayan serbest çalışmaya başlayan kişi sayısı milyonları aşarken şirketler de buna ayak uydurmak için hiç görülmemiş stratejilere başvurmaya başladı.

Freelance çalışan işe almak artık daha çok kabul görüyor hem de şirketlerin daha çok işine yarıyor. Böylece ihtiyaç duyulan becerilere sahip kişiler freelance olarak çalışmaya başlıyor ve daha sonra bunu kendi işleri haline getiriyor. Ben de içerik pazarlaması kariyerimde tam olarak bu adımları izledim.

Daha az vergi ödemek, daha az çalışan harcaması, sağlık sigortası ödememek, daha küçük ofise sahip olmak… Bu listeyi sonsuza kadar uzatabilirsiniz. Şirketler tam da bu sebeplerden dolayı işlerini büyütmelerine yardımcı olması için serbest zamanlı yazar, tasarımcı, pazarlamacı ve geliştiricilerle çalışıyor.

Phoenix Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre 30 yaş altındaki 1.600 katılımcının %63’ü 20’li yaşlardayken ya kendi işlerini kurmuş ya da yakın gelecekte bunu yapmak istiyor. Henüz girişimci olmayanların %55’i ise bir gün olmak istiyor.

Peki, yaşımıza bakmaksızın nasıl kendi işimizi kurup kariyerimize girişimci olarak devam edebiliriz? Serbest zamanlı çalışmak işinizde çalışmaya devam ederken bir yandan başka bir işle uğraşmanın en makul ve gerçekçi yoludur.

Hepimizin ödemesi gereken faturaları ve sırf hayallerimizin peşinde koşmaya karar verdik diye bir gecede kendiliğinden yok olmayan harcamalarımız var. Girişimci olmak çok büyük sorumluluğu da beraberinde getiriyor.

 

Ama Önce… Tam Zamanlı İşimi Bırakmadan Freelance Çalışmaya Neden Başladım?

2022 yılında tam zamanlı işimi bırakmadan önce serbest zamanlı işimden altı haneli kazanç elde etmeyi başardım.

Tutkularımın peşinden koşmak için tam zamanlı işimi bırakmak bana ilk başta makul gelmemişti. Ben de serbest zamanlı işimi ek iş olarak yapmaya karar verdim ve içerik pazarlaması yaparak markamı kurmaya başladım. Bunu yaparken tam zamanlı işimi de bırakmadım ki markamın temelini oturtana kadar faturalarımı ödeyebileyim.

Nihai hedefim tam zamanlı olarak daha nitelikli içerik üretmek ve online kurslar vermek olduğu için ilk olarak karlı bir serbest zamanlı iş yürütmeyi başarabilirsem yeni kurslar oluşturmaya ve bu fikri tam olarak sağlamlaştırmak için ihtiyacım olan zamanı da yaratabileceğimi düşündüm.

Daha fazla zaman yaratmak benim için en değerli hazineydi ve tam zamanlı işimde çalışırken zaman yettirmeye çalışmaktansa pasif gelir elde etmemi sağlıyordu. Tam zamanlı işime ek olarak freelance işimden aylık ortalama 40.000 TL kazanıyordum ve bu paranın büyük bir kısmını internet sitemi oluşturmaya ve kurslarıma harcıyordum.

Freelance işimi kurmak için borca girmek ya da birisinden borç almak istemediğim için tam zamanlı işimi bırakmadan, işten önce ve sonraki boş zamanlarımda ve hafta sonlarında bu işi yapmayı tercih ettim.

Bu tecrübe bana freelance bir iş kurmak ve yeni müşteriler kazanmaya çalışırken müşteriler için kaliteli içerikler üretmeye devam etmek için ne kadar çok çalışmam gerektiğini öğretti. Freelance işinizde çalışırken aynı zamanda bu işi büyütmeye çalışmak arasında denge kurmak kolay değildir.

Tam zamanlı işinizde yüksek performans göstermeye çalışırken freelance projeler için zaman yaratmaya çalışmak zor olacak bunu aklınızdan çıkarmayın. Ancak freelance işinizi tam zamanlı hale getirdiğiniz zaman şimdi harcayacağınız ekstra zaman her şeye değecektir.

Özellikle de benim gibi her iki işte birden çalışıyorsanız freelance çalışmak kendi işinize sizi bir adım daha yaklaştırır.

 

Tam Zamanlı Çalışmaya Devam Ederken Freelance Bir İş Kurmanın 10 Yolu

Freelance işinize başlamadan önce ilk olarak bunu neden yapmak istediğinizi sorgulamalısınız. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşündükten sonra sınırlı zamanınızı nasıl kullanacağınız bu işte ne kadar başarılı olacağınızı belirleyecektir.

 

1. Hedeflerinizi Belirleyin.

Kesin ve ulaşılabilir hedefler belirlemediğiniz müddetçe istediğiniz yere ulaşmak konusunda çok büyük sorunlar yaşayabilirsiniz.

  • Freelance çalışmak tam zamanlı işinizle birlikte yürütebileceğiniz ve ek gelir elde edebileceğiniz bir seçenek mi?
  • Kendi kendinizin patronu olmak istediğiniz için mi freelance işinizi tam zamanlı işiniz haline getirmek istiyorsunuz?
  • Ya da freelance çalışmayı bambaşka bir hedefe ulaşmak için bir adım olarak mı görüyorsunuz?

Nihai hedefinizden bağımsız olarak bunu kafanızda net olarak belirlemelisiniz.

Neden serbest zamanlı çalışmaya başlamak istediğinizi düşünün. Freelance çalışan bir yazar mı olmak istiyorsunuz? Freelance tasarımcı mı yoksa bir geliştirici mi? Verdiğiniz kararın nihai hedeflerinizle uyuştuğuna dikkat edin.

Freelance çalışmak konusunda hedeflerinizi tam olarak belirledikten sonra kısa vadeli hedeflerinizi uygulamaya ve bu konuda başarılı olmanızı sağlayacak ölçütleri belirmeye başlayabilirsiniz.

Nihai hedefinizin freelance kendi işinizi kurmak olduğunu düşünelim. Saatleri kendiniz belirleyecek, kimle çalışacağınıza karar verecek ve işinizle ilgili bütün kararları siz alacaksınız. Peki, bu noktaya nasıl ulaşacaksınız?

Freelance işiniz, tam zamanlı işinizden istifa etmenize imkan tanıyacak kadar sürdürülebilir bir gelir elde etmenizi sağlamalı. Bu konuda şöyle bir kural koydum: Freelance işimi tam zamanlı hale getirmek için maaşlı işimden istifa etmeden önce maaşımın en az %75’ini kazanmalıyım.

 

2. Kar Elde Etmenizi Sağlayacak Bir Niş Bulun.

Diyelim ki grafik tasarımcısınız ya da boş zamanlarınızda Adobe Illustrator& Photoshop uygulamasında becerilerinizi geliştiriyorsunuz.

Siz ne yaparsanız yapın sizden daha düşük ücretlere bu işi yapacak bir sürü insanla karşılaşabilirsiniz. Dünya daha az masrafla yaşayıp sizden daha az para isteyerek iş yapacak insanla dolu. Serbest zamanlı çalışan biri olarak fiyat konusunda rekabete girmeyi şu an için bir kenara bırakın.

Freelance çalışanlar arasında fiyatı düşürmek için birbirinizle yarış yapmaya değmez. Fiverr, Upwork ve diğer siteler zaten bu tür seçenekleri serbest zamanlı çalışanlar için sıralıyor. Küçük bir not: Gerçekten ihtiyaç duymadığınız sürece hizmetlerinizi bu tür sitelerde listelememenizi öneririm.

Freelance işiniz için bir niş bularak kaliteye değer verecek bir endüstri ve müşteri kitlesi seçmiş olursunuz. Kalite konusunda rekabet eden bir sektöre girdiğinizde hizmetlerinizi sunma şekliniz kökten değişecektir. Fiyat konusunda değil değer konusunda rekabet etmiş olursunuz.

Önünüze gelen herhangi bir grafik tasarım işini almak yerine sadece startup blogları için bilgilendirici tasarımlar ya da teknoloji şirketleri için e-kitap tasarımları yapmaya odaklanabilirsiniz. Sizi gerçekten ilgilendiren bir alan seçin ve bu alanın en iyisi olmaya gayret edin.

Nişiniz konusunda kendinize güvendiğiniz takdirde freelance işinizi istediğiniz yönde genişletebileceğiniz bir platforma sahip olabilirsiniz. Başladığınız yerden en iyi konuma nasıl gideceğiniz konusunda stres yapacağınıza yavaş yavaş ilerlemeyi deneyin. İlerleme beraberinde daha çok ilerlemeyi getirir.

Mutlaka okuyun: En Çok Kazandıran Freelance Meslekler

 

3. Hedef Kitlenizi Belirleyin.

Karlı bir niş bulmanız ne kadar önemliyse doğru müşterileri seçmek de o kadar önemlidir.

Freelance işinizde çalışmaya başladığınızda müşteri kazanmak için geniş açılı düşünmelisiniz. Kimle çalışmak istediğinizi düşünün, ilk olarak onları belirleyin. Birkaçıyla çalıştıktan sonra benzer müşterilerle yolunuza devam edip etmeyeceğinize karar vermiş olursunuz.

Freelance çalışmaya başladığımdan beri iş modelime uygun müşterileri bulabilmek için pek çok farklı insanla çalıştım. Teknoloji startuplarından influencer’lar ve sağlam markalara kadar herkesle haşır neşir oldum.

İşimin yelpazesini bu kadar daraltmamın sebebi benzer müşterilerle çalışmam ve bu müşterilerin de benzer çevreleri olması. Ben itibarımı nişimle kazandım.

Bu ilk başta vermesi zor bir karar çünkü pek çok işi geri çevirmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak birlikte çalışacağınız müşteri kitlesini daraltma süreci uzun vadede daha başarılı işler yapmanızı sağlayacaktır. Sizi destekleyecek müşterileri bulduğunuz zaman sizi kimse tutamaz.

Fiyata değil değere odaklanmamız gerektiğine geri dönecek olursak, freelance işinize başlamak konusunda yaptığınız her şey müşterilerinize en kaliteli içeriği sunma kabiliyetinizle uyuşmalı:

“Müşterilerinizi o kadar mutlu edin ki sizin satış elemanlarınız olsunlar.”

Hedefiniz otoritenizi inşa etmek ve belirli müşteriler için bir numaralı marka haline gelmek olmalı.

Nişinizi daralttığınızda hedef kitleniz projeleri konusunda başvuracağı en iyi kişinin siz olacağını hemen anlayacaktır. Bu şekilde hem ilk işe başladığınızda aldığınız ücrete kimse ses çıkaramaz hem de daha yüksek ücret almanıza giden yolu açar.

Freelance çalışmaya başlarken size uygun hedef kitleyi belirlemek için kendinize şu dört soruyu sorun:

  • En çok hangi işletme hizmetlerimden yararlanır?
  • Gelir hedefime ulaşmak için hangi işletmeler istediğim ücreti bana ödeyebilir?
  • Bu işletmelerin karar merciileri kim ve onları demografik bilgileri ve ilgi alanları hakkında ne öğrenebilirim? Onlarla kişisel bir bağ kurabilir miyim?

Tüm bu bilgileri öğrendiğinizde bu müşterilerin sizden ne istediğini tam olarak karşılayan bir mail yazmanızı, onlarla kişisel bir ilişki kurmanızı ve ihtiyaçlarını anında karşılamanızı sağlar.

Hedef kitlem startup’larla kurduğum kişisel bağ sayesinde benimle kolayca ilişki kurabilir. Bu da içerik pazarlama stratejimi beğenmelerini sağlar. Portföyüm onların yaptığı işlerle doğrudan ilişkili olduğu için onlar için de başarılı işler üreteceğime yürekten inanıyorlar.

Mutlaka okuyun: Doğru Müşteri Seçimi Nasıl Yapılır?

 

4. Hizmetleriniz İçin Stratejiler Oluşturun.

Rakiplerinizin verdiği ücret değili sunduğunuz değere uygun ücret talep edin.

Kendi değerlerinizi başkalarının tanımlamasına izin vermeyin. Freelance çalışmaya başlamak bu anlama gelmez.

Ne kadar yüksek ücret talep ederseniz müşteriler o kadar az şikayet eder. En yüksek bütçeli müşterileri özenle seçmelisiniz. Çünkü bu kişiler, daha yüksek gelir elde etmek için daha çok para harcamaya istekli olurlar.

Küçük bütçeli müşterilerse çoğu zaman bu kadar fazla para harcamak istemezler ve bu yüzden projeler fazla kazanç elde edemediğinde kayıplarını çok uzun süre karşılayamazlar.

Çok yüksek ücret diye bir şey yoktur. Talep ettiğiniz ücretler hedef kitleniz için çok yüksek (ya da çok düşük) olabilir ama kime hizmet edeceğiniz konusunda ayrıntılı bir araştırma yaparsanız tam olarak müşterilerinizinin ihtiyaç duyduğu hizmetleri sunarsınız.

Kendi freelance işimde müşterilerim için ayrıntılı ve üzerinde düşünülmüş blog içerikleri üretiyorum.

İçeriğimiz çoğu 1.500-2.500 kelime arasında değişiyor ve pek çok işletme için oldukça değerli olan arama sonuçlarında en üst sıralarda çıkıyor. İşim yazmanın çok ötesinde olduğu ve içerik yayınlandıktan sonra çok fazla ilgi çektiği için herhangi bir “yazarın” ortaya koyacağı işten daha kaliteli içerik üretmeye çalışıyorum. Bu ekstra çabam için talep ettiğim ücret gönderi başına 500 TL’den başlıyor ve diğer ihtyiaçlara göre daha da artabiliyor.

Hak ettiğiniz ücretten çok daha fazlasını talep etmeyin ama yaptığınız işi de küçümsemeyin.

İnsanlar projelerinde onlara yardımcı olacak birilerini arıyor, bu nedenle en doğru kişi olduğunuzu göstermelisiniz. İş için en uygun kişi olduğunuza ikna olurlarsa ücret çok da büyük önem taşımaz. .

Her müşteri için en uygun kişi olmayabilirsiniz ve nişinizle uyuşan sektörle ilgili bütün jargonu ve deyimleri biliyor olmanız otorite sahibi olduğunuzu göstermez.

Mutlaka okuyun: Sektörünüzde En İyisi Olmanın Yolları

 

5. Kaliteli Bir Portföye Sahip Olan Bir İnternet Sitesi Kurun.

Freelance çalışacaksanız internet dünyasında varlığınız olmalı. Ben de buna gönülden inandığım ve kaliteli müşteriler kazanmanızı sağlayacak portföyün olmazsa olmazlarını paylaşması için bu konunun uzmanı olan arkadaşımdan yardım istedim.

Başlangıç noktası olarak portföy sitesinin ne olduğunu anlamamız gerek. Bu site aslında muhtemel müşterilerinizin sizin hakkında edineceğil ilk izlenimdir. Bu site sizin çalışma şekliniz, yaptığınız iş ve daha önce çalıştığınız müşteriler (ya da şirketler) hakkında potansiyel müşterilerinizin bilgi sahibi olmalarını sağlar. Bu sitede sunduğunuz hizmetleri ve bu hizmetleri kime sunduğunuzu açık ve net olarak belirtmelisiniz. Ayrıca bu iş ve çalışmak istediğiniz müşteriler için en iyi kişi olduğunuzu karşınızdaki kişiye anlatmalı ve kendinizi pazarlamalısınız.

Hizmetlerinizi etkili bir şekilde satabilmek için portföyünüzün şunları içermesi gerekiyor:

  • Uzmanlık alanınızı anlatması & örnek işlerinizi göstermesi.
  • İletişim bilgilerinizi ve kişisel özelliklerinizi.
  • Önemli becerilerinizi, eğitim bilgilerinizi ve başarılarınızı.
  • Referanslar (çalışma arkadaşlarınızdan ya da bu işe ilk başladığınızda daha önceki patronlarınızdan almış olsanız bile).
  • Evriminizi, yeni müşterilerinizi ve yaptığınız işleri.

Portföy sitenizi oluştururken kendi sektörünüzdeki serbest zamanlı çalışan diğer kişileri bulun ve ilham almak için kendi hikayelerini anlatmalarını isteyin.

 

6. Sunduğunuz Hizmetleri Örneklerle Açıklayın.

İnternet sitenizin uzmanlık alanınızı vurgulayan bir baş ucu kaynağı olmasını istersiniz.

Kendi alanınızda tanındığınızdan emin olmanın en iyi yollarından biri de müşterilerinizi etkileyecek yeni içerik, resim ve video yayınlamaktır. Müşterilerinizin ihtiyaçlarını tam olarak anladığınızda harekete geçin ve internet siteniz için ihtiyacı karşılayan içerikler üretin.

Müşterilerinize ihtiyaç duydukları içeriği yaratabileceğinizi göstermekten daha iyi bir pazarlama şekli yoktur. Ayrıca böyle bir birikime sahip olduğunuzda müşterilerinizin her ihtiyacına uygun içeriği anında bulup çıkartabilirsiniz.

Benim internet sitem bunun canlı bir örneği. Freelance çalışmaya karar verdiğimde en azından ayda bir kez karlı bir ek iş kurmanın yollarını anlatan ve en az 4.000 kelimeden oluşan içerikler üretmeye karar vermiştim.

Benzer hedef kitleyle çalışan müşterilerle çalışmam da bir tesadüf değil. Muhtemel müşterilerimin yapması gereken tek şey içeriklerimin ne kadar ilgi gördüğünü kontrol etmek, iletişim kurma tarzımı ve onlarla nasıl çalışabileceğimi öğrenmek.

Eğer internet sitesi tasarımcısıysanız portföyünüzü titizlikle oluştumanız gerekir çünkü portföyünüz müşterileriniz için yapabileceklerinizin bir belgesidir. Benim gibi bir yazarsanız blog gönderilerinizin çalıştığınız herkesin nişiyle uyuşmalı. Tasarımcılar için de aynı şey geçerlidir. İnternet sitenize koyduğunuz resimlerin muhtemel müşterileriniz için yaratmak istediğiniz içeriklerin bir belgesi olduğundan emin olun.

 

7. İlk Müşterilerinizi Özenle Seçin.

Yeni müşteri kazanmak için sınırlı vaktiniz olduğu için sahip olduğunuz müşterilerden en iyi şekilde yararlanmalısınız. Bunu hem finansal hem de portföy oluşturma açısından düşünmelisiniz.

Sınırlı sayıdaki müşterileriniz ve onlarla uyuşan portföyünüz diğer muhtemel müşterileriniz tarafından nasıl algılanacağınızı belirleyecektir.

Bunun için de çalışmayı seçeceğniz ya da internet sitenizde öncelik vereceğiniz her kişiyi kendi süzgecinizden geçirmelisiniz. Bu konuda çok fazla düşünmek ve kısır döngüye girmek istemezsiniz ama gözden geçirdiğiniz her muhtemel müşteri için uygun olup olmadığını değerlendirmek için 5 – 10 dakika ayırmak işinize yarayacaktır.

Freelance işimde 2 tür müşteri tipiyle çalışmayı tercih ediyorum ve bu müşteriler gelecekte çalışmak istediğim müşterilerle en çok uyuşanlar oluyor.

 

8.İçerikleriniz Muhtemel Müşterilerinize Hitap Etsin.

En iyi iş seçenekleri için internette araştırma yapmak her zaman en iyi sonuçlar vermez. Eğer kimse isminizi bilmezse kendi alanınızda isim yapmak konusunda çok zorlanırsınız.

Ben de bu yüzden blogumda ürettiğim her içerikte bir gün çalışmayı umduğum markalardan, şirketlerden ve bireylerden bahsediyorum. Yeni müşteri alamayacak durumda olsam ya da bu tür büyük anlaşmalar yapacak kadar iyi olmasam da bu yolda küçük adım atmak için hiçbir zaman geç değildir.

Gelecek haftalarda internet siteniz için üreteceğiniz içerikleri gözden geçirin ve bahsetmek istediğiniz şirketlerin bir listesini tutun. Daha sonra ise onlardan bahsettiğiniz bir içerik üretin ve onları haberdar edin.

Bu adımın freelance işimi ve kişisel markamı kısa sürede büyütmemde ne kadar önemli olduğunu kelimelere dökemem.

Bunu her yaptığımda mail attığım kişi teşekkür ederek bana geri dönüyor ve şirketlerinin sosyal medya hesaplarında bunu paylaşıyor.

Çoğu zaman hiç konuşmadığınız biriyle resmi yazışmalar yapmak zorunda kalırsınız ama kendinizi konfor alanınızdan çıkmaya zorlamak oldukça işinize yarar.

Sizlere anlamlı bir mail yazmanızı sağlayacak tavsiyeleri paylaşmak ve kendi örneğimi göstermek istiyorum.

  • Konuşacağınız kişiyle iletişim kurmak için en iyi sebebi belirleyin.
  • Konu başlığı malinizi alacak kişinin ilgisini çekecek bir şey olsun.
  • Talebinizi kısaca belirtin.
  • Güçlü yanlarınızı öne çıkarın.
  • Her zaman eylem çağrısında bulunun.

Muhtemel müşterilerimden bahsettiğim içeriğimi onlara haber verirken kullandığım örnek bir maili sizle paylaşmak istiyorum.

Merhaba …..)

[Şirket/Ürün] uzun zamandır kullanıyorum ve oldukça seviyorum, ayrıca yıllardır da başkalarına öneriyorum.

Online İş Kurmak İçin İşinize Yarayacak 79 Tavsiye adlı gönderimde [Şirket/Ürün] bahsettiğimi size bildirmek istedim. Umarım insanların ilgisini çeker ve size yeni müşteriler kazandırır.

[Şirket/Ürün] doğru anlattığımdan emin olmak için rica etsem gönderime bir göz atabilir ve sizin için en uygun yerde paylaşabilir misiniz? İsterseniz paylaşmadan önce düzeltmeler yapabilirim.

Mailimde eyleme geçme çağrısında bulunduğumu fark etmişsinizdir. Eyleme geçip geçmemek onların elinde, ben sadece onları doğru anlatıp anlatmadığımı kontrol etmelerini istedim. Bu maili gönderdiğim neredeyse herkes ya tam not veriyor ya da düzeltme talebinde bulunuyor.

Burada önemli olan şey, sunduğum değere bağlı olarak onlarla bir ilişki kurmuş olmam. Bu ilişki de bize becerilerimizi pazarlama konusunda bir fırsat yaratıyor.

 

9. Kendinizi Pazarlamayı Öğrenin.

Serbest zamanlı çalışmak istiyorsanız kendinizi pazarlamayı öğrenmelisiniz. Bu beceri gelecek yıllarda sizin için altın değerinde olacak.

Becerinizde ne kadar yetenekli olursanız olun bu beceriyi serbest zamanlı işinizde kullanmak istiyorsanız bu güçlü yanlarınızı öne çıkarmalıve ilişkilerinizi ücret ödeyen müşterilere dönüştürmeyi öğrenmelisiniz.

Kendinizi pazarlarken müşteri kazanmanızı sağlayacak tavsiyeler:

  • Araştırmanızı yaptığınızı gösteren ve kendinizi anlatan güçlü bir maille giriş yapın.
  • Güçlü yanlarınızı öne çıkarın.
  • Sorabilecekleri soruları önceden tahmin etmeli ve anında cevap vermelisiniz.
  • Uzmanlık alanınızı öne çıkarak önceki projelere ve benzer işlere odaklanın.
  • İş teklifiniz için ilgi çekecek görsel bir tasarım hazırlayın.

Mutlaka okuyun: Kendinizi veya işinizi nasıl pazarlarsınız?

 

10. Tam Zamanlı İşinizin Öncelikleriyle Freelance İşinizi Ayrı Tutun.

Tam zamanlı işiniz her zaman bir numaralı önceliğiniz olmalı.

Freelance işinizi büyütmeye çalışırken geçinmenizi sağlayacak bir gelire ihtiyacınız olacak. Bu geliri de tam zamanlı işinizden elde ettiğinizi düşünürsek bunu tehlikeye atacak bir şey yapmamalısınız.

Bu konuda kaçınmanız gereken bir sürü nokta var. Şunları örnek olarak verebilirim:

  • İş vereninizle imzaladığınız herhangi bir anlaşmayı delecek bir şey yapmak.
  • Ofiste çalışırken serbest zamanlı işinizle ilgili bir şeyi halletmek (bunu aklınızdan bile geçirmeyin).
  • Freelance işiniz için şirketin kaynaklarını, bilgisayarını ya da siteleri kullanmak.
  • Ve daha fazlası.

Serbest zamanlı çalışmaya başlamak verdiğim en iyi kararlardan bir tanesiydi ve şimdiye kadar girdiğim en tutarlı ek iş oldu.

Freelance çalışmayı düşünenlere tavsiyem bu işe maaşlı işlerinde çalışırken başlamaları.

Neden mi?

 

Freelance Bir İşe Neden Tam Zamanlı Çalışmaya Devam Ederken Başlamalısınız?

1. Freelance İşi Denemek Sizi Strese Sokmaz

Freelance işinizden ya da startup’ınızdan yeterince gelir elde etmiyorken birikimleriniz harcamayı ya da kredi çekmeyi düşünmüyorsanız tam zamanlı işinizden istifa etmeden önce gelir akışını sağlamalı ve belli bir müşteri tabanı oluşturmalısınız.

Ben her zaman riskleri hesaplarım, bu nedenle bunu yapmak benim için kolay bir iş: İşimden istifa etmeyi düşünmeden önce, müşteri kazanmaya tam zamanlı odaklanmak için mevcut işimden elde ettiğim kadar ya da yaklaşık olarak aynı miktarda ( tam zamanlı işimden elde ettiğim gelirin %75’ini getirmesi gibi bir kuralım var) gelir elde etmem gerekiyor.

Müşterileriniz ve projeleri için haftada 10-20 saat harcadığınızda kendi işinizin sahibi olmanın nasıl bir şey olduğunu daha iyi anlamış olursunuz.

En önemlisi de gelir elde etme endişesi taşımadan kendi becerilerinizi geliştirmiş olursunuz çünkü tam zamanlı işinizden yeterli bir gelir geliyor olacak.

CreativeLive için içeriklerimi severek üretiyorum. Her gün kendi kişisel markamı geliştirmeye devam ederken bir yandan da Para& Hayat Derslerinin pazarlama kampanyasından harika sonuçlar elde ediyorum. Tam zamanlı işimden istifa etmemi gerektirecek bir durum söz konusu değil, o yüzden ben de beni memnun etmeyecek bir işte çalışmanın stresi olmadan ek iş olarak serbest zamanlı bir şeyler yapmaya çalışıyorum.

 

2. Gelirinizi Artırırsınız

Tam zamanlı çalışırken freelance bir şeyler yapmanın en iyi getirilerinden birisi de ek gelir elde etmektir.

İster yüz lira ister bin lira olsun freelance işinizden elde ettiğiniz geliri çok dikkatli takip etmelisiniz.

Freelance işinizden elde ettiğiniz geliri yavaş yavaş artırırken ve daha fazla müşteri kazanırken elde ettiğiniz gelirin %100’ünü bir kenara koymanızı öneririm. Başlamadan önce freelance işinizden kazandığınız parayı biriktireceğiniz bir hesap açın. Bu birkaç açıdan önem taşır. Freelance işinizden aylık ne kadar gelir elde ettiğinizi bilmek isteyeceksiniz. Bu hesap sayesinde para çekme arzunuza karşı koyabilir ve gelecekte yaşayabileceğiniz zorlu zamanlar için bir dayanak oluşturabilirsiniz.

 

3. Becerilerinizi Geliştirirsiniz

Tam zamanlı çalışırken ek iş olarak freelance çalışmaya başlamanın en önemli nedeni kısa sürede birçok tecrübe yaşayacak olmanızdır. Bu süreçte güçlü yanlarınızı keşfedebilir ve kontrolünüz altındaki durumlarda becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Size kimse silah zoruyla kaldırabileceğinizden fazla müşteriyle anlaşmaya zorlayamaz. Bunun yerine işinizde kendinizi geliştirmeye devam ederken küçük çaplı projelerde kaliteli içerikler üretmeye odaklanın.

Bir yazar olarak trendlere ayak uydurmanın ve düzenli olarak becerilerimi test etmenin öneminin farkındayım. Kendi internet sitem için bir yazı yazarken de, bir müşterim içerik üretirken de her gün bir öncekinden daha iyi olmaya çalışıyorum.

Araştırmacılar herhangi bir konuda uzman olmak için ne kadar süre sarf etmek gerektiği konusunda bir sonuca varabilmiş değiller. Ama siz bunun için ne kadar çok çaba harcarsanız işinizde o kadar iyi olursunuz. Princeton Üniversitesinde yakın zamanda yapılan bir araştırmada düzenli çaba sarf edildiğinde elde ettiğiniz şey performansla pek ilgili olmayabilir. Yine de becerileriniz üzerinde çalışarak hiç beklemediğiniz sonuçlar elde edebilirsiniz.

Michael Jordan, Bill Gates… Hepsinin ortak noktası işlerinde çok iyi olmaları. Bu kadar iyi olmalarının sebebi de çok fazla zaman ayırmaları değil kendi becerilerini geliştirmeye ve en iyisi olmaya çok büyük değer vermeleri.

Mutlaka okuyun: 10 Bin Saat Kuralı İle Yaptığınız İşte Uzmanlaşın!

 

4. Ücret Politikanızı Düzenleyebilirsiniz

Freelance çalışmaya başladığınızda pek çok insan kendi hizmetlerini hak ettiğinden az değer biçer ve en başta çıtayı çok fazla düşürür. Bunu da “piyasa değeri”ne ya da sektördeki diğer kişilere göre ayarladıklarını söylerler. Ama aslında sunduğunuz hizmetin değerine göre ücret talep etmelisiniz. Ancak serbest çalışan pek çok kişi bunu zor yoldan öğrenir.

Freelance olarak bir proje üzerinde çalışırken düşündüğünüzden daha yüksek ücreti talep etmelisiniz. Müşterinize ne kadar değer sunacağınıza odaklanın ve diğer müşterilerle çalışırken elde ettiğiniz başarıları ve sonuçları öne çıkarın.

Hizmetlerinizin değerini düşürmeye ek olarak freelance işinizin harcamalarını küçümsemek de daha kolay gelir. 9- 5 işinizde saati 35 liraya çalışmak ile freelance işinizden saatlik 35 lira istemek aynı şey değildir.

Bir süre sonra kendi işinizin sahibi olacağınız için yeni vergilerden, ücretlerden harcamalardan ve masraflardan haberdar olmalısınız. 

 

5. Kendi Kişisel Markanızı Oluşturursunuz

Yaptığınız her işte kendi kişisel markanızı kurduğunuza inanıyorum. Farklı müşteriler için yaptığınız işle isminizi bağdaştırmaya karar vermek sektörde yer edinmenin en iyi yollarından biridir. Peki nasıl yer edinirsiniz? Freelance çalışırken yaptığınız işleri sergilemek ve muhtemel müşteriler için neler yapacağınızı göstermek için online bir portföy hazırlamalısınız.

Müşteri kazanmadan önce teklif şablonları, örnek işler ve ücret listesi hazırlamanız gerekir. Bu listeyi tam zamanlı işinizden gelir elde etmeye devam ederken hazırlamayacaksınız da ne zaman yapacaksınız?

 

6. Değerli İlişkiler Kurarsınız

Network kurmayın gerçek ilişkiler kurun.

Freelance işinizi müşterilerinizin işine gerçek bir değer katarak güçlü ilişkiler kurmak için bir fırsat olarak düşünün. Hayat boyu sürmesi muhtemel ilişkiler kuruyorsunuz. Freelance çalışırken kurduğunuz ilişkiler müşterilerinizle kurduğunuz ilişkilerin çok daha ötesine geçer.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Sağlam İlişkiler Kurmak

 

7. Tutkularınızı Keşfedersiniz

Freelance işinizi kurduğunuzda ayrıca çalışmaktan hoşlandığınız sektörleri de keşfedersiniz.

Nerede çalışmaktan zevk aldığınızı ve kimle çalışmak istediğinizi bilmek başarıya ulaşmak için hayati önem taşır. Hobilerinizi gözden geçirin ve serbest zamanlı işinizi bu alanlarla ilgilenen müşterilerle eşleştirip eşleştiremediğinize bakın. Hobileriniz tutkularınız hakkında size çok yardımcı olur.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?

 

8. Disiplini Öğrenirsiniz

Freelance çalıştığınızda kendi hayatınızda olup bitenden bağımsız olarak müşterilerinize harika işler sunmaya istekli olmalısınız.

Ertelemek sonunuzu getirebilir. Sizin başarısız olmanız dışında freelance projelerde sıkıntı yaşamanız için herhangi bir sebep yoktur. İşinizde ilerleme kaydetmenizi engelleyecek ciddi bir şey varsa müşteriler bunu anlayacaktır. Ancak ön görülemeyen acil durumları mümkün olduğunca çabuk iletmenin sorumluluğu tamamen sizin omuzlarınızda.

Tam zamanlı çalışmaya devam ederken bir yandan da günde birkaç saat ayırarak freelance bir şeyler yapmanın bir yolunu bulabilirseniz hem kendi işinizi sürdürmekte hem de teslim tarihlerini yakalamakta zorlanmazsınız. İster sabah 5’te kalkın ister gece geç saatlere kadar projeniz üzerinde çalışın, serbest zamanlı işinizi bir hayat tarzı haline getirdiğinizde ihtiyacınız olan disipline kavuşmuş olursunuz.

Mutlaka okuyun: Evden Çalışma Sanatı: Disiplin ve Üretkenlik Nasıl Sağlanır?

 

İlginizi çekebilir

En İyi Freelance İş Siteleri

Fiverr Nedir? Fiverr’da Para Kazanma Yolları Nelerdir?

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar