Hayvancılık Yapmak İsteyenlere

Hayvancılık ve besicilik yaparak para kazanmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Zira bu yazıda farklı hayvancılık türleri hakkında bilgi vereceğiz.

Hayvancılık bilindiği üzere gıda üretimi ya da başka amaçlarla hayvan yetiştirmek demektir. Ülkemizde inek, koyun, keçi, tavuk, hindi, arı besiciliği en yaygın hayvancılık türlerindendir. Fakat aklınıza hayalinize gelmeyecek hayvanları yetiştirerek de iyi paralar kazanabilmeniz mümkündür.

 

Neden Hayvancılık?

Bugün tükettiğimiz yumurta, süt, et, bal, balık ya da şu an üstümüzde bulunan yün kazak, hep hayvancılık yapan insanların sayesinde bizlere kadar ulaşabilmiştir. Yani gıda, tekstil, giyim gibi sektörlerin arkasında hayvansal ürünler vardır.

Hayvancılık kazancı yüksek bir sektördür ve büyük sermayeler gerektirmez. Hayvancılık yapmak için herhangi bir okuldan mezun olmak da gerekli değildir. İşin inceliklerini kısa bir sürede öğrenmek mümkündür.

Yani hayvancılıkta en önemli şey sabırdır diyebiliriz. Ellerimin kirlenmesine katlananabilirim, hayvanları severim diyorsanız hayvan yetiştiriciliği tam size göre bir iş olabilir.

Şimdi hayvancılıkla ilgili farklı iş kollarına bakalım:

 

1. Arıcılık

Arılar, zaman zaman sokup canımızı yaksalar da aslında insanlığın devamı için inanılmaz öneme sahipler. Çiçekler, bitkiler hep arılar sayesinde döllenerek meyve üretirler. Arılar olmasa meyve-sebze diye de bir şey olmaz.

Buna ek olarak bal, içeriğindeki besleyici maddeler yüzünden insanlık tarihi boyunca tüketilen şahane bir besindir. Balın faydaları gün geçtikçe keşfedildiği için bala yönelik ilgi de katlanarak artmaktadır.

Arı; bal ve petek için yetiştirilir. Arıcılığa başlamak için mütevazı bir sermaye yeterlidir. Arıcılık yapmak için ne arsaya ne de tarlaya gereksinim yoktur. Herhangi bir dağın yamacına kovanları yerleştirerek arıcılığa başlayabilirsiniz, ancak bu işin tekniklerini, teorik ve pratik uygulamalarını bir bilenden öğrenmeniz son derece mantıklı olur.

Mutlaka okuyun: Arı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

 

2. Balık Çiftliği

Balık, son derece gözde bir besin maddesidir ve illa denizde ya da gölde yetişmesi gerekmez.

Ticari amaçlı balık çiftlikleri ülkemizde giderek artmakta, yılın her mevsimi balık üretimini mümkün kılmaktadır. Modern tekniklerle ve doğru bir tesiste balık yetiştirmek size ciddi paralar kazandırabilir.

Balık Üretme Çiftliği: Kuluçka çiftliği olarak da bilinen balık üretme çiftliklerinde balık yumurtası yetiştirilir. Bu çiftlikteki yumurtalar, balık çiftliklerine satılır. Balık yumurtalarının ve larvaların bakımını yapabilecek teknik donanıma sahip olduğunuz takdirde balık yumurtası satarak da para kazanabilirsiniz.

Alabalık Çiftliği: Alabalık, tatlı suda yetişen bir balık türüdür ve balık çiftliklerinde beslenmeye son derece uygundur. İyi beslendiği takdirde çabuk büyüyen alabalıklar aynı zamanda çevresel faktörlere de dayanıklıdır.

Bu nedenle küçük denebilecek bir arazide ve doğru havuz koşullarında olmak kaydıyla alabalık çiftliği kurabilirsiniz. Balıkları sağlıklı ve doğru beslerseniz onlar da sizi iyi beslerler!

Çipura Yetiştiriciliği: Çipura balıkçılarda sık gördüğümüz yaygın olarak tüketilen bir balık türüdür. Dünya genelinde de çipura yaygın olarak tüketilir. Çipuranın sağlıklı yetişebilmesi için de temiz su, oksijen, nitelikli yem, ışık ve geniş havuzlar gereklidir.

Mutlaka okuyun: Balık Üretim Çiftliği Kurmak

 

3. Koyun Yetiştiriciliği

Ülkemizde yaygın olarak yapılan koyun besiciliğinde amaç koyunun, ya da daha genel tabirle küçükbaş hayvanların etinden, sütünden, yününden, derisinden faydalanmaktır. Özellikle devletin 2018 yılında gündeme getirdiği “hibe 300 koyun” projesiyle koyun ve keçi yetiştiriciliğinin daha da popüler olması beklenmektedir.

Mutlaka okuyun: Koyun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

 

4. Bıldırcın Yetiştiriciliği

Bıldırcın eti çok lezzetli ve besleyicidir. Bıldırın yetiştiriciliğindeki amaç ise bıldırcın yumurtası ve eti tedarik etmektir. Son dönemlerde marketlerde sıklıkla görmeye başladığımız bıldırcın yumurtaları da bu alana yönelik üretimin arttığını gösterir niteliktedir. Bu iş de son derece mütevazı bir sermaye ile yapılabilecek bir iştir.

Mutlaka okuyun: Bıldırcın Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

 

5. Karides Yetiştiriciliği

Ufak bir deniz canlısı olan karides, küçüklüğüyle ters orantılı bir biçimde kazançlı bir iş kolu vadeder. Yüzlerce milyon dolarlık bir kapasitesi olduğu düşünülen karides yetiştiriciliğini ciddiye alan kişi, kısa süre içinde hatrı sayılır paralar kazanabilir.

Bu işi yapmak için herhangi bir eğitime, diplomaya sahip olmanız gerekmez. Çiftlik yönetimi ve karides besleme gibi konularda kısa bir teknik eğitim işinizi görecektir.

Ekipman, larva, ilaç, yem gibi konularda da bilgi sahibi olmanız şart. Buna ilaveten karides yetiştiriciliği, her ülkede yeterli düzeyde olmadığı için ihracat olasılığı yüksek bir iş koludur.

Tatlı Suda Karides Yetiştiriciliği:

Tatlı su karidesi, adından da anlaşılacağı üzere tuzlu olmayan sularda kolay bir biçimde yetiştirilebilir. Karidesin piyasaya sunulması için ortalama 6 ay yeterlidir. Yani kısa süre içinde yetiştirip satılabilecek ebata ulaşırlar. Ayrıca bu işe girmek için ciddi bir sermaye de gerekmez.

Mutlaka okuyun: Karides Yetiştiriciliği Kazandırıyor!

 

6. Tavuk Yetiştiriciliği

Et verimi yüksek kümes hayvanlarına piliç adı verilir. Bilimsel bir şekilde modifiye edilen tavuklardan daha kısa sürede daha çok yüksek et alınır. Bu nedenle ticari anlamda ete yönelik klasik tavuk yerine piliç yetiştirmek daha mantıklı bir girişimdir.

Tavuk kuluçka çiftliği:

Tavuk yumurtalarının kuluçkaya yatırıldığı bu çiftlik türünde de tavuk çiftliklerine yavru civciv tedarik edilir. Zira tavuk çiftlikleri civciv yetiştirme ve civciv büyütme gibi apayrı bir konuya yönelik yeterli alana sahip değillerdir büyük oranda. Çok az bir sermaye ve teknik bilgiyle bile kuluçka çiftliği kurulabilir.

Mutlaka okuyun: Tavuk Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

 

7. Süt Çiftliği

Süt olmadan ne peynir olur ne yoğurt olur. Bırakalım peyniri, yoğurdu; sütün kendisi bile hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Hal böyle olunca süt üretimine yönelik bir çiftlik kurmak da oldukça mantıklı bir tercih olur. Yani süt veren büyükbaş ve küçükbaş hayvanları etleri için değil de sütleri için beslemek, hayvancılık sektöründeki ideal kollardan biridir. İneklerden ve koyunlardan daha fazla süt alabilmek için onların bakımına özen gösterirseniz günlük süt üretiminiz artar ki bu da kazancın artması demektir.

Mutlaka okuyun: İnek Çiftliği Kurmak

 

8. Keçi Yetiştiriciliği

Keçi sütü, protein ve vitamin bakımından inek sütünden üstündür. Bu nedenle keçi sütü oldukça kıymetlidir. Tabii keçilerin etini ve tiftiklerini de hesaba katmamız gerekir. Son yıllarda da keçi ürünlerine yönelik artan bir talep olduğunu düşünürsek keçi yetiştiriciliği iyi bir iş alanı olabilir.

Mutlaka okuyun: Keçi Çiftliği Kurmak

 

9. Devekuşu Yetişticiliği

Devekuşu oldukça besleyici bir ete sahiptir ve yağ-kolekstrol bakımından düşük olması onu tavuk ve sığır etinden üstün kılar.

Tavuk, hindi ve benzeri kuş türleri beyaz ete sahipken devekuşu etki kırmızıdır ve tat olarak sığır etine oldukça benzer. Doğru beslendiğinde 72 kiloya kadar et, 2 metrekare deri ve 2 kilogram tüy verebilir.

Sığır, keçi, tavuk, hindi gibi hayvanlara kıyasla yetiştirmesi daha kolaydır. Ayrıca pek çok devekuşu çiftliği de ciddi kazançlar sağlar, buna karşın devekuşu çiftliği sayısı henüz yeterli düzeyde değil. Bu da onu dikkate değer bir iş kolu haline getirmektedir.

Mutlaka okuyun: Devekuşu Çiftliği Açmak

 

10. Hindi Yetiştiriciliği

Hindiler tavuklardan daha hızlı büyürler ve kısa süre içinde kesime uygun hale gelirler. Yani emek bakımından ideal bir hayvandır.

Hindiyi et için yetiştirmek, yumurta için yetiştirmekten daha yaygındır. Hindi çiftliği nitelik bakımından tavuk çiftliklerine çok benzer, herhangi özel bir tesis kurmaya gerek yoktur. Ancak bu işi ticari anlamda yapmak için özel hindi türleri beslemek şarttır. Bu türdeki hindilerden en yüksek düzeyde et alınabilir. Ayrıca hindiler tükettikleri yem ve ürettikleri et bakımından tam bir fiyat-performans canlısıdır desek yeridir.

Mutlaka okuyun: Hindi Yetiştiriciliği

 

11. Kaplumbağa Yetiştiriciliği

Kaplumbağalar, ülkemizde sadece evcil olarak üretilir. Ancak bazı ülkelerde kaplumbağa eti de tüketilir. Kaplumbağa çiftlikleri 1940’lı yıllarda ABD’de ortaya çıkmıştır.

Sağlıklı ve hastalıksız olarak beslenen yavru kaplumbağalar özellikler petshop’larda evcil hayvan olarak satılmaktadır.

Mutlaka okuyun: Kaplumbağa Üretim Çiftliği Açmak

 

12. Kurtçuk Çiftliği

Hayvanları beslemek için kullanılan ürünler için protein bazlı besinler oldukça pahalıdır. Bu yüzden besi hayvanlarına kurtçuk yedirilerek onların dengeli beslenmesi sağlanır. Hayvan beslemek bakımından da kurtçuklar en kolay, en ucuz ve en etkili besin kaynaklarından biridir. Bu bakımdan ufak bir arazide bile kurtçuk yetiştirip bunu diğer hayvan yetiştiricilerine satabilirsiniz.

 

13. Uğur Böceği Yetiştiriciliği

Uğur böceği, çiftçinin dostu bir böcektir. Zira gübre, tarım ilacı gibi kimyasalların yaptıkları vazifeleri uğur böcekleri doğal yoldan yaparlar. Bu yüzden tarımsal ilaçlama alanında zararlı haşerelerden korunmak için uğur böcekleri etkili savaşçılardır. Uğur böceği üretip çiftçilere satarak da kazanç elde edilebilir.

 

14. İstiridye Yetiştiriciliği

İstiridye, salyangoz, deniz kulağı ve genel anlamda deniz yumuşakçaları geçmişte lüks restoranlarda servis edilen canlılardı. Ancak günümüzde toplumun büyük kısmının ulaşabileceği et türleri haline geldiler. Özellikle istiridye yetiştirmek oldukça kolaydır. Bir istiridyenin satışa sunulabilmesi için ise ortalama 18-24 aylık bir zaman gerekir.

Bir istiridyede 2 gram protein vardır. Bir porsiyonda ise 12 istiridye olduğu düşünülürse bir öğünde sadece istiridyeden 24 gram protein alınabilir. Yani çok besleyici ve sağlıklı bir besindir.

 

15. At Yetiştiriciliği

Atlar yetiştiriciliğinde genetiğe müdahale edilerek istenen özelliklere sahip atlar yetiştirilir. Çiftleştirilen atların olumlu özelliklere sahip olmasına dikkat edilir. Yani sanıldığından çok daha yorucu ve zor bir şeydir at yetiştirmek. Bilimsel ve modern yöntemlere uygun bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca at çiftliğinde at biniciliği kurslarıyla da para kazanılabilir.

Mutlaka okuyun: At Yetiştiriciliği

 

16. Deve Yetiştiriciliği

Develerin sütü, eti, derisi ve tüyleri değerlidir. Ülkemizde pek yaygın olmasa da özellikle Avustralya, Afrika ve Orta Doğu’da deve çiftlikleri son derece yaygındır.

 

17. Yengeç Yetiştiriciliği

Yengeç kabuklugiller ailesinin oldukça popüler bir üyesidir, eti lezzetli ve besleyicidir. Çamurda yengeç yetiştirmek kazançlı ve fazla sermaye istemeyen bir iş koludur. Kırmızı ve yeşil yengeçler, bu işi ticari anlamda yapmak isteyenlerin dikkate alması gereken iki yengeç türüdür. Uluslararası piyasada değerli ve aranan bir canlıdır diyebiliriz özetle.

 

18. Ördek ve Kaz Yetiştiriciliği

Ördek ve kaz yetiştiriciliği evinizin bahçesinde bile yapabileceğiniz bir iştir. Kümes hayvanları kadar zahmetli olmayan ördek ve kaz yetiştiriciliğine hayvan yemi de pek sorun değildir. Bu hayvanlar gezmeyi sevdikleri için kendi besinlerini kendileri bulurlar adeta.

Mutlaka okuyun: Ördek Yetiştiriciliği

Mutlaka okuyun: Kaz Yetiştiriciliği ile Siz de Kazanın!

 

19. Süs Balığı Yetiştiriciliği

Akvaryumda süs balığı beslemek oldukça popüler bir hobi diyebiliriz. ABD’de 8, Avrupa Birliği’nde de 3 milyon hanede akvaryum bulunur ve bu rakam giderek de artmaktadır.

Bu nedenle özel ve egzotik balık türleri yetiştirip bunları satarak iyi para kazanabilirsiniz. Zira burada ihtiyaç değil, zevk devreye girer. İnsanlar zevkleri için ciddi paraları harcamaktan kaçınmazlar çoğu zaman.

 

20. Tavşan Yetiştiriciliği

Tavşan tüyü oldukça değerlidir. Ayrıca bazı yörelerde tavşan etine talep de vardır. Bu nedenle hem tüyü hem de eti için tavşan yetiştirebilirsiniz. Aynı zamanda oldukça sevimli bir hayvan olan tavşanı, evcil hayvan olarak da yetiştirip satabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Tavşan Çiftliği Açmak

 

21. Güvercin ve Evcil Kuş Yetiştiriciliği

Güvercin, papağan, muhabbet kuşu da evcil hayvan olarak oldukça popüler kuşlardır. Ülkemizde güvercinlere yönelik büyük bir ilgi olduğunu da söyleyebiliriz. Öyle ki güvercin mezatlarında bir çift güvercine 15-20 bin lira dahi verilebilmektedir. Buna ek olarak egzotik kuş türleri ithal ederek onların satışını da yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Güvercin Çiftliği Kurmak

 

İlginizi çekebilir

Tarım ve Hayvancılık Sektörü İş Fikirleri
Çiftçilik Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir