Pazar, Ekim 6, 2024
Ana SayfaGirişimcilikİş Hayatında Size Başarı Getirecek İletişim Becerileri

İş Hayatında Size Başarı Getirecek İletişim Becerileri

Bir alanda geniş bir tecrübeye sahip olduğunuz için ya da gelişmiş teknik yeteneklerinizden dolayı bir iş için en uygun adayın siz olduğunuzu, bir takımı yönetmenizin vaktinin geldiğini ya da maaşınıza zam almanız gerektiğinizi mi düşünüyorsunuz? Aslında, her ne kadar bunlar profesyonel hayatta başarılı olabilmek için elzem şeyler olsalar da iletişim yeteneğiniz olmadan bunlar tek başına yeterli değil.

İletişim yetenekleri, kısaca özetleyecek olursak, başkalarıyla iyi anlaşabilmemizi sağlayan çeşitli yetenek ve davranışlar bütünüdür. Her ne kadar dışardan baktığımızda bu söylediğimiz şeyleri iyi bir kişilik veya bir başkasından hoşlanmamızı sağlayan şeyler olarak özetleyebileceğinizi düşünseniz de, daha küçük bir perspektiften bakıp birisinden hoşlanmanızı nelerin sağladığını düşündüğünüzde aslında ne kadar karmaşık bir denklemin içine düştüğünüzü fark ediyorsunuz. Genellikle, bu yetenekler ve davranışlar bütünü etkili, anlaşılabilir ve uzlaşmaya yatkın bir iletişim kurmaktan geçiyor.

İnsanlar profesyonel hayatlarında bile teknikten öte daha sosyal bir düzlemde iletişim kurmak istiyorlar, bunun alternatifi kimsenin bir biriyle konuşmadığı, üretkenliği düşük verimsiz bir ortam ne yazık ki. Bu yüzden eğer insan yeteneklerinizi geliştirebilmekte başarılı olursanız aynı zamanda kariyerinize de katkıda bulunacağınız ve kendinizi yarışta bir adım öne taşıyacağınız anlamına geliyor. Buna bir çeşit ofis diplomasisi gibi bakabilirsiniz. Duygusal zekanız ne kadar güçlü olursa etkili bir kurumsal lider olma şansınız o kadar artar. Bu liderler karşılıklı güvene dayanan ilişkilerin diplomasiye dayanarak kurulduğunun farkındadır ve hem bireysel başarının hem de kurumsal üretkenliğin çekirdeğinde ekibin birbirine karşı duyduğu saygının yattığının bilincindedirler. Söz insan ilişkilerine geldiğinde hassas davranarak ilişkiyi özenli bir seviyede götürmek her zaman yaptığınız hatayı telafi etmek için çok daha fazla çabalamaktan iyidir. İnsan ilişkilerinde kullandığınız bu yetenekleri geliştirerek ofis ortamında yaşanan kötü olayların görülme sıklığını azaltabilirsiniz, üstelik pozitif yaklaşımınız bir süre sonra bulaşıcı olacak, insanlar sizden aldıkları ilhamla çevrelerine daha insancıl yaklaşmaya başlayacaktır.

Bilge yöneticiler beraber çalıştıkları takım üyelerinin güçlü insan yeteneklerine sahip olmaları gerektiğini bilirler. İster işe yeni birini alınacak olsun ister birisine zam yapılacak olsun. İnsanlarla daha iyi anlaşabilen ama teknik yetenekleri daha zayıf olan bir aday her zaman, teknik açıdan daha güçlü ama insanlarla o kadar da iyi anlaşamayan bir adaydan daha avantajlı olacaktır. İnsanlarla kaliteli bir iletişim kurabilmeyi birisine öğretmek ona teknik yetenekler öğretmekten çok daha zordur, ama uzun dönemde başarılı olabilmek ve etkili bir lider haline gelebilmek için mutlaka yapmanız gereken bir şeydir.

İşte sizlere iş hayatında başarılı olmanızı sağlayacak iletişim becerileri:

 

1- Başkalarını anlayabilme yeteneği

Kendinizi başka birisinin yerine koyup yaşanan bir duruma onun bakış açısıyla bakabilmek iş hayatında başarılı olmak için elzem bir yetenek. Zengin deneyimlere ve yumuşak bir kişiliğe sahipseniz genellikle kendinizi başkalarının yerine koymak ve onların nasıl hissettiğini anlamak daha kolaydır. Karşınızdaki insanın bakış açısından olayları değerlendirebilmek bazen ortak bir paydaya varmak için öne sunduklarını desteklemeseniz bile nasıl hissettiklerini anladığınız anlamına gelebilir.

 

2- Güçlü anlaşabilme yetenekleri

İnsan yetenekleri olarak sınıflandırdığımız grup arasında en önemlileri bu: zira kişiliğinizi yansıtabilme ve iş arkadaşlarınızla anlaşabilme, kendinizi yerinde ifade edebilme, fikirlerinizi ortaya koyabilme ve daha birçok farklı kritik yetenek bir noktada güçlü iletişim kurup kuramadığınıza bağlanıyor. Eğer sözlü veya yazılı iletişimde doğuştan yetenekliyseniz her zaman rakiplerinizden bir adım önde olacaksınız. Bugünün iş dünyasında net ve anlaşılır olabilmek ödüllendirilen bir durum, zira bu günlerde zamanımız kısıtlıyken teknoloji sürekli iletişim kurmamızı gerektiriyor.

Konuşurken insanların bizim söylediğimiz şeyleri tam olarak söylediğimiz gibi algıladığını, bizimle aynı açıdan bakarak bu sözler bize söylense biz nasıl anlarsak tam olarak öyle anlayacaklarını varsayıyoruz. Bu mümkün olsa bile (ki aslında değil) oldukça zor olurdu, sonuçta herkes birbirinden farklı kişiliklere sahip ve olan biteni aynı şekilde analiz etmiyoruz. Kullandığımız kelimeler de haliyle herkes için aynı anlama gelmiyor, bu yüzden aynı dili konuşuyor olsak bile kimi zaman kendimizi açıklama ihtiyacı hissediyor, deyim yerindeyse bir çevirmene ihtiyaç duyuyoruz. Etkili iletişim kuran insanlar bu konuda çok özenli davranıyorlar, bizim düştüğümüz tuzaklara düşmeyerek anlamı belirsiz kaçabilecek kelimelerden kaçınıyor, tam olarak söylemek istediklerini söylemek için ekstra çaba sarf ediyorlar.

 

3- İletişim kurarken sabredebilmek

Eğer başkalarına karşı sabırlı olabiliyor ve stresli durumlarda olsanız bile gerginliğinizi kontrol altına alarak sakin kalabiliyorsanız mutlaka bu yöneticileriniz tarafından fark edilecek ve size artı bir puan olarak geri dönecektir. Patronunuz zor bir durumla baş etmesi gerektiğinde bir de olan biten karşısında kontrolünü kaybedip sorun çıkaran insanlarla uğraşması gerekirse bir sonraki zam vakti geldiğinde kesinlikle kimlerin problem çıkarttığını hatırlayacak ve buna göre davranacaktır.

 

4- Başkalarına güvenebilme

Kariyerinizdeki yükselişinizi hızlandırmanın bir diğer yolu da güvenilir olmak. Eğer iş arkadaşlarınız size güvenemiyorsa projelerde katılımcı olamayacağınızdan veya takım arkadaşlarınızla verimli çalışamayacağınızdan emin olabilirsiniz.Tek başınıza kaldığınız bir çalışma ortamında uzun süre dayanma şansınız çok düşük.

Mutlaka okuyun: İş Yerinde Karşılıklı Güven Oluşturmanın Önemi

 

5- Ne zaman ve nasıl empati kurulacağını bilmek

Kendinizi bir başkasının yerine koyarak olaya onların gözünden bakabilmek ilişkilerde size çok şey kazandıracak bir yetenek. Bu sayede diğer insanlarla etkili ilişkiler kurabiliyor, insanların motivasyonlarını ve problemlerini anlamlandırabiliyor ve bize verebilecekleri tepkileri ya da cevapları tahmin edebiliyoruz.

İş hayatınızın her gününde takım arkadaşlarınıza destek olun, onlara sempati gösterin ve ihtiyacı olan noktalarda geri dönüt verin. Bu size pozitif duygular ve tepkiler olarak geri dönecektir, isterseniz bu duruma kurumsal karma olarak da bakabilirsiniz. Eğer çalışma ortamınızı daha insancıl, pozitif bir yer haline getirebilirseniz bu hem sizin hem de işvereninizin büyüme potansiyelini arttıracaktır.

Unutmayın ki, ilişkiler her zaman siyah ve beyaz değildir, bazen etkili iletişim kurabilmek için olduğumuz yerden ayrılıp olan bitene bir de diğer taraftan bakmamız gerekir. Muhteşem bir dünyada kimse hıçkırmazdı, ama hayat denen bir şey var ve kimi zaman sorunlar baş gösterdiğinde onlarla baş edebilmek için anlayışlı olmalı, sorunları yaşayan arkadaşlarınıza omuz çıkarak destek vermelisiniz.

Mutlaka okuyun: Empati Nedir? Nasıl Empati Kurulur?

 

6- Aktif dinleme yetenekleri

Bir başkasını duymak ve aktif olarak onları dinlemek tamamen farklı şeylerdir. Birçok insan karşılarındaki insanın konuşmaya başladığını duyduklarında otomatik olarak kafalarında bir cevap tasarlamaya başlar (ya da daha kötüsü, cevap vermeye başlar) ve dinlemeyi keserler. Karşılarındaki insan sözünü bitirmemiş olsa bile. Çözüme giden kapıyı açacak anahtarsa aktif olarak birisini dinleyebilmektir, ama elbette bu bir anda edinebileceğiniz bir yetenek değil, zaman alacak ve pratik yapmanız gerekecek ki daha iyi sonuçlar elde edebilin. Aktif olarak birisini dinlemek demek karşınızdaki insanın sözünü kesmeden ne demek istediğini anlamaya çalışmak ve cevap vermeden önce birkaç saniye bekleyerek aklınızda demek istediğiniz şeyi düşünmek demek oluyor. Pratik yaptıkça gelişecek olan bu yetenek zamanla ilişkilerinizin kalitesini artıracak.

2 kulağımız varken 1 ağzımızın olması aslında durumu çok güzel açıklayan bir tespit. İyi bir dinleyici olun ve çalışanlarınızın da, patronunuzun da isteklerine daha hassas yaklaşın. Bu konuda kendinizi eğitebilirsiniz, bir kere iyi bir dinleyici olduğunuzdaysa ilişki kaliteniz gözle görülür derecede artacak.

Mutlaka okuyun: İyi Bir Dinleyici Nasıl Olunur?

 

7- Başkalarına samimi bir ilgiyle yaklaşın

İnsanlar onlarla ne zaman gerçekten samimi, ne zaman samimiyetsiz ve yapmacık bir biçimde ilgilendiğinizi kolaylıkla anlayabilirler. Eğer karşınızdakine gösterdiğiniz ilgi ve sorduğunuz sorular samimi değilseniz ve aldığınız cevapları aslında çok da önemsemiyorsanız, kurduğunuz iletişim aslında beklediğinizden ters bir etki yaratabilir. İnsanların isimlerini önemsemeye özen gösterin, önemli tarihleri ve olayları bir kenara not alarak karşınızdaki insanlara onları gerçekten önemsediğinizi hissettirmeyi unutmayın.

 

8- Esneklik

İyi birisi olmak ya da insanların sizden hoşlanıp hoşlanmadığı büyük bir oranda bulunduğunuz yer ve zamana bağlıdır . Geçmişte hapiste yatmış olan amcanızla bir bayram akşamı masaya oturduğunuzda konuşacak bir şeyler bulamadığınız için hiç de iyi birisi olmadığını düşünebilirsiniz ama ortak bir noktanızı fark ettiğinizde çok daha iyi anlaştığınızı fark edeceksiniz. İletişim kurmaya açık olmak demek kimi zaman ortam veya tarz değişikliği yaparak iletişimin kalitesini artırabileceğiniz anlamına gelir. Böylece, durumun gerektirdiklerine göre davranabilirsiniz. Kurallarınızı ve inançlarınızı insanlar için esnetebiliyorsanız bu iyi bir insan olduğunuz anlamına geliyor.

 

9- Yargılama

İnsanları adil bir şekilde yargılayabilmeyi öğrenmek, karşınızdakini dinlemek ve çevrenizdeki dünyayı gözlemleyebilmekle beraber gelen kilit bir yetenek. Bu sayede arkadaşlarınızı ve meslektaşlarınızı bilgece seçebilir, daha yerinde tepkiler ve cevaplar verebilir, mantıklı kararlarla yolunuza devam edebilirsiniz.

 

10- Başkalarını ikna etme yeteneği

Çok büyük bir ihtimalle kariyerinizin bir noktasında karşınızdaki insanlara bir şeyleri, belki fikrinizi, belki ürününüzü ya da servislerinizi satmanız gerekti. İster zam almak peşinde olun, ister bir projeyi kovalıyor olun, ya da bir mağaza zincirinde satış yapmaya çalışan bir görevli olun, neden sizin, ürünlerinizin ya da sağladığınız servisin en iyisi olduğunu karşınızdakine anlatabilmek için ikna gücü yüksek argümanlara ihtiyacınız olacak.

Mutlaka okuyun: İkna Etme Sanatının 6 Temel İlkesi

 

11- Uzlaşma yetenekleri

Hem içeride yapacağınız, hem de dışarıda yaptığınız tartışmalar için uzlaşma yetenekleri çok önemli. Şirketin içerisinde iş teklifleri ve maaş anlaşmaları yaparken uzlaşma yeteneğine sahip olmak sizi güçlendirirken dışarıya karşı yatırımcılarla ve müşterilerinizle olan ilişkileriniz büyük oranda uzlaşma gerektirecek: Eğer uzlaşma konusunda sizden iyisi yoksa her şekilde o toplantının kahramanı olacağınıza emin olabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Kazançlı Çıkmanızı Sağlayan En İyi Pazarlık Teknikleri

 

12- Açık fikirli olabilmek

Başkalarıyla aranızdaki ilişkide güven ve saygıya dayalı bir bağ kurabilmek için insanların hem kendi bakış açılarının hem de söyledikleri şeylerin ve geri dönütlerin de düşünüldüğünü ve dikkate alındığını bilmeye ihtiyacı var. Açık fikirli birisi olarak tanınmak aynı zamanda insanların size yaklaşmasını kolaylaştırdığı için daha fazla fırsatla karşılaşacağınız anlamına geldiği gibi sizinle beraber çalışması daha kolay olduğu için müşterilerinizle ilişkilerinizi de geliştirecektir.

 

13- İyi bir mizah duygusu

“Kim gülmeyi sevmez ki? Ortamda bir gerginlik ya da bir problem varsa gülmekten daha iyi bir çözüm olabilir mi? Eğer toplantı giderek ağırlaşıyorsa ve gerginlik sizin için bir rutin haline geldiyse giderek işinize olan bağlılığınız zedelenecektir. Bir zamanlar kimse gülmekten ölmedi denirdi… Eğer işinizi daha eğlenceli bir hale getiriyorsanız emin olun ki toplantılarınız daha verimli geçecek, günün sonunda çok daha fazla iş yapmış olduğunuzu fark edeceksiniz.

Mutlaka okuyun: İş Yerinizi Nasıl Eğlenceli ve Yaratıcı Bir Yer Haline Getirebilirsiniz?

 

14- Hedef kitlenizi tanımak

Karşınızdaki insanlara neyi ne zaman, nasıl ve nerede söyleyeceğinizi bilmek kritik bir konu. Örneğin, birisi daha az önce işini kaybettiyse onlara zam aldığınızı söylemek için çok da iyi bir zaman olmadığını söylememe gerek yoktur sanırım. Bu oldukça yaygın bir bilgi gibi gözükse de aslında kimi zaman anlaşamamazlıktan doğan tartışmaların asıl sebebinin bir şeyleri yanlış yerde ve yanlış zamanda söylemektir.

 

15- Dürüstlük

Dürüstlüğün her zaman en iyi tercih olduğu söylenmesi sadece doğru değil, aynı zamanda iş arkadaşlarınızla güvene dayalı bir ilişki kurmak istiyorsanız elzem de. Birisinin güvenini kaybettiğinizde o güveni yeniden kazanmak imkansıza yakındır. İnsanlar sadece güvenebilecekleri kimselerle beraber çalışmak isterler. Dürüstlük her ilişkinin yapı taşlarından birisidir; ister iş ilişkisi olsun, ister arkadaşlık, ister aşk.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Dürüstlük ve İçtenliğin Önemi

 

16- Vücut dilinizin farkında olmak

Vücut dilinin ne kadar önemli olduğu yeteri kadar önemsenmiyor, aslında karşınızdaki insanla iletişim kurarken en az söylediğiniz şeyler yaptığınız şeyler de önemli, zira tepkileriniz karşınızdaki kişi tarafından söyledikleri ve yaptıkları şeklinde ayrıştırılmadan bir bütün olarak algılanıyor. Gerçek şu ki, aslında konuşmuyor olsak bile davranışlarımızla çevremizdeki insanlarla iletişim kuruyoruz. Bu yüzden jestlerimizin, yüz ifademizin, ses tonumuzun ve nasıl gözüktüğümüzün farkında olmak diğerleriyle kurduğunuz iletişimin kalitesini şüphesiz artıracaktır. Tüm bu saydıklarım bir bütün olarak alındığı takdirde iletişimi geliştiren bir yapıya da bürünebilirler, ona zarar da verebilirler.

Mutlaka okuyun: Başarılı İnsanlar Beden Dilini Nasıl Kullanıyorlar?

 

17- Proaktif problem çözmek

Çalışmak dediğimiz şey aslında çeşitli problemleri çözmekten oluşan durumların birleştiği bir seridir. Eğer proaktif bir tutum takınıyorsanız bu problemlerin yarattığı gerginliğin yükünü patronunuzun ve iş arkadaşlarınızın omuzlarından alabilirsiniz. Özellikle sıklıkla krizlere karşılaştığınız bir işe sahipseniz bu mutlaka edinmeniz gereken bir insan yeteneği.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları

 

18- Liderlik yetenekleri

Eğer çevrenizdeki takımı motive edebiliyor ve insanlara ellerinden gelenin en iyisini yapmaları konusunda yardımcı olabiliyorsanız o zaman yönetim departmanında çalışmıyor olsanız bile gelecekte sizi güzel günler beklediğinizden emin olabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: En İyi 101 Liderlik Özelliği

 

19- Adab-ı Muaşeret

Lütfen ve teşekkürler demek iletişim yetenekleri arasında en çok ihtiyaç duyacaklarınızdan. Her ne kadar oldukça basit bir şey olsa da, kimi zaman bazılarımız bu konuda minik hatırlatmalara ihtiyaç duyabiliyor. Bir post-itin üzerine notlar alarak bir gülücük ekleyerek işin bir şeyler halletmekten çok daha fazlası olduğunu, asıl önemli olan şeyin hallolan şeyler değil nasıl halloldukları olduğunu hatırlatabiliriz belki de kendimize.

 

20- Başkalarını destekleyebilmek ve motive edebilmek

Herkes çevresindeki insanların kendisine inanmasını ister, ne kadar başarılı olduğunuzdan bağımsız olarak sevdiğiniz insanlar tarafından desteklenmeyi beklemek çok doğaldır. Karşınızdaki insanları cesaretlendirerek onlara destek olmak onlara ihtiyaçları olan zamanlarda ilham verebilir, yollarını kaybettiklerinde yeniden yollarını bulmalarını sağlayabilir.

Çalışanlarınızı tanımak ve arada bir onlara övgüler yağdırmak yeterli değildir, aynı zamanda ihtiyacı olduklarında size ulaşabileceklerini ve ihtiyaçları olan desteği alabileceklerini de bilmeleri gerekir. Sadece destekleyici değil aynı zamanda motive edici de olmalısınız, hem patronlarınıza hem de iş arkadaşlarınıza karşı. Hangi seviyede çalıştığınızdan bağımsız olarak tüm çalışanlar motivasyonu yüksek, enerjik insanlarla beraber çalışmayı severler, suratı asık iş arkadaşları ne yazık ki ofisin en popüler üyesi sayılmaz.

Çalışanlar anlaşıldıklarını ve desteklendiklerini bildiklerinde daha üretken ve verimli olurlar. Yaptığınız işte ne kadar iyi olursanız olun, ortada hep bir insan faktörü vardır, bu insan faktörünü nasıl destekleyeceğini bilmek sizi ileri taşıyan şey olacak. Çalıştığınız işi tatmin edici yapan şeyler arasında o iş hakkında nasıl hissettiğiniz, iş yerinize sadakatiniz ve katkılarınız gibi birden fazla etmen mevcuttur. Eğer hem işinizi sevmek, hem de çalışanlarınıza sevdirmek istiyorsanız profesyonel ajandanız kadar insan olmak faktörünü de göz önünde bulundurmalısınız.

Mutlaka okuyun: Çalışanları Motive Etmenin 10 Bilimsel Yolu

Yazımızın sonuna gelmişken, bir ekleme yapmadan geçmeyelim. Bu günlerde hepimiz ikili bir dünyada yaşıyoruz, hem gerçek hayatımızla baş etmeye çalışıyoruz hem de dijital dünyadan kopmamak için çaba sarf ediyoruz. Tüm bu yeteneklerinizin sadece gerçek hayatınız değil dijital kimliğiniz için de geçerli olduğunu unutmayın lütfen.

Sevin KAYTAN
Sevin KAYTAN
Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar