Zenginlik Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Zengin insanların pis işler yapan kişiler olduklarını ve yaptıkları pis işler sayesinde bu kadar zengin olduklarını neredeyse hepimiz düşünmüşüzdür ve bu fikir bize hep mantıklı gelir. Ki bazen zengin insanlar gerçekten de pis işler yaparak zengin olmuşlardır. Aynı zamanda varlıklı kişilerin elde ettikleri zenginliklere kolay ulaştıklarını da düşünürüz. Bazıları gerçekten de kolay zengin olmuşlardır. Fakat gerçekler bu düşündüklerimizden biraz daha farklı…

“Ağızlarında altın kaşıkla doğdukları için kolayca istediklerini elde eden açgözlü ve vicdansız insanlardır zenginler.” En azından “zengin” dendiğinde hepimizin aklına az çok bu tarz bir düşünce geliyor.

Ancak hayat düşündüğümüz kadar kolay değil. Bizler birşeyi siyah ya da beyaz olarak görmeye meyilliyken gerçekler aslında gridir. Aynı doğrultudan bakarak zenginlerle ilgili aklımızda yer edinen düşüncelere, doğru bilinen yanlışlara ve araştırma sonuçlarının bu düşündüklerimiz hakkında neler söylediğine bakalım.

 

1. Zenginler büyük evlerde yaşarlar ve çok pahalı arabalar kullanırlar

“100.000 lira değerinde bir arabaya sahip biriyle tanıştığınız zaman o kişinin varlığı ile ilgili bildiğiniz tek şey bankada en az 100.000 liranın daha olduğu ya da arabayı almadan önce olan borcunun üstüne bir 100.00 lira daha ekleyerek borcunu katladığıdır.”

Burada anlatılmak istenen şey zengin gözüken birinin gerçekte belki de o kadar zengin olmadığıdır. Bu varsayım 1996’da yazılan The Millionaire Next Door (Yan Kapımızdaki Milyoner) adlı kitapta destekleniyor. Kitabın yazarı yaptığı araştırmalar sonucu 1 milyondan daha fazla servete sahip olan ailelerin orta sınıfın yaşadığı mahallerde yaşadığını yazmıştır.

Mutlaka okuyun: Zenginler Nasıl Yaşarlar?

 

2. Zengin insanlar daha mutlular!

Bazı araştırmalar gerçekten de bazı zengin insanların zengin olmayanlara oranla daha mutlu olduklarını gösteriyor… Fakat artan gelirin insanın mutluluk seviyesini yalnızca belli bir orana kadar etkilediğini gösteren yüzlerce araştırma da mevcut. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek ve yapmayı sevdiğiniz şeyleri ekonomik açıdan endişelenmeden yapabilecek seviyeye geldiğiniz zaman daha fazla para kazanmanız sizin duygusal olarak daha iyi hissetmenizi sağlamıyor.

Peki o zaman zengin insanlar neden daha mutlu? Çünkü ya çalıştıkları alanda onları tatmin eden çok iyi bir başarı elde ediyorlar ya da işe harcadıkları zaman konusunda daha esnekler. Zaman esnekliği konusunda yapılan araştırmalara göre çalışma zamanlarını planlamada daha esnek olan insanlar daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmektedir.

Mutlaka okuyun: Mutlu Olmak İçin Alışveriş Yapmayı Bırakın, Deneyimlere Odaklanın!

 

3. Zengin insanlar zengin ailelerden geldikleri için zengindirler.

Wealth-X şirketinin yaptığı bir araştırma, dünyadaki 2.170 milyonerin o servetleri nasıl edindiklerini ortaya koymaktadır:

  • %60’ı servetini tamamen kendisi yapmış
  • %20’si hem aileden zengin hem de kendi çabaları ile bir servete sahip olmuş
  • Geriye kalan %20’si ise tamamen aileden zengin

Tabii ki de kimse zengin bir aileden gelmenin servet sahibi olmada bir artısının olmadığını iddia etmiyor. Fakat olur da çok zengin bir insanla tanışırsanız öncelikle o kişinin aileden değil de kendi çabası ile zengin olduğunu düşünmeniz gerektiğini unutmayın.

 

4. Zengin insanların büyük bir kısmını finansçılar oluşturuyor

Çok büyük servetlere sahip insanların büyük çoğunluğunu risk fonu yöneticileri, özel sermaye foncuları ve risk sermayecileri gibi çalışanların oluşturduğu doğru. Fakat işin aslı 30 milyon dolar ve daha üstü bir servete sahip olan zenginlerin yalnızca %19’unu finans sektörü çalışanları oluşturuyor. Yani bu demek oluyorki zengin insanların %81’i finans sektöründe çalışan insanlar değiller.

 

5. Zengin insanların çoğu en iyi üniversitelerden mezunlar

Evet, 30 milyon dolar ve üzeri servete sahip insanların çoğunun iyi üniversiteden mezun kişiler olduğu tamamen doğru. Eğer çok zengin insanların okuduğu üniversitelerin bir listesini çıkartıyor olsaydık yalnızca ilk 10 üniversitenin 6’sını çok iyi üniversiteler oluştururdu.

Fakat çok iyi bir üniversiteden mezun olmuş ultra zengin insanlar dünya nüfusunun %3.5’ni kaplıyor. Başka bir deyişle söylemek gerekirse çok zengin insanların %96.5’i çok iyi üniversitelerde okumamış. Hatta daha da şaşırtıcı bir gerçek daha var, o da %13.6’sının üniversiteye bile gitmemiş olması.

Mutlaka okuyun: Okulu Bırakıp Dünyanın En Zenginlerinden Olan 8 Kişi

 

6. Zengin insanlar para kazanmak için o kadar da çok çalışmıyor

Thomas Corely beş yıl boyunca zengin insanların yaşam tarzlarını araştırdı. Elde ettiği sonuçlar kendisini bile şaşırttı. Yıllık 160.000 dolar gelire ve 3.2 milyon dolar servete olan zengin biri ile yılda 35.000 dolardan az kazanan ve 5.000 dolardan daha az bir varlığa sahip olan biri arasındaki davranış farklılıkları şöyle:

  • Zenginlerin %86’sı haftada 50 saatin üzerinde çalışırken fakirlerin sadece %57’si tam zamanlı bir işte çalışmaktadır.
  • Zengin insanların %65’i çalışmaya daha çok zaman ayırıyorlar çünkü üç ayrı yerden gelir elde ediyorlar. Fakir olanların ise yalnızca %6’lık bir kısmının birden fazla gelir kaynağı var.
  • Zengin insanların %67’si günde yalnızca bir saatten az televizyon izlerken fakir insanların %77’si günde en az bir saat televizyon seyrediyor.

Bu nedenle bu verilere bakacak olursak zengin insanların o sahip oldukları servetler için çalışmadıklarını söylemek acımasızlık olur.

Mutlaka okuyun: Orta sınıf ve zengin insanlar arasındaki 10 fark

 

7. Zengin insanlar asla iflas etmezler

Bu efsane birinci maddedeki efsane ile bağlantılı. Zengin birinin üstesinden gelemeyeceği hiçbir şeyin olmadığına inanmak oldukça zor fakat her kim kazandığından daha çok para harcarsa sonuç aynıdır; iflas eder. Buna riskli yatırımlar yapmak da dahil elbette. Bu nedenle Jose Canseco, Mike Tyson, Mark Twain ve hatta Walt Disney, Henry Ford ve Donald Trump gibi çok başarılı iş adamları bile zamanında iflas etmişlerdir.

Yukarıda da söylediğim gibi bizler dünyayı siyah ya da beyaz olarak görmeyi seviyoruz. Fakat gerçekler çoğunlukla gri oluyor, yani zengin biri dendiğinde aklımıza gelen belli başlı uydurma, doğru bildiğimiz yanlışlar gibi.

Mutlaka okuyun: İflas Etmek ve Tekrar Zengin Olmak

Tuğçe

Yazar : Tuğçe

Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir