Akıllı bisiklet zili araçların radyolarından da duyuluyor!

Sıkı takipçilerimiz yazılarımızı “Bir şeyi anlamak için mutlaka görmek gerekir.” mottosuyla hazırladığımızı, dolayısıyla her türlü haberi görsellerle donattığımızı gayet iyi bilirler. Bu yazımıza da tanıttığımız ürünü daha iyi anlamanız için hemen bir video paylaşımı ile başlıyoruz:

Videoyu izlediğinizde bisikletlilerin ne derece tehlike altında olduğunu görüyorsunuz. Üstelik videonun ve ürünün yapımını üstlenen firma AXA Sigorta olunca işin ciddiyetini ve vahametini anlamak hiç de zor değil. Baktığınızda otomobiller, büyük ve sesli taşıtlar. Bisikletler ise arabaların yanında oldukça ve sessiz kalıyor. Üstüne üstlük günümüzde otomobiller için sürekli yeni güvenlik teknolojileri geliştiriliyor ancak bisikletler bundan nasibini alamıyor! Peki bu durumun çözümü ne mi dersiniz? Tabii ki de inovatif düşünceler sonucu geliştirilen gerilla taktikleri!

AXA Sigorta’nın Polonya’daki merkezi tarafından tasarlanan Smart Bell adlı akıllı zil, bu anlamda tam anlamıyla eşsiz ve çığır açan bir cihaz desek hiç de abartmış olmayız. Aslında sadece yazının başlığına baktığınızda bile Smart Bell’in ne olduğunu az çok anlıyorsunuz. Normalde bisiklet zilleri oldukça hafif tınılı olup narin bir çocuğun sesini andırır, dolayısıyla çoğu sürücü tarafından duyulmaz bile. Smart Bell ise bu sorunu kökünden çözmek için tasarlandı. Dilerseniz ürünü şöyle anlatalım: Bisikletlisiniz, Smart Bell’i alıyorsunuz ve hâlihazırda kullandığınız bisiklet ziline bağlıyorsunuz. Sonra yola çıkıyorsunuz ve zili çalıyorsunuz. İşte tam o sırada zilden çıkan ses sinyalleri, RDS (Radyo Veri Sistemi) sayesinde yakınınızdaki tüm araçlara gönderiliyor, böylelikle otomobillerin ses sistemlerinde zilinizin tınıları yankılanıyor ve sürücüler varlığınızdan haberdar oluyor. “İyi de arabanın ses sisteminde radyo açıksa ya da şoför bangır bangır müzik dinliyorsa ne yapacağız?” mı diyorsunuz? Hiç endişelenmeyin! Siz zili çaldığınız anda otomobilin ses sistemi bir anda duruyor ve ziliniz arabanın içinde “çın çın” ediyor. Kabul edelin, Smart Bell’in şoförlerin özel yaşam alanlarını çok az da olsa ihlal ettiğini söylemek mümkün. Ancak videoda da gördüğünüz üzere yılda 4500’ü aşkın bisikletçi elim kazalar sonucunda hayatını kaybediyor. Bilanço bu denli büyükken Smart Bell’in her ne kadar sürücülerin sinirlerini bozsa da son derece gerekli bir icat olduğunu inkâr edemeyiz. Yeri gelmişken söyleyelim, Smart Bell’in tek iyi yanı arabaların ses sistemlerini anlık olarak ele geçirip bisiklet zillerini tıngırdatması da değil. Bisikletlerin arkasına takılan bu muazzam cihaz aynı zamanda aydınlatma özelliği olan disk görünümlü bir aparata da sahip. Zili çaldığınızda söz konusu aparat ışık saçıyor, yani bir nevi fren ya da uyarı lambası vazifesi görüyor.

Smart Bell henüz piyasaya sürülmedi ve bunun esas sebebi ürünün ticari amaçlardan ziyade farkındalık yaratmak için tasarlanan bir cihaz olması diyebiliriz. Tabii “Ticari amaç yok.” derken kafanızı da karıştırmayalım zira AXA böyle güzel bir icat geliştirirken kendi reklamını yapıp bisikletini sigortalayan insanların sayısını da arttırmaya çalışıyor. Yine de Smart Bell’in başlı başına harika bir teknoloji olduğu yadsınamaz bir gerçek. Bu arada söz konusu teknolojinin pek çok kişi tarafından olumlu karşılandığını ve giderek daha da popüler hâle geldiğini belirtelim. Yani yakın zamanda arkalarından renkli ışıklar saçan ve arabaları çın çın inleten bisikletliler görürseniz çok da şaşırmayın!

 

İlginizi çekebilir

Ambulanslar artık araç radyolarının kontrolünü ele geçirebilecek!
Gereksiz korna çalan ve gürültü kirliliği yapan sürücülere çözüm: Hornet sistemi
Berkay BABAOĞLU

Yazar : Berkay BABAOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir