Cuma, Kasım 15, 2024
Ana SayfaBayilik Veren FirmalarBayilik almak mı, kendi işini kurmak mı?

Bayilik almak mı, kendi işini kurmak mı?

Girişim tutkusuna sahip insanlar her zaman yeni iş fırsatları ararlar. Çoğu girişimci, yeni baştan bir işletme inşa etmek ya da bayilik veren firmalardan bir bayilik almak arasında bir seçim yapmak durumunda kalır. Herbir seçeneğin lehine ve aleyhine olan durumlar vardır. Bu yazı herbiri için avantaj ve dezavantajları ortaya koyacak ve umutlu bir şekilde bir sonraki önemli kararınızı almanızda rehberlik edecektir.

 

Kendi Bağımsız İşletmenizi Kurmak

Kendi işinizi kurmanızın avantajları:

+ Bağımsızlığı tamamlar. Kendi şirketinizi işletmeye en başından başladığınızda, işletmenin her kararında ve organizasyonun yürütülmesinde tam bir yetkiye sahip olursunuz.

+ Kendi planınızı ve saatlerini ayarlarsınız.

+ İşe alım kararlarını kendiniz verirsiniz. Bu demek oluyor ki, kendi kendinizin patronusunuz ve iyi anlaştığınız, sevdiğiniz kişilerle çalışma imkanına sahipsiniz.

+ Karınızı kontrol edersiniz ve bunu daha büyük bir şirketle paylaşmak zorunda kalmazsınız.

Kendi işinizi kurmanızın dezavantajları:

– İşletmenizin tüm sorumluluğu size ait. İşletmeyi yeni baştan inşa ettiğinizde, geniş şirket yapılarında mevcut olan tipik destek sisteminden yoksun olursunuz.

– Çok fazla çalışırsınız. Kendi çalışma saatlerinizi ayarlamış olsanız bile destek sistemi olmaksızın, özellikle başlangıçta haftada 50 saatten fazla çalışacaksınız.

– Stratejinizi üzerine kurabileceğiniz başarılı bir işletme modeliniz olmayacak. Önceki deneyiminizden elde ettiğiniz mal varlığınız üzerine kurulu yeni işletmenizi planlıyorken, başarılı olmanız için muhtemelen tek bir yöntem var. Bu da keşfedilmemiş bir bölgede, tek başına geziyorsunuz anlamına gelir.

– Başarılı olmuş bir pazarlama planınız yoktur. Başarılı herhangi bir işletme, detaylı pazarlama planına gereksinim duyar. İşletmenize başlangıç çizgisinden başlıyorsanız, pazarlama girişimlerini de başlangıçta oluşturmalı ve uygulamalısınız.

 

Franchise Satın Almak

Franchise almanın avantajları:

+ Anahtar teslim dükkan. Girişimciler için işletmenin kurulması oldukçsa sancılı bir süreçtir. Yer bulunması, kira sözleşmeleri, gerekli izinler vb. konuların hepsiyle bayilik veren firmalar sizin adınıza ilgilenir ve sizi bu sancılı süreçten kurtarır.

+ Eğitim programları. Bayilik veren veren firmalar, bayi sahiplerine ve bayi çalışanlarına etkili iş yönetimi hakkında eğitim verirler. Bu, işinizde daha donanımlı ve daha emin bir şekilde ilerlemenizi sağlar.

+ Sürekli destek. Kendi işinizi kurmak kolay olabilir ancak onu başarılı bir şekilde yürütüp büyütmek her girişimcinin üstesinden gelebildiği bir durum değildir. İşletmenizin başarısı için gereken tüm desteği bayilik veren firma size sağlamaktadır. Karşılaştığınız her problemde yanınızda daima birileri olacaktır.

+ Güçlü pazarlama girişimleri. Franchise veren firmalar, kendi marka bilinirliğini yaymak için gerekli olan pazarlama süreçlerinin çoğunu üstüne alır. Bu sayede pazarlama için ekstra bir çaba ve zaman harcamanız gerekmez. Onun yerine işletmenizin diğer yönlerine odaklanabilirsiniz.

+ Marka bilinirliği. Bayilik almaya karar verdiyseniz düşündüğünüz bayiliğin başarılı ve bilindik bir markaya sahip olması hayati önem taşır. Bilinirliği yüksek markalar müşteri ve güven kazanmanızı doğrudan etkileyecektir. Halihazırda hatırı sayılır bir müşteri kitlesine sahip olmayı kim istemez ki?

+ Toplu tedarik. Franchise veren firmalar, bayilerinde ihtiyaç duyulan gereçler için çeşitli satıcılarla ilişkilere sahiptir. Bu demek oluyor ki işletmenizi büyütmeniz için gerekli olan anahtar malzemeleri en uygun fiyata alabilirsiniz. Bu sayede, farklı satıcılar araştırmak ve tedarik sürecindeki zorluklarla uğraşmak durumunda kalmazsınız.

 

Franchise almanın dezavantajları:

– Ücretler. Franchiseların her zaman ek masrafları vardır. Başlangıç ücretleri, devam eden ödemeler, reklam katkı payları vb. Bu ücretler franchise tipine ve işlettikleri endüstriye göre değişir.

Daha büyük bir işletmenin kurallarına ve düzenlemelerine uymak. Teknik olarak kendi patronunuz olsanız da daha üst düzey bir yönetime hesap vermeniz gerekiyor.

– Üst seviye şirkette yaşanan karmaşa sizi de etkileyebilir. İşletmeniz yerel olarak gelişse de, tepedeki şirket çatışma yaşarsa, bunun işletmenizi ve marka imajınızı etkilemesi şüphesizdir.

 

Özet

Bir işe başlarken seçeneklerin ikisinde de risk ve karşılığını alma durumu var. En önemli kısım her modelin artı ve eksilerini tartmak ve mantıklı olanda karar kılmak. Kendinizi, hedeflerinizi, amaçlarınızı, iş alışkanlıklarınızı, iş etiğinizi ve kişisel tarzınızı herkesten fazla biliyorsunuz. Her işletme modelinin olasılıklarını araştırın ve size en çok uyanı bulun.

 

İlginizi çekebilir

Kendi işini kurmak isteyenlere
Bayilik nasıl alınır?
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar