Bill Gates’ten 35 Kitap Önerisi

Günümüzde çok kitap okumanın iş hayatında başarıyı artırdığı artık tartışmasız bir gerçek. Bunun en iyi örneği de dünyanın en zengin adamlarından olan, Microsoft’un kurucusu ve CEO’su Bill Gates. Haftada en az bir kitap bitiren Gates okuduğu kitapları Gates Notes isimli bloğunda da bizlerle paylaşıyor. Bloğunda önerdiği kitaplardan derlediğimiz bu listemizde Bill Gates’in hayata bakışını yakalamanızı sağlayacak çok faydalı kitaplar bulacaksınız.

 

1. İş Dünyası Maceraları

Başarılı bir iş insanı olabilmek için şirketlerin neden yükselip battığını iyi analiz edebilmek gerekir. John Brooks’un yazdığı İş Dünyası Maceraları işin iki yüzüne de yakından bir bakış imkanı veriyor. Gates bloğunda bu kitap için şöyle yazıyor: “Bugün, Warren’ın kitabı bana hediye etmesinin üzerinden 20 yıl, kitabın yayınlanmasının üzerindense tam 40 yıl geçmiş olmasına rağmen, İş Dünyası Maceraları hala iş hayatı hakkında yazılmış okuduğum en iyi kitap.” Brooks’un kitabı gerçekten de Bill Gates’in favorisi olmalı ki kendisi bu kitap hakkında bir kısa video çekti ve Berkshire Hathaway CEO’su Warren Buffet ile bir söyleşi yaptı.

 

2. Dansla İşe Gitmek

Bill Gates ile Warren Buffet’nin yakın arkadaş oldukları herkesçe biliniyor. Carol Loomis tarafından kaleme alınan Dansla İşe Gitmek, Gates’in yakın dostu Buffet’nin hayat ve iş dünyasına bakışını yansıtıyor. Bill Gates, Dansla İşe Gitmek Hakkında Gates Notes’ta yorumuysa: “ Bu kitabı baştan sona okuyan herkesin varacağı iki sonuç var. Birincisi Warren’ın hayata bakışını kariyerine ve yatırımlarına uygulamakta ne kadar başarılı olduğu. İkincisiyse iş dünyasını kavrama biçiminde başka kimsede bulunmayan bir özgünlük ve üstünlük olduğu.”

 

3. Kendi Hayatını Kendin Kur

Kitabın yazarı Warren Buffett’nin oğlu Peter Buffett; ancak bu sizi yanıltmasın. Peter Buffett’ın kendisi de neredeyse babası kadar başarılı bir müzisyen ve yazar. Kitapta zengin bir aileden gelen çalışkan bir çocuğun öyküsü anlatılıyor. Bill Gates bu kitabı çocuklarıyla birlikte okumuş olmaktan ayrı bir zevk duyduğunu söylüyor. Tabii bu kitaptan ders çıkarmak için zengin bir aileden gelmenize gerek yok. Gates’in kitap için yorumuysa şu: “Çoğu insanın varsayacağının aksine Peter’a babasından büyük bir servet kalmayacak. Ebeveynlerinin ona bıraktıkları asıl şey hayatta kendi yolunu bulabilmesi için verdikleri cesaret. Yazdığı kitap bu yolculuğun bir güncesi ve Peter’ın yolda edindiği bilgeliğin en büyük göstergesi.”

 

3. Einstein ile Ay Yürüyüşü

Unutkanlık başarının önündeki en büyük engellerden biri. Joshua Foer tarafından yazılan Einstein ile Ay Yürüyüşü, hafızanızı güçlendirmenize ve önemli detayları unutmamanıza yardımcı olacak. Özellikle isim hafızalarıyla sorun yaşayanlar için bulunmaz bir kitap. Bill Gates de hafızasını geliştirmeye meraklı olanlardan. O nedenle bloğunda Einstein ile Ay Yürüyüşü hakkında şunları yazıyor: “Ben de çoğu insan gibi aklın nasıl çalıştığı sorusuna büyük ilgi duyuyorum. Özellikle de aklımızın en kayda değer parçası olan hafızaya. Bu kitabın güzelliğinin önemli kısmı hafıza ve anlamanın birbirinden çok da ayrılmadığını ortaya koyması. Anlama becerisini geliştirmek ve anladıklarını hatırlayabilmek her zaman birlikte ilerliyor.”

 

4. Bir Zamanlar Amerika: Neyi Yanlış Yaptık ve Nasıl Düzeltebiliriz?

Uzun yıllardır dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’deki kötü gidişatlar her zaman dünyanın geri kalanını da etkisi altına almıştır. Bu nedenle ABD’de yaşanan can sıkıcı olaylar tüm iş dünyasını yakından ilgilendirir. Son yıllarda Birleşik Devletler’de özellikle ekonomi ve eğitim alanlarında endişeler türemeye başladı. Thomas L. Friedman ve Michael Mandelbaum’un birlikte kaleme aldığı kitap bu endişeleri ve olası çözümleri ele alıyor. Bill Gates’in kitap hakkındaki yorumları da olumlu: “Bir Zamanlar Amerika, harika bir kitap. Herkesin okumasını tavsiye ederim. Kitabın mesajı basitçe şu: bizimle rekabet eden ve hatta son zamanlarda bizi korkutmaya başlamış olan ülkeler aslında bizim geçmişte yapmış olduğumuzdan farklı şeyler yapmıyorlar. Kimi zaman diğer ülkelerle anlaşmakta zorlandığımız doğru, fakat bunun sebebi onlar bizi taklit etmeye başlarken bizim de bir yandan değişmemiz. Örneğin toplumumuz zenginleştikçe insanları ve çevremizi korumak konusunda daha hassas hale geldik.”

 

5. Homo Deus

Sapiens ve 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitaplarının yazarı Yuval Noah Harrari’den insanlık tarihi üzerine aydınlatıcı bir kitap. Homo Deus insanlığın dünyadaki hakim tür olma yolunda nasıl evrildiğini anlatırken bir yandan da bu evrimin gelecekte nasıl devam edeceğini tartışıyor. Geçmişimizin inançlarını ve politikasını antropolojik bir bakışla inceleyen yazar Harari, bize hem bu noktaya nasıl geldiğimizin kapsamlı bir öyküsünü sunuyor hem de insanlık olarak nereye gitmek istediğimizi soruyor. Bill Gates de bloğunda Homo Deus’tan bahsederken kitabın sorduğu bazı sorular üzerinde uzun uzun düşündüğünü söylüyor.

 

6. Sapiens

Sapiens için Yuval Noah Harari’nin ününü borçlu olduğu kitap denilebilir. Tarım devriminin çalışma düzenimiz üzerine etkilerinden tutun dedikodunun bir toplum yaratmaktaki rolüne kadar birçok ekonomik ve sosyal konuya değinen eser aynı zamanda kapitalizme getirdiği sıra dışı eleştiriyle de dikkat çekiyor. İlk çıktığı günden beri dünya çapında ilgi gören Sapiens, Bill Gates’in gözünden de kaçmamış. Ayrıca bu kitap Gates’in yazarla ilk tanıştığı kitap. Sapiens sizin de Harari’nin diğer eserlerini de okumanıza önayak olabilir.

 

8. Doğamızın İyilik Melekleri: Şiddet Neden Azaldı?

Yazar Steven Pinker kitabında insanın doğası gereği kötü olduğu görüşüne adeta savaş açıyor. Doğamızın İyilik Melekleri, insanın empati kurma ve beraber çalışma becerilerinin çalmak, öldürmek gibi bencilce içgüdülerimize sanıldığından daha baskın geldiğini örneklerle açıklıyor. Dünyanın en zengin adamı olmakla kalmayıp aynı zamanda en cömert hayırseverlerinden biri olan Bill Gates de insanlığa inancımızı tazeleyen bu kitabı herkese öneriyor.

 

9. Altıncı Yok Oluş

Gazeteci yazar Elizabeth Kolbert’in 2015 yılında Pulitzer Ödülü kazanan kitabı Altıncı Yok Oluş, son yüzyıllarda hayvan türlerindeki azalışa ve doğal çeşitlilik üzerindeki olumsuz etkilerimize dikkat çekiyor. Gates Notes’tan alıntılamak gerekirse: “Dinozorları yok eden asteroidi hayal edin, ancak bu sefer felaket tamamen insan yapımı. Çevre hakkında yazan birçok yazarın aksine Kolbert abartıya ve şiirselliğe sığınmıyor. Her şeyi olgulara dayandırarak ve akılda kalıcı cümlelerle anlatıyor. Bu nedenle Altıncı Yok Oluş, bilgilendirici ve uyandırıcı bir yapıt.”

 

10. Düne Kadar Dünya

Jared Diamond’ın kaleme aldığı Düne Kadar Dünya, uzak geçmişteki atalarımızın yaşam stillerinden neler öğrenebileceğimizi araştırıyor. Kitap yazarın modern dünya keşmekeşi içinde kaybettiğimizi düşündüğü, saygı, ebeveynlik, uzlaşma gibi değerleri geçmiş nesillerin yaşamlarına bakarak tekrar bulabileceğimizi savunurken bir yandan da on bin yıl öncesinin dünyasına ve insanına ışık tutuyor.

 

11. Çöküş

Gelişmiş toplumların ani ve dramatik çöküşleri tarihte sık rastlanır olaylardır. Jared Diamond bu çöküşlerin dinamiklerinin günümüze ayna tutabileceğine inanıyor. Düne Kadar Dünya’da olduğu gibi bu kitabında da geçmişten ders çıkarmaya odaklanan yazar Maya ve Viking imparatorlukları gibi hızlı yükselip yıkılan uygarlıkları ele alıyor. Kitap kötü liderliğin ve çevreye uyum sağlayamamanın bir toplumun sonunu hazırlayan en yıkıcı etkenler olduğunu tarihi kanıtlarıyla birlikte gözler önüne seriyor.

 

12. Bolluk

Bolluk Bill Gates’in bloğunda bolca görebileceğiniz geleceğe umutla bakan iyimserlik dolu kitaplardan biri. Son yılların önemli girişimcilerinden Peter H. Diamandis ve Steven Kotler tarafından ortaklaşa yazılan kitap hızla gelişen teknolojinin geleceğimizi giderek daha parlak kıldığına değiniyor. Bolluk, bugünkü kıtlıkların gelecekte ne zaman ve nasıl giderileceğini adım adım açıklıyor ve modern insanın gelecek kaygılarını bir nebze olsun yatıştırıyor.

 

13. Gerçeğin Büyüsü

Ünlü yazar ve evrimsel biyolog Richard Dawkins’in bu kitabı kendisinin en bilinen eserlerinden değil ancak Bill Gates’in en çok dikkatini çekmiş olanı. Kitabında bilimin ve rasyonalitenin savunuculuğunu üstlenen Dawkins batıl inançları bir bir parçalıyor. Gates, Gerçeğin Büyüsü için Gates Notes’ta şu yorumlarda bulunmuş: “Sürükleyici ve iyi inşa edilmiş bir bilim kitabı. Depremlerin sebebinden evrenin başlangıcına kadar birçok büyük soruya ikna edici cevaplar sunuyor. Böylece her yaştan insana sorulara doğaüstü varsayımlarla değil merak ve akılla yaklaşmayı öğretiyor.”

 

14. Farz Edelim Ki

Randall Munroe’nun yazdığı Farz Edelim Ki, tamamen varsayımsal sorulardan meydana gelen okuması eğlenceli bir kitap. Yazarın farklı konulardaki bireysel meraklarından yola çıkan eser “Güneş bir anda kararırsa ne olur?” ya da “Herkesin tek bir ruh eşi olsaydı nasıl olurdu?” gibi sorulara cevap arıyor. Bill Gates kaleme aldığı incelemesinde, kitabın küçük fakat eğlenceli sorulara cevap verirken aslında birçok bilimsel bilgiyi de okuyucuya kazandırdığı görüşünde.

 

15. İstatistik İle Nasıl Yalan Söylenir

İstatistik bilimi birçok bilimin olduğu gibi pazarlama stratejilerinin de vazgeçilmez bir parçası. Bunun bir yan etkisi olarak istatistiği tüketiciyi kandırmanın kolay ve bilimsel görünümlü bir yolu olarak kullanmak da pazarlamacılar arasında bir hayli yaygın. Darrell Huff’ın kitabı İstatistik İle Nasıl Yalan Söylenir, bizleri daha fazla satın almaya teşvik etmek için istatistik biliminin nasıl manipüle edildiğini anlatan faydalı bir çalışma. Gates favorilerinden olan bu kitabı özellikle ekonomiyle ilgili olanlara ve alışveriş tutkunlarına tavsiye ediyor.

 

16. Sinyal Ve Parazit

Bill Gates’den istatistiği anlama ve yorumlamaya dair bir kitap önerisi daha. Sinyal ve Parazit’in yazarı istatistikçi Nate Silver Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan 2008 başkanlık seçimlerinde 50 eyaletten 49’unun sonuçlarını doğru öngörmüştü. Kitabındaysa istatistik ve olasılık hesaplarının derinine inerek günlük hayatı nasıl matematiksel bir açıdan yorumlayabileceğini ve ekonominin gidişatını tahmin etmenin yollarını gösteriyor.

 

17. Ayakkabı Gurusu

Ayakkabı Gurusu iş dünyasına sektörün içinden bir bakış atmanıza yardımcı olacak nadir bulunur kitaplardan biri. Kitabın yazarı Phil Knight aynı zamanda dünya devi ayakkabı ve spor giyimi üreticisi Nike’nin kurucusu. Kitabında iş hayatında yaşadığı zorlukları ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğini anlatıyor. Gates’in yorumuysa açık ve net: “Phil Knight’ın Nike’yi kurma hikayesini anlattığı Ayakkabı Gurusu, iş dünyasında başarıya giden yolu konu eden kitaplar içinde gördüğüm en dürüst anlatıya sahip. Knight’ın kitabı sorunlu, karmaşık ve içinden çıkılması zor bir macerayı anlatıyor. Hatta öyle ki her çevirdiğiniz sayfayla birlikte kitabın sonunda şirketin batacağından daha çok emin oluyorsunuz.”

Mutlaka okuyun: Nike Hakkında Çok Az Kişinin Bildiği 11 Gerçek

 

18. Einstein

Biyografi yazarı Walter Isaacson’un kaleminden Einstein, ünlü dehasının ve belki de aynı derecede ünlü bıyığının altındaki gerçek Einstein’ı ortaya çıkarıyor. Genç Albert’in Almanya’da geçen çocukluğuna ve fırtınalı ilişkilerine yer veren kitap, asi bir gencin bir matematik ve fizik dâhisi olarak dünyaya mal oluşunun öyküsünü anlatıyor. Bill Gates, Isaacson’u okuduğu en başarılı biyografi yazarı olarak nitelendiriyor.

Mutlaka okuyun: Albert Einstein’ın Hayat Hikayesi

 

19. Steve Jobs

Bill Gates’in favori biyografi yazarı Isaacson’un Gates’in rakibi ve arkadaşı Steve Jobs hakkında yazdığı bir kitabı tavsiye etmemesi tuhaf olurdu. 2011 yılında hayatını kaybeden Apple kurucusu ve CEO’sunun hayatını anlatan ve kendisiyle aynı adı taşıyan kitap yazarın açık ara en çok satan eseri. Kitap okuyucuya Jobs’ın yaratıcı fikirlerle dolu geçmişinin ve girişimcilik becerilerin nasıl bir teknoloji imparatorluğuyla sonuçlandığını yakından inceleme şansı sunuyor.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

20. Son Nefes Havaya Karışmadan

Beyin cerrahı Paul Kalanithi’nin kaleminden çıkan Son Nefes Havaya Karışmadan, her gün ölümün yüzüne bakarak yaşamaya alışkın bir doktorun kendi kaçınılmaz ölümüyle imtihanının dokunaklı ve felsefi bir incelemesi. Bill Gates bu kitabı iş hayatınızdan ziyade kişisel hayatınızı geliştirmeye ve kendi ölümlülüğünüzle yüzleşmeye yardımcı olduğu için öneriyor.

 

21. Açık

Dünya Eski Tenis Şampiyonu Andre Agassi tam sekiz Grand Slam kazanmış bir tenis efsanesi. Onun yazdığı Açık, hayatını spora adayışını ve bu alanda başarılı olabilmek için gösterdiği yılmaz çabanın hikayesi. Zorluklarla geçen çocukluğu ve özel hayatının tüm çalkantılarıyla okuyucunun karşısına çıkan Agassi dünyanın en iyisi olmak için neleri feda etmeniz gerektiğini samimi bir dille anlatıyor. Gates, tenis efsanesinin otobiyografisi için şunları diyor:  “Açık, tutkulu hayranları için adeta bir armağan, tenis hakkında en ufak fikri olmayanlar için bile ilgi çekici. Aynı Agassi’nin oyun tarzı gibi hızlı, güçlü ve zarafet dolu.”

 

22. Karaktere Giden Yol

“Para mutluluğu satın alamaz.” Hepimizin aşina olduğu ama sık sık anlamını unuttuğu bir cümle. New York Times yazarı gazeteci David Brooks tüketmenin üreticilerce yüceltildiği günümüz dünyasında insanların bütünlükten ve mutluluktan uzak yaşamaya itildiği kanısında. Karaktere Giden Yol, maddi zenginliğin peşinde koşmayı bırakıp manevi bir zenginlik aramaya başlamamızı öğütlüyor. Gates de kitaptan övgüyle söz ediyor: “Kesinlikle ufuk açıcı bir kitap. Karaktere Giden Yol’u okumak kendi motivasyonlarımı ve becerilerimin sınırlarını tekrar gözden geçirmemi sağladı.”

Mutlaka okuyun: Para ve Mutluluk Arasındaki Bilimsel İlişki

 

23. Çizginin Dışındakiler

Yazar Malcolm Gladwell’in başarıya ve kendini geliştirmeye bakışı oldukça Gladwell kendi kendini yetiştirmek diye bir şey olmadığına inanıyor. Kitabında bir bireyin hayattaki başarısının tamamen yetiştirilme tarzı, şans ve hatta doğduğu ay gibi birtakım faktörlere bağlı olduğunu savunuyor. Çizginin Dışındakiler bu iddiaları ortaya atmakla kalmayıp gözlemlerini daha ileri taşıyarak herkes için eşit şanslar oluşturabilmenin yollarını da arıyor.

 

24. Aklını En Doğru Şekilde Kullan

Tamamen başarı ve motivasyon üzerine kurulu bu kitapta Carol Dweck bizleri bakış açılarımızı değiştirmeye zorluyor. Stanford Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Dweck sabit bir zihin ile sürekli gelişen bir zihnin keskin ayrımını ortaya koyuyor ve okuyucuyu sabit fikirliliğe itebilecek tehlikelere karşı hazırlıyor.

 

25. Çocuklar Nasıl Başarılı Olur

Kanadalı yazar Paul Tough eğitimle yakından ilgili. “Çocuklar Nasıl Başarılı Olur” da bu ilgisinin meyvesi. Çeşitli eğitim kurumlarından topladığı verilerle çalışan Tough’ın vardığı sonuçlar ise aslında şaşırtıcı değil. En erken yaşlardaki çocuklar gözlendiğinde bile hangi öğrencinin başarılı olup hangisinin akademik hayatta zorlanacağını kestirmek mümkün. Bu farkındalığı çocukların yararına kullanmak isteyen Tough da kitabında eğitimcilere ve anne babalara öğrencilere nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda değerli tavsiyeler veriyor.

Mutlaka okuyun: Mutlu ve Başarılı Bir Çocuk Yetiştirmek İsteyenlere Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Tavsiyeler

 

26. Checklist Manifesto: İşi Doğru Yapmanın Basit Bilimi

Basit bir yapılacaklar listesi oluşturmak özellikle kompleks ve dikkat isteyen işlerde hata payını ciddi derecelerde azaltabilir. Checklist Manifesto kitabının sahibi Atul Gawande bir cerrah, Harvard’da profesör ve aynı zamanda bir New York Times yazarı. Böylesine meşgul bir adamdan karmaşık işleri hiç sektirmeden doğru yapabilmenin kurallarını öğrenmekse Checklist Manifesto’yu okumaktan geçiyor. Bill Gates de Gawande’nin dünyaya katkısını dillendirmeden edemiyor: “Dr. Atul Gawande’nin çalışmaları bende hayranlık uyandırıyor. Kontrol listesi metodunun sadece tıp alanındaki uygulamaları sayesinde gelişmekte ola ülkelerde çocuk ölüm oranlarında kayda değer düşüş yaşandı. Öyle ki kendisinin fikirleri kimilerince son yılların en büyük klinik buluşu olarak nitelendiriliyor.”

 

27. Akılcı İyimser

Bill Gates’in iyimser kişiliğini yansıtan bir diğer önerisi de Matt Ridley’in Akılcı İyimser’i. Eğer dünya basınında sürekli yer bulan kıyamet tellalı haberlerden ve geleceğe siyah gözlüklerle bakanlardan sıkıldıysanız bu kitap tam size göre. Tarihsel, politik ve ekonomik göstergelere dayanarak insanlığın dünyayı yaşanabilir bir yer kılmaya devam edeceğini öngören Ridley, daha önce karşılaştığımız sorunlar bizi yıldırmadıysa gelecektekiler için de endişelenmenin yersiz olduğunu savunuyor.

 

28. Görünmeyeni Düşünmek

Görünmeyeni Düşünmek, dünyaya bir ekonomist ve istatistikçi gözünden bakmayı öğrenmek isteyenler için yazılmış. Bu amaca yönelik başka kitaplar da yazmış olan ikili Steven D. Lewitt ve Stephen J. Dubner, sayılarla oynayarak imkansız görünen problemlerin kolayca çözülebileceğini gözler önüne seriyor. Kitapta çevre kirliliğinin küresel ısınmaya etkilerinden vergilerin fare nüfusuyla olan ilişkisine kadar birçok konu mercek altına alınıyor.

 

29. Ulusların Düşüşü

Türk asıllı MIT ekonomi profesörü Daron Acemoğlu’nun meslektaşı James A. Robinson ile birlikte yazdığı uluslararası ekonomiye yeni bir soluk getiren kitabı Ulusların Düşüşü de Bill Gates’in tavsiye ettiği kitaplar arasında. Bir ülkenin ekonomik geleceğini kurumların birlikte çalışma becerilerine bağlayan Acemoğlu, gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında farkı da buna dayandırıyor. Ulusların Düşüşü refaha giden yolun devlet kurumlarında yapılacak reformlardan geçtiğini söyleyen, geleceğe dair yazılmış ve daha iyi bir gelecek için yol gösteren bir kitap.

Mutlaka okuyun: Mark Zuckerberg’den Bir Kitap Tavsiyesi: Ulusların Düşüşü

 

30. Eşyanın Tabiatı

İngiliz madde bilimci Mark Miodownik bu kitabında bizi maddesel dünyayı daha önce hiç bakmadığımız açılardan incelemeye davet ediyor. Eşyanın Tabiatı çevremizdeki gündelik eşyaların hayranlık uyandırıcı ama bir o kadar da çarpık doğalarını ortaya çıkarıyor. Microsoft CEO’su Gates Notes’da kitap için şunları söylüyor: “Miodownik’in ne kadar akıllı, kurnaz ve yetenekli bir yazar olduğu, yazdığı konuyu sevdiği kadar aşikar. Dolayısıyla da Eşyanın Tabiatı okuması keyif verici bir çalışma.”

 

31. Mikrobiyota

Ed Yong’un eseri Mikrobiyota içimizdeki organizmaların nasıl bizim yaşamımıza yardımcı olduklarını ve mikrop diye tabir ettiğimiz canlıların aslında ne kadar faydalı olduğunu anlatıyor. Yazar okuyucuyu içimizdeki minik canlılara saygı ve sevgi duymaya ikna ediyor. Mikrobiyota’dan başka kitabı bulunmayan Yong’un yazılarını takip edebileceğiniz Not Exactly Rocket Science adlı bir bloğu var.

 

32. Tüm Hastalıkların Şahı

Yirmi birinci yüzyıl tıbbının en büyük düşmanı kanser. Dünyada her yıl milyonlarca insan kanser sebebiyle hayatını kaybederken hastalık üzerine araştırmalar yapılmaya ve kitaplar yazılmaya devam ediyor. Siddhartha Mukherjee’nin yazdığı Tüm Hastalıkların Şahı da bu kitaplardan biri. Kitapta kanserin sebepleri, belirtileri ve her gün gelişen tedavi yöntemleri hakkında kapsamlı bilgilere yer veriliyor. Alanında uzman bir fizyolog tarafından yazılmış olan kitabın bir de Pulitzer Ödülü var.

 

33. Gen

Tüm Hastalıkların Şahı’nın yazarı Siddhartha Mukherjee bu sefer de bizi biz yapan genlerimize el atıyor. Adını basitçe Gen koyduğu kitap genetik biliminin tarihini genomların bulunuşundan Hitler’in deneylerine kadar hiçbir detayı atlamadan anlatıyor. Genetiğin geleceğine de değine kitap genler hakkında bilmek isteyeceğiniz her bilgiye sahip. Kitabı size öneren Bill Gates’in kendisi de yazardan ve kitabından o kadar etkilenmiş ki Mukherjee ile bir söyleşi yapmış. İkilinin diyaloğuna Gates’in bloğundan ulaşabilirsiniz.

 

34. Büyük Firar

Angus Deaton’a göre bugünde yaşadığımız için çok şanslıyız çünkü insanlık tarihinde bizim yaşadığımız zamandan daha iyi bir dönem hiç olmadı. Bilimsel gelişmelere ve her gün hayatı daha da kolaylaştıran yeni buluşlara dikkat çeken yazar, insanlık tarihinin zirvesinde olduğumuzu iddia ediyor. Büyük Firar, biz hızla ilerlerken yarattığımız gelir eşitsizliği gibi sorunları çözmenin ve hızımızı kaybetmeden geleceğe devam etmenin yollarına odaklanıyor.

 

35. Sonsuz Güzelliklerin Ardında

Amerikalı araştırmacı gazeteci Katherine Boo, okuyucusunu Mumbai’nin arka mahallelerine götürüyor. Kentin en büyük gecekondu semti olan Annawadi’de 2 yıl geçirmiş olan Boo, gözümüzün görmekte zorlandığı yozlaşmışlıklara, hastalık ve umutsuzluk dolu sokaklara ışık tutuyor. Sonsuz Güzelliklerin Ardında, dünyanın en büyük metropollerinden birinin yanı başında yaşanan sefalete ve bunun doğurduğu eşitsizliğe karşı bir başkaldırı olarak göze çarpıyor.

 

İlginizi çekebilir

Herkesin Okuması Gereken Kitaplar
Başarılı Girişimcilerin Okuma Alışkanlıkları
Sevin KAYTAN

Yazar : Sevin KAYTAN

Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir