E-ticaret yaparak zengin olmak mümkün mü?

Biriken fatura ve kredi kartı borçlarınız yüzünden ayın sonunu getirmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Hatta bu yüzden uykularınız da kaçıyor olabilir. Böyle zamanlarda ekstra para kazanma yollarına başvurup biraz olsun rahat nefes almak istersiniz. E-ticaret yapmak da ekstra gelir elde etmenin en popüler yollarından biridir. Peki, e-ticaret sayesinde zengin olmak mümkün mü?

E-ticaret sektörü geleceği parlak olan ve her sene büyüme rekorları kıran çekici bir sektör. Ancak e-ticaret yaparak hızlı ve kolay şekilde zengin olmayı vadedenler e-ticaret pazarının gerçekliğini fazla basite indirgiyor. Evet, e-ticaret yaparak para kazanmak mümkündür. Hatta bazı küçük işletmeler ve büyük perakende zincirleri e-ticaretten büyük kazançlar elde ederler. Ama bunu diğer işlerde olduğu gibi çok çalışarak yaparlar.

E-ticaret sayesinde zengin olamasanız bile tam zamanlı gelire dönüşebilecek başarılı bir iş kurabilirsiniz. E-ticaret işinde başarılı olabilmek için ürünlerinizi tedarik etmenin, kendinizi Web’de pazarlamanın, müşteri çekmenin, müşteri tabanı oluşturmanın ve Web alanınızı güvenilir ve itibarlı bir şekilde yönetmenin yollarını bulmalısınız.

Makalenin geri kalan bölümünde e-ticaret işinizi başarılı bir şekilde nasıl kurabileceğinizden bahsedeceğiz.

 

E-ticaret ne kadar kazandırır?

E-ticaret siteleri aracılığıyla geçimini sağlayan kaç satıcı olduğunun ve satıcıların ne kadar para kazandığının niceliğini ölçmek zor.Tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken eBay’in en başarılı satıcılarından biri olan Jack Sheng yılda 40 milyon dolar gelir elde ediyor. Ancak Sheng’in üç kişilik işletmesinin 200 kişilik ulusal bir şirkete dönüşmesinin sekiz yıl aldığını da aklınızdan çıkarmayın. Yani bütün bunlar bir gecede olmadı.

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 2014 yılında e-ticaret aracılığıyla satış yapan 15,000 perakendeci var. Bunların 8,000’den fazlası tek kişilik faaliyet ve bunların ortalama yıllık kazançları 38,000 TL civarında.

En büyük e-ticaret siteleri aracılığıyla satış yapmanın avantajları ve dezavantajları var. Gittigidiyor ve eBay gibi siteler, satıcıları güçlendirmek için ücretlerde indirim yapıyor ve daha iyi müşteri hizmetleri sunuyor. Diğer yandan kendi internet sitenizi kurduğunuzda sadık bir müşteri kitlesi oluşturmanız mümkün.

 

E-ticaret işinizi kurun

Türkiye’de e-ticaret sektörünün 2015 yılında %25-30 büyümesi bekleniyor. Bu da pazara yeni girecek girişimcileri teşvik etmek için yeterli bir oran. İşte sizlere e-ticaret sektörüne nasıl girebileceğinizle ilgili ipuçları:

Online iş kurmak için öncelikle ne satacağınıza karar vermeniz gerekir. Bazı satıcılar üçüncü partiler aracılığıyla satışların yapıldığı ve siparişlerin karşılandığı drop shipping yöntemini kullanırlar. Drop shipper’lar katalog ürünleri toptan stoklarlar ve talep üzerine müşteriye gönderirler ve bu esnada da komisyon alırlar.

Ne satarsanız satın, özellikle başlangıç aşamasında niş ürünlere odaklanmanız avantajınıza olacaktır. Piyasada pek satılmayan bir şey satarsanız fiyat rekabeti az olur ve dikkat çekmeniz daha kolay olur.

İyi pazarlama e-ticaret işiniz için hayati önem taşır. Arama motoru optimizasyonu ( SEO ), web sitenizin google aramalarında üst sıralarda çıklamasıyla ilgilidir. Google’da ne kadar üst sıralarda çıkarsanız müşteri kitleniz de o kadar artcaktır. Bu konuda size yardımcı olması için bir uzmanla çalışabilirsiniz. Online mağazanızı tıklama başına ödeme reklamlar(Google adsense) aracılığıyla da pazarlayabilirsiniz.

İtibar ve görüntü internet satışının anahtarıdır. İlk müşterileri gerçek bir satıcı olduğunuza ve kredi kartı bilgilerini çalmaya çalışan bir site olmadığınıza ikna etmek için web tasarımınızın iyi olması gerekir. İnternet sitenizin güzel ve meşru görünmesi gerekir ve bunun için profesyonel bir web tasarımcıyla çalışmanıza değecektir. Aynı zamanda SSL ( güvenli yuva katmanı ) koruması, alıcıların kişisel ve kredi kartı bilgilerini güvenli bir şekilde gönderecek şifreleme formuna ihtiyacınız olacaktır.

Ürün sayfalarınızın detaylı ve açık olduğundan emin olun ve resimlerin profesyonel görünmesine özen gösterin.  Ürün sayfalarında teslimat ve iade politikası yer alsın ve ayrı bir “hakkımızda” sayfası olsun. Bu detaylar için çalışmak gerekir ve bunlar maliyetli de olabilir ancak insanlar meşru olan internet sitelerinden alışveriş yapmak ister ve bunları yaptığınız takdirde uzun vadede satışlarınız artar.

 

İlginizi çekebilir

E-ticaret yapmak istiyorum, ne satabilirim?
E-ticaret başarı hikayeleri
E-ticaret yapmanın püf noktaları
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir