Çarşamba, Nisan 30, 2025
Ana SayfaGirişimcilikİş Hayatında Başarılı Olmanın Kuralları

İş Hayatında Başarılı Olmanın Kuralları

Sizler için dünyaca ünlü en başarılı şirketlerin kurucularını araştırdık ve bu başarıyı nasıl yakaladıklarına dair sırlarını bir araya getirdik.

İşte size iş hayatında başarılı olmanın kuralları:

 

Kural 1. İnanç

“İnandığınız bir şey yaratın. Büyük bir marka kurmanın temelinde yapılan işe inanmak vardır. “

Eğer tek başınıza kaldığınız zaman neden işinizi arzuladığınız gibi büyütemediğinizi düşünüyorsanız, sizi olumlu anlamda hareket geçirecek tek bir şey vardır: O da amacınıza, misyonunuza inanmaktır.

 

Kural 2. Farklılık

“%10’luk geliştirmelerle hareket etmeyin. Radikal kararlar alıp farklı olmaktan korkmayın.”

Her gün pek çok ürünler, hizmetler, uygulamalar sunuluyor piyasaya. Bugün kurulan şirketlere baktığımız zaman birbirine çok benzer ürünler, hizmetler sunulduğunu görüyoruz. Bu nedenle diğer insanlar kopyalamayın. Farklı, radikal ve mevcut çözümlerden daha etkili bir çözüm sunun.

Mutlaka okuyun: Harika Bir İş Kurmak İçin 10x Kuralı

 

Kural 3. Sürekli İnovasyon

“İşlerinizin ve ürünlerinizin taklit edilmesine hazır olun. Ürünlerinizin başka kişiler tarafından kopyalanmasından korkmayın.”

İş fikriniz ne kadar aykırı ve farklı olursa olsun, mutlaka biri sizin fikrinizi alıp kendi fikriymiş gibi uygulamaya sokar. Burada sizi diğerlerinden farklı kılacak şey sürekli inovasyondur. Eğer sizi taklit eden firmalar sizden çok daha büyükse, işinizi bu firmalara satabilirsiniz.

İlk ürününüzün mükemel olup olmadığı önemli değildir. Onu sürekli olarak geliştirebilmenizdir önemli olan.

Mutlaka okuyun: Dünyaca Ünlü Markaların İlk Ürünleri

Mutlaka okuyun: Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak

 

Kural 4. Hazırlık

“Kötü zamanlar ve olası hatalar için kenarda paranız olsun.”

Her şirket zor zamanlardan geçer. Ancak zor zamanlar bir şirketin ne kadar sağlam olduğunu görmek bakımından kritiktir. En ufak bir rüzgarda devrilirseniz zaten sağlam bir temel atamamışınız demektir. Bu nedenle zor zamanlar için bir acil durum planınız olsun. Kenarda sizi bir süre idare edecek kadar paranız ve enerjiniz olsun.

 

Kural 5. Kontrol

“Asla kontrolü elden bırakmayın.”

Bazı girişimciler, yatırım almak için kendi kurdukları şirketteki yetkilerinin bir kısmından feragat eder. Eğer kontrolü elden bırakırsanız kurduğunuz iş sizin hayal ettiğiniz şekilde ilerlemeyebilir.

Mutlaka okuyun: Dışardan Yatırım Almadan Milyar Dolarlık Bir Şirket Kurmak

 

Kural 6. Esneklik

“Büyük meselelerde asla taviz vermeyin.”

Amaç. Vizyon. Temel değerler.

Bunları bir yere yazın ve asla bu konularda taviz vermeyin. Ancak sunduğunuz ürün ve hizmetlerin piyasanın durumuna ve müşteri isteklerine göre esneyebilmesine de izin verin. Pek çok girişimcinin yaptığı en büyük hatalardan biri, kendilerine bu esneme payını tanımamalarıdır. Temel değerler ve ana hedef sabit kalmak kaydıyla işinizde zaman içinde gerekli düzeltme ve iyileştirmeleri yapmaya önem verin.

Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?

 

Kural 6. Tutumluluk

“Hedeflerinizi gerçekleştirmek için gereken minimum parayı tespit edin. Sonra bu paranın yarısını dikkate alın.”

Evet, bir iş kurduğunuz zaman başarılı olmak için sandığınızdan 2 kat daha fazla para harcayacaksınız. Yani evdeki hesap çarşıya asla uymayacak. Bu nedenle kendi işinizi kurduğunuzda tutumlu ve ihtiyatlı olun. Şehrin en lüks plazasında ofis tutmanıza gerek yok. Lüks ofis mobilyaları almanıza gerek yok. Amacınız hayal ettiğiniz başarıya ulaşana dek asgari düzeyde ayakta kalmaya çalışmak olmalı. Eğer bütçenizi size direkt bir fayda sağlamayan şeylere harcarsanız yolun yarısında parasız kalma ihtimaliniz oldukça yüksek olur.

Mutlaka okuyun: Mütevazı Bir Hayat Süren Aşırı Zengin 10 Kişi

 

Kural 7. Sabır

“Başarı maraton koşusunu andırır, 100 metre koşusunu değil.”

Everest Dağı’na tırmanmak üç adımda gerçekleşmez. Everest’e tırmanış için uzuuun bir ön hazırlık ve kararlılık gerekir. İş hayatında da uzun vadeli bir sistem kurun ve bu sistemi ufak ancak emin adımlarla inşa edin.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Sabırlı Olmanın Sağladığı 8 Fayda

 

Kural 8. Sağlık & Aile

“Ailenize yeterince zaman ayırın. Mental ve beden sağlığınıza özen gösterin. En son ne zaman güldüğünüzü hatırlamıyorsanız durum iyi değildir.”

İşinizi kurarken elbette zor zamanlar geçireceksiniz, ancak bu zor zamanları iki şey sayesinde aşabilirsiniz: Hedefinize olan sarsılam inancınız ve dengeli yaşam. Yani işinizi başarıya ulaştırmak için ailenizi ve sağlığınızı ihmal ederseniz, uzun vadede çok büyük zarar görürsünüz. Tüm emeklerinizin bir hiç uğruna olduğunu fark edebilirsiniz ki bu inanılmaz acı bir şeydir.

Mutlaka okuyun: İşteki Başarınızda Sağlıklı Olmanın Önemi

Mutlaka okuyun: Girişimciler İçin Aileyle Vakit Geçirmeye Zaman Ayırmanın Yolları

 

Kural 9. Uzun Vadeli Hareket

Şirketinizi kurdunuz ve iyi bir başarı elde ettiniz. Bu şirketi satın almak isteyen bir holding size cazip bir teklifle gelirse, bu teklifi kabul eder misiniz? Büyük ihtimalle kabul edersiniz ve şirketinizi iyi bir paraya satarsınız.

Lakin işinizi kurarken temel amacınız bu olmamalı. İşinizi tutkularınız, hayalleriniz ve hedefleriniz için kurmalı, bunları gerçekleştirmek için çaba harcamalısınız. Eğer temel saik, para değil de kaliteli ürün ve hizmet geliştirmek, insanlara fayda sağlamak olursa çok daha başarılı ve kalıcı bir şirket kurmuş olursunuz. Yani kısa vadeli kazançlar yerine uzun vadeli hedeflere öncelik verin.

“Biz daha çok para kazanmak için film yapmıyoruz. Daha çok film yapabilmek için para kazanıyoruz.” – Walt Disney

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Uzun Vadeli Düşünmek

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar