11 Adımda Karlı Bir Güzellik Salonu Açmak

Yeni bir iş kurmak mı istiyorsunuz? Güzellik salonu açmak oldukça karlı bir yatırım sayılabilir – güzellik endüstrisinin 532 milyar dolarlık yıllık değeri bu söylemin gerçekliğini kanıtlar niteliktedir. Dahası güzellik talebin asla azalmadığı, son derece istikrarlı bir sektördür ve çoğu zaman ekonomik durgunluklardan dahi etkilenmez.

Ancak güzellik ya da bakım konularında hevesli ve yetenekli olsanız dahi salon açmanın  ve salonunuzu büyütmenin yol yordam bilmeyi gerektirecek zorlu bir süreç olacağı gerçeğinin farkında olmalısınız.

Bu işten alnınızın akıyla çıkmak istiyorsanız, güzellik salonu açmadan önce yapmanız gerekenler ile salonunuzu büyütme aşamasında dikkat edeceklerinize değindiğimiz makalemizi okumaya başlayın ve hayallerinize bir adım daha yaklaşın.


Güzellik Salonu Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

1) Maliyetleri hesaplayın.

Her yeni işte olduğu gibi güzellik salonu açarken de finansal durumunuzu net bir biçimde ortaya koymalı, finansman arayışına girmeden evvel paraya tam olarak ne için ihtiyaç duyduğunuzu belirlemelisiniz. Bu nedenle, yazımızın bu bölümünde güzellik salonu açmanın kurulum maliyetlerine ilişkin bilgi vereceğiz:

Lisanslar ve izinler: Güzellik salonu açmak için işletme lisansı ile çalışma ruhsatı gereklidir. Salonunuz bünyesinde ürün satışı yapmayı planlıyorsanız, bir satış iznine de ihtiyacınız olacaktır.

Emlak bedeli: Kiralayacağınız veya satın alacağınız bir mülk bulmalısınız. Çalışacağınız salonu kiralamayı düşünüyorsanız, güvenlik teminatı olarak kira bedeli kadar bir depozito vermeniz gerekeceğini unutmayın.

Bordro: Bu, işe aldığınız çalışanlara ait maaş ve sigorta bedeli tarzı ek faydaları içeren maliyet kalemidir.

Salon ekipmanı: Güzellik salonu açmak için güzellik malzemeleri, kozmetik ürünler, lavabolar, sandalyeler, fön makineleri vb. sayısız ekipmana ihtiyacınız var. Ayrıca bilgisayara ve telefon hattına da sahip olmalısınız. Ödemeler içinse bir POS sistemi gerekeceğini unutmayın.

Envanter: Salonunuz bünyesinde kozmetik ürün satışı yapmak istiyorsanız, envanterinizi açılıştan önce stoklamanız, satacağınız ürünleri hazırlamanız gerek.

Sigorta: İşletmenizi yasal güvence altına almak için, sağlam bir sigorta planı oluşturmalı, bu iş için  kenara bir miktar para ayırmalısınız.

Bu bölümde güzellik salonu açmanın sayısız maliyet kaleminden yalnızca birkaçına değinebildik. Bu nedenle, doğru bir hesaplama için olası salon harcamalarına ilişkin bir kontrol listesi oluşturmanız yerinde olacaktır.

Artık güzellik salonu açmanın başlangıç maliyetlerini öğrendiniz, peki gerekli finansmanı nasıl bulacaksınız?


2) Finansman bulun.

Salonlar genellikle yüksek riskli işletmeler olarak görülür. Bu nedenle, çoğu banka bu iş için kredi vermeye yanaşmaz. Bununla birlikte, geleneksel kredilere alternatif olabilecek farklı pek çok yöntem mevcuttur. Söz konusu finansman seçeneklerinden birkaçını listeleyelim:

  • Küçük işletme kredileri: Küçük işletme kredileri sunduğu düşük faiz oranları ve ileri tarihli geri ödeme seçenekleriyle girişimler için mükemmeldir. Ancak, bu tür kredileri alabilmek için yüksek bir kredi puanına ihtiyacınız olacaktır. Dahası, kredinin sonuçlanma süreci uzun zaman alabileceğinden acil finansman seçeneklerini denemek isteyebilirsiniz.
  • Mikro krediler: Mikro krediler, geleneksel küçük işletme kredilerinden çok daha ulaşılabilirdir, çünkü kredi geçmişinizi incelemez ya da iş hayatında geçirdiğiniz süreye ilişkin geniş çaplı sorgulamalara girişmez. Ancak, kredinizi güvence altına almaya çalışmadan önce sağlam bir iş planına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
  • Alternatif borçlanma: Alternatif borçlanmalar, bahsi geçen sermaye kaynaklarının en erişilebilir ve hızlı olanıdır. Hızlı bir nakit akışına ihtiyaç duyuyorsanız, vadeli kredi, varlığa dayalı kredi, kredi kartı veya ticari kredi limiti seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.
  • Ekipman finansmanı: Güzellik salonu açmak için sandalyeler, lavabolar, aynalar, elektronik saç şekillendiriciler vb. farklı pek çok ekipmana ihtiyacınız olacaktır. Başlangıç aşamasında hepsini temin etmek güç olabilir. Ekipman finansmanı sayesinden bu tür ödemeleri karşılamak için kredi alır, böylece bütçenizi sıfırlama riskine girmeksizin her türlü ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Bu aşamada, yeni ekipman almak yerine kiralamayı düşünebilir, masraflarınızı daha da azaltabilirsiniz. Ayrıca, ekipmanı teminat olarak gösterebildiğiniz finansman seçeneklerinden yararlanmayı da tercih edebilirsiniz-bu seçenek ekipman değerini faiziyle geri ödeyinceye kadar düzenli ödemeler yapmanızı gerektirecektir.



3) Pazarlama sürecini planlayın.

Pazarlama faaliyetleri her işletme için kritiktir, ancak bazı taktikler bazı işletmelerde diğerlerine kıyasla çok daha iyi sonuç verir. Bu gerçekten hareket edersek güzellik salonunuzu açarken ait olacağınız sektörün ayrılmaz bir parçası olmaya odaklanmanız gerekeceğini bilmelisiniz. Fiziksel olarak faaliyet gösterecek bir işletme olduğunuzdan (yani bir salonda faaliyet gösterdiğiniz için), müşteri çekmeniz ve mevcut müşterileri sadık birer takipçi haline getirmeniz de son derece önemlidir.

Anlayacağınız, güzellik salonuna ilişkin pazarlama faaliyetleri bir dizi tekniğin yanı sıra tutarlılık odaklı adımlar atmanızı da gerektirecektir. Son olarak, salonunuzu pazarlamada kullanacağız bazı ipuçlarına yer vererek bölümümüzü sonlandıralım.

  • Çevrim içi dizinlere kaydolun. Dijital aramalarda görünür olmak için işletmenizin çevrim içi dizinlerde listelendiğinden emin olmalısınız.
  • Çevrim içi değerlendirmeleri iyi yönetin. Tüketiciler, işletmeler hakkında bilgi edinirken sıklıkla çevrim içi derecelendirme ve değerlendirmelere başvururlar. Bu yüzden, salonunuzla alakalı olumlu olumsuz her türlü eleştiriyi(bilhassa da olumsuzları) dikkate almalı, problemleri ivedilikle çözüme kavuşturmalı özetle müşteri hizmet sürecinizi mükemmel bir biçimde yönetmelisiniz.
  • Yerel işletmelerle ortak olun. Muhitinizdeki başka bir işletmeyle ortaklık kurmanız bir yandan erişilebilirliğinizi artırmanıza yardımcı olurken diğer taraftansa marka itibarınızı güçlendirmenizi sağlayacaktır. Müşterilerinize benzersiz bir deneyim sunmak adına anlaşmalar imzalayabilir veya özel etkinliklere ev sahipliği yapabilirsiniz.
  • Referans indirimleri sunun. Mevcut bir müşteri başka bir müşteriyi salonunuza mı yönlendirdi? Söz konusu kişiyi özel bir indirimle ödüllendirmeye ne dersiniz? Bu, müşterileri işletmeniz hakkında konuşmaya teşvik edecek, ağızdan ağıza pazarlamanın nimetlerinden yararlanmanızı sağlayacaktır.
  • Müşteri sadakatini teşvik edin. Sadık müşteriler özel bir muameleyi hak eder. Müşterilerinize onlara sahip olmaktan duyduğunuz memnuniyeti göstermek adına sadık müşterilere özel indirim veya promosyon vb. teşviklerden yararlanın.
  • Sosyal medyanın gücünden yararlanın. Sosyal medyanız, müşterilerin kim olduğunuzu ve imza attığınız işleri anlamasını sağlamada kullanabileceğiniz güçlü bir platformdur. Sosyal medya hesabınız üzerinden bölgedeki diğer küçük işletmeleri takip edebilir, hedef pazarınızla etkileşimde bulunabilir ve kamera arkası içerikler paylaşarak (müşteri saç kesimlerinin öncesi ve sonrası fotoğrafları gibi) güvenilirliğinizi artırabilir, en önemlisi de güçlü bir marka algısı yaratmış olursunuz.



Güzellik Salonu Nasıl Açılır?

1) Bir iş planı hazırlayın.

İş açmanın ilk adımı iş planı hazırlamaktır. İş planı, girişimciye net bir hedef ve söz konusu hedefe nasıl ulaşacağına ilişkin kapsamlı bir yol haritası sunar. Başarılı olmak için ne yapılması gerektiğine ilişkin fikir verir. Bu nedenle, güzellik salonu açmanın kilit noktasında da sağlam bir iş planı oluşturmak vardır.

İş planınız sayesinde, girişiminize ilişkin tüm detayları mercek altına alabilirsiniz. Başarı kriterlerinizi belirleyebilir, salonunuza büyük çaplı bir zaman veya para yatırımı yapmadan evvel finansal durumunuzu net biçimde ortaya koymuş olursunuz.

Ancak, iş planınızın işlevselliği için plan hazırlamadan önce pazar analizi de yapmalısınız. Pazarınızın boyutu, büyüme eğilimde olup olmadığı ve son trendleri de dahil olmak üzere pek çok noktaya dair fikir sahibi olmanız gerek. Böylece, rakip salonlarla mücadele konusunda nasıl bir strateji geliştireceğinizi belirlemiş olursunuz.

Ayrıca, ne tür bir salon açmak istediğiniz ve nasıl bir çalışma kültürü geliştireceğiniz üzerine de düşünmelisiniz.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?


2) Yasal düzenlemeleri halledin.

Öncelikle ruhsat almak için gerekli şartlar nelerdir öğrenin. Ne yazık ki, bir işi yönetmek demek bürokratik formalitelerle ve evrak işleriyle uğraşmak demektir. İşte dikkat etmeniz gerekenler;

İşletme ruhsatı alın. Türkiye’de bütün işletmeler bu ruhsatı almak zorundadır. Daha fazla yardım almak için ilgili resmi kurumlarla görüşün.

Tüm personelinizin ( kuaför, güzellik uzmanı, manikürcü, vb. )işletmenizde icra edeceği işe göre diplomalarının ve kurs belgelerinin olması gerekir.

Salonunuzun sağlık denetiminden geçtiğinden emin olun. Para cezası veya daha da kötüsü salonunuzun kapatılmasını engellemek için, salonunuzun hijyenik olduğundan ve resmi kurumlar tarafından hazırlanan yönetmeliklere uygun olduğundan emin olun.

Güzellik salonu açmaya ilişkin yasal düzenlemeler yaşadığınız yere veya açmak istediğiniz salonun türüne göre değişebilir. Örneğin, kuaför hizmeti veren bir salon, hizmet yelpazesine yüz bakımı veya masajı da dahil etmiş olandan çok daha farklı bir ruhsata ihtiyaç duyacaktır.

Araştırmanızı iyi yapmalı, yasalara harfiyen uyduğunuzdan emin olmalısınız. Yasal düzenlemeler finans planınızda bazı değişiklikler yapmanızı gerektiriyorsa bunu gecikmeye mahal vermeksizin halledin. Bu sayede,  iş durdurma veya para cezası vb. olası risklerden de kaçınmış olursunuz.

Güzellik salonu açmak için vergi levhası, kira kontratı, faaliyet belgesi, imza sirküleri, tapu ve ticaret sicil gazetesi vb. evraklara da ihtiyacınız olacağını unutmayın.


3) Fark yaratın.

Her köşe başında bir güzellik salonu olduğu düşünülürse, bu denli büyük bir pazara belirli bir uzmanlık veya hizmet nişiyle dahil olmak dahi fark yaratmanıza yetecektir. Ne yapıp edip rekabetçi güzellik piyasasında öne çıkmanın bir yolunu bulmalısınız.

Salonunuzu benzersiz kılan şey ne/neler olmalı? Sunduğunuz hizmetler mi? Personelinizin dikkatli ve özverili çalışmaları mı? Kişiselleştirilmiş servis hizmetiniz mi? Odak noktanız ne olursa olsun, onu marka kimliğiniz haline getirmeye çalışmalı, bununla da kalmayıp söz konusu odağı büyüme stratejilerinizin merkezine oturtmalısınız. Başka bir deyişle, nişinizi bulmalısınız-örneğin, yalnızca çocuklara hizmet veren bir kuaför salonu açmak gibi. Bir işi niş bir pazarda büyütmek, rekabetin kıyasıya yaşandığı büyük pazarlarda var olmaya çalışmaktan çok daha kolay olacaktır.

Niş pazar anlayışı, müşterilerinizle yakın bir ilişki ve etkileşim içinde olmanıza da olanak tanıyacağından başarısızlık durumlarına karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Pazar fırtınalarını güvenli bir limandan izler, neyin işe yarayıp neyin yaramayacağını anlama şansına sahip olursunuz.

Ayrıca, tek bir niş veya uzmanlık alanı ile ün salmış olmanız, sadık bir müşteri kitlesi oluşturmanıza da yardımcı olacak, güvenilirliğinizi artıracaktır.

Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu


4) Tedarikçi bulun.

Güzellik salonunuz için sandalye, ayna, yıkama ve kurutma alanları, şampuan, saç kremi, toka, saç şekillendirici ve fırça vb. ürünleri almak için tedarikçilerle bir başka deyişle dağıtıcı firma ya da toptancılarla irtibat kurmalısınız. Bu iş için yerel veya ulusal tedarikçilerden herhangi biriyle çalışabilirsiniz.

Koltuklar ve kurutucular gibi çok daha büyük ürünler için büyük çaplı firmaları, daha küçük ürünler içinse yerel tedarikçileri tercih edin.

Bu süreçte, alışverişinizi özenle yapmayı ve her olasılığı göz önünde bulundurmayı unutmayın. Farklı tedarikçilere ait fiyat kotalarına dikkat edin. Tedarikçilerin müşteri destek hizmetlerini sorgulayın(tavsiye veya danışmanlık hizmetleri verip vermediklerini öğrenin). Sizi müşterilerin gözünde yükseltecek herhangi bir anlaşma veya avantaj sunup sunmadıklarını sorduğunuzdan emin olun.

Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Nasıl Pazarlık Yapılır?


5) Sadık ve güvenilir bir müşteri tabanı oluşturun.

Bir güzellik salonu işletmecisi olarak müşterilerinizi ve deneyimlerini öncelik listenizin en üst sırasına yerleştirmelisiniz. Böylelikle, her seferinde sizi tercih edecek sadık ve güvenilir bir müşteri tabanı oluşturabilirsiniz.

Bu işe yeni atılacak olanlara bir diğer tavsiyemiz ise salonlarını açmadan önce genel giderlerini karşılayacak sağlam birkaç müşteriye sahip olduklarından emin olmalarıdır. Sağlam bir müşteri tabanıyla riskten uzak olur, işinize ilişkin kritik kararları cesurca alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati Nedir? Nasıl Sağlanır?


6) Doğru konumu bulun.

Salonunuz için doğru yeri seçin. Yer seçimi işletmenizin başarısında kritik öneme sahiptir. Aşağıdaki unsurları dikkate alın:

Yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgeleri seçin. Kalabalık sokaklar, alışveriş merkezleri veya insanların sık ziyaret ettiği ( marketler gibi ) yerlere yakın olan alanlar idealdir.

Ulaşımı kolay yerleri araştırın. Eğer salonunuza giden yolda park sorunu varsa ve trafik sıkışıksa insanlar güzellik salonunuza gelmek için çaba göstermezler.

Rekabetten kaçının. Kendinizi diğer salonların yanında konumlandırmayın, birbirinizin işini baltalarsınız. Bunun yerine, birkaç blok boyunca tek salon olacağınız bir yer bulmaya çalışın.

Salonunuzu açmak için yeni bir yer satın alabilir ya da kiralayabilirsiniz. Tercihiniz ne olursa olsun, salonunuzu açacağınız bu fiziki alan en büyük masraf kalemlerinden birini oluşturacaktır. Dolayısıyla, doğru konumu belirlerken göz önünde bulundurulması gereken pek çok faktör vardır. Salonunuz nüfusun yoğun olduğu bir muhitte yer almalı ve özel araba ya da toplu taşıma ile kolayca erişilebilir olmalıdır. Otopark sorunu olmayan bir yer bulmanız da erişilebilirliğinizi artıracaktır. Ulaşım ne denli kolay olursa o denli çok müşteriniz olur, bu da borçlarınızı ödemek ya da işletmenizin büyüme giderlerini karşılamak için gereken sermayeye sahip olacağınız anlamına gelir. Tabi bunları yaparken benzer hizmetler sunan rakip salonlardan yeterince uzakta olduğunuzdan da emin olmalısınız.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler


7) Güçlü bir tasarıma sahip olun.

Yeterli finansmana sahipseniz, salonunuzu tasarlama sürecinde size destek olacak bir tasarımcı ile çalışmalısınız. Bu sayede hem iş yükünüzü azaltır hem de çekici ve işlevsel bir çalışma alanına sahip olursunuz. Zira bir tasarımcı, salonunuzda estirmek istediğiniz havayı yansıtacak genel bir görünüm sağlamanıza ve seçimlerinizi bu doğrultuda yapmanıza yardımcı olacaktır.  Dahası, çalışma alanınızdan en yüksek verimle yararlanmanızı da sağlayacağından gelir potansiyelinizi otomatik olarak yükseltirsiniz. Salonunuz için doğru yeri bulduğunuza inanıyorsanız, tasarım ve tadilata ilişkin maliyetleri de hesaba katmalı gerekirse her birini kira kontratınıza da dahil etmelisiniz.

Tasarımcıyla çalışma imkanınız yoksa ekipman veya mobilya alışverişi yapmadan önce salonunuzun ölçüsünü almalı, tercihlerinizi ona göre yapmalısınız. Müşterilere rahatlıkla oturabilecekleri bir dinlenme/bekleme alanı sağlamayı unutmayın.


8) Nitelikli ve eğitimli personel alın.

Kozmetik işlemler eğitimsiz personel tarafından yapılırsa müşterilerde sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Güzellik uzmanlarının ve diğer personelin iyi eğitimli ve nitelikli kişilerden oluşması çok önemli.

Unutmayın, salon sahibi olarak personelin yeterli düzeyde eğitimli olmasını ve sunulan her işlemi anlamalarını sağlamak sizin sorumluluğunuzdur.

Güzellik uzmanına tedaviyi anlatarak tecrübe kazandırabilirsiniz. Ancak gerçek bir eğitim olmadan işlemlerin inceliklerinden ve sakıncalı kısımlarından habersiz olacaktır.

En kısa zamanda, kısa ama açık salon kuralları kitapçığı hazırlayın ve her çalışana işe başladıkları zaman bir tane verin. Bu dokümanlar internette kolaylıkla bulunabiliyor. Daha sonra bu dokümanları kendi işletmenize uyarlayabilirsiniz.  Eğer başlangıçta işe bu şekilde başlarsanız sizi uzun vadede birçok baş ağrısından kurtaracaktır.

Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?


9) Çalışanlarınıza değer verin.

Salonunuz, ancak istihdam ettiğiniz çalışanlar kadar iyi olabilir. Güzellik görecelidir ve güzellik algısı kişiye göre değişmektedir. Dolayısıyla, güzellik sektöründe çoğunluğun zevkine hitap edebilen yetenekli, bilgili ve güler yüzlü bir personeli elde tutmak diğer sektörle kıyasla çok daha önemlidir.

Tam da bu yüzden salonunuzda çalışan personelin uzmanlıklarını olduğu kadar motivasyonlarını da üst seviyede tutmaya özen göstermelisiniz. Unutmayın, salonunuzun sektördeki geleceği çalışanlarınıza bağlıdır. Başarı kriterlerinizden biri de çalışanlarınızın markanız, sattığınız ürünler veya uyguladığınız tedaviler/bakımlar konusundaki uzmanlıklarından doğan rahatlıkları, yani yetkinlik dereceleri olacaktır.

Çalışanlarınızı kapsamlı bir eğitime tabii tutmanız, işlerin sorunsuz ilerlemesini sağlayacak, dahası profesyonelliği ile ün salmış bir işletme olarak anılmanıza da yardımcı olacaktır. Özetle, patron değil lider olmayı seçmeli; sektördeki konumunuzun personel gelişimine yönelik çabalarınız ile personelinize verdiğiniz değer ölçüsünde sağlamlaşacağını bilmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Çalışanları Motive Etmenin 10 Bilimsel Yolu


10) Müşteri odaklı olun.

Müşterilerde ne gibi bir his uyandırmak istiyorsunuz? Salonunuza adım attıkları ilk andan itibaren nasıl bir deneyim yaşamalılar? Deneyimlerini dile getirirken hangi kelimeleri kullanmalılar? Bu soruların cevabını bulacağınız sağlam bir vizyon oluşturun. Bu sayede, müşteri odaklı bir görünüm, his ve atmosfer yaratabileceksiniz.

Gelelim bu işi nasıl yapacağınıza. Salonunuzu açtığınız ilk günden itibaren müşterilerden geri bildirim talep etmeye ne dersiniz? Bu sayede, iş planınıza dahil etmiş olduğunuz müşteri ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına ilişkin temel bilgileri zaman içinde güncelleyebilir ve geri bildirimleri dikkate aldığınızı gösterecek türden yeniliklere imza atarak müşterilere ne denli değerli olduklarını hissettirebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Rakiplerinize Değil, Müşterilerinize Odaklanın!


11) Fiyatlandırmanızı doğru yapın.

Güzellik salonu işinde yeniyseniz, hizmetleriniz için ne kadarlık bir ücret talep edeceğinize karar vermeniz güç olabilir. Ufak bir piyasa araştırmasının ardından benzer donanıma sahip kişi veya işletmelerin talep ettiği ücretlere ilişkin fikir edinebilirsiniz. Ancak, fiyatları asla bu yaklaşık değer üzerinden belirlememeli(çünkü ne söz konusu kişiler ne de yetenekleri hakkında fikir sahibi değilsiniz)bunun yerine kendi becerilerinizi ve uzmanlık seviyenizi dikkate alarak fiyatlandırma yapmalısınız.

En pahalı saç kesiminin 100 TL olduğu bir muhitte salon açtığınızı ve aynı iş için 200 TL talep ettiğinizi varsayalım. Deli olduğunuzu düşünenler olabilir, ancak harika işlere imza atıyor ve bu fiyatı 25 yıllık mesleki deneyime/ uzmanlığa sahip biri olarak belirlediğinizi müşterilerinize de ispatlayabiliyorsanız, fiyatlar arasındaki bu uçurum göze batmayacaktır. Unutmayın, insanlar mükemmel bir hizmetin bedelini ödemekten çekinmezler.

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?


Güzellik Salonu Açma Maliyeti

Ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplayın. Bunun için güzelllik salonunuzun maliyetini belirleyecek olan birçok faktörü incelemeniz gerekmektedir. Yeni iş kurmak oldukça maliyetli olabilir ve girişimcilerin çoğu ilk bir – iki yıl kâra geçemezler. İşte göz önünde bulundurmanız gerekenler:

Güzellik salonunuzu açmak ve büyütmek için sermayeyi siz mi sağlayacaksınız? Aylık masraflar için ne kadara ihtiyacınız olduğunu, yastık altında ne kadar birikiminiz olduğunu ve suyun üstünde kalabilmek için her ay ne kadar kazanmanız gerektiğini hesaplayın.

Güzelllik salonunuzun bütçesiyl ilgili çözümler üretin. Salonunuzu çekip çevirebilmek için her ay ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplayın. Kira, maaş bordroları, ruhsatlar, işletme malzemeleri ve acil durum birikimleri buna dâhildir.

Sunacağınız hizmetlerden ne kadar ücret talep edeceğinizi belirleyin. İşletme bütçenizi önceden bildiğiniz için salonu hey ay ne kadar parayla döndürebileceğinizi bilirsiniz. Ancak kar edebilmek için bundan fazlasına ihtiyacınız var. Bir hafta içinde ne kadar hizmet verebileceğinizi ( saç kesimi, boya, manikür ve benzeri gibi ) hesaplayın. Para kazanabilmeniz için bu hizmetlerden ne kadar ücret talep edeceğinizi hesaplayın.

Unutmayın ki kar etmek için müşterilerinizden fazla ücret talep etmemelisiniz. Aksi takdirde müşterilerinizi kaçırabilirsiniz. Hem müşterileriniz için adil olacak hem de sizin için kazançlı olacak bir fiyat politikası belirlemelisiniz.

Diğer salonların ne kadar ücret aldığı konusunda bir fikriniz olsun. Bölgenizdeki benzer salonlara göz atın, ne kadar ücret aldıklarını not edin. Ücretleriniz diğer salonlarla benzer aralıkta olmalıdır.

Küçük işletme kredisine mi ihtiyacınız var? Bankadaki müşteri temsilcisinden randevu alın. Planlama konusunda size yol göstermesini rica edin. Gitmeden önce salonunuzu nasıl kar ettirmeyi düşündüğünüzü gösteren bir rapor hazırlayın. ( eşsiz bir hizmet sunmanız sebebiyle veya bölgenizde yeterli salon olmaması sebebiyle )

Vergileri nasıl ödeyeceğinizi hesaplayın. Küçük işletme vergisi ödemek bireysel vergi ödemekten farklıdır. Bu nedenle nelere ihtiyacınız olduğunu önceden hesapladığınızdan emin olun.


Güzellik Salonu Açma Şartları

a)En az 75 m2 kapalı alanı olacaktır.

b)Manikür,pedikür,epilasyon,makyaj yapılması.

c)MEB’ait özel kurslardan ve okullardan mezun olduğuna dair sertifika veya diploması olması şarttır.(İşyeri sahibi veya çalışanlara ait)

d)Sertifikalı çalışanlar için sözleşme akti yapılması.

e)Saç kesimi ve cilt bakımı vermeyeceğine dair taahhütte bulunması.

f)Manikür veya pedikür,epilasyon aletlerinin dezenfeksiyonu için dezenfeksiyon aletinin bulunması (OTOKLAV) şarttır

g)Wc bulunması.(Wc nin bedensel engellilerinde kullanabileceği şekilde düzenlenecek.)

h)Kabinleri gösterir proje (Kroki ) bulunması şarttır. Merkez Sağlık ocağından izin alınması


Güzellik Salonu Açmak İçin Gerekli Belgeler

1-Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi .(muhtarlık tasdikli)

2-2 adet fotoğraf

3-Tapu fotokopisi.

4-Yapı kullanma izni kağıdı.

5-Kiralıksa kira mukavelesi aslı veya Noter tasdikli sureti.

6-Vergi levhası fotokopisi.

7-İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi. (Alanya)

8-Ustalık belgesi meslek dalına göre.

9-Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi.

10-Çöp konteynır alınacak ve faturası.

11-İşyerinde su abonesi kartlı sayaç takılacak

12-Aynı adrese daha önce verilmiş açma ruhsatı varsa Belediyeye geri iade edilecek.

13-İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu.

14-Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi.

15-İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )

16-C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı (sabıkası olanlar mahkeme kararları ile birlikte)

NOT:Yukarıda açıklanan belgeler ve istenen kriterler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin bilgiler için işyeri açma ruhsatı servisine
müracaat edilmesi ve daha geniş bilgi alınması gerekir.


Güzellik Salonunuzu Büyütmenin Yolları

Güzellik salonunuzu açtınız, başarıyla da işletiyorsunuz. Peki, hiç şöyle bir durup bu işin sonunun nereye varacağını düşündüğünüz oldu mu? Yoksa günlük meselelere odaklanmakla mı yetindiniz? Bir sonraki toplantı, sorunlu müşteriler veya ekip boşluklarını doldurmak gibi…

Yeni bir iş kurmanın sancılı dönemlerini atlatıp da işleri rayına oturttuğumuzda büyümekten ve geleceği planlamaktan çok eldeki sorunlara odaklanırız. Ve bu asla tesadüf değildir. Zira insan beyni bu şekilde çalışmak üzere programlanmıştır.

Biz insanlar binlerce yıllık evrim tarihimiz boyunca anlık neşe ve korkularımızla başa çıkmak zorunda kaldık. Ormanda vahşi bir hayvanla karşılaştığımızda da sert bir hava değişikliğine maruz kaldığımızda da tepkimiz aynı oldu. İleriyi planlamak için zaman yoktu. Bir an evvel harekete geçmek gerekiyordu.

Ancak bugün içinde yaşadığımız dünyada hayatta kalmak ve başarıya ulaşmak için önceden plan yapmak şart.

Özellikle de bir işletmenin sahibiyseniz.

Salonunuzla ne denli meşgul olduğunuzu hatta geleceği düşünmek için zaman dahi bulamadığınızı biliyoruz. Ancak artık evrimsel gerçeklere sığınamazsınız. Çünkü bugün bir işi başarılı kılmada yol almak kadar nereye gidileceğini bilmek de önemlidir. Rotanızdan bihaberseniz, gerçekten elde etmek istediğiniz şeye asla ulaşamaz, meşguliyetler içinde boğulursunuz. Hatta belki de hiç gitmemeniz gereken bir yöne yönelmekte ısrar edip emeğinizin yanı sıra zamanınızı da boşa harcarsınız. Tam da bu yüzden, her şeyden önce varış noktanızın ne olacağına dair net bir fikre sahip olmalısınız. Bu değiştirilemez bir gerçek olup işletmenizi-güzellik salonunuzu- büyütmenin ilk adımıdır.

Unutmayın, eğer bir merdiven yanlış duvara dayanmamışsa, atılan her adım sizi hızla yanlış yere götürecektir. Bu nedenle, bir işe her daim sonunu da hesaba katarak başlamalısınız.

Bu makaleyi bulup halen daha sabırla okuduğunuza göre, güzellik salonunuzu büyütmek için sağlam stratejiler arayışındasınız.

Tebrikler, rakiplerinizin bir adım ötesine geçtiniz bile! Dahası büyümeye yönelik bu zihniyetiniz sayesinde aşılması en zor duvarları aşmış oldunuz.

Aynı kararlılıkla yola devam etmenizi diliyor,  güzellik salonu işinizi nasıl büyütebileceğinize ilişkin temel ilkeleri sıralamaya başlıyoruz. Bir kuaför salonunuz mu var? Berber misiniz? SPA veya solaryum hizmeti mi veriyorsunuz? Güzellik sektörüne ilişkin her işletme için aynı ilkelerin geçerli olacağını unutmayın.


1) Vizyonunuzu ve Hedeflerinizi Belirleyin.

Size göre başarı nedir?

Yazımızın bu bölümünde salonunuzu büyütmekten bahsediyoruz, bir başka deyişle salonunuzu nasıl başarılı kılacağınıza ilişkin fikirler sunuyoruz. Ancak, başarının sizin için ifade ettiği anlamı bilmediğiniz sürece söylediklerimizin hiçbir anlamı olmayacaktır.

Zira başarı göreceli bir kavramdır.

Ve başarıyı kendi ifadelerinizle tanımlamak kadar işletmenizi taşımak istediğiniz nihai noktayı belirlemek için de zaman ayırmanız gerekir. Başarı ölçütünüz, bundan bir veya iki yıl sonraki kazancınızı tanımlayacak bir sayı da olabilir bambaşka bir şey de-ve emin olun başarıyı rakamlara bağlamanın yanlış bir tarafı yoktur, hatta bu tarz net iş hedeflerine sahip olmak iyidir.

Ancak, bir sayı sandığınız kadar ilham verici olmayabilir. Sabahları güne motive bir şekilde başlamanızı sağlamayacağı gibi salonunuza ait günlük işleri halledecek yüksek dozda bir enerji de vermeyebilir.

Sizin çok daha iyisine, büyük resmi görmeye ihtiyacınız var. Nihai hedefiniz ve başarı ölçütlerinize ilişkin somut verilere sahip olmalısınız.

Aklınızda ne gibi fikirler var? Bu fikirlerin salonunuza uyarlanabilirlik derecesi nedir? Yeni bir salon açmayı düşünüyor musunuz? Kimlerle çalışıyor ya da çalışmak istiyorsunuz? İnsanlar salonunuz hakkında ne düşünsünler isterdiniz?

Kafanızda bir resim çizmeye çalışın ve bu tabloyu hayata geçirmenin nasıl bir his olacağını anlamaya çalışın.

Bu, düzenli olarak geri döneceğiniz ve belirli aralıklarla üzerinde çalışacağınız bir resim olmalı. Söz konusu resim üzerine düşünmek için her gün birkaç dakikanızı ayırın

Vizyonunuzda ne denli net olursanız, hedefinize o denli kolay ulaşırsınız. Vizyonunuz hedefe varmanızı kolaylaştıran itici güç olacak, siz fark etmeseniz dahi bilinçaltınızda çalışmaya devam edecektir.

Ayrıca vizyonunuzu iş hedeflerinizle bütünleştirmeye de odaklanmalısınız- belirli bir zamana kadar ulaşmayı umduğunuz satış gelirini belirlemek gibi. Bu sayede, işleri olabilecek en doğru şekilde ilerletmenizi sağlayacak sağlam bir plana da sahip olursunuz.

Her gün küçüklü büyüklü sayısız karar alırız. Vizyonunuz konusunda net olmanız, sizi nihai amacınıza her geçen gün daha çok yaklaştıran isabetli kararlar alabilmenizi de yardımcı olacaktır.

Unutmayın, su ister bardakta, ister vazoda, ister nehir kıyısında olsun, içinde bulunduğu kabın şeklini alır. Aynı kural bilinçaltınız için de geçerlidir, bilinçaltınız tıpkı su misali zihninizi kaplayan görüntülere uyumlu bir gerçeklik yaratacak, nihayetindeyse bu gerçeklik tezahür edecektir. Kader denen şey tam olarak budur. O halde hayatınızı kontrol edebileceğinizi, yani hayal ettiğiniz şeyi-iyi kötü fark etmeksizin-yaşayabileceğinizi unutmamalısınız. Bu oldukça güçlü bir söylemdir, ancak doğrudur.

Mutlaka okuyun: Şirket Vizyonu Nasıl Belirlenir?


2) Önceliklerinizi Belirleyin.

Heyecan verici bir yolculuktasınız. Ve henüz gerçekleştirmediyseniz dahi güzellik salonunuzu büyütmek için yapabileceğiniz pek çok şey var.

Ancak, hepsini tek seferde hayata geçirmeniz mümkün değil.

Bu yüzden, önceliklerinizi iyi belirlemeniz gerekiyor. Hangi konuya/konulara odaklanacağınızı bulmalı, neyi görmezden gelip neyi erteleyeceğinizi seçmelisiniz.

Unutmayın, stratejinin özü neyi yapmayacağınızı belirlemektir.

Öncelik belirleme konusunda size rehberlik etmesi için nihai hedefinize odaklanın ve öncelik listenizin bir numarasına sizi söz konusu hedefe yaklaştırma potansiyeli en yüksek konuyu yerleştirin.


3) Harekete Geçin.

Artık değişim yaratma gücünün ellerinizde olduğunu biliyorsunuz. Başarının sizin için ifade ettiği anlama dair net ve canlı bir hedefiniz/vizyonunuz da var. Bu hedefe ulaşmak için öncelik listesi hazırlayıp ne yapacağınızı ya da nelerden vazgeçeceğinizi de belirlediğinize göre harekete geçmeye hazırsınız.

İşe öncelikle bir işi büyütme aşamasında değişimi yönlendirecek olanın kendi eylemleriniz olduğunu fark etmekle başlamalı, dikkatinizi değiştirebileceğiniz şeylere odaklamalı ve enerjinizi boşa harcamaktan kaçınmalısınız.

Unutmayın, başarılı insanlar, başarısızlıkları konusunda başkalarını suçlamazlar. Yaşananları enine boyuna değerlendirir, neyi farklı yapabileceklerini öğrenmeye çalışır, gerekli dersleri çıkarır ve yola devam ederler. Değişim gücünü ellerinde tuttuklarını bilir, bu gücü olabilecek en verimli şekilde kullanırlar. Siz de aynısını yapmalısınız.

Bundan sonraki bölümlerde çok daha somut tavsiyelerde bulunacağız.


4) Müşteri Sayınızı Artırın.

Kabul edin, müşterileriniz olmaksızın bir hiçsiniz.

Sağlam bir müşteri profiline sahip olmak güzellik salonu işinin kilit noktasıdır. Dolayısıyla bu, salon sahiplerinin üzerinde çalışması  ve beslemesi gereken temel konulardan birini oluşturur.

Çünkü müşteri portföyünüze eklediğiniz her yeni aday, salonunuzun büyüme sürecini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle, aylık müşteri sayısı, izlemeniz gereken temel performans göstergelerinden biri olmalıdır.

Müşteri sayınızı artırmanın birkaç yolu vardır. İlk iş olarak salonunuza yeni müşteriler çekmeye veya mevcut müşterileri elde tutmaya- yani sadık bir müşteri kitlesine sahip olmaya- odaklanabilirsiniz.

Müşteri Sayısı = Yeni Müşteriler + Sadık Müşteriler – Kaybedilen Müşteriler

Müşteri sayınızı artırma sürecinde yararlanabileceğiniz bir diğer unsursa personellerinizdir. Örneğin, günlük/haftalık/aylık müşteri kotaları belirleyebilir, personelinizi belirlenen sayıda müşteri ile çalışmaları konusunda teşvik edebilirsiniz. Ancak bu rakamın salonunuzun türüne( manikür salonunuz mu var yoksa kuaför mü?) veya çalışma temposuna bağlı olarak değişiklik göstereceğini unutmamalısınız. Bir kuaförün ortalama müşteri sayısı günde 6-20 arasında değişmektedir, fakat aynı sayı bir manikür salonu için geçerli olmayabilir.

Mevcut müşteriyi elde tutmak yeni müşteri edinmekten çok daha kolaydır(ve daha ucuz).Bu nedenle, müşteri kitlenizi oluşturmada kullanacağınız strateji her ne olursa olsun, yalnızca yeni müşteriler edinmeye odaklanmamalı, sahip olduklarınızı beslemeyi asla ihmal etmemelisiniz.

Salonunuzu yeni açtıysanız, hızla müşteri toplamanız gerekeceğini de unutmayın.

Nasıl mı?

Müşteri sayınızı, dolayısıyla da işletme karınızı artırmak için şu araçlardan yararlanabilirsiniz.

Fresha: Salonlara özel abonelik gerektirmeyen bir randevu planlama yazılımıdır. Bütçesi kısıtlı olan bireyler veya salonlar için mükemmel hizmetler sunar.

Sosyal Medyanın Gücünden Faydalanın: Günümüz işletlemeleri sosyal medya sayesinde düşük bütçelerle çok büyük bir müşteri kitlesine ulaşabilmektedir. Salonunuz ve müşterilerinizle ilgili hazırlayacağınız yaratıcı bir reels videosu size binlerce liralık reklam maliyetinden kurtarıp onlarca müşteriyi markanıza kazandırabilir.

Mutlaka okuyun: Takipçilerinizi Katlayacak 45 Instagram Pazarlama Tekniği

Websitesi Oluşturun: Salonunuza has, ilgi çekici bir web sitesi oluşturabilirsiniz (ücretsiz deneme sürümünden yararlanabilirsiniz). Bu sayede, hem dikkatleri işletmeniz üzerine çeker hem de müşterilerinizi işletmenize ilişkin kampanya ve yeniliklerden haberdar etmiş olursunuz.



5) Mevcut Müşterilerin Salonunuzu Daha Sık Ziyaret Etmesini Sağlayın.

Sağlam bir müşteri kitlesi oluşturduğunuzu varsayalım. O halde, bir sonraki adımınız müşterilerinizin salonunuzu ne sıklıkla ziyaret ettiğini bulmak olmalıdır.

Diyelim ki müşterilerinizin sizi yılda 8 yerine 10 kez ziyaret etmesini sağlayabildiniz, bu salon işinizde yüzde 20’lik bir büyümeyi ifade eder.

Peki, müşterilerin geliş sıklığını bir başka deyişle müşteri frekansını nasıl hesaplayacaksınız?

Müşteri Frekansı = Salon Ziyaret Sayısı / Salon Müşteri Sayısı

Müşteri frekansınızı iyileştirmenin yolları ise şunlardır:

Müşterilerin bir sonraki ziyareti için rezervasyon oluşturun. Çalışma saatlerinizi net bir biçimde belirtin ve müşterilere salonunuzu yeniden ziyaret edebilecekleri en uygun döneme ilişkin sorular yöneltmeyi alışkanlık haline getirin. Personelinizin de aynı hassasiyeti gösterdiğinden emin olun.

Salon yazılımlarından yararlanın. Modern salon yazılımları, müşterilerinize e-posta, SMS vb. kitle iletişim araçları yoluyla ulaşmanızı sağlar. Mevcut salon yazılımınızın hangi özelliklere sahip olduğuna bakın ve bunlardan hangilerini kampanyaları duyurmada kullanabileceğinizi tespit edin. Bu sayede, salonunuza geri dönüş sürelerini de kısaltmış olursunuz.

Bir e-posta bülteni oluşturun. Bu, müşterilerinizle iki ziyaret arası iletişim kurmanın harika bir yoludur. Elbette ki bülteninizin satış odaklı olmasını istemezsiniz, ancak içeriğinize müşterilerinizi sizden randevu almaya teşvik edecek promosyon mesajları eklemenizde herhangi bir sakınca yoktur.

Mutlaka okuyun: Müşterilerinizin Tekrar Gelmesini Sağlayacak 9 Yol


6) Ziyaret Başına Düşen Hizmet/Ürün Satışını Artırın.

Salonunuzu sıklıkla ziyaret eden sadık müşterileriniz mi var?

Güzellik salonunuzu büyütmenin bir sonraki adımı, her bir randevuda bir öncekine kıyasla daha fazla hizmet veya ürün satışı yapabilmektir.

Rutinlere yönelik küçük basit değişiklikler dahi büyük bir fark yaratabilir-örneğin, randevulara ekleyeceğiniz artı bir ürün veya hizmet; satışlarda yüzde 30 ila yüzde 100 arası bir artış anlamına gelebilir.

Ziyaret Başına Satılan Ürün ve Hizmet Sayısı = Toplam Satılan Ürün / Salon Ziyareti Sayısı

Ziyaret başına satılan ürün ve hizmet sayısını artırmak için yapabileceklerinizse şunlardır:

Ek hizmetler sunun. Salonunuzun hızlı ve eklemesi kolay bir dizi farklı hizmeti içerdiğinden emin olun.

Örneğin, bir kuaför salonunuz varsa, müşterinize mevcut talebinin yanı sıra detaylı bir saç bakımı veya saç cilalama hizmeti de sunabilirsiniz. Bir berber dükkanınız varsa, hizmetleriniz arasına kaş alımını da ekleyebilirsiniz

Salonunuza has sayısız ek hizmet bulabileceğinizden şüphemiz yok. Bunlar, randevu başına satılan hizmet sayısını artırmanın en etkili yollarından biri olacaktır.

Ürün yelpazenizi genişletin. Salonunuza gelen müşterilere ürün satmanın  en kolay yolu, onlara sunduğunuz hizmetin tamamlayıcısı niteliğindeki perakende ürünleri satmaktır.

Ancak bu aşamada birbirini tamamlayan ürünlere sahip olmanın yanı sıra marka çeşitliliği bakımından zengin olduğunuzdan da emin olmalısınız. Örneğin, benzer avantajlara sahip beş farklı saç bakım ürününü benzer fiyatlarla sunmak, satışlarınızı artırmayacaktır. Farklı gelir düzeyi ve ihtiyaçlara sahip müşterilere uyan pek çok ürüne sahip olmak için ürün portföyünüzü çeşitlendirmelisiniz.

Bir kuaför için bu, birinci sınıf bir bakım serisi, bütçe dostu bir bakım serisi, kepek önleyici veya saç dökülmesine karşı koruma vaat eden özel bir marka ile şekillendirici ürün markalarının tamamını bir arada bulundurmak anlamına gelebilir.

Ürün yelpazenizi genişletmekle yalnızca farklı müşteri profillerine uyum sağlamakla kalmaz, aynı zamanda müşterinin birden fazla perakende ürünle salonunuzdan ayrılma ihtimalini de artırmış olursunuz. Zira kullanım aşamasında bu ürünlerin her biri bir diğerini gerektirecektir. Bu da satışlarınızın otomatik olarak artacağı anlamına gelir.

Proaktif olun. Salon personeliniz satış yapma konusunda istekli olmayabilir. Stilist olduğunu, satış elemanı olmadığını iddia edebilir. Güzellik salonu sahibi olarak bu algıyı tersine çevirmeniz önemlidir. Yani, böylesi bir riski öngörüp onu bertaraf etmeye odaklanmalısınız-zaten proaktif olmanın tanımı da budur. Zira salonunuzu ziyaret eden müşteriler güzellik/bakım hizmetleri kadar kendileri için doğru olan ürünleri bulmak konusunda öneriler almayı da hizmetinizin bir parçası sayarlar. Dahası bu hizmeti beklerler.

Elbette ki bu ürünleri müşterilerinize zorla satacağınız anlamına gelmez. Bunun yerine, profesyonel ve kişiselleştirilmiş bir hizmet sunabilir, müşterilerinize bir ürün değil, bir “değer” sunduğunuzu anlatmak adına uzmanlığınızdan yararlanabilirsiniz.

Bunu sağlamanın en iyi yolu müşterinize her daim hangi ürünü ne için kullandığınız konusunda bilgi vermektir. Müşteriler gerçeği bilmek ister. Bu sayede, perakende ürünleriniz hakkında son derece doğal bir sohbeti başlatmış olur, söz konusu ürünü/ürünleri satın alma olasılıklarını artırırsınız.


7) Her Yeni Ziyarette Bir Öncekinden Pahalı Hizmetler/Ürünler Satın.

Güzellik salonunuzu büyütmenin bir diğer yolu ise temel ürünlerin yanı sıra yüksek fiyatlı, üst segment hizmetleri/ürünleri de satışa sunmaktır. Bunu yaparsanız, ortalama ürün/hizmet fiyatlarınızı artırır, sattığınız her ürün/hizmet başına çok daha yüksek meblağlar kazanmış olursunuz.

Ortalama Ürün/ Hizmet Fiyatı = Salon Geliri / Satılan Ürün ve Hizmet Sayısı

Müşterileri çok daha yüksek fiyatlı ürün veya hizmetleri almaya yönlendirmek içinse ürün/hizmet yelpazenizin buna müsaade edecek genişlikte olduğundan emin olmanız gerekir.

Tabi ki her müşteri pahalı hizmetler için ödeme yapma konusunda istekli olmayabilir, ancak çoğu durumda ikna edilmeleri mümkündür. Zaten söz konusu ürün ya da hizmetler hiç talep görmese dahi yalnızca onlara sahip olmak bile işinize artı bir değer katmaya yetecektir. Nasıl mı?

Aradığımız hizmetin beraberinde çok daha yüksek fiyatlı bir başka hizmet gördüğümüzde, işi ucuza kapattığımız hissine kapılırız. Yüksek fiyatlı bu hizmet, diğer hizmetlerin maliyetine ilişkin bir referans noktası oluşturur. Bu referans sayesinde alınmak istenen asıl hizmetin gerçekten cazip bir fiyatı varmış gibi görünür. İnsan beyni tam da bu şekilde çalışır.

Özetle, hem ek hizmetler hem de premium ayrıcalıklarla müşteri ziyaretlerinin değerini önemli ölçüde artırabilirsiniz. Böylece, salonunuzu büyütme konusunda da yol kat etmiş olursunuz.

Salon sahiplerinin çoğu zaman gözden kaçırdığı bir diğer nokta ise fiyat artışlarıdır. Tüm işletmeler, fiyatlarını düzenli olarak- genellikle yılda bir kez- artırır. Bu, ekonomik düzenin işleyişi gereği atılan bir adımdır. Maaşlar arttıkça ürün veya hizmetler için talep edilen ücretlerin de artması kaçınılmazdır.

Ancak salon sahiplerinin bir kısmı hizmet fiyatlarını artırma konusunda tereddüt eder.  Bu sadık müşteri kitlesini kaybetme korkusundan kaynaklı bir tavır olsa da gereksizdir. Zira müşteriler de herkes gibi ekonomik düzenden haberdardır ve fiyat artışlarını yadırgamazlar. Unutmayın, fiyatlarınızı artırmazsanız, kar marjınız zamanla düşer. Çünkü siz yapmasanız dahi tedarikçileriniz fiyatlarını artıracak veya personeliniz maaş artışı talep edecektir.

Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur dramatik artışlardan kaçınmaktır-ayrıca yıllık iş planınıza fiyatlandırma stratejinizi de dahil etmeyi unutmamalısınız.


8) İşletme Maliyetlerini Azaltın.

Fark ettiniz mi? Güzellik salonunuzu büyütmeye ilişkin tavsiyelerimizin odak noktasında tek bir unsur yer alıyor: Gelir artışı. Evet, bir işi büyütmenin en sağlıklı ve en sürdürülebilir yolu geliri artırmaktır ve bu gerçek bir değer yarattığınız anlamına gelir.

Ancak bir işi-güzellik salonunuzu-büyütmek söz konusu olduğunda yalnızca gelir artışına odaklanamayız. Bilançonun kar zarar hanesini de düşünmeniz gerekir.

Nihayetinde işletmeleri var eden en önemli unsur elde ettikleri kardır.

Salon Kar Marjı (%) = (Toplam Gelir – Toplam Maliyetler) / Toplam Gelir

Ortalama bir salon kar marjı yüzde 8,2 civarındadır-kar marjının bir salonun ne kadar iyi yönetildiğine bağlı olarak yüzde 2 ile yüzde 17 arasında değişebileceğini unutmayın.

Elbette ki tür ve performans açısından bütün güzellik salonları birbirinden farklı olacaktır. Yine de bu rakamları salonunuzun kar oranını belirlemede referans noktanız olarak kullanabilirsiniz.

Satışlarınızı artırarak veya işletme maliyetlerinizi düşürerek de kar marjınızı artırabilirsiniz.

Salonunuz iyi durumda olabilir, işleriniz ve satışlarınız yıldan yıla artabilir. Siz yine de işinize yaptığınız yatırımı olabilecek en verimli şekilde kullanıp kullanmadığınızdan emin olmak adına maliyetlerinizi düzenli olarak gözden geçirmeli, her daim maliyetleri düşürüp karı artırma odaklı bir iş anlayışını benimsemelisiniz.

Mutlaka okuyun: İşletme Maliyetlerini Düşürme Yöntemleri


9) Gelir Akışınızı Çeşitlendirin.

Güzellik salonunuzun kapalıyken dahi size para kazandırdığını hayal etsenize!

Sabah uyandınız ve güzellik salonunuzun kayda değer satışlara imza attığını yaptığını fark ettiniz.

Ne dersiniz? İmkansız mı?

Elbette değil. Yalnızca kalıpların dışına çıkmanız, yaratıcılığınızın salon sınırları dışına taşmasına izin vermeniz ve çok çalışmaya hazır olmanız gerekiyor.

Güzellik salonunuzu büyütmek için mevcut işinize ek gelir kaynakları yaratmalısınız. Bu aşamada, siz orada değilken dahi işleyecek gelir kaynaklarından herhangi birini kullanabileceğiniz gibi varlığınızı şart koşan faaliyetleri de tercih edebilirsiniz. Önemli olan seçtiğiniz bu yeni gelir akışının mevcut kazancınızdan hariç, taze bir para akışını mümkün kılmasıdır.

Gelir akışınızı ne denli artırırsanız, salonunuzu büyütme ihtimaliniz o denli artacaktır. En güzeli de gelir akışlarınızdan herhangi birinin yavaşlaması durumunda dahi işletmenizin geleceğini riske atmazsınız.

Ancak, bu iş hiç de kolay değildir. Gelir elde edebileceğiniz yeni alanlara atılma sürecinde yeni şeyler öğrenmeye hazır olmalısınız. Deneme yanılmalara ve bolca zamana da ihtiyaç duyacaksınız.

Bu işi nasıl yapacağınıza gelince…

Yeni bir gelir akışı oluşturmak istiyorsanız, işe yeteneklerinizi veya güçlü yönlerinizi belirlemekle başlayın. Sonrasında ise tüm bunları nasıl daha farklı değerlendirebileceğiniz konusunda beyin fırtınası yapmanız gerekecek.

Gelin bir de yeteneklerinizin neler olabileceğinden konuşalım-bunlar genellikle itibarınız, konumunuz, becerileriniz ve bağlantılarınızla ilgili becerilerinizdir. Tabi bambaşka şeyleri de bu başlığa dahil edebiliriz.

Örneğin, bir kuaför işletiyorsanız;

  • saçlar konusunda(kesme, şekillendirme, boyama vs.) uzman olma
  • fiziksel bir mağazaya salona sahip olma
  • sektörün bilindik işletmelerinden biri olma
  • güçlü bir ürün tedarikçisine sahip olma
  • takipçi sayısı yüksek bir sosyal medya hesabı yönetme
  • salonunuz için çalışan işinin ehli bir ekibe sahip olma vb. yeteneklere sahip olursunuz.

Bu maddeleri çoğaltabilmek mümkün.

Şimdi, bu yeteneklerden farklı bir şekilde yararlanmanın yollarını da düşünelim.

İtibarınızdan Yararlanın: Sektöre damgasını vurmuş güçlü bir isme veya itibara sahipseniz, marka elçisi olabilirsiniz. Markalar her daim marka anlayışlarını birebir yansıtacak kişi ya da kuruluşlarla ortaklık kurma peşinde olurlar. Bu, zamanınızdan çalmayacak, hoş bir ek gelir kaynağı olacaktır. Bir berber dükkanı işlettiğinizi varsayalım. Belirttiğimiz şartları karşılıyorsanız, yeni çıkacak bir tıraş makinesi için marka elçiliği yapabilirsiniz.

Ayrıca, sosyal medyadaki takipçi kitlenizden de yararlanabilirsiniz. Marka elçiliğini yaptığınız ürünleri YouTube kanalınızda veya Instagram hesabınızda tanıtarak da gelir elde edebilirsiniz. Unutmayın, bu yolla para kazanmak için takipçi kitlenizi ciddi anlamda büyütmeniz gerekiyor.

Becerilerinizden Yararlanın: Bir kuaför salonu işletiyorsanız, saç kesimi, stil danışmanlığı veya saç boyama konusunda güçlü bir bilgi birikimine sahip olmanız kaçınılmazdır. Bu bilgiyi çevrim içi bir işe dönüştürmeye ne dersiniz?

Örneğin, YouTube kanalınız için “nasıl yapılır” videoları çekebilir ve YouTube Partner programına katılarak içerikleriniz üzerinden reklam geliri elde edebilirsiniz. Bu sayede uyurken bile para kazanırsınız.

Ekip üyelerinizin de desteğiyle bu alanda kendini geliştirmek isteyenlere eğitim verebilir, kurslar düzenleyebilirsiniz. Henüz kendi akademinizi oluşturmaya hazır değilseniz, eğitim kuruluşlarından herhangi biriyle ortaklaşa yürütebileceğiniz freelance/serbest zamanlı bir girişimi de hayata geçirebilirsiniz.

Ağınızdan Yararlanın: Bütçenize uygun şartlar sunan, iyi bir ürün tedarikçisi bulduğunuzu varsayalım. İşleri bir adım ileri götürüp bir e-ticaret mağazası açabilir, söz konusu ürünün çevrim içi satışını yapabilirsiniz. Kendi mağazanızı açmak isterseniz, Weebly vb. platformları kullanarak web sitenizi kolayca oluşturabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise ürünlerinizi Amazon’da satmaktır.

Salonunuz bünyesinde ürün satışı yapıyorsanız, halihazırda mevcut olan ürünleri göndereceğiniz küçük ölçekli bir çevrim içi işletme de başlatabilirsiniz. Çevrim içi işiniz büyüdükçe, lojistik kısmını üçüncü taraf bir kuruluş aracılığıyla otomatikleştirir, gelirinizi katlarsınız.

Fiziksel Alanınızdan(Mağazanızdan) Yararlanın: Ek gelir elde etmenin bir diğer yolu da salonunuzu kullanmaktır. Dikkat çekici bir konuma veya tasarıma sahipseniz, farklı işletmeler veya özel gruplar çeşitli etkinlikler için salonunuzu kullanmak isteyecektir. Salonunuzu eğitim amaçlı da kiralayabilirsiniz.

Bunlar gelir akışınızı artırmanızı sağlayacak yöntemlerden yalnızca birkaçı – eminim daha fazlasını bulabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey yaratıcılık. Şimdi arkanıza yaslanın, defterinizi çıkarın ve salon işinize dahil edebileceğiniz farklı gelir kaynaklarını bulmak için aklınıza gelen tüm fikirleri not edin.

Fikrinizi bulduğunuzda yapacağınız tek şey şartları hazırlamak ve bu süreçte yeni şeyler öğrenmeye açık olmaktır. Tutkunuzun peşinden gidin ve güçlü yanlarınıza odaklanın. Unutmayın, başarınızın fitilini ateşleyecek olan şey tutkunuzdur.


10) İşletmenizi Ölçeklendirin.

Güzellik salonunuzu büyütmenin son adımına geldiniz.

Artık bahsi geçen iş büyütme taktikleri üzerinde çalışmaya başladığınıza göre, salonunuzdan alabileceğiniz verimi en üst düzeye çıkarabileceksiniz. Ve zaman içinde gelirinizi kat be artıracak , çok daha büyük işlere imza atacaksınız. Peki işlerin bu noktaya gelmesi, işleri büyütmenin tam zamanı olduğunu göstermez mi?

Anlayacağınız, vakit işletmenizi ölçeklendirme vaktidir.

Bu işi yapmanın sayısız yolu vardır. Bunlardan en yaygın olanı ise salon sayınızı artırmak yani şubeleşmektir. Salonunuzu ürün satışı yaptığınız çevrim içi işinizden elde edeceğiniz geliri kullanarak güçlendirmek de bir diğer seçeneğiniz olabilir. Ölçeklendirme anlayışınız ne olursa olsun, bu sürecin yepyeni zorlukları beraberinde getireceğini unutmamalısınız.

Artık tek sorumluluğunuz sahip olduğunuz güzellik salonu değildir; dahası iş yükünüz arttıkça operasyonlarınızı tüm detayları ile kontrol edebilmeniz de zorlaşacaktır. Dolayısıyla, işe alım, liderlik ve işletme yönetimi vb. konulara ağırlık vermeniz gerekecektir.

İşler bu noktaya geldiğinde desteğe başvurmalı, görev ve sorumlulukları paylaştırmalı, nihayetinde ise yetki dağılımı odaklı bu yeni anlayışa adapte olmaya çalışmalısınız. Tüm bunların kişisel gelişim ya da iş yönetimi konularında yetkinleşmek adına eğitim almayı gerektirebileceğini de unutmayın.

Mutlaka okuyun: İşinizi Ölçeklendirmenin ve Büyütmenin 5 Yolu


11) Başarı Kriterlerinizi Tanımlayın.

Ne ekerseniz, onu biçersiniz.

Bu eski bir söz olsa da son derece doğrudur. Başarı ölçütleriniz yani kriterleriniz konusunda ne denli net olursanız, istediğiniz sonucu elde etme olasılığınız o denli artacaktır.

O halde, salonunuzu büyütecek her bir ölçütü net bir biçimde tanımlamalı, bunları çalışanlarınızla da paylaşmalısınız. Salonunuz bünyesinde çalışan hiç kimsenin bu konuda herhangi bir kafa karışıklığı yaşamasına izin vermeyin.

Belirlediğiniz kriterleri performansınızın ayrılmaz bir parçası haline getirebilir, bunları başarıyla hayata geçiren ekip üyelerini ödüllendirerek tüm personelin bu ortak anlayışı benimsemesine yardımcı olabilirsiniz.

Güzellik salonunuzu büyütmeye ilişkin başarı ölçütlerinin müşteri sayısı, müşteri frekansı, ziyaret başına satılan ürün/hizmet sayısı ve ortalama ürün ve hizmet fiyatı olabileceğinden daha önceki bölümlerde de bahsetmiştik.

Bu başlıklara ait verileri düzenli takip etmeli ve sonuçlara ilişkin bilgileri ekip üyelerinizle de paylaşmayı unutmamalısınız. Herkes başarının neye göre ölçüldüğü konusunda net olursa, salonunuzu büyütme konusunda gereken ekip desteğini arkanıza alabilir, hayal ettiğiniz rakamlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


Müşterileri Karşılama

Temiz ve güvenli bir ortam hazırlayın. Güzellik salonları müşterilerine temiz, güvenli ve rahatlatıcı bir ortamda hızlı ve profesyonel hizmet sunarlarsa başarılı olurlar.

Hijyenik bir ortam müşterileri tekrar ve tekrar salonunuza çekebilmenizdeki en önemli unsurlardan biridir. Havlularınızın, ayak yıkama küvetlerinizin ve yıkanan diğer malzemelerinizin temiz olduğundan ve kokmadığından emin olun.

Aletleriniz steril ve son teknolojiye uygun olsun. Müşterileriniz üzerlerinde kullandığınız ürünlerin ve aletlerin güvenilir ve birinci sınıf kalitede olduğundan emin olmak isterler. Eğer müşterilerinizi enfeksiyon risklerinden koruyamazsanız, hem maddi olarak zarar görürsünüz hem de itibarınızı yerle bir edersiniz.

Rahatlatıcı bir ortam yaratın. Hafif müzikler çalın, hafif bir ışık kullanın ve çalışanlarınızın kendi aralarında konuşmalarını en aza indirin.

Geniş bir hizmet ağı sunun ( isteğe bağlı ). Sadece bir ya da iki hizmet çeşidi sunan yerlere göre geniş bir hizmet ağı sunmasız şüphesiz ki size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Birçok müşteri saçlarının, manikürlerinin ve cilt bakımlarının yapılması için üç ayrı yere gitmek yerine bütün bu hizmetleri tek bir yerde almak isterler.

Tek bir alanda uzmanlaşıyorsanız ( örneğin saç ) kendi işletmenizi diğerlerinden ayırarak, müşterilerinize bu alanda en iyisi olduğunuzu gösterin.

Müşterilerinizi memnun edin. İşletmenizin, saç ve salon işlemlerini kaliteli yaptığına dair iyi bir ün kazanması ve bunu devam ettirmesi çok önemlidir. Bu sayede müşterileriniz size gelmeye devam edecektir.

Ağızdan ağza reklam bir güzellik salonu için en iyi pazarlama aracıdır. Eğer bir müşteri sonuçtan memnun olursa, salonunuza tekrar gelecektir. Sonuçta bu bir güven meselesidir. Memnun müşteriler sonrasında ailelerine, arkadaşlarına ve meslektaşlarına reklamınızı yaparak size yardımcı olabilirler. Salonunuzun harika görüntüsü ve sağladığı üstün personel hizmeti haberleri kolayca yayılacaktır.

Müşterilerinizin iletişim bilgilerini alın. ( elektronik posta adresleri veya cep telefonu numaraları ) Eğer bilgisayar sisteminiz varsa kampanya haberlerinizi, yeni ürün veya hizmetlerinizi kolayca mesaj veya mail olarak müşterilerinize gönderebilirsiniz.


İpuçları

Bu bir güzellik işi ve sizden beklenen de iyi görünmenizdir. İyi görünerek çalışanlarınıza da örnek olmalısınız.

Hem ürünlerle ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmeleri hem de trendlerin fakında olmaları için personelinize düzenli olarak eğitim kursları verin.

Başlangıçta çalışanlarınıza yüksek maaşlar veremeyebilirsiniz fakat kendilerini iyi hissetmeleri için yapabileceğiniz pek çok şey var. Mesai saatlerini ve izin günlerini karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak planlayın.  Yoğun zamanlarda fazladan mesai yapan personelinizi ödüllendirin. Ayda iki ya da üç kere personel günü yapın. Mesela piknikler düzenleyebilirsiniz. Bu gibi organizasyonlar güçlü bir takım ruhu yaratmanıza yardımcı olur. Komisyona dayalı bir sistem başlatın. Böylece çalışanlarınız müşterileri arttırmaya yönelik motive olacaklardır. Kendi maaş ve tatil sisteminizi başlatın. Böylece çalışanlarınız maaşlarını zamanında ve gününde alabilir ve kendilerine tanınan izinlerini kontrol edebilirler. Bunlar küçük şeyler ancak çalışanlarınız için büyük farklar yaratacaktır.

Çalışanlarınız arasında aylık yarışmalar düzenleyin. Bedava ürünlerden bir günlük izne kadar çeşitli hediyeler verin. Senelik yarışmalarda da bedava kış tatili ile ödüllendirebilirsiniz.

Uyarılar

Kurallar kitapçığınız, iyi bir maaş sisteminiz ve personel sözleşmeleriniz olsun. Sözleşmelerin mevcut çalışan yasalarıyla uyumlu olduğunuzdan emin olun. Eğer evraklarınızı düzenli tutarsanız sonrasında herhangi bir anlaşmazlık çıkarsa üstesinden gelmeniz çok daha kolay olacaktır.

Kazalar ve kötü işlemler sonucu işletmenizin ve sizin maruz kalabileceğiniz yükümlülüklerin farkında olun. ( kaşıntıya sebep olmaktan zarar görmüş bir saça mumlama işlemi yapmaya kadar ) Sigorta şirketinizin hazırladığı poliçeler sizi ve işletmenizi müşteri şikâyetlerinden kaynaklanabilecek yükümlülük ve hukuk davalarından koruyor mu kontrol edin.


Son Söz

Bu uzun makaleyi okumak için gereken sabrı gösterip zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz. Umarım bu yazının yalnızca güzellik salonunuzu büyütmeye ilişkin iş fikirlerinden ibaret olmadığını da fark etmişsinizdir.

Artık sıra siz de. Yeni bir adım atma ve işinizi büyütme konusunda gereken güç elinizde duruyor.

Güzellik salonunuzu büyütmek istiyorsanız, kendinize şöyle bir durup düşünecek, büyük resmi görüp rotanızı bu doğrultuda belirleyecek alanı yaratmalısınız. Şayet bunu başarırsanız, işletmenizin hızla büyüdüğüne şahit olacaksınız.

Nasıl mı?

Vizyonunuzu belirleyin ve onu gerçekleştirdiğinizi hayal edin. Önceliklerinizi belirleyin. Salonunuzu büyütme konusuna kafa yorun: Müşteri sayınızı artırın. Mevcut müşterilerin salonunuzu daha sık ziyaret etmesini sağlayın. Ziyareti başına düşen hizmet/ürün satışını artırmaya odaklanın. Her yeni ziyarette daha pahalı hizmetler/ürünler satın. İşletme maliyetlerini azaltın. Salon işinize yeni, alışılmışın dışında gelir akışları ekleyin. İşletmenizi ölçeklendirin. Net başarı kriterlerine sahip olun ve en önemlisi de eyleme geçin.

İlk adımı hemen şimdi atmaya ne dersiniz?

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir