Zengin ve Fakirlerin Düşünme Biçimleri Arasındaki 12 Fark

Belki varlıklısınız. Belki de yokluk çekiyorsunuz. Belki hayatınızın belirli dönemlerinde varlığı da yokluğu da tattınız. Varlıklı olmak çok fazla paranızın olduğu anlamına gelmez. Tersine, varlıklı olmak refah, bolluk, zaman, başarı ve doğru zihniyet kıstaslarıyla ölçülür.

Fakirliğe neden olan toplumsal sorunlar olsa da varlıklı ve yoksul insanların arasındaki zihniyet farkı da başarı ve zenginlik getirebilir.

Varlıklı insanlar gibi düşünen ama içinde bulunduğu durumlardan dolayı yokluk çeken pek çok insan var. Aynı zamanda düşünce yoksulu olan ve ailelerinin zenginliğine güvenen pek çok insan da var.

Sadece zihniyetinizi değiştirerek zengin olabileceğinizi biliyor musunuz? İşte sizlere zenginlerin düşünme biçimleri:

 

1. Beceriklilik

Zengin insanlar en önemli şeyin ekstra beceri kazanmak olduğunu iyi bilirler. Daha sonra bu ekstra becerileri işlerini hızlandırmak için kullanırlar. Eğitimi hızlandırmak. İşleri hızlandırmak. Gelecek nesli hızlandırmak.

Fakir insanlarsa bu ekstra kazancı hemen tüketmek için bir fırsat olarak görürler.

Kendinizi Zorlayın: 30 günlük bir liste hazırlayın. Bir şeyi almak için maaşınızın yatmasını istiyorsanız bunun gerçekten ihtiyaç duyduğunuz bir şey olması gerekir. İşleri hangi noktada hızlandırabileceğinizi ve kişisel avantajlarınızı nasıl elde edebileceğinizi düşünün.

 

2. İvme Kazandırmak

Zengin insanlar, zamanlarını, becerilerini ve enerjilerini uzun vadede kendilerine katkıda bulunacak işlere harcamayı severler. Zenginlerin asıl önem verdiği konu çarkı döndürebilmek ve ivme kazandırabilmektir. Kendi başlarına değer üretmeye devam eden sistemler tasarlamak için çalışırlar.

Fakir insanlarsa kısa vadeli getirilerle ilgilenirler. Onlara göre yapacakları iş anında onlara getiri sağlamazsa bu iş için becerilerini boşa harcadıklarını düşünürler.

Kendinizi zorlayınYatırımda bulunmak çok önemlidir ve yatırıma ihtiyacı olan alanları belirlemeniz gerekir. İşe kendi birikim hesabınızdan başlayabilirsiniz. Veya kişisel üretkenliğinize odaklanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Uzun Vadeli Düşünmek

 

3. Riskler ve Ödüller

Zengin insanlar yaptıkları işin karşılığında hemen kendilerine ödül verilmesini beklemezler. Kar elde etmeye giden yol çetrefillidir. Elinize geçen fırsatı kullanmalı ve şansınızı denemelisiniz. Sonuçta ya risk almış olursunuz ya da ödül.

Fakir insanlarsa önce kendi çıkarlarını düşünürler. Sizi bir konferansa davet edip size bir ödeme yapmıyorlarsa parasını ödeyip uçak bileti almanın, otel masraflarını kendinizin karşılamanın ve zaman kaybetmenin ne anlamı var ki?

Kendinizi zorlayın: Riskleri göze almalısınız çünkü söz konusu ödüllere risk almadan ulaşamazsınız. Kendinizi rahat hissetmemeniz normaldir, bu büyüdüğünüz anlamına gelir.

 

4. Anlamlı İlşkiler

Zengin insanlar ilişkilerini güven, beğeni, ortak değer ve karşılıklı saygı üzerine inşa ederler. Bu tür insanlar, kurdukları ilişkinin karşılığında hiçbir şey beklemezler.

Fakir insanlarsa, “Ben senin sırtını kaşıyayım, sen de benimkini.” diye düşünürler.

Kendinizi zorlayın: En çok zaman geçirdiğiniz 5 kişinin ortalamasısınız. Bu nedenle zengin zihniyetinde olan insanlarla arkadaş olun. Bir şeyler öğreneceğiniz insanlarla iletişim kurmaya gayret edin.

Odadaki en aptal insan rolünü oynayın. Zeki insanlarla muhabbet edin, böylece herkes kazanmış olur. Ortalamanın üzerindeki zeki insanlar diğer zeki insanların daha başarılı olmasını sağlar.

Mutlaka okuyun: Zenginler Arkadaşlarını Nasıl Seçiyor?

 

5. İtibar

Zengin insanlar itibarlarının çok önemli olduğunu, güvenin ve saygının hemen kazanılamayacağını ve ikisinin de en küçük bir olayda kaybedilebileceğini bilirler.

Fakir insanlarsa kolay yoldan para kazanmak için itibardan vazgeçilebileceğini düşünürler.

Kendinizi zorlayın: Kısa yollara başvurmayın. Her zaman eylemlerinizin/ kararlarınızın sonuçlarını düşünün.

 

6. Şans ve Fırsat

Zengin zihniyetindeki insanlar dünyanın adil olmadığını bilirler ve bununla alçak gönüllülükle ve pratik bir şekilde başa çıkarlar. Bu insanlar dünyadan alacaklı olmadığını, evrenin kendi yaratılışına karşı bile kayıtsız olduğunu ve hayatın acı çekmekten ve ölümden ibaret olduğunu bilirler. Bütün başarıların kesin olmadığına ve bu şekilde kabul edilmeleri gerektiğine inanırlar.

Fakir insanlarsa sürekli dünyanın adaletsizliğiyle savaşır ve bundan şikayet ederler. Bu insanlar dünyanın onlara borcunun olduğunu ve bu borcun hemen ödenmesi gerektiğini düşünürler.

Kendinizi zorlayın: Bu hafta istediğiniz bir şeyi alın. Eğer elde ederseniz şansın beraberinde fırsatı yarattığını fark etmelisiniz. Eğer elde edemezseniz çabanızı kabul edin ve neden başarısız olduğunuzu anlamaya çalışın. Alçak gönüllü olun.

 

7. Diğerlerini Tebrik Etmek

Zengin insanlar rekabeti kabullenip diğerlerinin başarısını tebrik ederler. Burada iki seçeneğiniz var; ya bir başkasının başarısını mahvetmek ya da bu başarıyı kendinize örnek almak.

Fakir insanlarsa diğerlerinin başarılarını kıskanırlar. Onlara göre karşı taraf kazanıyorsa kendileri kaybetmiş demektir.

Kendinizi zorlayın: Sizden daha iyi olan ve her şeyde başarılı olan insanlar hep olacaktır. Bir rakibi gözünüze kestirin ve onun adımlarını takip edin. Alçak gönüllü davranmanızın karşılığını alacaksınız.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Kıskançlık: Nedenleri ve Baş Etme Yolları

 

8. Yeni Bir Şeyler Öğrenmek

Zengin insanlar her şeyi bilemeyeceklerinin farkındadır ve herkesten yeni bir şey öğrenebileceklerini düşünürler.

Fakir insanlarsa her şeyi bildiklerini düşünür ve karşıt görüşleri dinlemeye bile tahammül edemezler.

Kendinizi Zorlayın: Kendinizi tecrübesiz olduğunuz ve kendinizi rahat hissetmediğiniz bir durumda hayal edin. Örneğin, eğer silahların kontrol edilmesine karşıysanız bu görüşü destekleyenlerin argümanlarını anlamaya çalışın. Eğer bu görüşü destekliyorsanız karşı olanların argümanları hakkında bir şeyler okuyun.

Bir fikri her yönüyle incelemeye çalışın ve bu fikirlere körü körüne bağlanmayın. Tarih boyunca kahraman olarak görülmüş insanların en önemli özelliği yeni öğrendikleri bilgiler doğrultusunda fikirlerini değiştirmekten korkmamalarıdır.

Mutlaka okuyun: Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak

 

9. Her Şeyi Kendi Başınıza Yapamazsınız

Zengin insanlar her şeyi kendi başlarına yapamayacaklarını, işini bilen insanlarla bir arada çalışmanın bireysel hareket etmeden daha etkili olduğunu bilirler.

Fakir insanlarsa çok çalışarak her şeyi kendi başlarına yapabileceklerine inanırlar.

Kendinizi zorlayın: Özcülük felsefesini okuyun. Bir işin halledilmesi gerekiyor diye bunu yapmaya kendinizi mecbur hissetmeyin. Özcülük felsefesinin amacı daha az zamanda daha çok şey başarmak değildir. Önemli olan yapılması gereken şeyleri halletmektir.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler İşin Sadece %5’ini Üstlenirler!

 

10. Rekabeti Kucaklamak

Zengin insanlar rekabeti benimserler.

Fakir insanların ise rekabet yüzünden cesaretleri kırılır. Bu insanlar, “zaten benden önce bunu birisi başarmış ve tüm güzel şeyler önceden yapılmışdiye düşünürler.

Kendinizi zorlayın: Bir başarı diğerinin başarısını ya da büyümesini engellemez. Masada herkes için yer vardır. Önemli olan masaya oturma kararlılığını gösterebilmektir.

Mutlaka okuyun: Rekabeti Kullanarak İşinizi Geliştirmenin Yolları

 

11. Ne Zaman Vazgeçeceğini Bilmek

Zengin insanlar ne zaman vazgeçeceklerini iyi bilirler. Bu insanlar, mevcut becerilerle muhtemel kazançları elde edemediğini düşündüğünde ya da risklere değmeyeceğini düşündüğünde vazgeçerler. Eğer uğruna savaşmaya değiyorsa işler sarpa sardığında da vazgeçmezler. Hayattaki değerli şeylerin kolay kazanılmadığını, zaferin zorluklarla mücadele eden insanlara geldiğini iyi bilirler.

Yoksul insanlarsa bir engelle karşılaştıkları ya da zorlandıkları an vazgeçerler.

Kendinizi zorlayın: Patronunuzla tartıştığınız için işinizden hemen ayrılabilir veya bu tartışmayı yeni bir iş arama fırsatı olarak görüp işinizden ayrılmadan önce yeni bir iş bulmayı deneyebilirsiniz. Moral bozucu olaylar her hafta yaşanabiliyor, bunların sizi zayıflatmasına izin vermeyin. Her şeye anında tepki vermeyin.

Mutlaka okuyun: Girişimciler Ne Zaman Vazgeçmeli ya da Mücadeleye Devam Etmeli?

12. Yapıldı Diye Bir Şey Yoktur

Zengin insanlar “ben yaptım, oldu” diye bir şeyin olmadığını bilirler. Hiçbir şey “tam olarak halledilmez.” Hayat, zorluklar ve öğrenilen yeni şeylerle sürekli gelişim halindedir.

Fakir insanlar, bir gün emekli olacaklarını düşünürler ve ayaklarını uzatıp hiçbir şey yapmadan oturmanın hayalini kurarlar. Onlar için iş “faturaları ödemelerine” yarayan bir araçtır. Bu aynı zamanda arzunuzu yok eder.

 

İlginizi çekebilir

Orta Sınıf ve Zengin İnsanlar Arasındaki 10 Fark
Zenginler Nasıl Düşünürler?
Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir