Cuma, Ekim 4, 2024
Ana SayfaGirişimcilikBaşarılı Bir Girişimci Olmanın Sırları

Başarılı Bir Girişimci Olmanın Sırları

Girişimcilikle ilgili elde edilen başarıların sırrını yenilikçi düşünce tarzı ve çığır açıcı fikirlere bağlayan bir rivayet var. Başarının tam olarak ne anlama geldiği bu yazıda.

Meslek hayatımın çoğunu girişimci olarak geçirdim. Son zamanlarda, iş amaçlı gittiğim seyahatlerde uzun uçuşlar boyunca şunu düşünür oldum; bir girişimci olarak başarıya ulaşmak için nelere sahip olmak gerekir ve başarının tanımı nasıl yapılabilir? Benim görüşüme göre bu iki fikir iç içe geçmiş durumda: bir girişimci olarak başarılı olmak ve girişimin başarısı. Yıllar boyunca girişimcilik üzerine pek çok konuşma yaptım. Yapmak zorunda olduğum ilk şeyin, girişim başarısının yenilikçi düşünce tarzı ve çığır açıcı fikirlerle ilgili olduğuna dair rivayeti yok etmek olduğunu keşfettim. Farkettim ki girişim başarısı, genelde mücadele ve müthiş bir uygulama sayesinde geliyor.

Peki, girişimci olarak başarıyı yakalamak için bundan başka ne gerekir ve bir girişimci başarının tanımını nasıl yapmalıdır?

İşte benim 10 maddelik listem:

 

10. Başarmaya uğraştığınız şeyle ilgili tutkulu olmalısınız.

tutkunuzu-bulun

Bu demek oluyor ki uyanık geçirdiğiniz saatlerin büyük bölümünü bu uğurda çalışarak feda edeceksiniz. Tutkulu oluşunuz, sizin için çalışan ekipleri de teşvik eder ve bu girişimde başarılı olma çabası aynı yoğunlukla onlara da bulaşır. Ayrıca tutkunuzu gören müşterilerinizin ve ekibinizin, yapmaya çalıştığınız şeye tam olarak inanç duymasını sağlar.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?

 

9. Büyük girişimciler, başkalarının keşfedemediği fırsatlara yoğun ölçüde odaklanır.

arastirma

Bu odaklanma ve yoğunluk, gereksiz çaba sarfedilmesini ve dikkat dağacak şeylerden kaçınılmasını sağlar. Birçok şirket açlıktan değil hazımsızlıktan ölür; bu şirketler, az sayıda işe odaklanarak bunları çok iyi yapmak yerine aynı anda çok fazla şey yapmaya uğraşan firmalardır. Bir göreve odaklanın ve orada kalın.

Mutlaka okuyun: Hedefler koymayı bırakın sistemlere odaklanın!

 

8. Başarılı olmak için, çok sıkı çalışmaktan başka hiçbir yol yoktur.

5-cevrimici-serbest-calisma

Başarının bir gecede gelmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Bir gecede gerçekleşmiş gibi görünen her başarının arkasında yıllar boyu süren çalışma, tecrübe ve alın teri yatar. Şanslı kişiler, başarıya ulaşmanın kestirme bir yolu olmadığı söyler – ve şans ancak çok çalışan kişilere güler. Başarılı girişimciler her zaman ellerinden gelenin yüzde yüzünü ortaya koyarak çaba harcarlar. Eğer elinizden gelen herşeyi yaparak çaba harcadığınızı düşünüyorsanız, geriye dönüp baktığınızda asla pişmanlık duyacağınız bir şey bulamazsınız. Kendi kontrolünüzde olan şeylere odaklanın; çaba harcamaya ve çalışmaya yoğunlaşın ve bırakın sonuç ne olursa olsun.

Mutlaka okuyun: İş yaşamında başarılı olmak için çok değil akıllıca çalışın!

 

7. Başarıya giden yol uzundur, bu yüzden yolculuktan keyif almaya bakın.

girisimcilik

Herkes hedeflerinize odaklanmanız gerektiğini söyleyecektir, ama başarılı insanlar esasen sürece ve yolculuklarına odaklanır. Bu yolculuktaki kilometre taşlarını kutlayarak devam eder. Eğer yolculuktan keyif almıyorsanız ömrünüzün büyük bölümünü bu uğurda harcamaya değer mi? Amacınız için sizinle beraber çalışan ekibin de bu yolculuktan en az sizin kadar keyif alması gerekmez mi? Ulaşmak istediğiniz yere asla ulaşamasanız bile bunun için geçen süre hayatınızın en keyifli dönemi olsa fena mı olur?

 

6. İçgüdülerinize bütün hesap tablolarından daha fazla güvenin.

neden

Gerçek dünyada, hesap çizelgelerine konulamayacak kadar çok sayıda değişken var. Hesap çizelgeleri kesin olmayan varsayımlardan bir sonuç ortaya çıkarır ve suni bir güven duygusu verir. Birçok durumda, iç sesiniz ve kalbiniz size en iyi rehber olacaktır. İnsan beyni bir bilgisayar gibi çalışır ve yalnızca kesin bilgiye dayanan birler ve sıfırları analiz eder (ya da siyah ve beyazları). Kalbimiz ise daha ziyade, birler ve sıfırlar formuna sokularak kolayca tanımlanamayan bilgiyi analiz etmek için bulanık mantık kullanan kimyasal bir bilgisayar gibi işler. Hepimizin iş hayatında buna dair tecrübeleri olmuştur. Beynimiz bir sonuca varmak üzere mantığı kullanırken, kalbimizin bir şeylerin yanlış gittiğini hissettirdiği durumlarla karşılaşmışızdır. Bazen içgüdülerin ürkek ve zayıf sesi, mantığın baskın sesinden çok daha güçlü yankılanır.

 

5. Esnek ama kararlı olun.

basarili-olma

Sürekli olan yeni bilgileri öğrenme peşinde olun ve yeniliklere uyum sağlayın. Ama aynı zamanda girişiminizin misyon ve sebeplerinde tutarlı ve ısrarcı olun. İşte burada o zayıf içsesin önemi büyüktür, işlerin gidişatı sizi amacınızdan saptıracağı zaman erkenden uyarı verir. Başarılı girişimciler içsesi dinlemek ve başarılı olmak adına ısrarcı davranmak arasındaki dengeyi bulan kişilerdir. Çünkü bazen başarı, başarısızlık kılığına girmiş bir yolun karşı istikametinde bekler. Ona ulaşmak için ufak bir çuvallama kaçınılmaz olabilir.

Mutlaka okuyun: Bazen Başarısızlık Başarıya Giden Yolu Açar

 

4. Ekibinize güvenin. Şu apaçık bir gerçek: bir insan her işi iyi yapamaz.

cok-calismak

Herkesin, birbirini tamamlayan niteliklere sahip olan insanlarla beraber çalışmaya ihtiyacı vardır. Girişimciler bazen fazla iyimser düşünür ve her konuda iyi olamayacaklarını anlamakta güçlük çekebilirler. Temel becerileri ve güçlü yanlarını keşfetmek uzun uğraşlar gerektirir. Bunları belirledikten sonra sizin güçlü yanlarınızı tamamlayabilecek en akıllı kişileri bulun. Kendinize benzer insanları çekmek kolaydır; işin sırrı size hiç benzemeyen ama işini en yapan kişileri çevrenizde toplamaktır.

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden

 

3. Uygulama, Uygulama, Uygulama…

ilerlemek-girisimcilik

Eğer dünyanın en zeki insanı değilseniz büyük ihtimalle sizin aklınıza gelen fikir daha önce birçok kişinin de aklına gelmiştir. Başarının sırrı mutlaka çığır açıcı nitelikte yenilikler yapmakta değil, fikri hatasız ve süreklilikle uygulayabilmektedir. Tek başına müthiş bir strateji ile savaş kazanılmaz; zafer, temel savunma ve bloklama ile gelir. İş planı ve PowerPoint sunumları hazırlamak için vaktini gereğinden fazla harcayan girişimcileri hepimiz görmüşüzdür. Bana göre eğer bir iş planı bir sayfadan fazlaysa gereksiz uzundur. Ayrıca işler hiçbir zaman umduğunuz doğrultuda gitmez. İş planını kusursuz hale getirmek için ne kadar zaman harcarsanız harcayın, o planı olayların gidişatına göre sürekli olarak yeniden düzenleyeceksiniz. Hipotezler kurmak yerine aksiyon alarak çok daha fazla şey öğrenirsiniz. Bunun için esnekliğinizi korumalı, yeni bilgilere ve durumlara adapte olmalısınız.

Mutlaka okuyun: Girişimciler Fazla Düşünmezler, Bir Karar Verip İlerlerler!

 

2. Dürüst ve namuslu olmayan hiç kimse uzun vadede başarı sağlayamaz.

sahici-insanlarin-ozellikleri

Yaptığımız herşeyin merkezinde işte bu iki nitelik olmalıdır. Herkesin vicdanı vardır ama vicdanının sesine kulak vermeyen çok fazla insan tanıyoruz. Dürüstük ve doğruluğun sınırından azıcık saptığınız zaman bile vicdanınızın ve kalbinizin sesi sizi uyaracaktır. Bu sese mutlaka kulak verin.

Mutlaka okuyun: Dürüst ve Güvenilir İnsanların Özellikleri

 

1.Başarı, çok uzun bir yolculuktur ve eğer karşılık verirseniz ödülünü alırsınız.

is-yardimi

Başarıya ulaşıncaya dek bu yolda size yardım eden birçok insan olur. Ve nadiren de olsa size yardım etmiş insanlara bir şekilde yardımcı olma fırsatı yakalarsınız. Ancak çoğu zaman size kimin yardım ettiğini bilmezsiniz bile. Bu yardımların karşılığını ödemenin tek yolu, yardım edebildiğimiz kadar çok kişiye yardım etmektir. Ve onların da başka insanlara yardım edeceğini ummaktır. Başarılı olan kişiler toplumdan çok sayıda insanı da peşinden sürükler. Bize yardımı dokunanlara ve diğer herkese nasıl borcumuzu ödeyebileceğimizi düşünmeliyiz. Bazen sadece nezaketli davranmak bile bunun için yeterli olabilir. Bazen ise tek gereken bir dert ortağı olmak ve birkaç hoş söz söylemektir. Sahip olduğumuz tüm kaynakları, iyi ve doğru olan için harcamak bizim sorumluluğumuz.

 

Başarının ölçütü

Umarım başarılı bir girişimci olmanın sırlarını içselleştirmişsinizdir. Kendinize sorduğunuz sıradaki soru muhtemelen şu olacak: Başarıyı nasıl ölçeriz? Elbette başarı oldukça kişisel bir durum: başarıyı ölçmenin evrensel bir yolu yok. Bill Gates ve Steve Jobs gibi başarılı insanların ortak özellikleri nelerdir?  Ben şahsen gerçek başarının, bankada bulunan para ile ölçülemeyeceğine inanıyorum. Başarının ölçütü bana göre kaç kişinin hayatında olumlu bir değişim yaratabildiğinizle doğru orantılı. Başarıya uzanan yolculuk boyunca, başarının ölçütü olarak bunu düşünebiliriz.

Irmak Sueri CORA
Irmak Sueri CORAhttps://www.linkedin.com/in/irmak-sueri-cora-3a750369/
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar