Cafe Açmak İsteyenlere

Hayalinizdeki cafeyi açmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz.

Yazımıza küçük işletme sahiplerine güzel bir haber vererek başlamak istiyoruz: Artık insanlar küçük kahve işletmelerine akın ediyorlar! Evet, son yıllarda işletmecilerin sayısının hayli artmasıyla kafe alanında da rekabet iyice kızıştı. Ancak bu sektörde farklı olan bir durum var: Daha fazla ilgi görmek ve para kazanmak için büyük bir işletme açacaksınız diye bir kaide yok. Hatta yapılan araştırmalara göre küçük cafelerin sayısı büyük kahve zinciri mağazalarının iki katına ulaşmış durumda.

Tabii bu dediklerimizi okuyunca hemen yaşadığınız yerde ufak ve sevimli bir kafe açmanın hayalini kurmanız çok normal. Ama unutmayın, “sevimlilik” karın doyurmaz ve yeni açılan kafelerin çoğu başarısız olmaktadır.

Mutlaka okuyun: Açılan Kafelerin Çoğu Neden Başarısız Oluyor?

Ancak doğru planlama ile doğru adımları attığınız takdirde cafeniz, kolayca insanların arkadaşlarıyla veya aileleriyle vakit geçirebilecekleri, hızlıca yemek yiyebilecekleri veya en yeni projelerinin üzerinde çalışabilecekleri hayalinizdeki yer haline gelebilir. Nasıl başarılı bir cafe açacağınızı öğrenmek istiyorsanız yazımızı sonuna kadar dikkatle okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.


Adım Adım Cafe Açmak (Özet)

İş ve pazarlama planlarınızı yazın. Bu planlar bütün işletmeler için önemli bakış açılarıdır. Bir eylem planı işletmenizi nasıl yönetmeniz ve pazarlamanız gerektiği konusunda size yol gösterecektir. Bu dokümanlara sıklıkla başvurduğunuz takdirde işlerinizin tıkırında gideceğinden emin olabilirisiniz.

Cafe işletmeciliğine başlarken gerekli olan bütün yasal konular takip edin. İlgili resmi kurumların istediği gerekli olan bütün ruhsatları, izinleri ve sigortaları aldığınızdan emin olun.

İşletme sermayenizi güvence altına alın. İş planınızda, cafenizi açarken ne kadar sermayeye ihtiyacınız olduğunu belirtin. Yeterli sermayeniz yoksa yatırımcılarla temasa geçin veya kredi için başvurun.

Logonuzu, görsellerinizi, kartvizitlerinizi ve diğer tanıtım malzemelerinizi şekillendirin. Dekorunuzda, menünüzde ve diğer pazarlama kalemlerinizde kullanacağınız renkleri ve tasarımları ayarlamanızda yardımcı olacaktır.

Farklı birçok mekân araştırın. Kiralamaya veya satın almaya uygun yerlere bakın. Bütçeniz için en uygun ve müşterileriniz için en ideal olan yeri seçin. Eğer seçtiğiniz yer daha önceden bir cafe olarak kullanıldıysa bu sizin yararınıza olacaktır. Bu sayede cafeye çevirmek için zaman ve para harcamanıza gerek kalmayacaktır.

Cafenizi işletmek için ilave araç-gereçler gerekiyorsa satın alın. Eğer masalarınız, sandalyeleriniz, stantlarınız, pos makineleriniz veya cafenizi geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir parça eksikse, bu parçaları satın almalısınız.

Menünüzü oluşturun. Menüye koymak istediğiniz ürünlerinizi seçin ve fiyat politikanızı belirleyin.

Tedarikçilerle ve distribütörlerle ilişkilerinizi geliştirin. İşlerinizi günlük olarak çekip çevirebilmeniz için gerekli olan bütün gıdaları ve diğer öğeleri en iyi ve en uygun maliyetle temin etmeniz gerekmektedir. Tedarikçiler ve distribütörler işletmeniz için gerekli olan bütün gıdaları, içecekleri, mutfak takımlarını, menüleri ve pazarlama malzemelerini temin edecektir.

Cafenizin reklamını ve tanıtımını yapın. Eğer yakında açılacağınızdan kimsenin haberi olmazda arzu ettiğiniz müşteri katılımı olmaz. Dışarı çıkın ve haberi yaymaya başlayın. İnsanların yeni cafenizden haberlerinin olması için basın bültenleri, sosyal medya, söylenti ve afişler gibi size yardımcı olabileceğini düşündüğünüz yöntemleri kullanın.

Garsonları ve mutfakta çalışacak olanları işe alın ve eğitin. Bu insanlar işletmenizin belkemiği olacak. Mutfak personelinizin her şeyi müşterinin zevkine uygun olarak hazırlayacağına ve garsonlarınızın müşterilere cana yakın ve memnun edici bir deneyim yaşatacaklarından emin olun.

Hazır olduğunuzda işletmenizi açın. Her şey tamamlandığında ve işletmeniz müşteriler için hazır olduğunda, kapılarınızı açın. Bu süreçte yaşanacak karışıklıklara karşı hazırlıklı olun ve bu karışıklıkları çözmek için hızlı hareket edin. Böylece her şey saat gibi işleyecektir.

Müşteri sadakat programı oluşturun. Bu sadece müşterileri elinizde tutmanın bir yolu değil, aynı zamanda onlarla güçlü ilişkiler kurmanın ve onları anlamanın da iyi bir yoludur. Müşterileriniz belli zamanlarda ve belli sınırların üzerinde harcama yaptıklarında indirimler ve kampanyalar düzenleyebilir, ücretsiz yemek hizmeti veya hediyeler verebilirsiniz. Müşteri sadakat programı, sadık müşteri kitlenizi oluşturmak ve devamlılığı sağlamak için etkili bir pazarlama aracıdır.

Şimdi gelin hep beraber bu adımları detaylıca inceleyelim.


Bölüm 1: Cafenizin planlama aşaması

1- Bir iş planı geliştirin.

Açmak istediğiniz cafenizin türü ne olursa olsun kapsamlı bir iş planı yapmanız gerekir. Yapacağınız bu planda faaliyet göstereceğiniz cafe sektörünü analiz ederek gelecekteki birkaç yıldan beklentilerinizi ortaya koymanız faydalı olacaktır. Yani, bu plan sizin için hem bir yol haritası hem de potansiyel yatırımcıları etkilemenizi sağlayabilecek bir satış taktiğidir.

Peki açmak istediğiniz cafe için sağlam bir iş planı nasıl yazılır? Bunun için aşağıdaki unsurlardan mutlaka yararlanın:

  • Kapak sayfası ve içindekiler listesi
  • Cafenizin vizyonundan kısaca bahsettiğiniz bir idari özet
  • Cafenizi ve sunduğunuz hizmetleri genel hatlarıyla anlattığınız bir açıklama bölümü
  • Sizi emsallerinizden farklı kılan ürün ve hizmetlerden bahsettiğiniz ürün ve hizmetler kısmı
  • Cafenizi tüketicilerle nasıl buluşturacağınızı anlattığınız pazarlama planı bölümü
  • Cafeniziin günlük bazda nasıl faaliyet göstereceğini açıkladığınız bir operasyon planı
  • Şirket yapısını ve kültürünü detaylı biçimde açıklayan bir yönetim ve organizasyon bölümü
  • Para konusundaki yaklaşımınızı ve yatırımcılardan beklentinizi ortaya koyan bir finansal plan.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?


2- Yasal koşulları öğrenmeyi ihmal etmeyin.

Bu durumda yapmanız gereken ilk şey cafe açmak için hangi ruhsat ve izinlere ihtiyacınız olduğunu araştırmaya başlamaktır. Cafe açarken sadece yasal engellerle uğraşmakla kalmaz, aynı zamanda gıda sektörüne has sağlık ve güvenlik şartlarına da uymanız gerekir. Bu doğrultuda bulunduğunuz yerdeki belediyeye gidip bilgi alabilir ya da ilgili dernek ve kuruluşlara danışabilirsiniz. Vergi işlemleri için de vergi dairesine gitmeniz gerektiğini unutmayın.

Bunun dışında yasal süreçleri yönetmesi için bir mali müşavir ya da avukattan yardım alarak kendinize kolaylık sağlayabilirsiniz.


3- Cafe açma maliyetini hesaplayıp gerekli sermayeyi bulun.

Her ne iş yapacak olursanız olun işe maliyet hesaplaması yapmadan başlamak, okyanusa oksijen tüpünü kontrol etmeden dalmaya benzer. Bu sebeple cafe açma maliyeti detaylı bir şekilde hesaplamalı ve olası giderleri didik didik araştırmalısınız. Örneğin bulunduğunuz şehir, cafenizin konsepti ve büyüklüğü gibi birçok faktör maliyeti doğrudan etkilemektedir. Aşağıdaki yazımızı okuyarak kalem kalem ne gibi masraflar çıkacağını hesaplayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Cafe Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Sıra geldi cafe açmak için gerekli sermayeyi nasıl bulacağınıza. Başlangıçta ortaya çıkacak masrafları ödemek için muhtemelen yaratıcı davranmanız gerekecektir. Bu yüzden gerekirse kredi başvuruları yapın, biriktirdiğiniz paranın bir miktarını kullanın ve kaynak yaratmak için tüm imkanları sonuna kadar zorlayın.

Bir finans kuruluşundan küçük işletmelere uygun miktarda bir kredi almak için mevcut tüm seçenekleri değerlendirin. Bir bankaya işletme kredisi için başvurabilir ya da KOSGEB gibi girişimciler hibe ve de faizsiz kredi sunan kuruluşların kapısını çalabilirsiniz.

Elbette maddi kaynaklarınız banka kredileri ya da birikimlerinizle sınırlı değil; hazırladığınız sağlam iş planıyla yatırımcıları veya girişimcileri etkileyerek kendinize kaynak yaratabilirsiniz. Bu konuda zorluklarla mücadele etmeye hazırsanız, “Ne olursa olsun bir yerden para bulacağım.” diyorsanız gidip aileniz ya da arkadaşlarınızla konuşarak borç isteyebilirsiniz.


4- Marka kimliği oluşturun.

Cafenize has bir logo tasarlayın, çeşitli görseller oluşturun, kartvizit bastırın ve tanıtım için gereken materyaller hazırlayın. Ayrıca bu amaçla cafenizin vizyonuna uygun bir tema yaratmayı da ihmal etmeyin zira dekorasyonda, menüde ve diğer unsurlarda kullanacağınız renkleri belirlediğiniz temaya göre seçmeniz daha doğru olacaktır.

Cafeyi açacağınız yerde yaptığınız gözlemler ve araştırmalar sonucunda hedef kitlenizi tespit ederek işletmeniz için bazı amaçlar belirleyin. 9-6 çalışanlara mı , üniversiteli gençlere mi, teknoloji meraklılarına mı yoksa kafa dinleyip biraz da muhabbet etmek isteyen insanlara mı hitap ediyorsunuz? Bu bilgilere sahipseniz ne mutlu size! Kitlenizi iyi tanıyorsanız o zaman marka çalışmanızı da doğru biçimde yapabilirsiniz.

Nihai amacınız cafenizdeki her bir ayrıntının marka çalışması kapsamında uyum içinde olmasını sağlamaktır. Yani müşteri öğlen yemeği menüsüne baktığında veya WC dekorasyonunu incelediğinde aynı tarzı gözlemleyebilmelidir.

Marka kimliği oluşturmakta zorluk çekiyorsanız ya da yarattığınız konseptin karmakarışık bir hale geldiğini düşünüyorsanız bu alanlarda uzmanlaşan profesyonellerden destek alın.

Mutlaka okuyun: Sadece 7 Adımda Sıfırdan Marka Oluşturmak


Bölüm 2: Kafenizin hazırlık aşaması

1- Doğru mekanı bulun.

Girişi ana yola bakan birkaç mekan araştırın, kiralık veya satılık olan farklı farklı yerlere bakmayı ihmal etmeyin. Hem bütçenize en uygun hem de müşterileriniz için en ideal konuma sahip mekanı seçin.

Seçtiğiniz mekan daha önce de cafe olarak kullanılmışsa bu durum işinize gelebilir zira mekanı cafeye dönüştürmek için zaman ve para harcamanıza gerek kalmaz. Tabii “Acaba ne oldu da bu cafe kapandı?” diye sormayı da ihmal etmeyin.

Umut vadeden mekanları bizzat araştırıp gezin. Günün farklı zamanlarında o mekanın önünden kaç yaya ve araç geçtiğini sayın. İnsanlar genellikle lezzetli yiyecek ve kaliteli içecekler ararlar, bu yüzden de çoğunlukla bildikleri mekanları tercih ederler ama yoğun trafiği olan bir yerde cafe açarsanız sadık bir müşteri kitlesi oluşturma ihtimaliniz de artar.

Mutlaka okuyun: Kafemi Nerede Açmalıyım?


2- Mekanın düzenini ve dekorasyonunu markanıza göre ayarlayın.

Seçtiğiniz mekan hâlâ iyi durumdaki bir cafe olsa bile genellikle kafanızdaki vizyona göre bazı değişiklikler ve iyileştirmeler yapmanız gerekir. Tabii buna girişmeden önce bütçenizi de göz önünde bulundurun ve asla aşırı kaçmayın.

Elbette duvar rengi ve aydınlatma ekipmanları önemsiz demiyoruz ama sadece bu tür şeylerle uğraşmanız yetmez. Bir kafe için bu tarz detayların yanı sıra işlevsellik de son derece önemlidir. Mesela mutfak alanını öyle bir ayarlayın ki aşçılar ve yardımcıları sürekli sağa sola koşmadan yemek hazırlayabilsinler, böylelikle mutfak trafiği hiç tıkanmasın ve hizmet akışı sağlansın.

Mutlaka cafenizin rahat bir yer olmasını ve insanların buraya gelip rahatlayarak kaliteli vakit geçirmelerini istiyorsunuzdur. Böyle düşünüyorsanız çok güzel ama cafeyi tasarlarken karton bardakta kahvesini alıp gidecek müşterileri de unutmayın, mekanın dizaynını yaparken onları da göz önünde bulundurun. Zaten yemeğini ya da içeceğini paket olarak alan müşterilere hizmet etmek hem daha ucuz hem de bu insanları mutlu etmek daha kolaydır.


3- Kafeniz için gereken ekipmanları edinin.

Daha önceden cafe olarak kullanılmış olan bir mekanı yeniden dekore ediyorsanız mevcut masa, sandalye, koltuk ve kasa gibi bazı eşyaları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu tarz eski eşyaları kullanıp tasarruf yapsanız da bazı yeni ekipmanlar satın almanız ya da kiralamanız gerekecektir.

Ne yapıp edin ama tasarruf yapmayı ihmal etmeyin. Örneğin sağdan soldan çeşitli eşyalar toplayın ve kafenizin temasına uyuyorsa bunları kullanın, böylelikle harcamalarınızdan tasarruf sağlayın.

Tasarruf yapın dedik ama belli başlı ekipmanlar konusunda asla cimrilik yapmayın. Mesela cafe açacağınız için iyi bir espresso makinesi almanız gerekir. Unutmayın, kahveye para veren insanların çoğu kaliteli kahve ile kötü kahve arasındaki farkı iyi bilir.

Mutlaka okuyun: Cafe Açmak İçin Gerekli Malzemeler


4- Menü oluşturun.

Dekorasyon, ambiyans ve benzeri unsurlar elbette kafenizin başarısı için büyük önem teşkil eder. Fakat sunduğunuz yiyecek ve içecekler matah değilse emin olun kimse cafenize ikinci defa gelmez. Bu yüzden hem bütçenize uygun hem de müşterileri cezbedecek bir menü hazırlamak için elinizden geleni yapın.

İşletmeniz daha yeni açılmışken menüyü nispeten kısa tutmanız işinize gelecektir. Bu amaçla birbirini tamamlayan temel yiyecek ve içeceklere yer verin. Mesela sattığınız kahvelerin yanında iyi gidecek tatlılar ikram edin veya menüye abartıya kaçmadan birkaç çorba ve sandviç seçeneği ekleyin.

Menünüzün içeriği ne kadar kapsamlı olursa olsun sattığınız tüm ürünlerin her bir detayını öğrenin. Cafenizi açmadan önce kahve gurusu mertebesine erişmediyseniz hemen işe koyulun ve kahvelerle ilgili her şeyi öğrenin. Sattığınız ürünlerin menşeini iyi bilin ki biri gelip “Sandviçlerde kullandığınız et ülkenin hangi yöresinden geliyor?” diye sorduğunda verecek cevabınız olsun. Ayrıca içeceklerinize ve yemeklerinize kalpten bağlanın ki sizi büyük cafe zincirlerinden ayıran bir özelliğiniz olsun.

Mutlaka okuyun: Menü Nasıl Hazırlanır?


5- Tedarikçiler ve distribütörlerle aranızı iyi tutun.

Günlük bazda işletmenizi idare etmeniz için gereken gıda ve diğer tüm maddeleri hem en iyi hem de en ucuz şekilde temin etmeniz gerekir. Bunun için hizmette kusur etmeyip gıda, temizlik maddeleri ve marka unsurları gibi ürünleri uygun fiyatlarla hiç aksatmadan kapınıza getiren güvenilir tedarikçilerle sağlam ilişkiler kurmanız gerekir.

Unutmayın, tedarikçiler bir kafenin can damarıdır; zamanı geldiğinde elinizde ürün yoksa hiçbir şey yapamaz, para kazanamazsınız.

Mekanınızın çevresindeki küçük işletmelerin ve restoranların sahipleriyle görüşerek hangi tedarikçilerle çalıştıklarını öğrenebilirsiniz. Tedarikçilerinizi seçtikten sonra da onlarla iyi ilişkiler kurmanızı ve iş birliğinizi uzun vadeli kılmanızı tavsiye ederiz. Tabii yeri gelmişken söyleyelim, hem daha makul fiyatlarda hem de daha kaliteli hizmet sağlayan bir tedarikçi bulursanız eski tedarikçinizle çalışmayı bırakın.

Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Pazarlık Yaparken Kullanabileceğiniz 13 Yöntem


Bölüm 3: Kafenin açılma aşaması

1- Mutlaka kafenizin reklamını yapın.

Eğer ilk zamanlarda yeni açılan veya açılacak olan cafenizi kimse bilmiyorsa istediğiniz sayıda müşteriye ulaşamaz ve bu yüzden de yeteri kadar kazanç elde edemezsiniz. Bu durumu engellemek için cafenizi açmadan bir süre önce etrafa haber yayarak reklamınızı yapın. Basın bültenleri, sosyal medya, çevreye bilgi yayma, posterler ve aklınıza gelen her tür yöntem insanları bilgilendirmeniz konusunda işinize yarayabilir.

Cafe açtığınıza dair haberleri yayarken kullandığınız pazarlama materyallerinde asla marka kimliğinizden taviz vermeyin, yani konseptiniz konusunda yanıltıcı olmayın.

Ayrıca haber yaymak için Google Adwords gibi güncel reklam teknolojilerini kullanarak stratejik hareket etmeyi de ihmal etmeyin.

Mutlaka okuyun: Sınırlı Bütçeyle İşletmenizi Pazarlamanın Yöntemleri

Mutlaka okuyun: Kafeler İçin Etkili Pazarlama Yöntemleri


2- Mutfak elemanı ve garson alırken titiz olun.

Mutfak elemanları ve garsonlar yaptığınız işin belkemiğidir. Müşterilerin damak tadına uygun lezzetler hazırlamak mutfak çalışanlarının, müşterileri memnun edecek hoş bir deneyim sağlamak ise garsonların görevidir.

Eleman alımı yaparken daha önce cafe tecrübesi olanları seçmenizde elbette fayda var ama bunun dışında kişilik, ruh hali ve tavır gibi unsurları da göz önünde bulundurun. Herhangi birini işe almadan önce geniş kapsamlı mülakatlar yaparak birçok soru sorun. Mesela garson adaylarına “Daha önce çalıştığın yerde ters müşterilere denk geldiğiniz ne yaptınız?” vb. örnek olaylara yönelik sorular sorun ve aldığınız cevaplara değerlendirmede bulunun. Unutmayın, her daim işinizin başında olamayabilirsiniz ve böyle zamanlarda mekanı çalışanlarınız idare eder.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Neden ve Nasıl Eğitmelisiniz?


3- Tamamen hazır olduğunuzda mekanınızın kapılarını açın.

Her şey tamamlandığında ve işletmeniz hazır hale geldiğinde müşterilere kapılarınızı açın. Bu süreçte aksiliklere hazırlıklı olun. Bir sorunla karşılaştığınızda çaresizlikten yakınmak yerine hemen harekete geçin ve her şeyi tekrardan yoluna koymak için çaba sarf edin.

Elbette resmi açılışınızın kusursuz olması en büyük dileğinizdir, değil mi? O zaman ufak bir prova yapmak adına bir “ön açılış” gerçekleştirin. Bu amaçla aile fertleri ve arkadaşlarınız gibi az sayıda misafir çağırın ve kafenizin operasyonunu test edin. Böylelikle resmi açılışı yapmadan önce yolunda giden ve gitmeyen şeyleri tespit etmiş olun.

Resmi açılışınızın dikkat çekmesi için bol bol reklam yapın, hediyeler dağıtın ve aklınıza gelebilecek diğer birçok yönteme başvurarak insanların kalbini kazanın. Ayrıca resmi açılışı gerçekleştirmek için en uygun gün ve saati seçmeye çalışın. “Acaba hedef kitlem hangi gün, saat kaçta gelir?” diye kendinize sorun ve ona göre harekete geçin.


4- Müşterilerinizin tekrar gelmesini sağlayın.

Haydi müşteri bir defa cafenize geldi diyelim. Çok güzel ama iş burada bitmemeli çünkü birçok cafe sürekli olarak gelen müşteriler sayesinde para kazanır. Siz de mükemmel ürünler, hoş bir ambiyans ve uygun fiyatlar sunarak insanları etkileyebilirsiniz ama devamlı müşteriler kazanmak için aklınıza gelen başka yollara da başvurabilirsiniz. Örneğin bu amaçla bir sadakat programı hazırlayabilirsiniz. Bu tür programlar sayesinde sadece müşterileri elinizde tutmakla kalmaz, aynı zamanda insanları anlayarak onlarla daha sıkı bir ilişki kurabilirsiniz. Sadakat programı kapsamında belli bir içecekten sonra vereceğiniz o bedava kahve müşterileri öyle bir cezbeder ki sürekli mekanınıza gelmek isterler.

Bunun için delikli kart veya kupon gibi klasik yöntemler kullanabilir ya da QR kodu kullanan sadakat platformlarını da tercih edebilirsiniz. QR kod gibi teknolojik yöntemleri kullanmak oldukça kolay olduğu gibi maddi açıdan da cebinizi yakmaz. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın sadakat programlarının olumlu etkilerini hafife almayın, hatta bu programları son derece verimli pazarlama araçları olarak kabul edin.

Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati Nedir? Nasıl Sağlanır?

Mutlaka okuyun: Müşterilerinizin Tekrar Gelmesini Sağlayacak 9 Yol


Cafe Açmak İçin Bilinmesi Gereken Yasal Konular

İşyerinizi tuttunuz sıra geldi prosedürlere. Bunlar neler mi? Sayalım, sonra detaylandıralım.

1. Muhasebecinizi seçin.

2. Kurulum için gerekli belgelerinizi hazırlamaya başlayın.

3. Maliye belgeleri

4. Belediye evrakları/ İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

5. Esnaf odası işleri.

6.İl / İlçe Tarım Müdürlüğü ( Gıda Üretim İzin Belgesi , Gıda İşletme Kayıt Belgesi )

Muhasebeciniz mümkünse tanıdığınız güvenebileceğiniz birisi olsun. Ancak bu durum çoğu zaman mümkün olmayacaktır. En azından mümkünse bir referansla gidin ve birkaç ay deneyin ve denetlemeye çalışın. En önemli denetleme aracı göndereceğiniz Z raporlarındaki KDV toplamlarıyla, gider gösterdiğiniz kalemlerin KDV miktarını doğru hesaplamış mı ona bakabilirsiniz, arada bir hesap dökümü de isteyin ki takip edildiğini bilsin.

Önemli bir not: Tüm ödemelerinizi kendiniz yapın. Herhangi bir bankann internet şubesinden oturduğunuz yerden yapabilirsiniz.

Cafe açıldıktan sonra düzenli olarak yapmanız gereken ödemeler kabaca şu şekilde olcaktır:

  1. Kdv ödemeleriniz.(Her ay)
  2. Geçici vergi ödemeleriniz.(3 ayda bir)
  3. Stopaj ödemeleriniz.(3 ayda bir)
  4. Gelir vergisi ödemeleriniz.(Yılda bir)
  5. SGK prim ödemeleriniz.(Her ay)
  6. Bagkur prim ödemeleriniz.(Her ay)
  7. Defter tasdik ödemeniz.(Yılda bir)
  8. Bilgilendirme formu ödemeniz (yeni çıktı)
  9. Fatura defteri tasdik ücreti ödemeniz.(Yılda bir)
  10. Muhasebe ücreti ödemeniz.(Her ay)

UNUTMAYIN : Muhasebeci sizinle ilgili gönderdiğiniz her belgeyi saklamak ve arşivlemek zorundadır. Düzenli olmasına özen gösterin. İstediğiniz bir faturayı kısa sürede bulabilmeli. Bu durumu genelde bir demirbaşınız (TV,Buzdolabı,vs.) bozulduğunda garanti kapsamında tamiri için fatura lazım olduğunda anlarsınız.Bu tip bir durumda faturayı istediğinizde hemen size ulaştırabilmelidir.

Yeri gelmişken aldığınız ve gider gösterdiğiniz bir malın uygun bir yerine faturanın bir nüshasını yada fotokopisini su geçirmez bir dosyaya koyup yapıştırın. Bu işinizi çok kolaylaştıracaktır. Çünkü illaki bozulacaklar…


Cafe Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Cafe Açma Şartları

Cafe açma şartlarını öğrenmek için bağlı olduğunuz belediyeye gidebilirsiniz. Mevzuat zaman zaman değişse de ana prosedürü aşağıda maddeler halinde belirteceğiz. Öncelikle bulunduğunuz ilçenin vergi dairesi müdürlüğüne başvurmanız lazım ve devamında;

1- İşe başlama tutanağı

2-Nufüs cüzdan sureti (Noter/Muhtarlık)

3-İkametgah ilmuhaberi

4-İmza beyannamesi

5-Dilekçe

6-Kira kontratosu(Kiralık ise)/ Tapu(Mal sahibiyseniz)

7- Mutlaka bir SM yada SMMM ile anlaşmanız lazım. Çünkü, artık vergi mükellefleri mali işlerde meslek mensuplarıyla çalışmak zorunda.

Ayrıca, cafe tarzı (yemekli) bir yer için, belediyeden izin almanız lazım. İşlem basamakları aşağıdaki gibi olacaktır:

1- Yukarıdaki evraklar ile vergi dairesine gidersiniz.

2- “Evrak kayıt” servisinden, evrakları kayıt ettirip, “Sicil” servisine teslim edersiniz.

3- Yaklaşık 2(iki) gün içinde, beyan ettiğiniz işyeri adresine gelen kontrolör, işe başlama tespit yoklamasını yapar, ertesi gün de gidip, vergi levhanızı yine aynı vergi dairesinden onaylatırsınız.

Cafe/restoran tarzı bir yer açacakların olmazsa olmaz demirbaşı yazarkasayı da kesinlikle almanız gerekmektedir.


İlginizi çekebilir

Cafe Açmak İçin İpuçları

İlginç Cafe Konseptleri

Yorumlar

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. Cafe açmak istiyorum ancak sermaye konusunda sıkıntım var. Bunun için hibe alabileceğim kuruluşlar var mıdır öğrenmek istiyorum.

  2. Büfe tarzında kaldırım üstü mobil kafe açmak istiyorum. Bunun için ortalama ne gibi bir bütçe gerekir. Ayrıca mobil kafede satılacak bazı ürünleri yakınlarda bir dükkan kiralayıp orada hazırlamak ve mobil kafede bittiği zaman oradan getirmek daha mı mantıklı olur, yoksa her şeyi mobil kafenin içinde mi yapmalıyız?

  3. gıda ve bilgisayar sertifikam var oturduğum apartmanın altında küçük bi dükkan var oarayı minik bir kafe tarzı gözleme puaca el yapımı tatlı yapıp satabilerceğim bir yer olarak hayal ediyorum nasıl olur acaba ? sermaye sıkıntı değil ama prosüdürler ve cafe açmak için gerekli belgeler korkutuyor beni

  4. Arkadaslar cafe acmak istiyorum fakat baskili ambalaj urunleri icin hicbir matbaa teklif vermiyor. Kagit ya da karton ambalaj urunlerinin baskisini nasil yaptirdiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir