Ekonomik Durgunlukta Ayakta Kalma Yöntemleri

x-default

Son zamanlardaki ekonomik durgunluktan her sektör nasibini aldı. Domino etkisiyle kriz çoğu sektörde düşük veya yüksek oranlarda hissedildi.

Bazı küçük iş sahipleri zemine çakıldıklarını ve hayatta kalmaya çalıştıklarını düşünüyorlar. Ancak durum hiç de öyle değil. Henüz zemine kimse çakılmadı. Krizin etkileri ilerleyen zamanlarda daha net anlaşılacak.

Böyle durumlarda paniğe kapılmak kolaydır. Panik ise işinizin seyrini değiştirmek için çok etkili bir güçtür. Ancak paniğe yenik düşerek durumu daha da vahim hale getirebilir, kendi sonunuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz. Paniğe kapılmak yerine değişimle yüzleşmek gerekir. İlerleme ve yenilik konusunda bunu bir fırsat olarak görmelisiniz. Yani ya değişim rüzgarına ayak uydurursunuz ya da bu rüzgar etkisiyle savrulursunuz.

Bu nedenle bugün doğru karar vermekte fayda var. Bu kararların sonuçlarını ilerleyen yıllarda göreceğinize emin olabilirsiniz. Değişim derken sadece fiyat politikasını tekrar gözden geçirmekten bahsetmiyoruz. Sizde meydana gelen değişimleri insanlara anlatmalısınız. İnsanlar neden sizden alışveriş yapsın? Diğer firmalardan farkınız ne? Bunun gibi durumları insanlara doğru bir şekilde aktarabiliyor olmanız lazım.

Yani insanların saygı gösterdiği bir lider olmak lazım böyle durumlarda. Küçük iş sahibi olarak durgunluktan çıkış rotasını bilmelisiniz. Önce çalışanlarınıza, iş ortaklarınıza, sonra müşterilerinize ve daha da sonra piyasanıza karşı dik durmalısınız.

Şimdi size yeni ekonomik koşullar altında iş hayatında ayakta kalabilmek için bazı tavsiyeler vereceğiz.

 

1. Borçları kapatmaya çalışın.

Gelirinizi düştüyse zamanında aldığınız borçların üzerinizdeki yükü de artar. Girişimcilik kredisi, ev kredisi, banka kredisi gibi borçlarınızı kapatmaya çalışın ki ileride karşınıza faiziyle birlikte daha da büyük borçlar çıkmasın.

Mutlaka okuyun: Borçlardan Nasıl Kurtulunur?

 

2. Küçülmeye gidin.

Faaliyet alanlarınızı daraltıp personel çıkarmayı deneyebilirsiniz. Tatsız bir konu olduğu gerçek, ancak şirketin ayakta kalması için küçülmeye gitmek zorunlu olabilir. Daha akılcı bir seçenek olarak çalışanlarınıza maaşlarda indirim yapılmasını mı ya da bazılarının işten çıkarılmasını mı tercih ettiklerini sorabilirsiniz. Bu sayede şirket içindeki verimliliği artırarak aynı miktarda üretim yapmaya devam edebilirsiniz.

 

3. Muhasebeye önem verin.

Gelir gider dengesini günlük, haftalık ve aylk olarak takip edin. Personel-ürün-müşteri başına düşen karlılık oranını takip edin. En çok kazanç sağlayan ürün ve hizmetlere odaklanın. Kazanç sağlamayan faaliyetlere para harcamayın.

Mutlaka okuyun: Karlılığınızı Artırmanın Yolları

 

4. Genel masrafları azaltın.

Size kısa vadede getiri sağlamayan demirbaşlardan ve diğer masraflardan kurtulun. Bunlar üretim makinesi, sosyal sorumluluk projeleri, kiralık şirket aracı gibi şeyler olabilir. Zira bazı demirbaşların kendini amorti etmesi çok uzun sürer ve bu şeyler paranızı ipotek altına alırlar.

 

5. Personelinizi iyi eğitin.

Örneğin şirkette 6 personel var ve her personel sadece bir işi yapıyorsa burada verimlilik sorunu var demektir. Örneğin 3 personeliniz diğer işleri de yapabilecek donanıma sahip olursa 3 personel işinizi rahatlıkla yürütebilir duruma gelir. Böylece diğer 3 kişiye maaş ödemenize gerek kalmaz. Küçülmekten kastımız tam olarak bu.

Mutlaka okuyun: Az Çalışarak Çok İş Yapmak Mümkün mü ?

 

6. Pazarlama ve reklam masraflarını gözden geçirin.

Kriz dönemlerinde klasik reklam yaklaşımını bırakmak ve internete odaklanmak mantıklı olabilir. Zira internet reklamları, klasik reklamlardan daha az maliyetlidr. Ve tabii önce var olan müşterilerinize odaklanın, daha sonra yeni müşteriler edinmeyi deneyin.

Mutlaka okuyun: Düşük Maliyetli 25 Pazarlama Fikri

 

7. İndirim yapmayın.

Ekonomik durgunluk dönemlerinde indirim yapmak pek doğru değildir. Bunun yerine ürünüzün kalitesini, hizmet kalitenizi artırın. Niş bir pazar bulun ve buraya odaklanın. Büyük şirketler niş pazar konusunda sizin kadar esnek olamazlar.

Mutlaka okuyun: Müşteri kaybetmeden fiyatlarınızı artırmanın yolları

 

8. İnternete önem verin.

İnternet sayesinde coğrafyadan bağımsız satış yapabilirsiniz. Yani örneğin sadece kendi ülkenizde bir ekonomik durgunluk yaşanıyorsa başka ülkelere satış yapmayı deneyebilirsiniz. Bunun için internet pazarlamacılığına önem verin.

Mutlaka okuyun: Online bir iş kurmanız için 5 önemli sebep!

 

9. Verimli yönetin.

Performans göstergelerini, verimliliği, mali dengeyi iyi takip ve analiz edin. Kriz durumlarında önce küçülüp karlılığı artırmalı, daha sonra yavaş ve dikkatli bir şekilde tekrar büyümeye odaklanmalısınız.

Mutlaka okuyun: Gününüzü Daha Verimli Yapacak 11 Rutin

 

10. Kaliteden ödün vermeyin.

Uzun vadede size çok fayda sağlayacak tek bir şey söylemek gerekirse bu da asla kaliteden ödün vermemeniz gerektiğidir. Fiyatlar değişir, krizler geçer; ama insanları her daim cezbeden bir şey varsa o da kaliteli ürün veya hizmettir.

Mutlaka okuyun: En Ucuzu Değil, En İyisi Olun!

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir