Neden Girişimci Olmalısınız?

İyi kazanmak ve özgür olmak mı istiyorsunuz? Kendi kararlarınızı vermek, sevdiğiniz işi yapmak ve istediğiniz geleceği oluşturmak istiyorsanız bunu başarmanın en iyi yolu kendi işinizi kurmaktır.

Aşağıda vakit kaybetmeden kendi küçük işletmenizi kurmanız için 15 sebep sıralanmıştır.

 

1. Yeterli zaman bulabilirsiniz

Belki zamanınız kısıtlıdır ama zamanınızı nasıl kullanacağınıza siz karar vereceksiniz. Yerin altında sıkışıp kalsanız ve sadece 24 saatlik oksijeniniz kalsa Twitter’a girmez, arkadaşlarınızla chatleşmez ya da televizyon karşısında vakit öldürmezdiniz, muhtemelen kurtulmak için toprağı kazardınız.

Hayalinizdeki iş sizin için hayati bir önem taşıyorsa aciliyet sıralamasında birinci sıraya koyarsınız. Bu sayede işinizi kurmak için zaman yaratabilirsiniz. Size gerekli olan zamanı yaratmak o işi ne kadar istediğinize bağlıdır.

Mutlaka okuuyun: Girişimci Olmak İçin Doğru Zamanı Beklemeyin!

2.Para problem değil

Girişimcilik kıt kaynakları (para, personel, zaman) kullanarak bir şeyler yaratma sanatıdır. Bununla yüzleşin. Asla yeterli paranız olmayacak. İşinizi planladığınız gibi kuracak sermayeniz yoksa planınızı değiştirin. Sahip olmadıklarınız için yakınmak yerine sahip olduklarınızla yetinip bir şeyler başarmaya bakın.

Mutlaka okuyun: Daha Çok Para Kazanmak İçin Paraya Neden İhtiyacınız Yok?

 

3.Cesaretlisiniz.

Tüm girişimciler korkar ama önünüzde bir seçeneğiniz var. Ya korkup vazgeçersiniz ya da korkuyu başarmak için silah olarak kullanırsınız. Elinizde olana şükretmek yerine ömrünüzün sonuna kadar sevmediğiniz bir işte çalışmaktan korkmalı ve hayallerinizden vazgeçmemelisiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimciliğin Olmazsa Olmazı: Cesaret

 

4. Gerekli bağlantılara sahipsiniz.

Sosyal medya platformları sayesinde hemen herkese ulaşmanız mümkündür. Aslında insanlarla iletişime geçmek şaşırtıcı derecede kolaydır. Belki de başarılarının sırlarından biri de kolay ulaşılabilir olmalarıdır. İletişime geçtiğiniz insanlardan bazıları size yanıt vermeyebilir fakat bu muhtemelen sizin hatanız nedeniyledir.

Öncelikle ufak adımlarla başlayın. Büyük bir iş ağı oluşturmak zaman ister. Bir anda yükselmeyi beklemeyin. Şunu unutmayın projeleriniz ne ölçüde güçlüyse o denli talep görürsünüz. İnsanlarla iletişime geçmek için güçlü bir nedeniniz olmalıdır. Elinizde sağlam şeyler olduğunda size kimlerin ulaşacağına şaşarsınız.

Mutlaka okuyun: İstediğiniz Kişi ile İstediğiniz Zaman ve İstediğiniz Yerde İletişim Kurun!

 

5. Hiçbir zaman için çok geç değildir.

Steve Jobs gibi grafik ara yüzüyle bilgisayar faresini ya da Xerox gibi yazıcıyı geliştirmeyecekseniz çok geç kalmış sayılmazsınız. Zuckerberg’den önce de sosyal medya vardı. Yenilikler bir kez yapıldıktan sonra arkası gelmektedir. En başarılı şirketlerin bazıları eski fikir ve yenilikleri geliştirmektedir. Kısacası zaten keşfedilmiş şeylerin daha ucuzu, kalitelisi ya da hızlısını yapma şansınız vardır.

Mutlaka okuyun: Girişimci Olmak İçin Asla Geç Değildir!

 

6. İnsanların fikirlerinizi dinlemelerini sağlayabilirsiniz.

İnsanlar eğlenceli, ilginç, samimi, komik, şok edici, öğretici, tartışmalı, üzücü, aptalca şeylerle ilgilenirler. Kimse sizi dinlemiyorsa suçu onlarda aramayın. Sorun sizdedir. Onlara anlatmak istediklerinizi uygun bir dille söylemelisiniz. İnsanlar neden bahsettiğinizi net bir şekilde anlamalı. O zaman sizi dinleyeceklerdir.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Size Başarı Getirecek İletişim Becerileri

 

7. Bilgi ve deneyime sahip olabilirsiniz.

Okula gidin. Kitap okuyun. Arkadaşlarınızla konuşun. Küçük bir işletmede yarı zamanlı bir iş bulun. Sıradan bir işte yarı zamanlı çalışın.

Yapmak istediğiniz işle ilgili birini bulun ve işi öğrenmek için o kişinin yanında staj yapın. Bir şeyleri bilmek deneyimli olmayı sağlamaz. Deneyim çalışarak kazanılır.

 

8. Büyük fikirler.

Yeni fikirler üretmek gerçekten zor bir şeydir. Ancak var olan fikirleri ve ürünleri geliştirmek gerçekten çok kolaydır. Günlük hayatta sizi delirten sorunları düşünün.Ufak bir araştırma yaparak çözüm üretebileceğiniz sorunlar üzerine odaklanın. Bulduğunuz çözümler fikirlerinizdir. Çoğu şirket gibi yepyeni çözümler üretmek yerine var olan çözümleri iyileştirebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimciler Şahane Fikirleri Nasıl Bulurlar?

 

9. Risk almaktan korkmuyorsunuz.

Hayatta ne yapıyor olursanız olun her zaman bir risk olacaktır. Risk almadan başarı kazanılmaz. Ciddi bir şekilde işinizin üzerine eğildiğinizde meydana gelen aksaklık, hata ve başarısızlıkların üstesinden gelebilir,  işinizde deneyim kazandıkça daha güçlü ve akıllı hamleler yaparak gelecekteki başarınıza hazırlanabilirsiniz.

Başarılı girişimcilerin öykülerini okuyun. Sizde olmayan şeylere (fikir, yetenek, motivasyon, beceri, yaratıcılık gibi) sahip olduklarını düşünmek kolaydır.

Hayır! Başarılarının kaçınılmaz olduğu ancak bir şeyleri başarmalarının ardından söylenebilir. Başarı garantisi yoktur. Hiçbir başarılı girişimci önceden başarılı olacağını bilemezdi. Bu sizi korkutuyor mu? Korkutmamalı. Aslında bilmemek özgürleştiricidir. Güçlendiricidir. Her başarılı girişimci bir noktada aynaya bakıp şöyle demiştir. “Bir sürü insan başarılı oldu. Ben de başaracağım.” Girişimciler kendilerine inanırlar. Siz de inanmalısınız. Özellikle azimle çok çalışmaya hazırsanız.

Mutlaka okuyun: Her Girişimcinin Alması Gereken Riskler

 

10. Mükemmel olmayı beklemeyin.

Çoğu insan bir türlü işini kurma aşamasına geçemiyor çünkü sürekli olarak mükemmellik arayışı içindeler fakat burada esas sorun mükemmellik çabası değil bu kimselerin kendilerine güvensiz oluşudur. Eleştiriden ve reddedilmekten korkarlar. Hatta başarmaktan bile korkarlar. Onlar gibi olmayın. Elinizden gelenin en iyisini yaparak arkanıza yaslanın. Biraz daha fazla çalışma, belirgin şekilde daha iyi bir sonuç verecekse bunun üzerine gidin. Biraz daha fazla çalışma hiçbir şeyi değiştirmeyecekse bırakın. Gelecekte yapacağınız iyileştirmeleri, görüşleri sizin açınızdan gerçekten önemli olan kişilerden yani müşterilerinizden aldığınız geri bildirimlere dayanarak yaparsınız.

Mutlaka okuyun: Başarıyı Yakalayabilmek İçin Mükemmelliyetçilikten Kurtulma Yolları

 

11. İşleri farklı şekilde yapabilirsiniz (keyfini çıkarın).

Örneğin beni ele alalım. Ailem beni oldukça alçakgönüllü ve kendine güvensiz yetiştirdiğinden hiçbir konuda iyi olduğumu iddia edemem fakat bazen seçim şansım olmuyor. Bazı fırsatlardan yararlanmak için yeteneklerimi, deneyimimi ve başarılarımı güvenle ortaya koymam gerekiyor. İlkelerinize veya iş ahlakına ters düşen şeyleri yapmaktan rahatsızlık duyuyorsanız elbette ki yapmayın fakat bir şeyleri sadece rahatlık alanınızdan çıkmak zorunda kalacağınız için yapmak istemiyorsanız tembelliğinize kılıf uyduruyorsunuzdur. Asla şimdikinden farklı bir insan olmayacaksınız. Kendinizi zorlayın. Bu sayede rahatlık alanınızın genişlemesine şaşıracaksınız.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

 

12. Çok zor değil.

Uzun yolculuklar zordur. Bunun için küçük adımlarla ilerlemek gerekir. Bütün günü kanepede oturarak geçiren birinin aniden maraton koşmak istediğini hayal edelim. Bu gerçekten zordur fakat bugün yerinden kalkıp birkaç kilometre koşabilir.

Diyelim ki bir iş kurmak istiyorsunuz. Bunun için ilk olarak ofis bakmaya başlayabilir ya da iş planınız üzerinde çalışabilirsiniz. Bir toptancı ile konuşabilir veya bir akıl hocasından tavsiye alabilirsiniz. Herhangi zor bir görevi bir gecede başarmanız mümkün değildir fakat küçük de olsa bir adım atarsanız hedefinize doğru bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Yolunuzun ne kadar uzun olduğunu ve yol boyunca ne gibi fedakârlıklarda bulunmanız gerektiğini düşünürseniz asla başlayamazsınız. Bunun yerine hedefinize yaklaşmanızı sağlayacak ufak da olsa bir şeyler yapın ardından hedefinize doğru ağır adımlarla ilerlemeye devam edin. Elinizden gelen ancak bu olabilir.

Mutlaka okuyun: Adım Adım Başarılı Bir Girişimci Olmak

 

13. Başarısız olsanız bile kendinizle gurur duyarsınız.

Bazıları insanların talihsizlikleri hakkında konuşmayı sevdiği için toplumda başarısız olmak utanç verici olabilir. Böyle kişiler hayatları boyunca kabuklarını kırmaya cesaret edemediklerinden kendi yollarını çizmek için uğraşanları çekemezler. Onları kafanıza takmayın. Oysa bazı insanlar hedefinize giden yolda emek verdiğiniz için size saygı duyarlar. Sizi kendilerine benzettiklerinden sizi anlar ve başarılı olmanız konusunda sizi teşvik ederler. Denemek, başarısız olmak ve tekrar denemek nasıl bir şey bilirler çünkü onlar da sizin gibi hayallerinin peşinden gitmişlerdir.

 

İlginizi çekebilir

Hayalinizdeki İşi Hemen Kurmanız İçin 10 Neden
Girişimciliğin Size Göre Olmadığının 7 İşareti
Avatar

Yazar : İpek Külah

Çevirmen

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir