2024’te Para Kazandıran En İyi Sektörler

Zamanlama bir iş kurarken kritik bir faktör olduğundan iş kurmadan önce toplumdaki büyüyen trendlerin dikkate alınması gerekir. Ağır ekonomik koşullarda bile sektörlerin sayısı önemli ölçüde artmaktadır. Bu sektörler birçok yeni girişimciye fırsatlar sunmaktadır. Sıra dışı bazı sektörler girişimcilik açısından muazzam bir potansiyele sahip olabiliyor.

Başarılı bir iş kurmak için iyi bir fikre sahip olmanız gerektiği gerçeğinin yanı sıra bu fikri hayata geçirmek için cesarete ve güce de ihtiyacınız var. Yeni bir işe atılmış tüm girişimciler yaptıkları iş için biçilmiş kaftan olduklarını düşünseler de söz konusu olan şirketinizi büyütmeye geldiğinde sektörleri tanımlayabilen her işletme rakiplerinden açık ara farkla avantajlı olacaktır.

Yazımıza konu olan en iyi sektörlerin kaynağını işte tam da bu gerçek oluşturuyor. Her yıl tüm yıla ait verileri ele alıyor ve yükselişe geçmesi en muhtemel olan sektörleri belirlemek için sektör uzmanlarıyla konuşuyoruz. Sizler de hangi sektörlerin yarının en hızlı büyüyen girişimlerine ev sahipliği yapacağını görmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

İşte sizler için araştırdığımız para kazandıracak en iyi sektörler:


En Çok Para Kazandıran Sektörler

1- Enerji ve Doğal Kaynaklar

yenilenebilir-enerji-isi

Yaşamın sürdürülebilirliği enerjiye dayalı olduğu için en iyi kazandıracak sektör enerji sektörü olacaktır. Bu arada ülkemizdeki doğal kaynakların, gerekli itibarı görüp değerlendirilmesi yoluna gidileceği çok açıktır. Enerji üretiminde temiz ve yenilenen yerli doğal kaynaklarımız çıkarılıp kullanılacaktır. İthal edilen eski nesil enerji kaynakları önemini yitirecektir. Enerji sektörü hem dünyada hem Türkiye’de büyük gelişme gösterecektir. Ülkemizin enerji sektöründeki açığını kapatması için (yapılan hesaplamalara göre) yaklaşık 130 milyar dolarlık bir yatırım gerekmekte olup bu büyüme, önemli bir iş gücü ihtiyacına da cevap verecektir. O nedenle diyebiliriz ki; enerji sektörü önümüzdeki 10 yıl içinde en çok kazandıracak alandır.

Mutlaka okuyun: Enerji Sektörü İş Fikirleri


2- Teknoloji ve Bilişim Sistemleri

inovasyon1

Teknoloji sürekli gelişme içersinde. Türkiye de bu gelişime ayak uydurmak zorunda. Çünkü küreselleşen dünya ile bütünleşiyoruz. Doğal olarak ülkemizin bundan sonraki tüm odak noktası yenilenme, inovasyon ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak olacak. Bunun için araştırma ve geliştirme çalışmaları hız kazanacak. Nanoteknoloji, biyoteknoloji, genetik, yeni enerji yakıtları üretimi alanlarında teknolojik gelişim çalışmaları çoğalacak. Hidrojen ve yakıt pili teknolojisi de hızla gelişecek. 10 yıl içinde teknoloji ve bilişim sistemlerine yatırım yapacak girişimciler kazançlı çıkacaklar.

Mutlaka okuyun: Teknoloji Sektörü İş Fikirleri


3- Telekomünikasyon Sektörü

nesnelerin-interneti

Çok hızlı gelişen bir diğer sektör de telekomünikasyon! Önümüzdeki 10 hatta 15 yılda en çok gelişim göstecek sektörlerden biri olduğu belirtiliyor. Sektördeki büyük şirketlerin yanında taşeron firmaların da büyüyeceğinin altı çiziliyor. Sektörün öncüleri GSM şirketleriydi. Ama bunun önümüzdeki yıllarda bazı değişimler göstereceği, Alternatif Telekom Şirketlerinin büyük atılımlar içinde olacağı belirtiliyor. Yani sektöre yeni nesil şirketler girecek.


4- Elektronik Sektörü

elektronik-esya-magazasi

Elektronik sektörünün gelişimi ve kazandırması önümüzdeki yıllarda artış gösterecek. Mağazacılık yapan şirketlerin sayısı artacağı için bu alanda mağaza açanlar kazanacaklar. Elektronik sektörünün büyük isimlerinin, ülkemize ilgisinin artacağı ve Türkiye’ye yatırım yapacakları belirtiliyor. Çünkü Türk insanı bu sektördeki yenilikleri çok yakından takip ediyor. Elektronik sektöründe büyük firmalar arasında birleşmelerin olması da sektördeki beklentilerin arasında yer alıyor.


5- Geri Dönüşüm ve Çevrecilik

geri-donusum

Geri dönüşüm, çevreyi temiz tutmak ve doğanın dengesini korumak gittikçe önem kazanan bir konu. Hem insan, hem dünya sağlığı için önem gösteren bu alan gelişecek bir sektör konumunda. Özellikle gelişen sanayinin atıklarının çevreye zarar vermesini engellemek adına dev yatırımlar yapılacağı vurgulanıyor. Türkiye’nin de AB uyum çalışmaları nedeniyle bu konuyla ilgili yaklaşık 140 milyar dolarlık bir yatırım yapması zorunluluğu var. Yani yeni iş imkânı ve iş gücü oluşacak. Özellikle Geri Dönüşüm büyük bir sektör haline gelecek. Atık hurda, kâğıt, lastik, demir – çelik, cam gibi maddelerin geri dönüşümü büyük önem kazanacak. Çevreye zarar vermeden üretim yapmak, atık tesisleri oluşturmak yeni iş alanları doğuracak. Kalifiye personel çalıştırma konusu yeni istihdam kapıları açacak.

Mutlaka okuyun: Geri Dönüşüm Sektörü İş Fikirleri


6- Savunma ve Havacılık Sektörü

ucak-yakit-tasarrufu

Dünyanın savunma sanayi ihtiyaçlarının yarısını ABD tek başına karşılıyor. Bu sektör hiçbir zaman önemini yitirmeyecektir. Çünkü büyük devletlerin siyasi, ekonomik politikaları ortada! Kendini savunmak zorunda kalan diğer devletlerin durumu da ortada… Sürekli gelişen bu sektörden bizim şirketlerimiz olan Aselsan, Roketsan, Havelsan, Kale Savunma Sanayi gibi şirketler de pay almaya başladılar son yıllarda. Türkiye artık kendi silah ihtiyacının yarıya yakınını kendi şirketlerimizden karşılar oldu. Bu atılımın hızla devam etmesi bekleniyor. Uçak, helikopter ve havacılık sanayi için parça üreten firmalarımızın gelecek yıllarda daha büyük üretimler yapması ve büyüme göstermesi bekleniyor. Savunma ve havacılık teknolojileri, yatırım yapılacak önemli bir sektör olarak karşımıza çıkıyor.


7- Eğitim Sektörü

egitim-sektoru-yenilik

Gelişen ve büyüyen ülkemiz için eğitim her alanda büyük önem taşıyor. Yeniliklere uyum sağlamak, yeni teknolojileri öğrenmek, öğrendiklerini başkalarına öğretmek için eğitim almak şart oldu. Hızla değişen ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak için eğitim sektörü de büyümek zorunda çünkü nitelikli iş gücüne ihtiyaç var. Sektörler bu bağlamdaki eğitim ihtiyaçlarını ya kendi içlerinde barındıracakları personel ile ya da profesyonel eğitim kurumlarından satın alacakları hizmet ile karşılamak zorundalar. Mesleki eğitim çok önem kazanacak. Çalışan personelin verimini artıracak eğitimler, en az meslek içi eğitim kadar önemli bir konuma gelecek. Gelişecek bir diğer konu ise uzaktan eğitim. Yani belli mekâna ve zamana bağlı kalmadan teknolojinin nimetleriyle yapılacak eğitim.


8- Danışmanlık Sektörü

danismanlik-sirketi-kurmak

Hizmet sektörü geleceğin umut veren en önemli sektörlerinden! Her zaman kazandırmaya devam edecek. Refah düzeyi ve yüksek gelir artışıyla daha da gelişecek bir alan olacak. İnsanlar hayatı kolaylaştırmak adına hizmet satın alacaklar. Gelecek yıllarda danışmanlık çok daha önemli bir hizmet sektörü olacak. Hem kişisel hem kurumsal danışmanlıklar önem kazanacak. Teknik, mobil, hukuk, mali ve medya danışmanlıkları altın çağını yaşayacak. Kalite danışmanları, e-devlet danışmanları, sertifikasyon hizmetleri danışmanları, yaşam ve sağlık danışmanları hızla çoğalacak.

Mutlaka okuyun: Danışmanlık Şirketi Kurmak


9- Güvenlik Sektörü

guvenlik-sistemleri

Dünyadaki ve ülkemizdeki değişimler sayesinde öyle bir hale geldik ki güvenliğimizi nasıl sağlayacağımız konusunu sorgulamak zorunda kaldık. Özellikle terörün her biçimi yaşam içinde boy gösterirken güvenlik konusu dev bir sektör konumuna gelmek üzere kapıda bekliyor. Türkiye’de de gelecek vadeden, hızla büyüyecek bir sektör olarak görülüyor. Kimlik bilgilerimizin bile çalındığı düşünülünce sektörün önemi ortaya çıkıyor. Artık kendi güvenliğimizi kendimiz sağlamak zorunda kalacağız gibi gözüküyor. İş, ev, sokak, bina, işletme, mağaza, müşteri, bilgi, altyapı, teknik donanım güvenliği gibi alanlar birer güvenlik işi haline gelecek ve büyüyecek. Özel güvenlik kurumlarının sayısı çoğalacak dolayısıyla yetişmiş, nitelikli personel ihtiyacı artacak. Alarm sistemleri ve güvenlik yöntemleri ayrı gelişim gösterecek bir alan olacak. İnsanlar evlerini, iş yerlerini, hayatlarını kendileri korumak zorunda kalacaklar.


10- Tarım ve Hayvancılık

organik-tarim

Dünya nüfusu artarken tarımsal ve hayvansal üretimde azalma olması dünya için önemli bir engel halini almıştır. Çünkü dünyadaki talebi, arz edilen oran karşılamamaktadır. Bu durum bizim ülkemize bir artı değer sağlamakta Türkiye’nin önemini artırmaktadır. Gerçi çeşitli nedenlerle ülkemizde de tarım azalmış olmakla beraber devlet son yıllarda tarımsal üretimi, hibe ve yardımlarla önemli ölçüde teşvik etmeye başlamıştır. Ülkemizde önem kazanan diğer konuda organik tarımdır. Yardım ve teşviklerle birlikte Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektörünün önemli bir oranda büyümesi beklenmektedir. Organik,  topraksız, kentsel tarımın önem kazanacağı; yenilikçi yöntemlerle tarım ve hayvancılık yapılacağı öngörülmektedir.

Mutlaka okuyun: Tarım ve Hayvancılık Sektörü İş Fikirleri



11- Otomotiv Sektörü

otomotiv-sektoru

Otomotiv sektörü ekonomik krizlere rağmen Türkiye’de en rekabetçi ve hızlı gelişen sektörlerin başında gelmeye devam etmektedir. Bu gelişimini de hız kesmeden devam ettirecektir. Sektöre ilişkin yatırımların ve iş gücünün; yeniklere ve gelişen teknolojiye de uyum sağlayarak artması beklenmektedir. Otomotiv sektörü uzun vadede değerlendirildiğinde öncü sektörlerden biri olmaya devam edecektir.

Mutlaka okuyun: Otomotiv Sektörü


12- Tekstil Sektörü

tekstil-fabrikasi

Tekstil sektöründe eski cazibe kalmamış olsa da uzun vadede büyük şirketler kazandırmaya devam edecek. Küçük firmalar döviz kurları ve ekonomik krizler nedeniyle daha fazla etkilenmektedir. Şu anda tekstilde dünya pazarının üçte ikisi Çin’in elindedir. Ama Çin Tekstil ürünlerinin kalitesi de ortadadır. Özellikle kansorejen madde içerdiğine dair bilgiler Çin mallarına olan talebi azaltmaktadır. Avrupa piyasalarına yakınlığı, kalitesi, hızlı üretimi, özel siparişlere çabuk yanıt verme özellikleriyle Türkiye tekstil alanında bir üstünlük yakalamaktadır. Sektörde söz sahibi olmaya devam edecektir.


13- Perakendecilik

online-market

Geleceği parlak sektörlerden olmaya adaydır. Yeni alışveriş merkezleri açılmaya devam edecektir. En küçük yerleşim birimlerinde bile AVM açıldığına göre sektörün yıldızı hep parlak olacaktır. Ancak büyük olanlar, donanımlı konseptlere sahip olanlar, toplum yararına faaliyetler sunanlar önem kazanacaktır. Bu sektörde kalifiye personel sayısı çok az olduğundan sektör içinde büyük transferler yapılacak, konuyla ilgili eğitim veren şirketlere gereksinim duyulacaktır. Ayrıca yapı marketlerin sayısında da artış bekleniyor. Mobilya, ev aksesuarları, aydınlatma, banyo, mutfak eşyaları satan bu marketler artarak, rağbet göreceklerdir.


14- Sağlık

saglik-sektoru-is

Sağlık sektörü her zaman büyümeye, gelişmeye devam edecek bir sektördür. Çünkü kendi içinde de sürekli gelişmekte, yenilenmektedir. Türkiye’de doktor ihtiyacı açığının olması gerçeği bile sektörün büyüme zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Refah düzeyi ve gelir seviyesi artıkça özel sağlık hizmeti ihtiyacı da artmaya devam edecektir. Devlet sağlık kurumlarının yetersizliği ortadadır. Yeni özel hastaneler, klinikler, branşlaşmış hastaneler artacaktır. Sağlık turizmi ise gelişim gösterecek ayrı bir alandır. Türkiye bu konuda şanslı bir ülke olarak gelişimden payına düşeni alacaktır. Sağlık termal turizmi büyüyecek en önemli konulardandır. Tıbbi kongre turizmi de önem kazanacak bir daldır.


15- Taşımacılık ve Lojistik

lojistik-firmasi-acmak

Üretilenleri, üreticiden tüketiciye ulaştırma, bu süreci planlama çok önemli bir konu haline geldi. Gelişen teknolojiyle beraber taşımacılık ayrı bir önem kazandı. Havayolu taşımacılığı ve lojistik alanlarında büyüme çok fazla. Teşvikler ve piyasa uyumlu yenilikler bu gelişmeyi tetikliyor. 17 milyar dolar civarında büyüklüğe sahip bir sektör. Depolama işi de patlama yaşanacak dallardan biri. Karayolu taşımacılığı pazarın % 10 luk kısmını hava ve demir yolu taşımacılığına kaptıracak bilgisi mevcut. Sektördeki yerli ve yabancı şirketler arasında birleşmelerin olacağı da konuşuluyor.

Türkiye’de gelecek 10 – 15 yıl içinde çok büyümesi beklenen, gelecek vaadeden sektörleri bu şekilde sıralamak mümkün. Yeni yatırımcı ve girişimcilerin iş alanlarını gelişen sektörlerden seçmeleri halinde kazanma olanaklarını artıracakları kesin gibi gözüküyor.


16- Sağlıklı Fast Foodlar

Fast food genel ekonomi içindeki eskimiş sektörlerden biridir. Çalışan ailelerin, bekârların ve yaşlıların sıklıkla yemek yapmak için ya az zamanı vardır ya da yapmak istemezler ancak yedikleri gıdalarla ilgili endişeleri vardır. Sağlıklı hazırlanmış gıdalar dikkate değer bir pazar payına sahiptir ve gelecekte bu pazar payının daha da büyümesi beklenmektedir.

Mutlaka okuyun: Yiyecek ve içecek sektöründe dikkat çeken iş fikirleri


17- İnternet Pazarlama ve Reklam Ajansları

İnternetin günümüzdeki artan önemi ve hâkimiyeti firmaların halkın gözünde ki yerlerini korumalarını ve yükseltmelerini gerektiriyor. İnternet pazarlama ve reklam ajansları bütün bu görevleri işletme sahipleri adına yerine getiriyor ve bu sayede firmalarda pazarlama görevleriyle uğraşmak yerine müşterilerin ihtiyaçlarına odaklanabiliyorlar. Uzmanların çoğu internet pazarlama ve reklam ajanslarının daha da büyümesini bekliyor.


18- Yaşlı İnsanlar İçin Evde Bakım Hizmetleri

Nüfus yaşlandıkça yaşlı insanlara evde bakım hizmeti veren firmalara ve kişilere olan ihtiyaçta artıyor. Yaşlı insanların çoğu yaşlarından dolayı evlerinde kalmayı tercih ediyor ve aile üyeleri de her zaman yardım için uygun olmuyor. Yaşlıların bakımıyla ilgili çalışanlar ev işlerinde, getir götür işlerinde, doktor kontrolleri gibi durumlarda yaşlılara yardımcı olurlar. Bu tür hizmetleri sunan firmalara karşı olan talebin gelecek yıllarda daha da artması bekleniyor.


19- Spor Eğitmenleri

Günümüzde kişisel spor eğitmenlerine olan talep her geçen gün artmaktadır çünkü doktorların çoğu hastalarını sağlıklı yaşamaları konusunda uyarıyor. İnsanların çoğu spor yapmaktan hoşlanmaz ve bir eğitmenin onların rejimlerini denetlemeleri ve tavsiyelerde bulunmaları onları daha çok motive eder. Kişisel eğitmenler evlere yaptıkları ziyaretlerle ve müşterilerine sundukları bireysel hizmetlerle niş bir pazar oluşturmuşlardır.


20- Çevreci İnşaatlar

Alternatif enerji ve malzemeler popüler olduğundan beri ev sahiplerinin evlerini yenileyecek ve ekipman sağlayacak eğitimli müteahhitlere olan ihtiyacı da artmıştır. Çevre dostu binalar inşaat sektöründe yeni bir karlı pazar yaratmıştır.

Mutlaka okuyun: Çevre Dostu İş Fikirleri

Mutlaka okuyun:

21- Evcil Hayvan Bakımı

İnsanlar zamanlarının çoğunu işyerlerinde geçirdiklerinden evcil hayvanlarının sağlıklı ve mutlu olması için bu tür hizmetlere sıklıkla başvurmaya başlamışlardır. Bu ihtiyaç nedeniyle evcil hayvan bakımı sektörü büyümektedir ve bu konuyla ilgili bir sürü yeni işletme açılmaktadır.

Mutlaka okuyun:

Mutlaka okuyun: Evcil Hayvan Sektörü İş Fikirleri

22- Uygulama Geliştirme

Akıllı telefonların piyasadaki hakimiyeti nedeniyle insanların çoğu bu cihazları kullanarak yaşamlarını ve etkileşimlerini iyileştirmenin yeni yollarını aramaktadırlar. Uygulama geliştirme müşterilere ulaşmak, ilgili tarafları eğitmek ve ürün deneyimini geliştirmek için kullanılan yeni teknolojilerin olduğu büyüyen bir sektördür. Bilişim konusundaki gelişmeler sayesinde bu alan büyümeye devam edecektir.

Mutlaka okuyun: Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak


23- Küçük İşletme Hizmetleri

Küçük işletmeler kendi masraflarının artmasını engellemek için kendi ihtiyaçlarını diğer firmalardan karşılamalıdır. Bu hizmetler bilgi teknolojisinden insan kaynakları yönetimine kadar değişiklik gösterir. Gelecek yıllarda bu alandaki fırsatların artacağı beklenmektedir.


24- Emekliler İçin Eğlence ve Dinlenme Hizmetleri

Nüfusumuz sürekli yaşlandığından emekliler için olan eğlence ve dinlenme sektörü de ekonomi içindeki büyüyen alanlardan biri olmuştur. Modern tıp uzun ve sağlıklı bir yaşam için daha aktif olunmasını gerektiğini belirtiyor ve golf, bisiklete binme, yürüyüş yapma ve seyahate çıkma gibi eğlence ve dinlenme faaliyetlerine katılmayı öneriyor. Gelecek yıllarda eğlence ve dinlenme organizatörlerine olan ihtiyacın artması bekleniyor.


25- Mikromobilite

Şehir içi ulaşımın devrim niteliğindeki son gelişmeleri elektrikli bisiklet, scooter ve kaykay üreten startup’lar için kayda değer bir fırsat yaratıyor. Araştırmalar 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 60’ından fazlasının şehir içi bölgelerde yaşamasının beklendiğini söylüyor –söz konusu oran 2018’de yüzde 55’lerdeydi – Bunun anlamı şu; mikromobilite ürünleri geleneksel ulaşım türlerine alternatif olarak görülen bir kitle ulaşım aracı haline gelecek ve gün geçtikçe daha da popülerlik kazanacaklar.

Neden mi? E-bisikletlere, e-scooter’lara ve e-kaykaylara binmek son derece rahat ve eğlenceli de ondan! Üstelik Ford’un 2018 Kasım ayında 100 milyon dolar ödeyerek bir e-scooter startup şirketi olan Spin’i satın alması sektörel farkındalığı da oldukça artırdı.

Bu alana yönelmek isteyenlerin sahip olması gereken beceriler ise şunlar: Mikromobilite girişimcilerinin küçük akü üretimindeki en son teknolojik gelişmeler konusunda güncel bilgilere sahip olması gerekirken ulaştırma cihazı filoları sunan şirketlerin de bunları izlemeleri ve bir abonelik hizmetini yönetebilmek için gerekli yazılımları geliştirmeleri gerekecektir.

Bu sektöre atılacakların önündeki en büyük engel mikromobilite cihazlarının belirli bir ölçekte üretilmesinin hatırı sayılır bir sermaye yatırımı gerektirecek olmasıdır.

Sektörün dezavantajı ise E-scooter’lar ve e-bisiklet kullanımının bazı bölgelerde halen daha yasa dışı olmasıdır veya söz konusu cihazların kullanım koşullarına yönelik düzenlemeler henüz yapılmamıştır. Her iki durumda da araçların yasal statüsüne yönelik tekliflerin yolda olduğunu söyleyebiliriz.

Peki ya rekabet ortamı? İş danışmanlığı şirketlerince yapılan son araştırmalara göre 2020 yılına kadar mikro araba da dahil olmak üzere 150’den fazla mikromobilite aracının piyasaya sürülmesi bekliyor.

Sektörün başlıca liderleri arasında Bird ve Lime gibi E-scooter devlerini sayabilmek mümkün. Sektöre ilişkin büyüme oranları ise şu şekilde: Girişim yatırımları analiz platformu CB Insights’ın verilerine göre global yatırımcılar e-scooter ve e-bike şirketlerine 2018’de ayında 4,1 milyar dolarlık, 2017’de 2,8 milyar dolarlık, 2016’da 343 milyon dolarlık yatırımlar yaptılar. Küresel e-bisiklet gelirlerinin ise 2025’te 15,7 milyar dolardan 24.3 milyar dolara çıkması bekleniyor.


26- Dijital Terapötikler(Tedavi Bilimi)

Video oyunları ve diğer yazılım türleri artık sadece bir tür eğlence aracı olarak değil, pek çok tıbbi durumu tedavi etmek için de kullanılabiliyor, hatta bir doktordan reçete talep edebilen uygulamalar dahi var! Bu yeni ilaç sektörü girişimcilere hastaların iyileşme konusunda yalnızca ilaçlara güvendiği tedavi yöntemlerini en aza indirecek yeni fikirler yaratma fırsatı sunuyor.

Dijital tedavi yöntemleri bin bir çeşit yöntem kullanarak klasik anlamdaki tıbbın yeterli gelemediği bin bir çeşit ihtiyacı karşılayabilir. Piyasa sürülen veya geliştirilmekte olan ürünler, astım ve KOAH gibi hastalıkları iyileştirmek, madde bağımlılığının ayakta tedavi tedavisine yardımcı olmak veya pediatrik hiper aktivite bozukluğu ve depresyonu tedavi etmek için üretilmiş yazılım programlarını içerir.

Bu sektöre giriş yapmış Startup’lar yelpazesi mobil uygulamalardan etkileşimli dijital oyunlara kadar genişleyebilen yazılım ürünleri oluşturabilmeli ve sağlık endüstrisini düzenleyen tüm dijital ortamlarda  serbest dolaşım yapabilmelidir.

Bu sektöre atılmanın zor olan kısmını ise ülkelerin sağlık birimlerinin tabii tuttuğu testlerden geçmek oluşturuyor.

Sektörün en büyük dezavantajı ise şu: Doktorlar dijital terapötikleri reçeteleyebiliyorlar ancak sigortaların bu tedavileri kapsayıp kapsamayacakları gerçeği halen daha gizemini korumakta. Dijital terapi ürünlerinin fiyatlandırılması konusunda da belirsizlikler mevcut.

2019 verilerine göre bugüne kadar yaklaşık 30 dijital terapötik uygulama onaylandı.

Sektörün devleri arasında sayılabilecek Amerika kökenli Click Therapeutics şirketi, kısa bir süre önce ilaç sanayi devi Sanofi’den aldığı 17 milyon dolarlık yatırımla depresyon tedavisi ile insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için tasarlanan uygulamalara ilişkin ilk denemelerinde cesaret verici sonuçlara imza atmayı başardı.

Sektör gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.Dijital terapötinin pazar değerinin 2019 yılında 1 milyar doları aştığı belirlendi ve danışmanlık şirketi Frost & Sullivan’a göre 2023’te  bu değerin 4.42 milyar dolara ulaşması bekleniyor.


27- CBD Ürünleri

Bazı ülkelerde kenevir ve kenevirin doğal kimyasal bir bileşeni olan CBD’ye talep çok. Anlayacağınız bu maddeyi içeren ürünler sunan şirketler ellerinde büyük bir fırsat tutuyorlar. Söz konusu maddenin gerginliği ve iltihaplanmayı önleyici ya da ağrı azaltıcı etkiler sunduğu da iddia ediliyor. Tüketiciler zaten CBD ürünlerini günlük yaşama dahil edilmesi gereken bir ürün olarak kabul etmişler bile.

CBD, yağlar, losyonlar, sabunlar ve güzellik ürünleri de dahil olmak üzere bin bir çeşit ürünle piyasalarda yer alıyor. En yeni niş ise söz konusu maddenin atıştırmalık, kahve, dondurma ve kokteyllere katıldığı yiyecek ve içecek endüstrisi. 2024 yılına kadar CBD’nin yoğurtlarda, çorbalarda, hatta salata soslarında dahi kullanılması bekleniyor.

Bu sektöre atılmak istiyorsanız, kenevir bitkisi ve CBD ile ilgili bilimsel gerçeklere hakim olmanız çok önemli. Gerekli beceriler seçilen endüstrilere göre çeşitlense de(yiyecek ve içecek, sağlık/zindelik, güzellik veya kişisel bakım endüstrilerinden herhangi birini seçebilirsiniz) sıkı rekabet karşısında ayakta kalmayı başaracağını uman yeni girişimciler için güçlü bir pazarlama yeteneğine sahip olmak da önemli olacaktır.

Her sektör gibi bu sektörün önünde de işleri zorlaştıracak bir takım engeller mevcut. Örneğin perakendecilerde kendinize ayrılmış bir raf alanı yaratmanız ciddi bir mücadele gerektirebilir, bu durum yeni markalara yönelik hacim küçültme politikasının bir sonucudur.

Sektörün dezavantajı ise bazı CBD ürünlerinin yasal olmayışıdır. Bu da işleri yokuşa süren bir başka problemdir.

Piyasaların durumuna gelirsek CBD’nin beş yıl önce bir ürün kategorisi olarak dahi görülmediği gerçeği göz önüne alındığında günümüzde binlerce ürün sunan pek çok CBD şirketinin varlığı rekabet ortamını her geçen gün artırmaktadır.

Sektörün büyüme hızı ise ilham verici boyutta. CBD ürünleri endüstrisinde uzmanlaşmış bir analiz şirketi olan New Frontier Data’nın son raporuna göre sektörün büyüme hızı 2018 yılında yaklaşık yüzde 40 oranında bir artış göstererek 500 milyon dolara ulaştı. Pazarın 2022’ye kadar 1.91 milyar dolara ulaşması bekleniyor.


28- Kişiselleştirilmiş Beslenme

Söz konusu olan sağlıklı beslenme olduğunda herkese uyacak tek tip bir yaklaşımdan söz etmek imkansızdır, hem zaten bazı insanların vücut yapısı diğerlerine göre kilo almaya çok daha müsaittir. Bu nedenle gen haritanızı almanız vücudunuzun en fit halinde olabilmesi için ne yapmanız gerektiğini tam olarak belirlemenize yardımcı olabilir. Üstelik bu gerçek girişimcilerin tüketicilerin ne yiyeceklerine ilişkin özelleştirilmiş, veri odaklı kararlar almalarına yardımcı olabilecek yeni bir iş alanı yaratıyor.

Araştırmalara göre dünya çapında yaklaşık 15 milyon insan genetik testlerden geçiyor ve tıp endüstrisinin çoğu kesimi odak noktalarını tedavi etmekten çok hastalıktan korunmaya doğru kaydırdığından sağlıklı beslenme hastalıkları önlemenin en iyi yollarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kişiselleştirilmiş beslenme gıdadan medyaya kadar çeşitli sektörlerin kişiselleştirilmesine ilişkin her geçen gün büyüyen bir eğilimin yalnızca küçük bir parçasını oluşturuyor.

Kişiselleştirilmiş beslenme şirketi kurucuları gıda ve beslenme konusunda sağlam bir altyapıya sahip olmalı ve biyoloji, fizyoloji, yaşam bilimleri veya davranış psikolojisine ilişkin uzmanlığa sahip olmalıdır.

Maalesef sektöre girişinizi zorlaştıracak bazı durumlar da var. Neler mi?

Şirketinizi kurmadan önce beslenme, insan biyolojisi ve davranış psikolojisinin temel unsurlarını bir araya getirecek bir süreçten geçmek kurumunuz bünyesinde çalışacak tescilli diyetisyenler veya beslenme uzmanlarını işe almayı gerektirebileceğinden hatırı sayılır miktarda bir sermaye yatırımı yapmaya hazır olmalısınız.

Sektöre ilişkin dezavantaj ise bazı ülkelerde Sağlık Bakanlıklarının doğrudan tüketiciye özel teşhis testlerinin satışını yasaklanmış oluşudur.

Rekabet ortamı  açısından zengin bir sektör olan kişiselleştirilmiş beslenme, sağlık verilerini izlemek için evde yapılabilecek test kitleri, anketler veya giyilebilir ürünler kullanan bir düzineden fazla şirketi bünyesinde barındırıyor.

Sektörün başlıca oyuncuları arasında Kasım 2018’de piyasaya sürülen Gıda Terapisi adında, diyetisyen talep etme üzerine kurulu bir uygulama var. Söz konusu bu uygulama kullanıcıların uygulamaya kaydolan ve sertifika sahibi diyetisyenlerden beş dakika içinde sorulan tüm beslenme ve sağlık sorularına cevap alabilmelerini sağlıyor.

Pazar araştırmaları, genetik test pazarının 2018’de 208 milyar dolar olan yıllık gelirinin 2024’te 19.1 milyar dolara çıkacağını öngörüyor. Yönetim danışmanlığı şirketlerince yapılan bir analize göre ise kişiselleştirilmiş sağlık sektörünün 2020 yılında 600 milyar dolar değerinde bir pazar olması bekleniyor.


29- Sağlıklı Kuru Et

Kurutulmuş etler artık eskisi gibi değiller. Bu nedenle yeni bir iş kurmak isteyen taze girişimciler yaratıcı malzemeler, üstün kaliteli etler ve yeni baharatlar kullanarak kurutulmuş et sektörünü baştan yaratmaya çalışıyorlar. Bu sayede söz konusu etleri sağlıksız bir atıştırmalıktan çok daha öteye taşıyabiliyor ve sağlığa faydalı bir besin haline getirebiliyorlar.

Gıda trendleri ve tüketicileri daha fazla protein ve daha az karbonhidrat yemeye teşvik eden keto ve paleo gibi diyetlerin popülerliği artık eskisinden çok daha sağlıklı bir biçimde üretilen kurutulmuş ete yönelik bir talep yarattı. Ayrıca “temiz yeme hareketi” insanları uzun süredir bilinmeyen içeriklere sahip yiyeceklerden uzak durmaya itiyor.

Bu sektöre atılmayı aklına koymuş girişimciler yiyecek hazırlama ve diyet eğilimlerini bilmeli ve sağlık bakanlığının yönetmeliklerine göre uygulamaya konan gıda düzenlemelerini iyi anlamalıdırlar.

Bu işin en zor yanı sağlık örgütlerince belirlenen standartlara uymak ve sağlık bakanlığından onay almaktır. Ayrıca, startup şirketlerin sıfır toplamlı yani bir tarafın kazancının diğer tarafın kaybı olduğu bu gıda pazarında kendilerine ait bir alan oluşturmaları da gerekecektir. Daha fazla atıştırma etkinliği yaratmak da bir nokta da faydasızdır çünkü piyasada oldukça fazla seçenek mevcuttur.

Sektörün dezavantajı ise tüketiciler tarafından tercih edilen yüksek kaliteli, otlarla beslenen hayvanlardan elde edilen veya antibiyotik içermeyen etlerin şirketler için çok daha pahalı oluşudur. Anlayacağınız startup şirketlerin kendilerini pazardaki diğer kurutulmuş et seçeneklerinden ayırmanın yollarını da bulması gerekiyor.

Yapılan araştırmalar sektördeki rekabetin orta seviyelerde seyrettiğini gösteriyor. Yani bu işe yeni atılan girişim şirketleri eski markalarla aynı pazar gücüne sahip olamasalar da organik, GDO’suz ya da koruyucu madde içermeyen ürünler sunarak kayda değer bir fark yaratmayı başarabilirler.

Sektörün önde gelen isimlerini  Amerika menşeli Oberto ve Jack’in Links şirketleri oluşturuyor, bu iki şirket kurutulmuş et pazarının sırasıyla yüzde 23,5 ve yüzde 11,4’ünü kontrol ediyorlar. Sektöre yeni atılan şirketler ise aynı zamanda Krave gibi diğer özel şirketlerle de rekabet etmek zorunda kalacaklar.(Krave atletler ve maraton koşucularına hizmet eden bir şirkettir.)

Kurutulmuş et pazar gelirinin her yıl yüzde 3,3 oranında artması ve 2022’de toplamda 1,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.


30- Bebek Bakım Teknolojileri

Günümüzde insanlar vücutlarının ne durumda olduğu veya yaşamsal fonksiyonlarını düzgünce yerine getirip getiremediklerini gösteren cep bilgisayarları veya bileklerine taktıkları sağlık izleyicileri ile dolanıyorlar. Anlayacağınız teknoloji her yerde.Teknolojik çözümlere olan talep şimdilerde çok daha savunmasız bir gruba kadar uzanıyor: Bebekler. Bu sektördeki girişim şirketleri yumurtlama takibine, bebek emzirmeye hatta bebekleri uyutmaya dahi yardımcı olacak yenilikçi çözümler yaratıyorlar.

Peki, bu sektör neden bu kadar rağbet görüyor dersiniz? Teknoloji hem girişimciler hem de müşteriler için daha az maliyetli olduğundan yeni ürünlere entegre edilmesi de daha kolay hale geldi. Ayrıca son zamanlarda insanların gebe kalmasına veya yumurtlama dönemlerini izlemelerine yardımcı olan çözümlerin geliştirilmesinde de kayda değer bir artış oldu, bu nedenle bebeklerin bakımını üstlenmeyi amaçlayan sürpriz yeniliklerin gelmesi de çok uzak değilmiş gibi gözüküyor.

Sektöre atılmak için gerekli olan ise girişimcilerin hem teknik beceriler hem de pazarlama uzmanlıklarını bir araya getirerek hedef kitlelerinin kim olduğunu ve söz konusu bu kitleye ne sunabileceklerini anlamaları.

Ancak bebek bakım teknolojisi ürünlerine olan yüksek talebe rağmen gerekli fonu bulmanız zor olabilir. Analistlere göre sektörün taze girişim şirketleri henüz fahiş miktarda risk sermayesi kullanmadılar.

Bu sektörde hayatta kalmak şirketlerin hedef kitle olan aileler ile uzun süreli ilişkiler kurmaları için mevcut ürünlerini sürekli geliştirmelerini veya çocuk bakımının farklı aşamaları için yeni ürünler icat etmelerini gerektiriyor.

Bebek bakım teknolojileri hizmeti sunan büyük şirketlerden dördü çevrim içi bebek ürünleri endüstrisindeki satışların yaklaşık yüzde 40’ını oluştururken geri kalan oran ise küçük veya işletme kurucularınca yönetilen şirketlere ait. Bebek bakım teknolojisinin sektördeki genel bebek ürünlerinden ayırt edilmediği ve sektördeki rekabetin orta düzeyde olduğu bilinse de bu sektörde girişimcilerin hedef alabileceği pek çok farklı alan olduğu bir gerçek.

Sektörün önde gelen isimlerini göğüs pompası üreticisi Willow; yumurtlama dönemi izleme bileziği satan Ava ile alt değiştirme pedi ve akıllı tartı üreticisi Hatch Baby oluşturuyor.

Çevrim içi bebek ürünleri pazarının büyümesini sürdürmesi ve 2018’de 7,4 milyar dolar olan sektör gelirinin 2022’de 9,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Mutlaka okuyun: Bebek Sektörü Yenilikçi İş Fikirleri


31- Selfie Hizmetleri

Herhangi bir konferansa, iş yeri partisine veya düğüne katıldığınızda fotoğraf çekimlerinin tam ve düzgün bir biçimde yapıldığından emin olmak için kamera, destek ürünleri hatta belki de bilirkişilerle donatılmış bir fotoğraf standı olduğunu görürsünüz. Ancak bu yeni stil fotoğraf kabinleri katılımcıların kendilerini bir kutuya hapsetmesini gerektirecek türden değiller. Aksine insanlara fotoğraf çekimlerinin kontrolünü ele alma imkanı veren ve çok daha fazla insanın fotoğraf karesine yerleşmesini sağlayan son derece teknik ve kullanımı kolay sistemlerden oluşuyorlar. Bu da etkinliklerden kalacak en güzel hatıraya sahip olacağınız veya etkinliğinizin sosyal medya tanıtımı için harika bir şansınız olduğu anlamına geliyor.

İnsanlar hayatlarındaki olayları resimlerle ve videolarla belgelemek ve böylece sosyal medyada paylaşabilmek için güçlü bir istek duyuyorlar. Buna ek olarak bazı işletmeler bu fotoğrafları birer pazarlama aracı olarak da kullanıyorlar – kullanıcılar fotoğraflarını çevrim içi paylaştığı için – Bu yöntemle potansiyel müşteriler hakkında veri toplamak dahi mümkün.

Bu sektöre atılmak isteyen girişimciler teknoloji kullanmaya yatkın olmalı ve resimler ile videoları doğrudan kullanıcılara veya sosyal medya platformlarına aktarabilecek güçlü bir yazılım bilgisine sahip olmalıdırlar.

Sektöre girişteki en büyük engel gerekli ekipmanı oluşturmanın zor olmasıdır. Şirketlerin tüm ekipmanı koruma zorunluluğunun yanı sıra söz konusu ekipmanın tekrarı olmayan etkinliklerde kullanılacağından son derece güvenilir ve kaliteli olması şarttır.

Sektöre yönelecekleri bekleyen en büyük dezavantaj ise girişim şirketlerinin sahip oldukları yazılımları kolayca kullanmalarının zor olmasıdır. Birçok müşterinin bu tarz hizmetlerden ilk kez yararlanacağı bir gerçektir ve maalesef ki işleri az da olsa yokuşa sürebilir.

Rekabet ortamı nasıl mı? Bu sektör sayısız girişim şirketini bünyesinde barındırıyor. Bunlardan bazıları hem donanımsal hem de yazılım çözümleri üretiyor, bazıları ise olayın tek bir yönüne odaklanıyor ya da gerekli platformları ruhsatlandırıyorlar.

Sektörün önde gelen isimleri arasında Simple Booth-No 414 var, şirket kurucuları “halo” adını verdikleri bir kamera donanımı da dahil olmak üzere hem yazılım hem de donanım hizmeti sunuyor. Diğer tanınmış şirketler arasında  Curator ve Snappie var.

Sektörün büyüme hızına değinmek gerekirse selfie hizmetlerinin hem yeni hem de hızla büyüyen bir pazar olduğunu belirtmek mümkün ancak piyasa değeri hakkında henüz güvenilir istatistikler yok. Bununla birlikte bu sektöre atılmış girişim şirketleri yükselen gelir rakamları ve her geçen gün artan bir finansman sürecine bizzat şahit oluyorlar: Örneğin, Simple Booth geçen yıl 3,3 milyon dolar kazanırken Pixilated 500.000 dolarlık bir gelir elde etti. Fotoğrafçılık endüstrisi bir bütün olarak değerlendirildiğinde 2018’de 10,6 milyar dolar değerinde olan gelirin 2022’de 11,2 milyar dolara çıkması öngörülüyor.


32- Spor Şık Giyim

Şık kıyafetler ile spor parçaları bir arada kullanma ile başlayan bir moda akımını ifade eden “Athleisure” trendi ufak çaplı bir moda devrimine yol açtığından her geçen gün daha fazla marka devrik yakalı tişörtler veya rahat pantolonlar üreterek spor kıyafetlerle aynı konfor ve dayanıklılık seviyesine sahip tasarımlar yaratıyor.

Sektöre olan bu yoğun talebin nedeni tüketicilerin rahatlık ve şıklığı harmanlayan yani ofisten direkt olarak spor salonuna ya da bir başka mekana kolayca geçmelerini sağlayan kıyafetler almakla ilgileniyor olmaları.

Bu sektördeki girişimcilerin moda trendleri veya moda sektörü fiyat sisteminin ne olduğunu iyi bilmeleri gerekiyor. Sürdürülebilirliği göz önünde bulundurmanın da önemli olduğu bir gerçek, çünkü Y kuşağı ve diğer genç tüketiciler çevre dostu olan veya sosyal sorumluluğu teşvik edici uygulamalarda bulunan şirketlerden ürün satın almayı tercih ediyorlar.

Spor şık giyim sektörüne atılmayı bekleyen girişimcileri bekleyen en büyük engeller ise reklam kirliliği ve sektörün karmaşaya yol açacak denli geniş çaplı olmasıdır. Yani girişimciler yarattıkları tasarımın hem perakendeciler hem de üst düzey tasarımcılarca satışının yapılabileceği gerçeğinin farkında olmalıdırlar.

Sektöre ilişkin dezavantaj ise ürün dağıtımının zorluğudur. Her geçen gün daha fazla sayıda büyük marka doğrudan tüketiciye yönelik modelleri tercih ettiğinden maliyetleri düşürüyor ve elde ettikleri bu tasarrufları müşteriye aktarıyorlar – bu da yalnızca spor şık ürünler ( satış mağazalarında olduğu gibi) satan girişim şirketlerinin müşteri çekmekte zorlanabilecekleri anlamına geliyor. Üstelik spor şıklığa geçiş yapan pek çok şirket olduğundan yeni kurulan şirketler pek çok markayla rekabet etmek zorundalar.

Spor şık giyim sektörü gelişmekte olan bir sektör olup pazar değeri hakkında çok az istatistik mevcut. Bununla birlikte sektördeki girişim şirketlerinin fonlarındaki büyük artışı bir büyüme işareti olarak görebilmek mümkün.

Mutlaka okuyun: Giyim Sektöründe En İyi İnovasyonlar

Peki, ya siz? Siz hangi sektöre atılmayı seçerdiniz?

Lütfen fikirlerinizi bizlerle paylaşın.


İlginizi çekebilir

En Çok Para Kazandıran İşler

Geleceğin En İyi Sektörleri

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir