Perşembe, Ekim 3, 2024

Bakkal veya Market Açmak

Market açmak heyecan verici ve ödüllendirici bir iştir. Market sahibi olduğunuzda çok çalışmanız gerecektir ancak bunun karşılığında büyük geri dönüşler alabilirsiniz. İnsanların en temel ihtiyaçlarınızı karşılayarak onlara yardımcı olacağınızı düşünerek içinizi rahatlatabilirsiniz.

Market işine girerken iyi düşünülmüş ve gerçekleştirilmiş bir plana ve ayrıca gerekli malzemeleri, izinleri, kira sözleşmelerini ve diğer zorunlu unsurları satın almak için de mali desteğe ihtiyacınız olacaktır.


Bakkal veya Market Nasıl Açılır?

1.Bağımsız bir işletme mi olacaksınız, bayilik mi alacaksınız?

Kendi marketinizi mi açmak istiyorsunuz yoksa büyük bir market zincirinin parçası mı olmak istiyorsunuz karar verin. İki seçeneğin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

Bağımsız bir işletme açarsanız dükkan sahibi olarak daha fazla kontrol şansınız olur. Envanteriniz için neler alacağınıza, ne tür promosyonlar yapacağınıza siz karar verirsiniz. Bir taraftan da hem finansal hem de idari anlamda kimsenin desteğini alamayacaksınız ve bu nedenle her şeyle kendiniz ilgilenmek zorunda kalacaksınız.

Bir gıda zincirinden bayilik aldığınızda daha az desteğe ihtiyaç duyarsınız. Ne yazık ki bu destekle birlikte neler satacağınıza ve ne kadara satacağınıza ana firma karar verecektir. Aynı zamanda karınızın belli bir yüzdesini de ana firmaya vermeniz gerekecektir.

Son kararınızı vermeden önce bütün bu konuları iyice değerlendirdiğinizden emin olun.

Pek çok market ve bakkal, rekabetten ötürü ayakta kalamaz ve iflas eder. Bunun önüne geçmenin yollarından biri bayilik almaktan geçebilir.

Bim, A101 ve Şok her ne kadar bayilik vermiyor olsa da CarrefourSA, Ekomini ve Seç Market gibi firmalardan bayilik alabilirsiniz.

Özellik son yıllarda EkoMini marketleri girişimciler tarafından oldukça tercih ediliyor. Buradan bayilik alarak pazarlama, reklam, ürün tedarik, mağaza dizaynı gibi konularda yardım alabilirsiniz. Bunun için bayilik (franchising) bedeli ödemeniz gerekir ancak gelirden herhangi bir pay ödemeniz söz konusu değildir.

Bunun yanı sıra maliyet kontrolü, ürün kalitesi, stok yönetimi, müşteri ilişkileri, lokasyon seçimi, personel alımı, satışların artırılması gibi konularda da profesyonel destek almış olursunuz.

Mutlaka okuyun: Bayilik Almak Mantıklı mı?


2. Marketiniz için iyi bir yer bulun.

Lokasyon aşırı derecede önemli bir mesele. Büyük şehirlerde adım başı market olduğu için rekabet yüksek olacaktır, ancak küçük bir şehirde insanlar hala bakkal alışverişine devam ettiği için şansınız daha yüksek olabilir.

Lokasyon seçerken potansiyel müşterilere yakınlık, diğer işletmelere olan mesafe, insan ve araç trafiğine yakınlık gibi faktörler önem arz eder.

Tabii insan trafiğinin yoğun olduğu bir bölgede kiralar da ona göre yüksek olacaktır.

Lokasyon belirlerken büyük marketlere yakınlığı da hesaba katın. Eğer BİM, Şok ve A101’in tam ortasında kalırsanız insanların sizi tercih etme ihtimali bir hayli düşer.

Henüz pazara doymamış bir kitle bulmaya çalışın. Bir bölgede market sayısının fazla olup olmadığını tespit etmek genellikle zordur. Akıllıca bir karar verebilmek için başarılı olan bir marketin park alanındaki arabaların sayısını gözlemleyin. Eğer park alanı arabalarla doluysa ve insanlar park yeri için kavga ediyorsa başka bir markete ihtiyaç olabilir. Herhangi bir ihtiyaç yoksa marketinizi açmak için başka bir bölgeye bakmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Bununla beraber marketiniz açacağınız bölgedeki insanların mali olanaklarının iyi olması da önemlidir. En iyi bölgeyi seçebilmek için birkaç tanesini karşılaştırın. İşletmenizin başarısında konumunuzun payı büyüktür.

Her bölgeyi değerlendirirken güvenlik, erişim kolaylığı, civardaki işletmeler, park imkanı, izinler ve binanın kaç metre kare olduğu gibi konuları göz önünde bulundurun.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler


3. Hangi ürünleri sunmak istediğinize ve hangi gıda distribütörleriyle çalışmak istediğinize karar verin.

Bir markette olabilecek şeyler bellidir:

Sigara, ekmek, içecek, çikolata, bisküvi, makarna, temizlik malzemeleri vs…

Her markette gördüğümüz şeylere ek olarak farklı şeyler de satabilirsiniz:

Örneğin simit, poğaça, börek, baklava olabilir.

  • Alkol olabilir.
  • Organik süt, peynir olabilir.
  • Ege’den getirilen organik zeytin ve zeytinyağı olabilir.
  • Sebze-meyve olabilir. Hatta olmazsa olmazdır sebze meyve…
  • Oyuncak olabilir.
  • Çiçek ve bitki olabilir.
  • Kırtasiye malzemeleri olabilir.
  • Yemeğe hazır ve donmuş yemek olabilir.
  • Giyim ürünleri olabilir.

Yani market söz konusu olunca bilindik ürünlerin yanı sıra çok farklı ürünler de satabilirsiniz.

Bir ürünü farklı markalarla satmayı düşünüyorsanız farklı distribütörlerle çalışmanız gerekebilir. Bu durum maliyetlerinizin artmasına ve başınızın ağrımasına sebep olabilir ancak bir taraftan da marketinizin çeşitlilik kazanmasına yardımcı olacaktır.

Çalıştığınız distribütörlerin sayısı marketinizde satmayı düşündüğünüz ürünlerin sayısının yansıması olmalıdır. Büyük marketlerin daha fazla ürün çeşidi bulundurması gerektiğinden daha fazla distribütörle çalışması gerekir. Küçük olanların birkaç tane güvenilir distribütörle çalışması yeterli olacaktır.


4. Güvenebileceğiniz ve rahat çalışabileceğiniz gıda toptancıları seçin.

Toptancıların hepsiyle nakliye, kalite ve fiyat konularını garanti altına almak için bağlayıcı sözleşmeler imzalayın. Hangi markaların ürünlerini satmak istediğinize karar verin ve bu markaları hangi toptancıların tedarik ettiğini araştırın. Fiyatları ve nasıl çalıştıklarını öğrenmek için bu insanlarla temas kurun.

Toptancılarla aranızı iyi tutmanız da onlardan cazip fiyatlar almanızda size yardımcı olur. Bu nedenle toptancılar çarşısında gezerek satıcılarla iyi ilişkiler geliştirmeye, birlikte çalıştığınız toptancılarla aranızı iyi tutmaya bakın.

Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Pazarlık Yaparken Kullanabileceğiniz 13 Yöntem


5. Hedef Müşteri Kitlesine Karar Verin

Hedef müşteri kitleniz işletmenizin bulunduğu sokaktaki insanlar olacaktır büyük oranda. Pek çok insan Migros, Carrefour, BİM, Şok, A101 gibi marketleri tercih etmekte, fiyat kıyaslaması yapmaktadır. Bu nedenle mahallenizde yaşayan insanlar sizin temel kitleniz olmak durumunda.

Bu bakımdan hemen yakınınızda okul bulunması, BİM gibi marketlerin hemen bitişiğinizde olmaması stratejik açıdan doğru olacaktır.

Fiyatlandırma bakımından sattığınız ürünlerin özellikleri temel belirleyici olur. Yani en kaliteli ürünleri de satabilirsiniz, bütçe dostu ürünler de satabilirsiniz. Mesela ALGİDA ürünleri yerine GOLF dondurmalarını tercih edebilirsiniz, ancak bu tercihin gerekçelerini iyi belirlemeniz gerekir.

Çoklu alımlarda indirim gibi bir seçeneği düşünerek müşterilerin müdavim olmasını sağlamak da mümkün. Süpermarketlerde bulunmayan, niş ürünler getirip satarak da yine rekabet avantajınızı artırabilirsiniz. Örneğin bir besici ile anlaşıp her gün taze süt satışı yapabilirsiniz. Migros’ta günlük süt bulmak pek kolay değildir.

Mutlaka okuyun: Doğru Müşteri Seçimi Nasıl Yapılır?


6. Market İsmine Karar Verin

Dükkan ismi seçerken akılda kalıcı ve kolay okunan bir isim bulmanız doğru olur. Bu konuya genelde pek önem verilmez, çocukların ismi ya da soyisim dükkana isim olarak olarak verilir.

Ancak yine de başka markaların size karşı dava açmasını önlemek adına telif haklarına uymaya dikkat edin. Sizden başka bu isme sahip dükkan olup olmadığını ticaret odasından teyit edin.

Mutlaka okuyun: Şirketinize Başarılı Bir İsim Bulmanın Kuralları


7. İş Planı Hazırlayın

Kredi veya hibe almak için iş planı hazırlamanız zorunludur. Bankalar bu planın gerçekçiliğine ve detaylılığına bakarak kredi verir çünkü. Her şeyden ve herkesten önce, bizzat sizin için gereklidir iş planı. Çünkü kısa ve orta vadede başarmak istediklerinizi nasıl yapmanız gerektiği konusunda size fikir ve yön verir iş planı.

Bir iş planında planın özeti, yönetim planı, piyasa analizi, lokasyon analizi, insan kaynakları yönetimi, finansal durum gibi bilgiler yer almalıdır.

Yani o işi neden yapmak istediğinizi net bir biçimde ifade etmeniz gerekir.

Dolayısıyla KOSGEB, bankalar ya da aile-arkadaşlardan kredi-fon-para almak için mutlak surette bir iş planı hazırlamanız gerekir. 2-3 sayfalık bir metin yeterlidir çoğu zaman.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?


8. Kuruluş Sermayesini Bulun

Her şey tamam ama para… Birkaç farklı alternatif var.

Kendi birikimlerinizi kullanabilirsiniz. Sahip olduğunuz arsa veya daire olabilir. Ya da işletme açmak için bankadan kredi çekebilirsiniz. Eğer bankalarla aranızda ciddi bir borç ilişkisi yoksa mini market açmak için gereken miktarı kredi olarak alabilirsiniz.

Ailenizden ya da arkadaşlarınızdan borç alabilirsiniz. Ancak belirtelim ki borç alacağınız kişi ne kadar yakınınız olursa olsun, mutlaka bir sözleşme yapın. İş hayatı bu. Batmak da var, yükselmek de. Kimseden kaybetmeyi göze alamayacağı miktarda borç almayın.

Biriyle ortaklaşa market açabilirsiniz. Örneğin ortağınız size finansal olarak yardım eder. Siz de dükkanı işletirsiniz. Ay sonunda kazancı bölüşürsünüz. Eğer bu yolu seçecek olursanız da mutlaka yazılı bir sözleşme imzalayın.

KOSGEB kendi işini kurmak isteyen kişilere çeşitli hibeler ve krediler veriyor. Bu konuda mutlaka KOSGEB’e başvurun, gereken bilgileri alın.


9. Sigorta Yaptırın

Dükkanı ve işe aldığınız personeli muhakkak sigortalı yapın.

Hırsızlık, yangın, afet, sel, patlama, personel yaralanması ve ölümü,  dolandırıcılık gibi pek çok konuda işletmenizi sigortalı hale getirebilir; olumsuz durumlar karşısında en azından kaybettiğiniz miktarı geri alabilirsiniz.

Bu konuda bir sigorta acentesine danışmanızı tavsiye ederiz.


10. Bakkal ve Market Açmak için Gerekli Ekipmanlar

Bir marketin ürünleri sergilemesi için birtakım ekipmanlara ihtiyacı vardır. En basitinden raf seti, tezgah, depolama alanı, buzdolabı, ürün etiket tabancası gibi şeyler. Hatta biraz daha detaylandıralım.

  • Raf
  • Alışveriş sepeti
  • Temizlik malzemesi
  • Tabela
  • Kasa
  • Güvenlik kamerası
  • Endüstriyel dondurucu ve buzdolabı

Bu ürünlerin bir kısmını markalardan temin edebilirsiniz. Örneğin Coca Cola buzdolabını size verebilir. Dükkan tabelası olarak -eğer içki satacaksanız- alkol firmaları sponsor olabilir.


11. Marketiniz için çalışanlar alın.

Güvenilir, çalışkan ve müşteri ilişkileri becerisi iyi olan elemanlar bulmaya çalışın. İşletmenize alacağınız çalışan sayısı işletmenizin büyüklüğüne bağlı olarak değişecektir.

Market işletirken başlangıçta aile üyeleriniz size yardımcı olabilir. Yani başlangıçta marketi işletmek için çoğu zaman birkaç kişi gerekir ancak yoğun zamanlarda bir personel işe almanız faydalı olur.  Personel işe alırken daha önce market, bakkal işletmeciliği yapmış birini bulmanız da yararınıza olur.


12. Marketinizin açılışınızı planlayın.

Müşterilerinize kendinizi tanıtacağınız ve diğer marketlerden neden daha iyi olduğunuzu göstereceğiniz zaman açılış gününüzdür.

Nerelere reklam vermek istediğinize karar verin. Online, radyo, yazılı ve televizyon reklamlarını bir arada kullanmak iyi bir stratejidir. Açılış indirimleri sunabilirsiniz veya bir yardım derneği ile birlikte çalışarak ilk haftalık net satışlarınızın belli bir yüzdesini bağışlayabilirsiniz. Bu sayede insanlar duyarlı bir işletme olduğunuzu düşüneceklerdir ve marketinizden alışveriş yapmak isteyeceklerdir.

Mutlaka okuyun: Mağaza Açılışı Nasıl Yapılır?


13. Pazarlama

Marketin de pazarlaması olur muymuş demeyin. Sosyal medya çağında yaşıyoruz. Siz de mutlaka bir market sahibi olarak sosyal medyada faal olmaya çalışın. Evlere siparişi Instagram’dan yapabilir mesela müşterileriniz.

Buna ek olarak eğer özel olarak getirttiğiniz ürünler olduğunda, bazı ürünlerde indirim yaptığınızda sosyal medyadan bunu duyurabilir ve hatta reklam verebilirsiniz.

Bunların yanı sıra Getir, Yemeksepeti ve Trendyol gibi uygulamaların mahalle kısımlarına kaydolup evlere kurye hizmeti verebilirsiniz.


14. Büyüme

Marketçilikte müşteri edinmek ve onları muhafaza etmek kadar ürün yerleştirme de önem arz eden bir meseledir. Ürünleri yerleştirirken rastgele bir mantıkla hareket etmek yerine müşterileri daha çok şey almaya yönlendirmeniz gerekir.

Çabuk satılan ürünleri göz hizasına yerleştirmek yaygın uygulanan taktiklerden biridir. Ayrıca yatay raf düzeni de her markanın görünürlüğü açısından önemlidir.

Mutlaka okuyun: Marketlerin Daha Çok Satış Yapmak İçin Kullandığı Teknikler


İpuçları ve uyarılar

Küçük bir envanterle başlamak ve müşterilerin ihtiyaç ve taleplerine göre ürünler eklemek en iyisidir. Hırsızlık ihtimalini azaltmak için hasar önleme planı yapmanız gerekir.

Bozulmaya elverişli ürünler satmayı düşünüyorsanız ürünler bozulmaya başlamadan önce satmalısınız. Ayrıca bununla ilgili kayıp bütçesi oluşturmanız gerekir.


Bakkal ve Market Açma Şartları

a) Bakkal açmak için en az 40 m2, market açmak için en az 75 m2 kapalı alanı olacak,

b) Buzdolabı,Derin dondurucu,klima,

c) Lavabo,tuvalet ve jeneratör bulundurulacak.(Bedensel engellilerinde kullanabileceği şekilde.)

d) Ayrıca ustalık belgesi olacak.(Şarküteri,Bakkal ve Gıda pazarları satış elemanlığı dalında)

e) Satılabilecek ürünler :Bakkal ürünleri,İtriyat,Deniz malzemeleri,Züccaciye vb.

f)Detaylı İşyeri yerleşim krokisi çizdirilecek teknik bir kişiye.

g) Bu krokide belirtilen yerleşimi izinsiz değiştirilmeyecek.

h) Tüm tezgâh ve raflar zeminden en az 15 cm yükseklikte olacaktır.

ı) Soğuk meze, et ve süt ürünleri, sakatat ve balık gibi farklı gıda maddeleri için ayrı ayrı veya bölümlere ayrılmış soğutma tertibatlı dolap veya tezgâh bulunacaktır.

i) Gıda maddeleri ile diğer maddeler farklı raf ve tezgâhlarda satışa sunulacaktır.

j) Ekmekler ve unlu mamuller kapalı dolaplarda ve vitrinli tezgâhlarda satışa sunulacaktır.

k) Kuruyemiş ve kuru kahve satılan işyerlerinde kavurma ve ısıtma işlemi yapılacak ise bunun için gereken donanım kurulacaktır.

NOT:Dükkan dışına eşya çıkarılması yasaktır.


Bakkal ve Market Açmak İçin Gerekli Belgeler

Market veya bakkal açmak için resmi mercilerden alınması gereken pek çok izin ve sunulması gereken birçok evrak olduğunu söyleyebiliriz.

Bunlardan en önemlileri şu şekildedir:

  1. Adli sicil kaydı
  2. Nüfus cüzdanınızın  fotokopisi
  3. İkametgâh belgesi
  4. İtfaiye yangın yönetmeliği belgesi
  5. Bakkallar odası faaliyet belgesi
  6. Dükkan tapusu veya kira sözleşmesi
  7. İşletmeci kimlik bildirme belgesi
  8. Vergi Levhası
  9. İşyeri Krokisi (İş Yeri Ruhsat Çizimi, Ölçü Kroki Planı)
  10. Esnaf sicil kaydı belgesi
  11. İşyeri Açma Ruhsatı
  12. Güvenlik kameraları ve kayıt sistemi

Not: Bu belgeler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin belgeler için lüften ilgili belediyeye başvurunuz.


Bakkal ve Market açma maliyeti ne kadardır?

Başlangıç için belli bir rakam veremiyoruz zira hangi semtte market açacağınıza ya da ne büyüklükte bir yer tutacağınıza bağlı olarak maliyet değişebilir. Marketinizin lokasyonu ve büyüklüğü maliyeti etkileyen faktörlerin başında gelir. Ayrıca ürün çeşitliliği, marketinizde çalıştıracağınız eleman sayısı gibi maliyeti etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu sebeple kesin bir rakam vermek doğru olmaz. Açmak istediğiniz market ile bize detaylı bilgi sunarsanız sizin için sağlıklı bir maliyet çıkarabiliriz. Bunun için yazımıza yorum yapmanız yeterli.

İsterseniz kurulum maliyeti için KOSGEB’den bilgi alabilirsiniz. Maliyetleri etkileyen faktörler şunlardır:

  • Dükkan kirası
  • Kullanacağınız buzdolabı, tezgah, raf sistemleri
  • Güvenlik sistemi
  • Ruhsatlar
  • Reklam
  • Tabela
  • Muhasebe
  • Personel maaşı
  • Sigorta
  • Vergi… gibi gider kalemleriniz olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Market açarak kendi işini kurma hayalini gerçekleştirmek isteyenler için daha fazla bilgi sunmaya devam edeceğiz.


Sıkça Sorulan Sorular

Market açmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Zamanınızı kendiniz yönetirsiniz. Farklı insanlarla tanışırsınız. Kendi işinizin patronu olursunuz. Ancak ürün tedarikçileriyle aranızı iyi tutmak zorundasınızdır. Satacağınız ürünlerin kalitesini siz belirleyemezsiniz.

Market açmak için nelere dikkat edilmeli?

Dükkanın lokasyonu, satılacak ürün çeşitleri, lokasyonun sosyo-ekonomik açıdan değerlendirilmesi, sigorta ve bergiler, personel, depo alanı.

Market açmak için ne tür masraf kalemleri vardır?

1-Dükkan kirası, 2-Personel maaşı 3-Güvenlik sistemi 4-Başlangıç için dükkanı donatmak amaçlı toptan alışveriş 5-Ruhsat ve diğer izinler için ödenecek harç bedelleri

Market açmak için en ideal lokasyon neresidir?

-Genç ve çocuklu ailelerin bulunduğu semtler, Alım gücünün yüksek olduğu yerler, -İnsan ve araç trafiğinin yoğun olduğu sokak ve caddeler, -Toptancılar çarşısına yakın noktalar, -Büyük ve ucuzluk marketlerinin çok yakın olmayan noktalar (Migros, BİM, A101 vs), -Öğrenci semtleri; ilkokul, lise gibi yerlere yakın noktalar,

İlginizi çekebilir

Market Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Müşteri Sadakati Nasıl Sağlanır?

Mutlaka Okunması Gerekenler

6 YORUMLAR

  1. MARKET EKİPMANLARI SIFIR VE EKONOMİK A’DAN Z’YE TÜM MARKET EKİPMANLARI BURADA!!!!!!

    ARM DİZAYN RAF VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ İMALATI

    SIFIR MARKET RAFLARI
    SIFIR SÜTLÜK DOLAPLARI
    SIFIR ŞARKÜTERİ DOLAPLARI
    SIFIR MARKET EKİPMANLARI
    ADRES: İKİTELLİ OSB DEMİRCİLER SİTESİ D/3 BLOK NO:325 İKİTELLİ/İSTANBUL

    0212 659 37 25
    0532 345 24 65
    0212 659 37 26
    0532 576 14 51
    armdizaynn@gmail.com
    NOT: TÜRKİYE GENELİNE HİZMET VERMEKTEYİZ…

  2. iş yeri açma ruhsatı bakkal market tekel bayii kuruyemiş dükkanı ve tüm gıda pazarları iş yeri açma ve ustalık belgesi şu an iş yerim olmadığı için kiralıktır. 2001 yılında milli eğitim bakanlığından alınan bu belgem türkiyenin her yerinde geçerlidir. iletişim 0.543.566.81.82 den yada turgutcevik42@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz. hayırlı kazançlar…0.543.566.81.82 turgut çevik

  3. Bi tane market açmak istiyorum yanımda çok güvendiğim bir dostumla beraber. Küçük bakkal tarzı bişey olmayacak. BİM ayarında hatta ondan biraz daha büyük bişey olmasını istiyorum. Şuan elimizde hiç bişey yok. Bunun maliyeti sizce minimum ne kadar olur? Yardımcı olabilir misiniz

  4. Merhabalar ben mini marketler zinciri kurmak istiyorum ben marketlerin başında olmadan elemanları nasıl yönetebilirim hırsızlığın önünü nasıl engelleyebilirim mal eksiği gerekli malzemeyi nasıl takip edebilirim günlük mü hesap yapmam lazım işi tam detaylı nasıl takip edip üzerinde durabilirim

  5. Merhaba kolay gelsin benim bir hedefim var toptancı market açmak ucuza ürün alıp piyasadan daha ucuza satmak bende market sektöründe calısan biriyim 15 yıl verdim bu işi öğrenmek için lakin acacağım yer ise büyük olacak her ürün yerpazesine şuna bilmek yerli yabancı ithal mal sağlamak yerli mal ithal etmek vatanda şa daha uygun fiyat lı ürünler sunmak benim hedefim hem bir çok üründen ne kadar kar elde edildiğini millete ispatlamak nasıl derseniz dediğim gibi ben market calısanım ne ürün ler geliyor satılıyor fiyat desek deli paralara satıyorlar
    Örnek dersek fabrikadan cola 25 TL ye satılıyor aracı markete 35 TL ye satıyor iş yeri bunu 50 TL ye satıyor düşünün bı kar macına ben bu algıyı yıkmak istiyorum ben gidip faprika ile anlaşma yapıp 20 TL ye maal edersen toptan alıp tırcının yakıtı dersek 30 TL sadece 5 TL kar ile satıp serbes piyasayı bozmak hedefim
    Örnek dersek yeşillik bir kasada 6 tane marul var deyilmi adam onu 20 TL ye alıyor aracı bunu yapan 30 TL ye markete satıyor kasasını market tanesine ise 20 TL diyor buda bir yanlıs ben gidip ciftciden ne diyorsa o fiyata alıp 20 TL yada 30 TL kasası diyorsa ciftci den alıp kendim satmak tarladan sofralara yani ben aradaki aracıyı kaldırıp ürün satmak istiyorum bazı ürünler için mecbur aracı koymak zorunda kalacam mecbur neden derseniz eyer bazı fabrikaların satıs şeklini bilmediğim için eyer zaten aracı olmadan fabrikayla anlasa bilirsem aracıya gerek kalmaz zaten temel ihtiyac dersek detercan gurubu o işte deli paralar dönüyor bı bilseniz hazır çorba gurubu da dahil ve makarna gurubuda dahil makarnaya dersek şimdi geçen sene üretilen makarna millet istiflemis ve stok yapmıs ve kar elde edebilmek için elinde tutmuş fiyat yükselişe geçince hemen satmaya baslamıs bu bana göre haksız kazanç bunu katiyen benim isleteceğim yer yapmıyacak eyer öyle birşey olursa zaten toptancıyla konuşup geçen senenin fiyatını isterim ondan temel bazı ele alalım meyve suyundan da deli para kazanan var ne yazık ki fabrikayla anlasıp 20 TL ye aldığım ürünü 35 TL ye satmak yani bazen yeri gelecek arada bir yapacağım indirimde sadece ve sadece mazağa girdiği fiyattan satmak oda 15 günde bir olacak şeklinde yani hedefim bu benim bu işten fazla kar elde etmeyi pilanlamıyorum lakin insanlarımız uygun fiyata karınlarıni doyurmak kimse aç yatmasın helede benim gibi asgari ucretle calısıp coluğuna cocuğuna birşey alamayan bir baba olmasın hedefim bir çok kısıp evin ihtiyacını tam olarak alamıyor ve bir çok kısım cocukların karnı doysun diye yemeye biraz sulu yapıyor erzağı alsa temizlik mazemesini alamıyor kimse bunu ne yazık ki göremiyor biz ne kadar cıkarci bir millet olmuşuz ne kadar cıkarci bir milletiz yanlıs anlamayın lakin komşusu aç yatarken biz ler tok yatmak için zengin kisimlara tasınan kişiler olmuşuz görmezden gelmişiz her şeyi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar