+77 Adet Öğrenciler İçin Para Kazanma Yolları

Para kazanmanın, özellikle de öğrenciyken para kazanmanın yüzlerce farklı yolu olduğunu defalarca anlattık ama insanlar bahaneler uydurarak harekete geçmeyi sürekli erteliyor: Buna ayıracak zamanım yok ya da nereden başlayacağımı bilmiyorum gibi.

Ben de bu bahanelerin bazılarını çürütmeye karar verdim ve öğrenciyken para kazanabilmeniz için 77 tane yöntem belirledim. Gerçekten de bu listede okuyacağınız her madde üzerinde oldukça düşünülmüş yöntemler. Bazılarını daha çok duymuş, bazılarıyla ise ilk defa karşılaşıyor olabilirsiniz.

Listeyi en kârlı işlerden çok fazla kâr elde edemeyeceğiniz işlere göre sıralamaya dikkat ettim ama burada okuyacağınız bütün maddelerin kendine göre artıları ve eksileri var.


2024’te Lise ve Üniversite’de Öğrenciyken Nasıl Para Kazanılır?

a) Öğrenciler için internetten para kazanma yolları

Kendi hayatınızın patronu olmak çok güzel bir şeydir ve öğrenciler ya da yeni mezun olmuş kişiler için paha biçilemez bir gelir kapısıdır. Şimdi okuyacağınız yöntemlerin bu kategoride yer almasının sebebi kazancınızın isteğinizle sınırlandırılmış olmasıdır.

1. Blog ya da İnternet Sitesi Açmak

İnternetten para kazanmak istiyorsanız bir blog ya da internet sitesi açabilirsiniz. Her şeyi internet üzerinden ve oturduğunuz yerden yapacağınız bu meşgale sayesinde hatırı sayılı bir kazanç elde edebilirsiniz. Şu anda bu yazıyı okumanızı sağlayan Yeniisfikirleri.net sitesi de öğrenciyken açılmış bir internet sitesidir. Ve aylık ziyaretçi sayısı milyonları bulmaktadır.

İlk adımı atmak sanıldığı kadar zor değil. Yapmanız gereken şey bir domain satın almak ve uygun fiyatlı bir web host planı oluşturmak. Dilerseniz başlangıç adımını hızlı atmak için profesyonel destek alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İnternette Kazanılan Paralara Seyirci Kalmayın!


​​2. Yazı&Makale Yazarak Para Kazanmak

Serbest zamanlı yazılar yazmak para kazanmanın en kolay yollarından biridir.

Blogların dışında pek çok şirket de artık içerik üretmekten, teknoloji içerikli yazılar yazmaya ve broşürler oluşturmaya kadar farklı birçok alanda yazarlardan yardım istiyor. Şirketler için yazı yazmak istiyorsanız serbest zamanlı işleri görebileceğiniz Fiverr, Bionluk gibi sitelere göz atabilirsiniz.

Şu aralar yaygın olan bir iş de redaktörlük. Bloglar, internet siteleri ve yazarlar için redaktörlük yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Yazı Yazarak Para Kazanmak


3. Sanal Asistanlık

İnternet üzerinden para kazanmanın bir başka yolu da sanal asistanlık yapmaktır. Pek çok şirket, normalde asistanların yaptığı maillere cevap vermek, günlük görevlerin yerine getirilmesi gibi işler için artık dışarıdan insanlarla çalışıyor. İnternet üzerinden iş yapmak istiyorsanız sanal asistanlık yapmayı düşünebilir ve bu işten harçlığınızı çıkaracak kadar para kazanabilirsiniz.

4. İnternet Üzerinden Tasarım Yapmak

Bir sanatçıysanız ve grafik tasarımıyla ilgileniyorsanız internet siteleri ve şirketler için tasarımlar yapabilirsiniz. Reklamlar için küçük grafikler hazırlayabilir ya da internet sitelerini baştan tasarlayabilirsiniz. İşe koyulmak için 99Designs gibi siteleri ziyaret edebilirsiniz. Burada tasarım yarışmalarına katılabilir ve birinci olduğunuz takdirde para kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?


​​​​5. Youtube’dan Para Kazanmak

Video çekme konusunda yetenekli olduğunuzu düşünüyorsanız YouTube sizin için uygun bir mecra olabilir. Videolarınızda çıkan reklam başına para kazanabilirsiniz. Böylece ne kadar çok insan videolarınızı izlerse o kadar çok para kazanma şansınız olur. YouTuberlar genel olarak her 1000 izlenme başına 10 – 30 TL arasında değişen rakamlarda para kazanıyor.

Mutlaka okuyun: Youtube’dan Nasıl Para Kazanılır?


6. Kendi Tişörtlerinizi Tasarlamak

Tasarım yeteneğinizle para kazanmanın bir başka yolu da tişört tasarlamak ve onları internette satmaktır. Bu yöntemin en güzel yanı tişörtlerin basit resimlerden çok daha fazlası olmasıdır. Bazen üzerine yazdığınız güzel sözler de alıcıları etkileyebilir.

Printify üzerinden kolaylıkla bastırdığınız t-shirleri Amazon gibi sitelerde dropshipping yöntemiyle  satabilirsiniz.


7. Deşifre Yapmak

Parmaklarınızı hızlı bir şekilde kullanabiliyor, dinleyerek ve klavyede yazı yazarak para kazanmak istiyorsanız deşifre yapmak aradığınız iş olabilir. Farklı birçok sektörde ses kayıtlarını deşifre ederek yazıya dökecek eleman arayışı bulunuyor. Örneğin, podcast sahipleri her bölümü gönderi olarak da paylaşmak için bunları yazıya dökecek kişilerle çalışmayı çok seviyor.


8. Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak

Programlama konusunda yetenekliyseniz iPhone ya da Android uygulamaları geliştirip App Store’da satabilirsiniz. Pek çok insan hem oyun hem de telefon uygulamaları geliştirerek büyük başarı elde ediyor. Bu işin püf noktası karşılanmayan bir ihtiyacı tespit etmek ve oraya yönelmektir.

Mutlaka okuyun: Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak


9. Startup Kurmak

Kendi hayalinizi gerçekleştirmek için çalışmazsanız bir başkasının hayalini gerçekleştirmek için işe alınırsız.

İnternet sayesinde yeni bir girişime atılmak isterseniz önünüzde neredeyse sınırsız seçenekler mevcut. Bilgisayarınız ve sağlıklı İnternet bağlantınız olduğu sürece, koyduğunuz hedefe ulaşabilirsiniz.

Piyasada birçok farklı yardımcı uygulama olduğundan, sizin teknoloji alanında çok bilgili olmanıza gerek kalmıyor. Tek yapmanız gereken emek harcayarak sadece ihtiyacınız olanları öğrenmek.

Online işletme kurmanın bir diğer iyi yanı da, istediğiniz yerden işinizi sürdürebilecek olmanız. Kimsenin size bir takvim dayatmayacağını düşünerek istediğiniz kadar az ya da çok çalışabilirsiniz. Bu sadece ne kadar hızlı ya da ne kadar başarılı olmak istediğinizle ilgili bir seçim haline gelecektir.

Yatırım maliyeti konusunda ise, çok büyük miktarlara ihtiyacınız olmadığını söyleyebiliriz. Dahası, ücretsiz birçok servis bulunması sebebi ile, hiç para yatırmadan girebileceğiniz işler bulmak mümkün.

Mutlaka okuyun: Öğrenciyken Milyarder Olan İnternet Girişimcileri

Mutlaka okuyun: Startup Nasıl Kurulur?


10. İnternetten Ders Vermek veya Kurs Oluşturmak

İyi bir öğretmen misiniz? Başkalarına aktarabileceğiniz ya da insanların hayatında fark yaratabilecek bir bilgi birikiminiz mi var? Bu konu üzerine yoğunlaşıp bir kurs hazırlayabilir ve internette pazarlayabilirsiniz. Udemy gibi siteler, insanların online kurslar hazırlamasını ve bu platform aracılığıyla hedef kitlelere ulaşmasını sağlıyor. Aklınıza gelebilecek her konuda bir kurs bulunuyor, bu yüzden aklınıza değişik bir konu geldiğinde tutmaz diye kestirip atmayın, bir şans verin.

Mutlaka okuyun: Online Kurs Hazırlayarak Para Kazanmak

Mutlaka okuyun: Udemy’de Ders Vererek Para Kazanmak


11. Çeviri Yaparak Para Kazanmak

Başka bir dil mi biliyorsunuz? Öyleyse çevirmenlik yapabilirsiniz. Hem sözlü hem yazılı çeviriye rağbet oldukça büyük. Birçok site sayesinde dil bilen herkes kendisine bir profil hazırlayıp çevirmenlik yapabilir.

Mutlaka okuyun: Çeviri Yaparak Para Kazanmak


12. Sanal Çağrı Merkezi

Çağrı merkezleri pek çok şirketin can damarıdır. Peki ya evde, oturduğunuz yerden çağrı merkezi operatörlüğü yapabilseniz? LiveOps, Bionluk gibi siteler sayesinde bu artık mümkün. Siz de bu tür sitelere üye olarak talebin yüksek olduğu bu alanda isminizi duyurmaya başlayabilirsiniz. Bunu hemen başaramayabilirsiniz ama az da olsa ek gelir elde etmiş olursunuz.

13. Seslendirme Yaparak Para Kazanmak

Seslendirme yapmak özellikle de video ve podcast dünyasında her gün popülerliğini artırıyor. Güzel bir sesiniz ve evde kurulu bir mikrofon sisteminiz varsa başkaları ve şirketler için seslendirme yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Seslendirme Yaparak Para Kazanmak


14. Sosyal Medyadan Para Kazanmak

Günümüzde sosyal medya öyle bir noktaya geldi ki artık çoğu kişinin vazgeçilmezi konumunda. Günde en çok televizyon izleyen ülke konumundan, sosyal medyada en çok vakit geçiren ülke konumuna terfi ettik. Böylece birçok kişi için farklı kazanç kapıları da açılmış oldu.

İddaa ediyoruz: Sosyal medyadaki para kazanma fırsatlarını keşfettiğinizde hayatınızı artık eskisi gibi olmayacak! İşte sizlere sosyal medyadan para kazanmanın yolları:

Mutlaka okuyun: Sosyal Medyadan Para Kazanma Yolları


15. SEO Uzmanlığı Yapmak

SEO ya da arama motoru optimizasyonu analitik düşünen kişilerin yapabileceği harika bir serbest zamanlı iş. Bu işten biraz anlıyorsanız ve analitik düşünebiliyorsanız saatte 300 lira, hatta daha fazlasını kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: SEO Nedir? Nasıl Yapılır?


16. Oyun Oynayarak Para Kazanma

Sadece oyun oynayarak da para kazanabileceğinizi söylesek? Kulağa harika geliyor değil mi? Evet sadece oyun oynayarak hem eğlenip hem de para kazanabilirsiniz. Üstelik bu alanda kariyer dahi yapabilir ve geçiminizi oyun oynayarak sağlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Para Kazandıran Oyunlar


17. Sıfır veya 2. El Eşya Alıp Satarak Para Kazanmak

Fiyat araştırması ve satış konusunda kendinize güveniyorsanız herhangi bir ürünü düşük fiyata alıp daha yüksek fiyata satarak para kazanabilirsiniz. Bu bir oyun konsolu, telefon ya da özelliklerine aşina olduğunuz herhangi bir eşya olabilir.

Bir arkadaşım Ps5 gibi teknolojik ürünler Irak’ta yarı fiyatına olduğu için her ay uçakla Erbil’e gidip geliyordu. Sınırlı sayıda alabildiği için elindekileri internetten sattıktan sonra tekrar gidiyordu.

Mutlaka okuyun: Web Sitesi Alıp Satarak Para Kazanmak

Mutlaka okuyun: Domain Alıp Satarak Para Kazanmak


 Diğer İnternetten Para Kazanma Yolları

İnternetten para kazanmanın yüzlerce yolu var. Ancak hangisinin size daha uygun olduğunu ve daha çok para kazandırdığını seçebilmek büyük bir problem. Biz bu problemi aşmanızı sağlayarak en garantili para kazanma yöntemlerini sizler için derledik.

Mutlaka okuyun: En Güvenilir İnternetten Para Kazanma Yolları


b) Eşyalarınızı Kirayalarak Para Kazanmanın Yolları

Eşyalarınızı kiraya vermek ek gelir etmenin harika bir yoludur. Kiraya verecek bir şeyinizin olmadığını mı düşünüyorsunuz? Tahmin bile edemezsiniz.

18. Evinizin Bir Odasını Kiraya Vermek

Üniversitede okurken para kazanmanın en iyi yollarından bir tanesi evin kullanılmayan odalarını kiraya vermektir. Evinin odalarını kiraya veren arkadaşım buradan kazandığı parayla kirasını ve faturalarını karşılayabiliyordu ve bu şekilde üniversiteden mezun olana kadar hatırı sayılı bir gelir elde etmişti.

Airbnb‘nin kurucuları da öğrenciyken geçinebilmek için boş odaları şişme yataklarla kiraya veriyorlardı. Böylece milyar dolarlık bir şirketin temelini atmış oldular.

Mutlaka okuyun: Evinizin bir odasını kiralayarak para kazanın!


19.Arabanızı Kiraya Vermek

Üniversitede okurken arabası olan şanslı kişilerden biriyseniz ama bütün vaktinizi kampüste geçirdiğiniz için arabanızı çok fazla kullanmıyorsanız belki de başkalarına kiralamayı düşünebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Arabanızdan para kazanmaya ne dersiniz?


20. Kullanmadığınız Eşyaları Başkalarına Kiralamak

Kullanmadığınız eşyalar birikmeye mi başladı? Belki bisikletiniz orada bekleyip duruyor ya da bir hevesle aldığınız o kamp ekipmanı tozlanıyor? Belki de odalarınız kullandığınız ama uzun bir süredir yüzüne bakmadığınız eşyalarla doludur. Bunlar atıl bir durumda duracağına sahip olduğunuz neredeyse her şeyi kiraya verebilirsiniz. Yapmanız gereken şey kendinize sanal bir dükkan oluşturmak ve ürünlerinizi yüklemek. İnsanlar sizinle iletişime geçecek ve platform aracılığıyla size ödeme yapacaktır.

21. Drone Kiralamak

Dronelar artık birçok tanıtım ve reklam hizmetinde olmazsa olmaz araçlardan biri halini aldı. Eğer sizin de kaliteli videolar ve fotoğraflar çeken bir drone’unuz varsa çok güzel paralara günlük kiraya verebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Drone İle Para Kazanmanın Yolları


22. Kıyafetlerinizi Kiraya Vermek

Çok sık giymediğiniz bir kıyafetiniz (gelinliğiniz ya da süslü bir pantolonunuz) varsa bunları uygun bir fiyatlı seçenekler arayan kişilere kiralaya verebilirsiniz. Bazı siteler sayesinde insanlar kıyafetlerini internet üzerinden kiraya verebiliyor. Bu şekilde ürünlerinizi görücüye çıkararak kısa yoldan para kazanabilirsiniz.

23. Evinizi AirBnB’de Kiraya Vermek

Çok fazla mı seyahat ediyorsunuz? Ya da diyelim yazın uzun bir süreliğine evinizden uzakta mı olacaksınız? Bu sürede evinizi ya da dairenizi kiraya verebilir ve ek gelir elde edebilirsiniz. AirBnB, hem ev sahipleri hem de tatile çıkanlar arasında her geçen gün daha da yaygınlaşıyor.

Mutlaka okuyun: Airbnb İle Para Kazanmak


c) Görevleri Tamamlayarak Para Kazanmanın Yolları

Şimdi ise pek de iş olarak sayılamayacak ve internette denk gelmeyeceğiniz yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Bunlar aslında tam ortada yer alıyor ve ben onlara para kazanmak için yerine getirebileceğiniz görevler olarak adlandırıyorum. Bu yöntemlerin çoğu, değişik şeyler yaparak para kazanmak isteyen Y kuşağına ve üniversite öğrencilerine hitap ediyor.

24. Swagbucks Adlı Arama Motoru

İnternetteki arama motorlarını halihazırda kullanıyorsanız arama motorunuzu Swagbucks olarak değiştirebilirsiniz. Bu arama motoru sayesinde SB adı verilen puanlar kazanabilir ve bu puanları daha sonra nakit para ya da hediye çeki olarak kullanmanızı sağlıyor. SB kazanmanın birden fazla yolu var ve her ay ek gelir elde etmenizi sağlayabilir.

Mutlaka okuyun: Swagbucks Para Kazanma Yöntemleri


25. Online Anketler Doldurmak

İnternet üzerinden yapabileceğiniz bir başka şey de anket doldurmaktır. Bu anketlerin çoğunu doldurmanız karşılığında küçük hediyeler kazanabilirsiniz. Online anket doldurabileceğiniz pek çok site mevcut:

  • Survey Junkie: Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi paylaşarak nakit para ve ödüller kazanın.
  • Swagbucks Surveys: Swagbucks’ın artık kendi anket bölümü var ve buraya sadece üye olarak 5$ kazanabilirsiniz.
  • Pinecone 18- 24: 18- 24 yaş aralığındaysanız Pinecone üzerinden doldurduğunuz her anket için 3 $ kazanabilirsiniz.
  • Opinion Outpost: Anket doldurarak para kazanın.
  • Springboard America: Nakit para kazanmanızı sağlayan bu site diğerlerine göre daha yeni.
  • mySoapBox: Düşüncelerinizi paylaşın ve para kazanın.

Mutlaka okuyun: Anket Doldurarak Para Kazanmak


26. Piyasa Araştırmasına Katılmak

Piyasa araştırması para kazanmanın eğlenceli bir yoludur. Piyasa araştırmalarının reklamlarına kampüste denk gelebilirsiniz. Bu tür araştırmaların amacı basittir: üniversite öğrencilerinin düşüncelerini öğrenmek. Bir odada bir saatliğine oturup piyasa araştırması yapmanın karşılığında para ya da hediye çeki kazanabilirsiniz.

Piyasa araştırmasına katılmak istiyorsanız şu iki basit yöntemi deneyebilirsiniz:

  • Neilson Computer & Mobile Panel: Uygulamayı indirin ve para kazanın.
  • Mobile Expression: Uygulamayı indirin ve para kazanmak için en az bir hafta boyunca silmeyin.


27.Online Yapılan Kullanıcı Deneylerine Katılmak

Şirketler yeni internet sitelerini ya da girişimlerini kullanıma açacakları zaman test etmek için birkaç kişiye ihtiyaç duyar UserTesting.com gibi siteler sayesinde şirketler bu tür ilanları verebiliyor ve herkes denemelerde yer almak için şansını deneyebiliyor. Yaptığınız her deneme için para kazanabilirsiniz.

28. Başkaları İçin Not Tutmak

Okulda tutulan notlara ek olarak insanlar her konuda not tutuyor. Örneğin, yaşlılar ve engelli kişiler not tutma konusunda yardıma ihtiyaç duyabiliyor. Siz de zamanınız varsa ve şehrin farklı noktalarına gitmek isterseniz ihtiyaç duyanlar için not tutarak ek gelir elde edebilirsiniz.

29. Tıbbi Deneylerde Gönüllü Olmak

Ek gelir elde etmenin bir başka yolu da tıbbi deneylerde gönüllü olmaktır. Farklı ürünleri denemesi için sağlıklı gönüllülere ihtiyaç duyulan pek çok araştırma yürütülüyor. Bazıları uykunuzda sizi gözlemlerken bazıları farklı ilaçları üzerinizde deniyor.

Mutlaka okuyun: Yüksek Maaşlı İş İmkanı: Denek Olmak


30. Burs Yarışmalarına Katılmak

Burslar üniversitedeyken ek gelir elde etmenin harika bir yoludur. Çoğu insanın gözden kaçırdığı şey burs yarışmalarının çoğuna katılım az olur çünkü insanlar kazanacaklarını düşünmez.

 

31. Teneke Kutuları ve Şişeleri Geri Dönüştürmek

Ek gelir elde etmenin bir başka kolay yolu da geri dönüşüm yapmaktır. Pek çok yer şişe ve teneke kutuları getirmeniz karşılığında size para öder. Çok büyük bir meblağ değildir belki ama bir çanta dolusu teneke kutu size çanta başına 50 TL ya da daha fazla kazandırabilir. Ayrıca çevreyi temiz tutmanızı sağlar.

32. Hurda Metalleri Geri Dönüştürmek

Şişeler ve kutuların dışında hurda metalleri de geri dönüştürebilirsiniz. Hurda metalleri geri dönüştürerek çok fazla para elde edebilirsiniz ama geri dönüştürecek hurda materyali bulmak da oldukça zor olabilir. Hurda bakır ya da metali geri dönüştürmek üzere bir yere götürdüğünüzde hatırı sayılı miktarda para kazanabilirsiniz.

33. Telefon Bilgilerinizi Paylaşmak

Cep telefonunuzu kullanarak ve şirketlerin erişimine açarak da para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Örneğin, Nielson Mobile Panel adlı uygulamayı sadece telefonunuza indirerek bile çeşitli ödüller kazanabilirsiniz. Uygulama sayesinde şirket, telefonunuzla oynarken ekran görüntüleri alarak sizin yaş grubunuzla ilgili bilgi sahibi olmak isteyen reklam şirketlerine gönderiyor. Bu uygulama özel hayatınızı ihlal ediyor olabilir ama işin ucunda para olduğunu hesaba katarak bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.

34. Programların Hatalı Yönlerini Bulmak

Programcı mısınız? Yeterince boş zamanınız mı var? Bu zamanı yeni ve mevcut yazılımlardaki hataları bulmaya ayırabilirsiniz. İş ilanlarının asılı olduğu panolara ya da üniversitenizin kampüsündeki ilanları kontrol edebilirsiniz.

35. İnternet Sitelerinin Hatalarını Bulmak

Programlamaların hatalarını bulduğunuz gibi aynı zamanda internet sitelerindeki hataları ve eksiklikleri bularak da para kazanabilirsiniz. Örneğin, Google sistemlerindeki hataları bulan ve bildiren kişilere sürekli olarak ödeme yapıyor.

36. Şirketler İçin İsim Üretmek

Şirketlerin kurulum aşamasında en çok zorlandığı kısım isim bulmaktır. Bunu kendim de yaşadım. Çoğu şirket sahibinin yaratıcı olmadığını da söylemeden geçemeyeceğim. Neyse ki bu konuda yardım isteyecek bir sürü kurum var, siz de bu kurumlara başvurarak para kazanabilirsiniz. NamingForce ve SquadHelp gibi kurumlar isim verme yarışmaları düzenliyor ve kazanana para ödülü veriliyor.

37. Zorlayıcı Soruları Cevaplamak

Herhangi bir konuda kendinizi uzman olarak görüyor musunuz? Peki bu konuda soru cevaplayarak para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? JustAnswer.com adlı site sayesinde küçük bir ücret karşılığında konuya hakim insanlar sorularına cevap arayan insanların derdine çare oluyor. Bu şekilde hem para kazanabilir hem de başkalarına yardım edebilirsiniz.


d) Eşyalarınızı Satarak Para Kazanmanın Yolları:

Eşyalarınızı satarak para kazanmak üniversitede ek gelir elde etmenin en kolay yollarından birisidir. Pek çok öğrenci satacak kadar fazla eşyasının olmadığını düşünür ama herkesin satacak bir şeyi illa vardır.

38. Ders Notlarınızı Satmak

Üniversitedeyken satacağınız ilk şey derste aldığınız notlardır. Bunu farklı şekillerde yapabilirsiniz. Bazı üniversitelerde notlarınızı satabileceğiniz özel birimler bile vardır. Ayrıca öğrencilerin notlarını internet üzerinden satmalarını sağlayan mecraları da kullanabilirsiniz.

39. Üniversitede Yazdığınız Makaleleri Satmak

Derslerde alınan notlardan oluşan yığınların yanı sıra öğrenciler bir de derslerde yazdıkları makale yığınlarıyla uğraşıyor. Yaptığınız bu ödevleri çöpe atmak yerine değerlendirin. Yazdığınız makaleleri satabileceğiniz mecraların olduğunu biliyor muydunuz? Örneğin, GradeServer bunlardan birisi. Bu mecra sayesinde eski makalelerinizi satabilirsiniz. Her dönem birden fazla makale yazıyorsanız bu yöntemle kendinize ek gelir kapısı yaratabilirsiniz.

40. İhtiyaç Duymadığınız Eşyalarınızı Satmak

Artık kullanmadığınız bir eşyanız varsa ama internetten satamayacak kadar büyük bir şeyse Letgo uygulamasını düşünebilirsiniz. Üniversitedeyken sene sonunda evinizden çıkarken mobilyalarınızı satmak isteyebilirsiniz. Eşyalarınızı birkaç yüz liraya satmak onları aile evinize geri taşımaktan ya da durup durmasından çok daha iyi bir seçenek olabilir. Letgo’da kendinize bir profil oluşturup eşyalarınızın resimlerini yüklemek oldukça kolay bir iş.

41. Etsy Üzerinden El İşi Ürünler Satmak

El işleriyle uğraşıyorsanız ürettiğiniz eserleri Etsy üzerinden satabilirsiniz. Etsy, kırtasiye ürünleri, tebrik kartları, ev eşyaları gibi pek çok el işi ürünün görücüye çıktığı bir mecra. Bu tür ürünlerin en iyi yanı, boş zamanlarınızda, geceleri ve hafta sonları yapabilmenizdir. Ayrıca çok fazla da yer kaplamazlar, yurt odanızda rahatlıkla saklayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Etsy’de Satış Yapmak


42. Saçınızı Satmak

Madem vücudunuzdan konu açıldı, buradan devam edelim. Saçınızı da satabileceğinizi biliyor muydunuz? İster uzun olsun, ister kısa ve hatta erkek saçının bile bir alıcısı vardır. BuyandSellHair.com, uluslararası en büyük saç pazarıdır. Sitede kendinize bir profil oluşturarak ve saçınızın resmini yükleyerek alıcıların sizle iletişime geçmesini bekleyebilirsiniz. Ya da isterseniz çevrenizde saç alımı yapan kuaförlere de satış yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Saçını Satmak İsteyenlere


43. Kullanmadığınız Video Oyun Hesaplarınızı Satmak

İşte oyun hastalarının kaçırmayacağı bir fırsat. Doğruya doğru, üniversiteye geldiğinizde en sevdiğiniz video oyunlarına daha az zaman ayırdığınızı siz de göreceksiniz. Yarattığınız harika karakterleri ve elde ettiğiniz ödüller niye ziyan olsun? Onları internet üzerinden aynı oyunu oynayan diğer insanlara satabilirsiniz. PlayerAuctions.com da tam olarak bunu yapmanıza olanak tanıyor. Video oyun hesapları, karakterleri ve hatta oyunda elde edilen ödülleri bile satın alabilirsiniz. Sattığınız şeye göre kazancınız yüzlerce lirayı bulabilir.

44. Önemsiz İnstagram Hesaplarını Satmak

İster inanın ister inanmayın, gerçekten önemsiz instagram hesaplarınızı satın almak isteyen bir şirket var. Hesabın yeni açılmış olması da önemli değil. Dilediğiniz kadar hesap oluşturup tanesini 5 TL’ye satmak isterseniz yazımıza yorum bırakabilirsiniz.

45. Evde Yaptığınız Ürünleri Satmak

Sebze meyve yetiştirecek bir bahçeniz ya da boş bir alanınız varsa arkadaşlarınıza ve komşularınıza satmak için çeşitli ürünler yetiştirebilirsiniz. Bu şekilde milyoner olamazsınız belki ama en azından düzenli bir gelir elde edebilirsiniz.

46. Fikrinizi ya da Buluşunuzu Satın

Aklınızda harika bir fikir var ama onu hayata nasıl geçireceğinizi mi bilmiyorsunuz? O zaman aklınızdaki düşünceleri Quirky adlı siteye yükleyebilirsiniz. Burada fikriniz değerlendiriliyor ve beğenilirse fikri ya kendileri geliştiriyor ya da daha büyük bir markayla işbirliği yapıyor. En son ortaya çıkan üründen de siz küçük de olsa bir komisyon alıyorsunuz. Bazı mucitler sadece 1000 $’da kalmışken bazılarınınsa platform aracılığıyla 100.000 $ kazandığı da olmuş.

Mutlaka okuyun: İş Fikrini Satmak İsteyenlere Öneriler


47. Sanat Eserlerinizi Satmak

Sanatçıysanız ve sürekli yeni resimler, çizimler, bilgisayar animasyonları ve görsel herhangi bir şey üretiyorsanız Deviant Art gibi siteler aracılığıyla ürünlerinizi internet üzerinden satabilirsiniz. Bu sitede kullanıcılar kendilerine profil oluşturarak eserlerinin resimlerini yüklüyor ve bu resimleri ister baskı olarak isterse farklı ürünler olarak satmayı tercih edebiliyor. Ve satılan her üründen eser sahibi satış fiyatının %20’si oranında komisyon kazanıyor.

48. Eski Ders Kitaplarınızı Satmak

Ders kitaplarınız bir köşede tozlanacağına işiniz bittikten sonra onları satmak iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde çok fazla para kazanamayabilirsiniz ( bazı girişimci ruhlu öğrenciler kullanılmış ders kitaplarından kâr elde etmenin bir yolunu bulmuş olsa da) ama yine de her dönem almak zorunda olduğunuz kitapların parasını çıkarırsınız.


e) Part Time Çalışarak Para Kazanmanın Yolları:

Elbette para kazanmanın en iyi yolu çalışmaktır. Üniversitede okurken ders programınıza ve yaz tatilinize uydurabileceğiniz pek çok iş imkanı bulunuyor.

49. Bebek Bakıcılığı

Sorumluluk sahibi bir insansanız bebek bakıcılığı ek gelir elde etmenin harika bir yoludur. Bebek bakıcıları genellikle saat başına 50 lira alıyor. Çocuklu komşularınız varsa onlara baş başa bir gece geçirme fırsatı sunabilirsiniz.

50. Evcil Hayvan Bakıcılığı

İnsanlar şehir dışına çıktığında bebeklerini birine bırakmaları gerektiği gibi bazen de evcil hayvanlarına bakacak birisine ihtiyaç duyarlar. Hayvanları seviyorsanız hayvan bakıcılığı yapmak ek gelir elde etmenin ve tüylü dostlarınızla vakit geçirmenin harika bir yolu olabilir.

Mutlaka okuyun: Evcil Hayvan Bakıcılığından Para Kazanmak


51. Ev Temizliği

Üniversite öğrencileri için bir başka kârlı iş de ev temizliğidir. Birkaç saatinizi alan bu işi üniversitedeyken kolaylıkla yapabilirsiniz çünkü bu iş için tecrübe aranmaz. Tecrübeli bir temizlik şirketiyle anlaşabilir ya da kendi işinizi kurabilirsiniz.

52. Hafta Sonları Yiyecek ve İçeçek Hizmeti Sunmak

Yiyecek ve içecek hizmeti sunan şirketlerin her zaman yardıma ihtiyacı vardır çünkü yetiştirmeleri gereken iş hiç bitmez. Bu şirketlerin çoğu hafta içinde çok az çalışırken hafta sonları geniş bir ekibe ihtiyaç duyar. Bu fırsat, harçlığını çıkarmak isteyen üniversite öğrencileri için bulunmaz bir nimettir.

53. Bilgisayar Tamiri

Bilgisayarlardan anlıyorsanız başkalarının bozuk bilgisayarlarını hayata döndürerek ek gelir elde edebilirsiniz. Yazılımları kurabilir, virüsleri temizleyebilir ve daha pek çok şey yapabilirsiniz.

54. Tamirat

Alet edevatla aranız iyiyse ve tamirattan anlıyorsanız başkalarının sorunlarını çözerek ek gelir elde edebilirsiniz. Üniversitedeyken ev sahibinize yardım edebilir ya da tamirat ihtiyacı olan arkadaş veya arkadaşlarınıza haber salabilirsiniz.

55. Ev Boyama

Üniversitede yapılabilecek en iyi işlerden birisi de ev boyamaktır. College Pro House Painters gibi şirketler, paraya ihtiyacı olan üniversite öğrencileriyle boyama firmalarını bir araya getiriyor. Bu şekilde yaz aylarında ek gelir elde edebilirsiniz.

56. Mağazalarda Çalışmak

Mağazalarda çalışmak üniversite öğrencileri için ideal bir iştir çünkü saatler genellikle esnektir ve öğrencilerin programlarına göre ayarlanabilir. Pek çok mağaza gece ve hafta sonu çalışacak eleman sıkıntısı çekiyor, bu pozisyon da en çok üniversite öğrencilerine uyuyor. Ayrıca düzenli bir geliriniz olması da cabası.

57. Barista ya da Garsonluk

Daha hızlı olmanız gereken ve ilginç bir işte çalışmak istiyorsanız bir restoranda barmen ya da garson olmayı düşünebilirsiniz. Genellikle geceleri çalışmanız gerekir ama sıkı çalışırsanız hatırı sayılı miktarda bahşiş toplayabilirsiniz.

58. Profesörünüzün Asistanlığını Yapmak

Pek çok profesör her dönem makaleleri notlaması, ders planını hazırlaması ve hatta onlar adına araştırma yapması için 1-2 öğrenci işe alır. Belli bir alanda uzmanlaşmak istiyorsanız profesörünüzün kapısını çalmakta fayda var.

59. Figüranlık

TV şovları ve filmler sahneyi dolduracak figüran avına çıkıyor. Belki günlük 200 lira ya da daha fazla kazanırsınız ama en azından para kazanırken eğlenmiş de olursunuz.

60. Nakliye

Güçlü kuvvetli biriyseniz nakliye şirketine girebilir ve taşınan insanlara yardımcı olabilirsiniz.

61. Bahçıvanlık

Bitkilerden anlıyorsanız arkadaşlarınızın ve komşularınızın bahçelerini de düzenleyebilirsiniz. Bunu her hafta yapmak istemeseniz bile bahçeleri temizleyebilir, ağaç kesebilir ya da arada bir çalışabilirsiniz.

62. Havuz Temizleme

Havuz konusunda tecrübeliyseniz havuzu olan tanıdıklarınıza yardımcı olabilirsiniz. Havuzları temizleyebilir ve ihtiyaç duyulan kimyasallarla ilgilenebilirsiniz. Kolay bir iş değildir ama yaz aylarında artan taleple birlikte cebinizi doldurabilirsiniz.

63. Zam İstemek

Halihazırda bir işte çalışıyor musunuz? Belki de yapmanız gereken şey zam istemektir. Gelirinizi bu şekilde kolay bir şekilde artırabilirsiniz. Pek çok çalışan maaşları konusunda pazarlık yapmıyor. Maaşınız konusunda pazarlık yapmamak sizi daha fazla para kazanmaktan alıkoyabilir.

Pek çok iş veren öğrencilere sırf sözleşmeyi imzaladılar diye prim veriyor.

Mutlaka okuyun: Maaşınızı Artırmanın En Kolay Yolu


64. Manikür ve Makyaj

Oje sürme konusunda iyiyseniz bu işe atılabilir, özel gecelerde arkadaşlarınızın ojelerini sürebilir ve makyajlarını yapabilirsiniz. Hatta işi büyütüp ilan verebilir ve arada sırada da olsa bu işi yapıp para kazanabilirsiniz.

65. Sokak Sanatçısı

Sokak sanatçısı olarak ün kazanmak oldukça zor bir iş. Ama bu işi gerçekten iyi yapan insanlar günlük 500 – 1000 lira kadar kazanabiliyor. Haftada birkaç gün yaparsanız kârlı bir iş olabilir.

66. Telefonda Satış Yapmak

Rehberden rastgele numara arayarak satış yapmak hala geçerli bir iş ve şirketler telefonda insanları ikna ederek satış yapabilecek çalışanlara ihtiyaç duyuyor. Pek çok şirket tam zamanlı çalışan işe alıyor ama telefonda satış yapabilecek çalışanlara da ihtiyaç duyan şirketler de yok değil. Günde birkaç saatinizi telefonda geçirmek sizin için uygunsa ve sık sık telefonun yüzünüze kapanmasını kabul ediyorsanız bu, sizin için uygun bir iş olabilir.

Mutlaka okuyun: Telefonda Satış Yapma Teknikleri


67. Kampanyalar İçin İmza Toplamak

Sokakta önünüzü keserek sizden imza almak isteyen insanların aslında sizden aldıkları her imza başına para kazandığını biliyor muydunuz? Sanılanın aksine imza istedikleri konuyu önemsediklerinden imza almak istemiyorlar. Sizden imza almaya çalışıyorlar çünkü aldıkları her imza başına 10 – 20 lira kazanıyorlar.

68. Araba Yıkama ya da İç- Dış Temizlik

Tertemiz bir arabaya binmekten daha rahatlatıcı çok az şey vardır. İnsanlar da bu his için arabalarını yıkatmak ve temizletmek ister. Arabalara bayılıyorsanız ve iç dış temizlik sizin için kolay bir işse başkaları için para karşılığı bu işi yapmayı düşünebilirsiniz.

69. Staj Yapmak

Staj yaparak iş dünyasıyla tanışıp tecrübe kazanırken aynı zamanda da gelir elde edebilirsiniz. Stajlar genelde yaz aylarında başlasa da bazı şirketler akademik yıl boyunca çalışabileceğiniz uzun dönem staj imkanı da sunuyor.

70. Kişisel Antrenör

Fitness ve spor dünyasıyla yakından ilgileniyorsanız kişisel antrenörlüğü düşünebilirsiniz. Pek çok insan güvenebileceği, beraber çalışabileceği ve forma girebileceği birisine ihtiyaç duyuyor. Kişisel antrenörlük de tam burada devreye giriyor.

71. DJ’lik Yapmak

Müzikle ilgileniyorsanız ve her etkinliğe uygun bir şarkı listeniz varsa DJ’lik yapmayı düşünebilirsiniz. Hafta sonları DJ’lik yapabilir ve partilerde çalışabilirsiniz. Gerekli ekipmanları almak ucuz bir şey değil, ilk aldığınız paralar oraya gidebilir ama daha sonra kazandığınız para bu kayıbı telafi edecektir.

72. Etkinlik Organize Etmek

İnsanları, görevleri ve işleri organize etmeyi seviyor musunuz? Öyleyse parti planlama sizin için uygun bir iş olabilir. Etkinlik planlayarak para kazanabilirsiniz.

73. Özel Ders Vermek

Okurken para kazanmanın bir başka harika yolu da budur. Üniversitede aldığınız herhangi bir derste iyi olduğunuzu düşünüyorsanız bu derste zorlanan arkadaşlarınıza yardımcı olabilirsiniz. Sınıf kapısına ilan yapıştırabilir ya da Facebook’ta bir grup kurabilirsiniz. Bu şekilde kolaylıkla müşteri kazanabilir ve makul fiyatlar sunarak gelirinizi artırabilirsiniz.

74. Ödev Yaparak Para Kazanmak

Başkalarının ödevlerine yardımcı olarak da para kazanabileceğinizi biliyor musunuz? Örneğin matematik konusunda kendinize güveniyorsanız tüm dünyadan matematik becerilerinize para ödeyecek sayısız kişi var. Biraz da yabancı diliniz varsa sadece ödev ihtiyacına özel oluşturulmuş sitelere üye olarak dolar olarak kazanmaya başlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Ödev Yaparak Para Kazanma Siteleri


75. Modellik

Modellik yapmak da üniversitede para kazanmanın bir başka yoludur. Modellik dünyasına girmenin pek çok yolu vardır ama genellikle ilk adımı bir ajansa kaydolarak atabilirsiniz. Bu ajans sayesinde yaptığınız her fotoğraf çekimi başına yüzlerce lira kazanabilirsiniz. Sektöre girmenin popüler bir yolu da Instagram gibi siteleri kullanarak çalışmalarınızı duyurabilir ve başkalarının portföyünüze ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

76. Başkaları İçin Kargo Taşımak

Ekran ömrü kısa olan “Kargo Savaşları” adlı TV şovunu izlemiş miydiniz? Bu şovda insanlar başkalarına kargo hizmeti sunmaya çalışıyordu. İşte bu şov gerçek oldu ve glovo gibi uygulamalar bir yere bir şey göndermek isteyen insanlarla bu işi yapabilecek şoförleri bir araya getiriyor. Eğer bir motosikletiniz varsa çalışma saatlerini siz seçebilir ve ayda 25.000 TL’ye kadar gelir elde edebilirsiniz.

f) Pasif Gelir ile Para Kazanma Yolları:

Üniversitede okurken para kazanmanın birçok farklı yolunu okuduğumuza göre işi bir tık yukarı taşıyabilir ve pasif gelir elde etmenin yollarına bakabiliriz:

77. Yatırım Yapmak

Elinize bir miktar para geçince bunu bir yere yatırabilirsiniz. Burada amaç, yatırımlarınızı hayatınız boyunca kenarda bir miktar para bulunmasını sağlayacak pasif gelir akışına çevirmektir. Bu işe adım atmak zor bir şey değildir. Ücretsiz yatırım yapma uygulamaları sayesinde 1 lira gibi küçük sayılarla başlayabilirsiniz. Her ay bunun üstüne 100 lira eklediğinizde zamanla yatırımınız büyüyecektir.

Mutlaka okuyun: Yatırım Nedir? Nasıl Yatırım Yapılır?


78. Yeniden Yatırım Yapmak

Son olarak, üniversiteden sonra da para kazanmaya devam etmek istiyorsanız farklı gelir kaynakları yaratın, elde ettiğiniz kârın bir kısmını tekrardan başka bir yere yatırabilirsiniz. Şirketinizin reklamını yaparak her ay ne kadar kazanabilirsiniz? Siz başka görevlere odaklanabileseniz diye bazı görevlerle ilgilenmesi için neden bir asistan işe almıyorsunuz? Şirketinize yeniden yatırım yapmak üniversitedeyken ve daha sonra para kazanmak için akıllı bir adımdır.

Mutlaka okuyun: Öğrenciler İçin Pasif Gelir Kaynakları

Avatar

Written by Sinem AYAN

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir